icon

Rodný list po svatbě: Mám si ho změnit?

misaa56
16. pro 2024

Zdravím, máme dva měsíce od svatby a teď mi došlo, jestli si mám taky změnit rodný list? Dětem nový přišel ale nevím jestli třeba na matrice jen na zapomněla i na můj?
Děkuji

kristyn86
16. pro 2024

Ne,tobe se nemeni RL.

lencaa11
16. pro 2024

@misaa56 ne vás RL zůstává stejný

miryp
16. pro 2024

Ty máš oddací list, kterým prokazuješ změnu příjmení.

misaa56
autor
16. pro 2024

Dobře děkuji 😁

verunnaj
16. pro 2024

@misaa56 dětem přišel? Me teda pro dceru ne, musela sis zadat? Ani me to nenapadlo 😂

martinka_33
16. pro 2024

Jak jako detem? 😮 To jsem zas neco pros*ala? Mam v jejich rodnem liste stale jen prijmeni jejich otce + svoje rodne.

xnikax1
16. pro 2024

@martinka_33 jsem na tom stejně a čumím jak puk..já jsem měla dceru před manželstvím,na matrice jsme podepsali otcovství po narození dostala rodný list a jako přece svatbou se pro ní nic nemění ne? Žádnej jinej list jsem neřešila...dostala jsem oddací list a nazdar

miryp
16. pro 2024

@martinka_33 nic jsi nepo*rala, není povinnost žádat matriku o zápis nového příjmení matky do RL dětí. Nám to třeba iniciativně vyřídila matrikářka sama, aniž bychom o to žádali. Takže děti mají rodné listy vystavené po datu naší svatby, kde už mám provdané příjmení a zmínku o rodném. Ale ve výsledku jsem ještě nenarazila na situaci, kde bych to jakkoliv využila...

gruyerre
16. pro 2024

Taky je možné, že se dětem měnilo příjmení, že dosud měly po matce a při svatbě se měnilo všem, pak by nový RL musely mít.

misaa56
autor
16. pro 2024

@verunnaj když jsme si byli vyzvednout oddací list tak říkala že až vyřídíme občanky (šli jsme hned ten den ještě a dětem jsme je dělali), tak říkala ať ji tam dáme pak rodné listy dětí a na ten můj jsem se zapomněla zeptat.
Dětem se příjemní neměnilo

jirovapa
17. pro 2024

@misaa56 já jsem si o nový rodinný list po svatbě žádala. Ať tam mám své nové příjmení a příjmení i za svoboda.

veroniquecz
17. pro 2024

@misaa56 proč chtěli rodné listy dětí??

veruuu_kubesovic
18. pro 2024

@martinka_33
na mě kouká neprijemne akorát bába na pojišťovně, když přijdu s RL obou děti, něco řešit, na kazdem mám jiné prijmeni, měnit to vsak nehodlám 🤷‍♀️
Prostě u starší dcery jsem ještě vdaná nebyla, u syna už jo 🍀

ajja87
18. pro 2024

Tak já mám teda , že,,rodný,, znamená to, s jakým jsem se ,,narodila,,, takže by mě ani nenapadlo si měnit rodný list🤔🤔

misaa56
autor
18. pro 2024

@veroniquecz měnilo se jim tam jim tam moje příjemní