Rodičovský příspěvek a zdravotní pojištovna. Mám povinnost ohlásti ukončení RD?

martisek11
3. led 2020

Ahote mám takový dotaz, ukončila jsem k 31.12.2019 prac.poměr u býv.zaměstnavatele, syn nyní 5.1.2020 (3roky) tímto se mě ukončila rod. dovolená, ale stále pobírám rod. příspěvek do 4 let věku, tj asi ještě rok..mám již novou práci od srpna 2019 a chci se optat, mám nyní povinnost ohlásit ukončení rod. dovolené zdrav.pojištovvně?
když stále budu pobírat rod.příspěvek skoro rok
díky za info

eviicka
3. led 2020

@martisek11 a ten nový zaměstnavatel za tebe odvádí pojištěnį? Jestli ano, nic bych nehlásila, protože to za tebe měl udělat on. Pokud ne, tak určitě není na škodu informovat o změně, je to vlastně povinnost.

zizlikova1987
3. led 2020

Ověř si že tě zaměstnavatel přihlásil. Jinak hlásit nic nemusíš. Je to povinnost zaměstnavatele.

mataharyy
3. led 2020

Dokud pobíráš rodičák, tak za tebe zdravotní hradí stát, po dobrání rodičáku bys pak musela hlásit péči o dítě. Pokud pracuješ a zaměstnavatel ti z platu strhává odvody, tak nemusíš hlásit nic, pouze pokud bys v práci skončila, nebo dělala na DPP, či DPČ a nesplnila bys podmínky (zaměstnavatel by za tebe neplatil) a byla bys s dítětem doma, tak je nutné si to ohlídat.

j.a.n.i
4. led 2020

@martisek11 Jen upresneni, rodicovska dovolena ti skoncila s koncem.pracovniho pomeru.

martisek11
autor
4. led 2020

ano vše chápu, jasně že mě rodič. dovolená skončila s ukončením prac. poměru, to je mi jasné,to bylo k 31.12.2019, ale jde mě o to, že stále pobírám rod. příspěvek aještě celý rok budu dokud nevyčerpám těch nových 80 000kč, ale do nové práce chodím už půl roku, ti za mě odvádí pojištění, takže je to povinnost jejich ano? jde mi spíše o to, jestli to není nějaký rozpor, když stále budu pobírat ten rod. příspěvek nadále

lenoulinkaa
4. led 2020

Oni odvadi z toho co si vydelas. Pokud bys měla hrubou nižší nez minimalni mzdu, tak není nutný dopocet do minimalni mzdy. Ale to musíš v práci nahlásit, že pobírás příspěvek. Ti by tě tak pak museli i přihlásit. Jinak pro ZP je to výhoda, že ví, že jsi pojištěnec, protože si berou i pojisteni od státu.

martisek11
autor
4. led 2020

jasně, ale nevylučuje se to brát rod.příspěvek a ohlášení či neohlášení na zdrav.pojištovně? ted když by mě v ové práci nahlásili že mě skončila ta rod. dovolená, mohu přit om stále brát rod. příspěvek? v tom se nevyznám díky

lenoulinkaa
4. led 2020

@martisek11 příspěvek pobírat samozřejmě můžeš, to ničemu nevadí. Jestli tě nenahlasili v práci, tak jsi měla ty. Jestli odvadis pojisteni víc jak z minimalni mzdy, tak to nevadí, že pobírás RP.