Trvalý pobyt. Musím, když jej zruším, okamžitě nahlásit nový?

skritek22
11. pro 2020

Ahoj, potřebovala bych poradit. Musíme si z důvodu stěhování zrušit trvalý pobyt na staré adrese, kde SME byli v nájmu. Ale na nové adrese ještě nejsme majiteli (na konci měsíce budeme). Když zruším trvalý pobyt na staré adrese... musím okamžitě nahlásit nový nebo je tam nějaká lhůta?

martaskaaa
11. pro 2020

Teď si nejsem jistá, ale při rušení trvalého pobytu se zároveň uvádí nová adresa (?)

skritek22
autor
11. pro 2020

@martaskaaa dřív to bylo, že se trvalý pobyt zrušil a pak se hlásil na novém bydlišti...

hvezdicka09
11. pro 2020

@skritek22 ahoj, ja pracuji na úřadě, stávající trvaly pobyt nerusis, ale přihlásis se na místo nového pobytu a tím se ruší ten stávající.

merope
11. pro 2020

Dokonce vůbec nemusíš mít trvalý pobyt, viz tento článek: https://www.altair.blog/2020/11/uredne-bezdomovcem - máš tam i pár info ohledně toho rušení pobytu. Pokud jsem to dobře pochopila, tak pokud zrušíš pobyt tam, kde už nemáš nájem, budeš "úřední bezdomovec". Doklady mají většinou na výměnu 8 pracovních dní, to se i musí všude hlásit - tak při troše štěstí bys mohla i zvládnout tuto fázi překlenout bez výměny dokladů.

Trvají na tom rušení trvalého pobytu tak důrazně? Nelze se domluvit, že s tím ještě týden počkáte? Pak totiž ty lhůty máte v pohodě. Stejně je většina úřadů otevřená jen pondělí a středa - tak kdybyste rušili až v pondělí 21.12., tak 8 pracovních dní vyprší 4.1.

amazonkajanik
11. pro 2020

@skritek22 pokud zrusis staré bydliště a nové není,musela by ses hlásit na úřad a pak zas na nové. S tím je spojena i povinnost to mít v OP,jinak je doklad v podstatě neplatný. Spousta lidí má trvalak někde,kde spoustu let nebydlí a jen majitel,nebo nájemce po dokazování,že se tam dotyčný již nezdržuje,může trvalak zrušit a automaticky se háže na obec. Takže dokud nebudete mít zkolaudovano(nebo na čem to vázne),nemusíte rušit,pak provedete jen změnu. Spíše si hlidejte poštu. Dosilka něco stojí,ale pokud vás pošta nenajde na schránce,dopis dostane nálepku "zpět -odstěhován "

amazonkajanik
11. pro 2020

@merope přečteno a ten člověk je fakt super. Číst to pár let na zpět,už to mám taky 😂

amazonkajanik
11. pro 2020

@merope přečteno a ten člověk je fakt super. Číst to pár let na zpět,už to mám taky 😂