Těhotná Slovenka, bude lepší trvalý nebo přechodný pobyt?

natalibella
11. zář 2017

Ahojte dievčatá. Mám pár otázok, pretože neviem čo a ako.. mám z toho hlavu ako pátrací balón ( každý vám povie niečo iné).. som tehotná, pracujúca s prechodným pobytom, budem matka samoživiteľka, otec dieťaťa nebude uvedený do rodného listu. Musím si dať trvalý pobyt aby som poberala rodičovský príspevok? A dostala pôrodné? Keď si nechám prechodný bude to pre mňa lepšie, alebo lepšie dať trvalý pobyt?? A čo keď to nebudem zvládať, a chcela by som sa vrátiť na Slovensko?? Čo ďalej s materskou a rodičovským príspevkom? Moc Vám ďakujem za rady.

barchen
12. zář 2017

@natalibella
Jak tady tak určitě na FB existují skupiny s maminkami ze SR a tam Vám určitě poradí. Při pobírání mateřské nebo i rodičáku nehraje roli přechodný nebo trvalý pobyt. Na trvalý pobyt pro cizince musíte splnit podmínku 5 let přechodného pobytu v ČR. Pokud otec nebude uveden v rodném listu a pokud Vy nemáte příjmy nebo jenom minimální, pokud žijete v domácnosti sama (nikdo jiný tam není přihlášený, nebo se tam nezdržuje dlouhodobě), tak dosáhnete i na jinou dávku ale není to žádné terno. Jenomže toho otce dítěte nesmíte do rodného listu uvést ani zpětně, protože pak ztratíte nárok na všechny dávky s tím související a i ty vyplacené bude po Vás stát vymáhat zpětně. Na pobírání mateřské a rodičáku musíte splnit podmínky stejné jako ostatní maminky v ČR (t. j . hrazení zdrav. pojištění, odpracovaná doba...) Porodné dostanete jenom pokud vyděláváte minimum, nebo nic. Ale tím, že Vy jste cizinec z EU, tak tady momentálně musíte něco "dělat" (pracovat, nebo být alespoň na úřadě registrovaná pokud máte již něco odpracováno), jinak nemáte zdravotní pojištění a jak chcete fungovat bez pojištění? A co se týče vrácení na SR, asi by bylo dobré si to urovnat než se dítě narodí, jelikož jestli budete sama s dítětem, budete pak běhat po úřadech ve dvou státech, protože všude budou chtít různé potvrzení, jak dlouho jste pracovala, na co nárok máte, na co ne, kde máte centrum zájmů s dítětem atd...A dávky nemůžete pobírat ve dvou státech.

natalibella
autor
12. zář 2017

@barchen Zdravím Vás. Děkuji moc.. když to dobře chápu tak nemusím mít trvalý pobyt, na mateřskou ani na rodičovský.. jsem zaměstnaná a mám placené zdravotní.. Na porodné, mám taky nárok když nemám trvalý pobyt??? Děkuji Vám moc..

barchen
12. zář 2017

@natalibella Ne TP nehraje roli, pokud jste tady pracovala (270 dní odvodů za poslední 2 roky), tak máte nárok na mateřskou a rodičovský příspěvek. Porodné se neváže k pobytu ale k finanční situaci. Pokud jste tedy zaměstnaná a máte mzdu/plat vyšší než 13000 měsíčně, porodné nedostanete. "Nárok na porodné mají pouze rodiny s příjmy do 2,7násobku životního minima rodiny. Na porodné u prvního dítěte tak v roce 2017 dosáhnou domácnosti s čistým příjmem do 20 817 korun, u matky-samoživitelky do 13 176 korun".

natalibella
autor
13. zář 2017

@barchen Děkuji Vám moc za ochotu! A přeji hezký den. Nati