Kdy řešit nemluvení dvouletého dítěte u pediatra?
Ahoj všem,
máme čerstvě 2 roky a nevydáme hlásku. Jen jekot, pištění, mručení, samé ejí a ají. Přitom v roce 10 slov. Máma se použije jen když je zle, teď při nemoci.
Mám už to nějak řešit u pediatra, nebo ještě počkat. Zpívám, čtu, komentuju dění venku a nic...
Muj byl na tom podoben…brm brm,tata a hekal😂 asi 3 mesice pred 3 narozeninama zacal mluvit a ted mu jsou 4 a co bych dala za 5 minut ticha😂
Syn ma 3,5 roku. Dětská to řešila na 3lety prohlídce kdy po nem chtela říct letadlo ale to prostě neumí. Dá dohromady tak 40 slov. Se slovy že se s ním crcat nebude nas poslala na oční, ušní a logopedii. Vše v pořádku na ušním, na očním má půl dioptrie rozdíl v květnu máme jít na překontrolováni. A na logopedii chodime od září 1x do měsíce. V listopadu nas logopedka poslala k psycholožce, do teď čekáme na zprávu. Ale paní logopedka říká že vidí pokroky tak snad to bude dobrý. Každopádně ho chci v září dát fo logopedické školky.
Dcera má 1,5 a u ní vypadá že bude mluvit mnohem dřív nez bráška. Když jí něco říkáme tak se snaží opakovat, syn má v tomhle nezájem.
Mě zaráží ten regres v mluvení. Screening na PAS mu v roce a půl doktorka dělala?
Jak už je tu psáno, je zvláštní ten regres... To bych asi radši konzultovala. Jinak mi to nemluvení zvláštní nepřijde 😉 starší kolem dvou let mluvil minimálně, pár slov, ale rozuměl dobře a vždycky se nějak dorozuměl... pak ve 2,5 letech se rozmluvil a teď třech nezavře pusu 😁 mladší teď v 15 měsících uz používá více slov a snaží se opakovat, takže bude asi mluvit dřív. Každý má holt své vlastní tempo 😉
U dcery taky nastal regres v mluvení. Mama, tata, baba aj jako by úplně zapomněla. Vydávala jen zvuky a mrčela jak medvěd. Měla jsem strach z nějaké formy autismu. U dr jsem si vyžádala žádanky. Šli jsme ke klinické logopedce, klinické psycholozce, na foniatrii + vyšetření sluchu vzhledem k věku (měli jsme VRA, audio by nepochopila) a ještě neurologie včetně EEG. Naštěstí se PAS nepotvrdilo, ale má vývojovou dysfazii. Pracujeme s ní podle pokynů téměř rok, dělá velké pokroky, ale vzhledem k vrstevníkům je to pořád málo. Budou jí 4 a mluví už v krátkých větách, ale spoustu věcí má naučenych
Já bych nečekala a začala bych to řešit. Než se obehaji vyšetření, tak to taky trvá. Někde je čekací doba i 4 měsíce.

Důležité je, jestli slyší a rozumí. Pokud s tím není problém, má na rozmluvení ještě čas. Ná starší ve 2 letech nemluvil vůbec, neříkal ani máma. Ve 2,5 měl pár slov a ve 3 už mluvil úplně normálně.