Změna místa trvalého pobytu u dítěte. Musí se přepisovat i rodič?

meggie12345
6. pro 2023

Ahoj, prosím o radu 🙏
Kvůli nástupu do školy potřebujeme změnit trvalý pobyt u syna. Co vše je k tomu potřeba? Nově bude mít pobyt u známých, aby nemusel do spádové školy přes celé město (v ranní špičce i hodina cesty autem 🙄). Musí se přepisovat i rodič, nebo lze přepsat jen dítě? Bude to jen na omezenou dobu, než proběhnou zápisy.
Předem děkuji 🍀

jaja01k
6. pro 2023

@meggie12345 Dítě může mít jiné trvalé bydliště než rodič. Jen si zjisti podmínky školy. Někdy to vyžadují, aby měl ve spádové oblasti bydliště i rodič. Potřebuješ k tomu svou občanku, rodný list dítěte a souhlas oprávněné osoby s ověřeným podpisem.

pampeliska1313
6. pro 2023

My teď měnili kvůli školce - aby syna mohla vyzvedavat babička, oba s manželem budeme končit pozde večer, ze bychom nestihli třeba do šesti ho vyzvednout. Ona byla vlastník bytu, takže byl potřeba rodný list dítěte/obcanka, majitel bytu, takže tchyně, obě jsme vyplnili lísteček (já trvalou bývalou a novou) ona svoji adresu a bylo hotovo. Fakt na pět minut. Bydliště tam má psany manžel, takže v pohodě. Někde mají ze tam má mít trvaly pobyt i jeden z rodičů, takže kouknout na podmínky kam se budete hlásit.)

merope
6. pro 2023

Potřebuješ rodný list dítěte + souhlas majitele bytu (nebo ověřenou nájemní smlouvu). Tohle je to triviální.

Složitější už jsou podmínky škol, které se brání "spádové turistice" - tzn. pokud ta škola, kam se syn hlásí, patří k nějakým "lepším" a v okolí jsou školy "horší", tak počítej s přísnějšími kritérii.

dandaa
6. pro 2023

U nás stačí přepsat jen dítě, k tomu je potřeba souhlas majitele nemovitosti nebo nájemní smlouva. My takto psali k nám taky známé kvůli školce i škole. Někde nemusí být TP ,ale stačí být majitel nemovitosti nebo mít nájemní smlouvu v té oblasti .