Táta přispívá na domácnost 800Kč. Dům je mámy. Co dělat?

deathy
2. pro 2008

Ahoj, měla bych takový dotaz. Jak jsem psala už v nadpisu, moje máma je majitelka domu, tátá tu má doživotní právo. Tato úprava se udělala v době, kdy byl táta velmi nemocný (je již starší ročník), má dva syny z 1. manželství, proto se naši rozhodli, že tátova půlka se napíše na mámu, kdyby se s ním náhodou něco stalo, tak abych nezůstala "nezaopatřená" a máma nemusela bratrům nic vyplácet. Ve smlouvě, která toto upravuje je napsáno, že táta musí adekvátně přispívat na domácnost, jen není stanovena částka. Ale, rodiče spolu "nežijí" již 3 roky, ale normálně bydlíme stále pod jednou střechou všichni. Táta na domácnost přispívá (nyní) 800,- měsíčně. Jelikož s tímto máma nesouhlasí, chtěla se s ním dohodnout, on na to nepřistoupil.
Od včera jsou rodiče rozvedení. Dále budeme všichni bydlet pod jednou střechou, ale ani rozvod nevyřešil mámin problém - nízký příspěvek na domácnost.
Podle mě, bydlet si za 800,- měsíčně je naprosto nereálné, s tím že je doma navařeno, vypráno, uklizeno..prostě veškerý servis. Táta na oplátku neopraví ani nic neudělá na baráku, tak jak to bývalo dříve.
Proto mám dotaz, kde a s kým by toto měla máma řešit, jelikož při rozvodu se tímto nikdo nezabýval a neporadil. Táta na dohodu nepřistoupí, sám od sebe nic nepřidá. Propočítal si, že on spálí tolik elektřiny, využije tolik vody, atd. Nedá se s tím hnout.
Při dnešních cenách elektřiny a vody a dalších věcech, které souvisí s pokrytím nákladů provozu domácnosti a domu si myslím, že je opravdu 800,- korun málo.
Máma táhne veškeré náklady, do toho "živí" mě - studentku, v současné době těhotnou. Táta na mě přispívá, to je jediné, co mají vyřešené. Ale máma mi platí veškeré doktory, občas přidá něco na provoz auta, na telefon, oblečení, prostě když má, tak mi něco přihodí.
Předem mockrát děkuji za nějaké rady od zkušenějších, případně právniček. Máma už si totiž neví rady. Díky

ria80
2. pro 2008

Ahoj,to je ale dost hloupá situace.Měla by to tvoje mamka si zařídit tak,že by táta bydlel ve svých pokojích,kam bych mu dala i ledničku.A hotovo,mamka by mu tam samozřejmě ani neuklízela,ani nedoplnovala ledničku,natož mu vařit nebo prát.Tšch 800 půjde tím pádem jen na energie a jinak at si platí všechno sám.Nešlo by to tak?

deathy
autor
2. pro 2008

To by asi nešlo, protože zase tolik pokojů tady není. Táta má sice svojí zašívárnu ve sklepě, kde dost často i spí, ale to se nedá uznat jako pokoj, protože je to ve sklepě. A mám pocit že i v tý smlouvě o tom bydlení je psáno, že normálně se budou užívat společný prostory.

ria80
2. pro 2008

Tak to už mě napadá jedině soud.Myslím,že by to nějak vyřešit šlo.
Zatím by mu mamka aspon nemusela prát a vařit,to by snad šlo.

deathy
autor
2. pro 2008

Ona nevaří přímo pro něj nebo nepere jemu zvlášť, to ne. Ale třeba kdyby neprala, tak by tu byl - s prominutím - bordel. Táta je už dost vysokej ročník, a myslím že nějaký praní nebo vaření by neřešil, takže podle toho by to taky vypadalo. Ono ani tak nejde o to vaření či praní, ale spíš o ten princip. Jako kdybych já někde sehnala byt za 800,- měsíčně, tak do toho du okamžitě. I kdyby to bylo bez jídla a vaření 🙂 Ale to je samozřejmě nereálný.
Zkoušela sem volat na sociálku, jestli poradí, ale paní mi řekla, že se máme obrátit na právníka. To je jediný. Že jinak z něj peníze asi nedostane. Tak třeba se tu najde nějaká právnička, která by věděla jak na to 😀

mataharyy
2. pro 2008

No a co zkusit nějaké porozvodové majetkové vyrovnání, pokud to nezruší tu smlouvu, tak se alespoň může stanovit nějaká adekvátní částka na vedení domácnosti (jako např půlka 😉 ). Na to je čas tuším do pěti let po rozvodu. Jen do té doby bych se na něj vážně vykašlala, rozhodně bych mu neprala a nevařila, ať jsi jde něco ulovit 😀 a když tak bych mu jeho bordel nastěhovala do té zašívárny, však ono by s ním hnulo, když né pach ponožek, tak fakt že nemůže otevřít dveře 😀 Držím vám palce ať vám to dobře dopadne

ria80
2. pro 2008

No právě,prostě at do něho nevráží peníze,který fakt nemusí.Ale bez prábvníka to asi nepůjde.

mataharyy
2. pro 2008

No jak říká ria, proč do něho investovat ještě víc, když už takhle jede do mínusu 😖

deathy
autor
3. pro 2008

Ono se to blbě s tím "praním a vařením" vysvětluje. Když to řeknu kolem a kolem, tak prostě doma je denně oběd, to se nezmění, protože to tak prostě je, a není to ani o tom že by máma denně vařila nebo to všechno kupovala. Když pominu sýry, jogurty, salámy, marmelády atd...to táta stejně nejí. Vím, zní to blbě a divně, ale prostě lednice je stále plná.. Co se týká toho ostatního, máma si potrpí na určitý pořádek, a nedovolila by, aby tu byl chlívek, jen proto že on na to, sprominutím sere, protože by na to s... Je mu 68, není prase, to probůh ne, ale přece jen staří lidé si nebudou prát, uklízet atd. tak jak by to vyhovovalo zbytku rodiny. A ještě když přibude mimino. To by prostě máma nepřipustila, i když už to není její manžel.
Ono se to netýká jen toho. De o to, že s tím co mámě dává, se nedá v podstatě nic. Co já vim, tak máma dává do těch měsíčních plateb minimálně 5000,-, 800,- je jen pouhý zlomek, kterej neřeší absolutně nic. Možná to pokryje nějakej malej náklad. Ale to je vše. Spíš sem chtěla zjistit, jak by se to dalo, případně mimosoudně (což ale asi možný není) nějak pořešit.
Je to dost zamotaný, a fakt se omlouvám že to nedokážu líp vysvětlit 😒

mataharyy
3. pro 2008

No pokud s tátou není domluva, tak to mimosoudně nepůjde, ale vážně to zkuste buď přes právníka, nebo nějak s tím vyrovnáním 😉 když tam má doživotní užívací právo tak to neznamená že bude nadále platit 800,- i když jen za energie pak budete třeba platit 3 tisíce... I lidi co mají barák na dožití musí platit to co tam propálí v energiích, copak je tvá máma charita, aby ho tam takhle vydržovala?? Když to půjde přes soud, tak to bude tak že oni nějak odhadnou, či spočítají kolik se investuje do domácnosti, pak se od toho nějak odečte poměrná část za tebe, kterou on jako by platí v alimentech (dokud budeš nezaopatřená) a zbytek se dělí počtem dalších osob, tedy předpokládám tvou mámou a otcem?? Nevím přesně jak to je, ale v rodině se řešilo něco podobného, akorát že tam byla možnost se normálně dohodnout. Nějaký právník určitě poradí, zkus juknout na net, jsou tam i bezplatné poradny, myslím 😉

deathy
autor
3. pro 2008

Právě je blbý, že táta si všechno spočítá, co projede, a víc mámě nedá, i když prostě logicky bych to viděla, že by měli jít napůl. Nebo kdybych já pracovala, tak by sme šli na třetiny. To je prostě zdravej rozum. Ale takhle on to logicky nevidí. On si prostě tvrdí svou, že barák jeho není, ať klidně spadne. Takže mámě ani nepřidá na opravu, na nic. A co si budeme povídat, oprava či dodělání stav. úprav je tu nutný, protože takhle nám to tu fakt za chvíli spadne na hlavu. Ale on prostě..mě to úplně deptá a vytáčí..protože on se o nic přeci starat nebude, on nemá žádnou povinnost.

Kdyby ste některá věděla přímo nějakej kontakt na bezplatnou poradnu v Praze, tak bych byla vděčná. Máma s tím má teď fakt problémy, divím se že jí to ještě neleze na mozek a že se stále ještě drží, do toho já těhotná, sme bez peněz..no taková normální rodinka 😀 Takže kdyby byla možnost nic za radu neplatit, určitě ocením.

evik19
Autor odpověď smazal
Zobraz