Těhotenství a konec statusu studenta, jak se zdr. poj.?

zuzanaaaa87
25. bře 2013

Ahoj holky, mám takovou menší otázku. Dneska jsem 38+0 tt a otěhotněla jsem ještě na VŠ. Před 6 dny mi bylo 26 a tím mi skončil i status studenta. Takže nevím jak to teď je kvůli zdr, pojištění, aby mi pak někde nenaskákali nedoplatky. Mám se hlásit na ÚP i když za 14 dní mám oficiálně termín? Nevíte nebo nebyla jste některá v této situaci?

speedygon
25. bře 2013

s tím ÚP si nejsem jistá...jakmile se mimi narodí, začínáš pobírat ode dne narození rodičák a zdravotní Ti platí stát...ale těch 14 dní nevím...asi bych se někde informovala....

miskadovci
25. bře 2013

ja jsem to teda neresila v souvislosti s tehotenstvim, ale pokud jsi mela narozeniny v breznu, tak zdravotni pojisteni mas za cely mesic jeste zaplacene. A pokud je pravda, ze stat plati pojisteni ode dne porodu a ty porodis v dubnu, rekla bych ze budes mit vse v poradku, zadne nedoplatky. Ale neni nic jednodussiho nez zavolat do svoji pojistovny a zeptat se, tam ti to urcite reknou presne.

aneta0707
25. bře 2013

no tak co ja si pamatuju, tak kdyz skoncis jako student, tak mas ze zakona povinost se nahlasit na UP do 8 dni. je jedno, v kolikatym si tydnu. sice by se asi nic nedelo, ale neriskovala bych to.
ja sem prerusila studium na stredni kvuli zdravotnim problemum v tehu, prihlasila sem se na UP a nemusela sem tam ani chodit. lepsi, nez pak resit, proc si nesplnila zakonnou povinost. nezapomen, ze narok vznika sice dnem porodu, ale nez si zaridis rodicak, prijde ti rozhodnuti atd tak to nejakou dobu trva. pokud je pani hodna, tak ti to udela do mesice, ale kde mas cas straveny v podonici?