Výběr základní školy v Pardubicích: Jaká kritéria zvolit?
Jak jste vybírali základní školu pro své dítě? Čím jste se řídili? Jste s výběrem spokojení? Je nějaká základní škola, kterou byste v Pardubicích doporučili a naopak? Proč?
Nehledám na výkon zaměřenou ZŠ, jde mi více o dobré stimulující prostředí, kvalitní pedagogický sbor, školu zaměřenou na kritické myšlení, ne biflování, školu, která rozvíjí osobnost dítěte, nevychovává jen vzorné ovce. Víte o nějakém super učiteli, který bude učit budoucí prvňáčky? Žel si nějak nemůžeme vybrat.
Nejsme z Pardubic, takže s konkrétní školou neporadím. V našem městě (30 000 obyvatel) jsem měla 2 varianty: buďto spádová škola nebo škola v centru města, která má obecně vyšší prestiž. Výhodou spádové bylo: lokalita naproti školce (máme tam 2 další děti, takže snazší vyzvedávání) a hlavně že půjde do školy s kamarády ze školky. Spádová škola je sice opravdu velká (4 třídy v ročníku), ale také menší počet děti ve třídě (22-24). Oproti tomu prestižní škola v centru: 30 dětí ve třídě, škola hned u silnice, žádné hřiště nebo prostranství v okolí školy, pro nás horší dojíždění. Takže jsme vybrali tu spádovou, syn je spokojený. Bohužel si myslím, že jakkoliv to myslíš dobře s tím stimulujicím prostředím a ne biflováním, vše hodně záleží na konkrétním učiteli/učitelce, což se dá jen těžko ovlivnit... ať se vám daří!
Tohle je téma, které zrovna intenzivně řešíme, jsme z kraje, ale do Pardubek daleko, takže konkrétně neporadím, ale co zajímalo nás: délka dopravy do skoly, způsob přístupu k dětem (ideálně škola, kt jede na principu respektu), způsob hodnocení (sebehodnocení žákem a ne učitelem), způsob práce s dětmi (ne frontální, ale individuální - projektový). Takovou školu jsme našli, ale příliš daleko, proto jsme se nakonec rozhodli pro domácí vzdělávání. Držím palce při výběru.
Kamarádka z Pardubic si chválí nějakou křesťanskou, jestli ti to není proti srsti.
Jinak já mám teda na způsob vzdělávání taky vysoké nároky, takže mám taky děti v IV a ten způsob výběru školy je potom trošku jiný, takže neporadím...
@verdos NOE je skvělá, ale tomu bohužel odpovídá i zájem o ni a možnost se tam jako nekřesťan a nečlen zřizovatele, který tam nemá již jiné dítě, dostat... Letos brali 22 dětí ze 39. Neprošli jsme ani do losování.... začíná to být škola pouze pro členy zřizovatele.
@klaari ZŠ V Pohybu jsme vzdali. Uvažovali jsme o ní. Momentálně se stěhuje za Pardubice - to už je pro nás úplně z ruky. Cesta do ZŠ - 10 km (přes totálně ucpané město), poté to samé zpět a ještě dalších 10 km do práce. Odpoledne to samé. V současné situaci bychom to nedali.
Chápu. Ono celkově je to s kapacitou různých lepších či alternativních škol teď problém. Já jsem své syny v tomto týdnu taky zapisovala na jeden pořadník a budu se modlit, no...
@verdos my jsme také doufali do poslední chvíle, že se dostaneme do losu. Loni by se nám to povedlo, ale ....
@lizzie02 vybrali jsme Staňkovku. Vysněná škola to není, snažíme se hledat pozitiva 🙂

Pro mne byla priorita dochozi vzdalenost pro deti. Ucitele ve skole, s vice jak 1 tridou v rocniku, jsou vzdy sazka do loterie a do zari se nic nevi...