Respektující výchova a emoce. Co se vám doma osvědčilo?
Ahoj maminky,
chtěla bych se zeptat, jak to máte doma s rozvojem emoční inteligence u dětí a obecně s respektující výchovou. 😊 Přijde mi, že se o tom poslední dobou mluví čím dál víc, ale někdy je docela těžké převést všechny ty rady a poučky do běžných situací doma.
Mám vztah k projektu Emoční Pandiště, který vytváří pomůcky právě na emoce a emoční inteligenci, takže mě samozřejmě zajímá i pohled rodičů mimo naši vlastní „bublinu“. Nechci tady dělat skrytou reklamu, proto to píšu rovnou. 😊
Používáte doma nějaké kartičky, hry, knížky nebo jiné pomůcky, které dětem pomáhají pojmenovat emoce a mluvit o nich? Co se vám skutečně osvědčilo a co naopak děti vůbec nezaujalo?
A pokud se věnujete respektující výchově – co vám v praxi přijde nejtěžší? U nás mě hodně zajímá právě to, jak pracovat s emocemi ve chvíli, kdy už je dítě opravdu naštvané nebo rozrušené a na nějaké dlouhé vysvětlování samozřejmě není prostor.
Budu ráda za vaše zkušenosti a klidně i kritické názory. Pro kontext, projekt, o kterém mluvím, je emocnipandiste.cz.
O tom se více mluví asi posledních 15 let, nejvíc jsem brala z knihy Respektovat a být respektován.
@lv asi tak, respektující výchovu používám, starší bude mít 17 let 🙂 Ale tohle je spíš reklama, i když tvrdí, že ne.
Reklama, která tu tu bude ještě dlouho po nahlášení.
@lv asi tak, respektující výchovu používám, starší bude mít 17 let 🙂 Ale tohle je spíš reklama, i když tvrdí, že ne.
@betelgeuzz jo, u té co bude mít 19 jsem to ještě nevnímala, kdežto u 14 už bylo informací dost, přesně
Že jedu kontaktní,respektující výchovu jsem zjistila až když bylo první dceři možná tak 10 let. Kartičky ani jiné blbiny netřeba. Těžké mi to nepřišlo, naopak přirozene, jinak vychovávat neumím. Ted je mladší aktuálně 12 letá zpruzela puberťačka s protocenyma očima 😃to si člověk krásně potrenuje respekt k dítěti 😆

O tom se více mluví asi posledních 15 let, nejvíc jsem brala z knihy Respektovat a být respektován.