Zapsání otce v RL. Může vymáhat přes soud nebo ambasádu?

terezaslezova
23. dub 2020

Nejsem si jistá jak tuhle situaci řešit, otec malého je cizinec (portugalec) já se přestěhovala zpět do ČR a nechci mít s otcem nic moc společného. Na porod naštěstí přijet nemůže a do RL ho zapisovat nechci. Ze začátku projevoval zájem ale to už opadá, jen dnes mi poslal jeho ID abych ho uvedla jako otce a nechápe že to nejde. Já mu to odkejvala abych se s nim zbytečně nedohadovala, protože na to fakt nemám. Zatim nepřipspěl ani korunu a nevypadá že by se o tohle zajímal, já to neřešim jen necchci aby mi ho třeba později sebral a odvezl ho do Portugalska. Neplánuju tam jet to by bylo riskantní. Jen náhodou nevíte někdo zda by to mohl udělat nebo jaké jsou šance že by to vymáhal přes soud nebo ambasádu.. moc děkuji za jakoukoliv radu.

somalicats
23. dub 2020

Aby byl v RL, musel by to řešit soudní cestou. Jestli to bude chtít řešit soudně, to Ti tady asi nikdo nepoví, každopádně dokud nebude právně otcem, tak Ti dítě sebrat a odvézt nemůže.

terezaslezova
autor
23. dub 2020

@somalicats a to by musel řešit přes soud tady u nás jestli se nepletu?

somalicats
23. dub 2020

@terezaslezova Já nejsem odborník na mezinárodní právo, takže tu nechci psát nějaké domněnky, tohle budeš mít lepší ověřit si u někoho, kdo se zabývá rodinným právem, ideálně mezinárodním. Rozhodně lepší než se tady nechat uchlácholit někým, kdo napíše, že si myslí... Každopádně ale co vím určitě, tak pokud v budoucnu budeš s někým, kdo se bude chtít nechat do RL zapsat, tak pak už by měl bio otec výrazně horší pozici, protože soudy přihlíží k zájmu dítěte.

ariadna12
23. dub 2020

@terezaslezova soudne to vymahat lze

terezaslezova
autor
23. dub 2020

@somalicats děkuju asi to bude nejlepší, já jen jestli nahodou někdo neměl zkušenost.

terezaslezova
autor
23. dub 2020

@ariadna12 to by musel vymáhat z České Republiky, nebo to může vymáhat i z ciziny?

ariadna12
23. dub 2020

@terezaslezova v dnesni dobe neni problem, kdyz jsou finance, najmout si advokata, ktery zasle navrh s ceskym prekladem z Portugalska do CR. Jde spis o to, jak bude "zaniceny" po porodu tatinek.

terezaslezova
autor
23. dub 2020

@ariadna12 tak že by si najal právníka toho bych se moc nebála není na tom finančně zrovna nejlépe a hlavně se vrátil ke své bejvalé se kterou má 2 děti. On ani neví kde přesně bydlím, to jsem mu nesdělila jelikož když jsem odjižděla tak jsem ho byla i nahlásit na mistní policii za vyhrožování na bezpečnosti ale zprávy jim nestačily, prý by mě musel fyzicky ohrožovat. Nevím jak tam jejich státní orgány fungují ale určitě nejsou k nápomoci.

aleenka1234
23. dub 2020

@terezaslezova Ahoj, manžel je taky cizinec. Jen, pokud na zapsání bude trvat. Soud nechá udělat testy a potom ho zapíše. Ty to co nejvíc zdržuj, odkývej mu vše, zkus být na něj milá aby k soudu nedošlo. Zkus ať zájem o syna u něj " vyprchá"

zelenaesmolda
23. dub 2020

@terezaslezova pokud vim tak tohle resi mezinarodni soud v Brne a pry je dost pomaly.Muzu se zeptat proc nechces at dite zna sveho otce?Klidne napis sz,resim ted neco podobneho.

terezaslezova
autor
24. dub 2020

@aleenka1234 právě že to zkouším touhle cestou a doufám že nezjistí že není zapsán v RL. Bojím se že zájem nevyprchá vůbec jelikož mít syna to chtěl vždycky ale třeba se pletu. Ze začatku říkal že na porod dorazí, teď už to ani nezmíní. Tak doufám že vše ho omrzí a přestane se zajímat.

aleenka1234
24. dub 2020

@terezaslezova on to nezjístí, jedině, že bys mu ho musela ukázat 🙂 a navíc, pokud nejste manželé, musí mit z portugalska apostilu ( úředně ověřený rodný list) aby ho teprve vůbec mohli zapsat. Pokud tohle neví, jen ti dal své rodné číslo, tak se o to moc nezajímá a nic si nikde neověřoval.

terezaslezova
autor
24. dub 2020

@aleenka1234 urcite neoveroval na to nema penize. Ja si myslim ze to vzda a prestane se uplne zajimat ale kdo vi 🤷🏻‍♀️ urcite me ta myslenka trapi.

barmil
25. dub 2020

Jinak Doporucuju https://www.umpod.cz/, tam je vsechno info ohledne mezinarodniho prava a deti

terezaslezova
autor
25. dub 2020

@barmil super děkuju, kouknu na to