icon

Sleva na dani na manželku a děti

barbarra
13. dub 2019

Muze mi nejaka ucetni vysvetlit jak je to presne se slevou na dani na děti a manželku. Popisu situaci. Jsem na RD s druhým dítětem. První ma 3 r. druhé 1r.(nar. loni v breznu). Účetní udělala přiznání, uplatnila slevu na me a děti. Měli nam vracet cca 31tis. Z FU nam to paní vrátila, že je to blbě. Že si manžel uplatnil slevu na mě neoprávněně, protože jsem měla PPM a ta přesáhla 68tis. Tak účetní udělala nové přiznání, uplatnila jen deti a maji nam vracet jen cca 7tis. Nejak porad nechapu, jak to že je ten rozdíl tak velký. Muze mne to prosim nejaka
účetní vysvetlit?

Strana
z2
lenoulinkaa
3. led 2021

@monikaaaaa u ppm se počítá to, co ti fakticky přijde v daném roce na účet. Tzn. Prosincová Ppm v lednu. Ale klasická vyplata od zaměstnavatele, která prijde v lednu za prosinec se počítá do minulého roku.

lenoulinkaa
3. led 2021

@monikaaaaa takze 4. A vem ještě v potaz, jestli si čerpala po ppm řádnou dovolenou. Aby ses opravdu do 68 tis. vesla.

monikaaaaa
3. led 2021

@lenoulinkaa ano mala som aj cerpanu dovolenku a so 4 ppm sa nezmestim..s 3 ano..skoda.Diky

gramar
3. led 2021

@lenoulinkaa Tak koukám že co úřad to postup, vysloveně jsem se na to ptala na finančáku a tam paní řekla že to co náleželo za daný rok, tedy v tomto případě jen tři... 🙈

eva118
3. led 2021

Já bych se ještě poptala někoho kompetentního. Když mi účetní dává přehled příjmů za zdaňovací období, je tam počítáno leden- prosinec. Nikoho nezajímá, kdy mi výplata chodí na účet, takže i když prosincová chodí v lednu, je počítaná ve zdaňovacím období v roce předtím. Přijde mi to logické a s tou ppm to bude určitě stejné.

lenoulinkaa
3. led 2021

@gramar mrkni na odkaz výše.. je to prostě jasně dané a ne výklad od vykladu

gramar
3. led 2021

@lenoulinkaa Tak v tomto případě jsem ráda že se daňové přiznání archivuje jen po omezenou dobu a že tam je stále paní co říkala že to je dle toho za kdy náleží a ne nikdo nový, to by taky mohla být docela sranda :D

lenoulinkaa
3. led 2021

@gramar jooo, on jeden takový příjem může udělat paseku 😆

gramar
3. led 2021

@lenoulinkaa Ani nemluv teď jsem dopočítávala jestli už je to to "promlčené" daňové a uff, je :D

mishulka26
3. led 2021

Ahoj chtěla bych se ještě zeptat jsem na RD a pracovní poměr mi skončil v roce 2019 musím podávat daňové přiznání?

gramar
3. led 2021

@mishulka26 Tak tady se neseknu (doufám :D ), pokud jsi neměla v roce 2020 příjem, není důvod podávat daňové přiznání...

monikaaaaa
3. led 2021

@gramar a este ja dotaz.Pokial som v 2020 mala prijem iba cerpanu dovolenku cca 20000,- v hrubom, tak si musim podat danove ?

gramar
3. led 2021

@monikaaaaa Pokud máš u zaměstnavatele podepsanou daňovku (růžový papír) tak nemusíš.

gramar
3. led 2021

Pokud to na rok 2020 podepsané nemáš, tak podáš a ještě ti pravděpodobně budou vracet nějaké drobné které jsi zaplatila na daních, protože ti to v takovém případě pokryje sleva na poplatníka.

lenoulinkaa
3. led 2021

@monikaaaaa pozadej si zaměstnavatele o RZD a jestli si odvedla nějakou zalohovku při dovolené, tak se ti vrati

monikaaaaa
3. led 2021

@lenoulinkaa @gramar ruzovy papier podpisany mam, ale danove priznanie si kazdym rokom robim sama..oki poziadam teda o RZD a uvidime.Vdaka

priefi
3. led 2021

@barbarra rozdíl je tak velký, protože nelze uplatnit slevu na manželku. Vše je v pořádku. Akorát mě překvapuje, že se účetní takto sekla...

mishulka26
4. led 2021

@gramar děkuji už takhle budu dělat 2 daňová přiznání tak aspoň nemusím dělat sobě 😀

Strana
z2