icon

Výpočet podpory v nezaměstnanosti po rodičovské dovolené. Z čeho se počítá

17. čer 2025

Mamičky,ako ste to mali ak ste po skončení rodičovskej dovolenky už nechceli pokračovať v práci a dali ste výpoveď a nahlásili ste sa na ÚP? My sme sa počas rodičovskej dovolenky presťahovali spať na SK, ale pracovný pomer na dobu neurčitú mi stále beží v ČR. Nakoľko malú nevzali do škôlky,budem s ňou ešte pol roka po ukončení rodičovského príspevku doma. Pracovný pomer v ČR ukončím a nárok na podporu mi preto vychádza v ČR. Vypočítava sa to z platu pred materskou dovolenkou?

osaka_9
17. čer 2025

Vypočítává se z tvých příjmů za poslední období před ukončením pracovního poměru, tedy i ze mzdy před mateřskou dovolenou, pokud si během ní neměla příjem. Je důležité, abys se zaregistrovala na úřadu práce v ČR co nejdříve po ukončení pracovního poměru 🙂

autor
17. čer 2025
@osaka_9

Vypočítává se z tvých příjmů za poslední období před ukončením pracovního poměru, tedy i ze mzdy před mateřskou dovolenou, pokud si během ní neměla příjem. Je důležité, abys se zaregistrovala na úřadu práce v ČR co nejdříve po ukončení pracovního poměru 🙂

@osaka_9 Našla som na internete toto,tak neviem. Na sk je to tak ako píšeš, že sa to ráta z platu predtým

tattiana9
17. čer 2025

Takže to by byla výše podpory? To jsou teda strašně směšné částky.

autor
17. čer 2025
@tattiana9

Takže to by byla výše podpory? To jsou teda strašně směšné částky.

@tattiana9 Podľa toho ,čo som pochopila ,tak áno. Tiež mi to príde ako smiešna čiastka. V ČR som odrobila x rokov a mala veľmi pekný plat.

krisstina93
17. čer 2025

Mě teda během RD skončila smlouva na dobu určitou, takže sem nedávala výpověď, ale podporu jsem dostala tu nejnižší, přesně jak je to v tom článku. Ze by se něco počítalo z předchozího zemstanani to ne no. Nevim jestli je tam nějaký rozdíl když smlouva skončí a když davas sama výpověď, dřív ta podpora byla jeste krácena, kdyz člověk dal výpověď sám.

xnikax1
17. čer 2025
@krisstina93

Mě teda během RD skončila smlouva na dobu určitou, takže sem nedávala výpověď, ale podporu jsem dostala tu nejnižší, přesně jak je to v tom článku. Ze by se něco počítalo z předchozího zemstanani to ne no. Nevim jestli je tam nějaký rozdíl když smlouva skončí a když davas sama výpověď, dřív ta podpora byla jeste krácena, kdyz člověk dal výpověď sám.

@krisstina93 Já jsem měla taky tu nejnižší ,jako je v článku. Po skončení rodičovské jsem dávala výpověď,šla na ÚP a dostala tohle minimum,nic se mi ze zaměstnání nepočítalo.

llluckaaa
17. čer 2025
@xnikax1

@krisstina93 Já jsem měla taky tu nejnižší ,jako je v článku. Po skončení rodičovské jsem dávala výpověď,šla na ÚP a dostala tohle minimum,nic se mi ze zaměstnání nepočítalo.

@xnikax1 stihla jsi tam po RD odpracovat aspoň jeden den? Protoze ja mam za to, ze kdyz ho odpracuješ, bude se to počítat z výplaty a ne z tw průměrné mzdy. To by bylo reseni pro autorku - dat výpověď tak, at po RD ten den odpracuje.

xnikax1
17. čer 2025
@llluckaaa

@xnikax1 stihla jsi tam po RD odpracovat aspoň jeden den? Protoze ja mam za to, ze kdyz ho odpracuješ, bude se to počítat z výplaty a ne z tw průměrné mzdy. To by bylo reseni pro autorku - dat výpověď tak, at po RD ten den odpracuje.

@llluckaaa ne já už jsem se tam vůbec nevracela,nevyšli mi vstříc smenovym provozem,takže jsem výpověď podávala přesně k datu dceřiných 4 narozenin.

llluckaaa
17. čer 2025
@xnikax1

@llluckaaa ne já už jsem se tam vůbec nevracela,nevyšli mi vstříc smenovym provozem,takže jsem výpověď podávala přesně k datu dceřiných 4 narozenin.

@xnikax1 tak to jo. Ja prave po RD ukončovala PP tak, at mi potvrdí odpracovaný jeden den, vyšli mi tehdy vstříc. Do dohody jsem chtela napsat duvod ukončení PP pece o dítě do … let (abych dosáhla na vyšší podporu). Nakoc jsem ale na podpoře nebyla a nastoupila jsem jinam.

autor
17. čer 2025
@llluckaaa

@llluckaaa toto ma napadlo. Ale nemyslím ,že by mi dali v takomto prípade výpoveď dohodou, nechali by ma odpracovať dva mesiace výpovednej doby

xnikax1
17. čer 2025

To si taky myslím.

llluckaaa
17. čer 2025

Výpověď dohodou neexistuje. Buď ukončíš PP dohodou obou stran nebo dáš jednostrannou výpověď. Tak dej prostě výpověď tak, aby ti to vycházelo, že odpracuješ 1 den nebo pár dní, ať máš rezervu. Výpověď budeš podávat už v době RD, ať ti doběhne ta lhůta akorát. Radši si to ale někde ověř, že to takto může zafungovat.

tattiana9
23. čer 2025

Už jsi zjistila, jak to teda vychází? Musela jsem na to pak ještě myslet...