icon

Spánek 2x denně u 21měsíčního dítěte?

zukru
19. lis 2016

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda s tím také někdo máte zkušenosti a zda je vidina toho, že se to zlepší. Je to boj a vyčerpávající. Nikam pořádně nemůžeme, s vrstevníkami se nějak nestýkáme, protože oni chodí spávat po obědě a to my jsem zrovna vzhůru :/
Problém je ten, že vstává v 5-5,30 (je jako budík), pak 3hodiny po probuzení jde spát, po vzbuzení zase za 3hodiny jde spát a večer usíná mezi 19-19,30.
Zkoušela jsem ho natáhnout, aby spal jednou, ale byl protivný a odpolední spánek stál za houby, spí krátce a navíc se do toho neustále budí :(.
Když jsem dávala ráno UM tak stejně neusnul. Spousta maminek mi radí, ať dávám mléko, že jim po tom ještě tak dvě hodiny spí, ale to u nás nefungovalo :(.
Například včera spal dopoledne 2 hodiny a odpoledne usnul až ve 15h a spal hodinu a půl. Tak jsem ho dali spát po 20h. A stejně se v 5,30 vzbudil a řval. Ještě hodinu ležíme v posteli, dělám že spím, ale stejně neusne. Jak mu pomoct, aby ráno déle spal?
Dostala jsem i radu, že jak jdu spát, tak mu dát fenistil, Třeba týden, že si navykne a bude pak tak později vstávat. Že už to má prostě ze zvyku to vstávání.
Máme i spoustu aktivit, protože je hodně aktivní, ale i přesto se tak budí.
Děkuji za rady a postřehy.

drzticka81
•
19. lis 2016

Hmmm, tak ma proste vyssi potrebu spanku.....a co treba dopoledne ho nechat spat jen pul hodku na regeneraci ? pak vzbudit a dat ho spat kolem 13?

odula
•
19. lis 2016

@zukru hele... A to je problém? Me dcerka spala 2x denně do tri let... Buď ráda, vsak on si to srovná a za chvilku (par let) nebude spát vubec 😉

odula
•
19. lis 2016

@zukru jo... Taky se budila kolem pátý , po pátý. A budila se tak i když spala jednou denně a furt vstává první z rodiny. Jo - jedna vec - s letním casem se to zlepší ;)

lv
•
19. lis 2016

Ranní vstávání měly obě holjy takto brzo, zcela výjimečně, 4xdo roka spaly přes 6. V 8h jsem mívala navařený, napečený, vypraný..prostě máš ranní ptáče. U nás nepomohl ani zatemění, black out závěsy, co některým jo. Buď ráda, že spí.

zukru
autor
•
19. lis 2016

Taky jsem mela vcera uvarene, uklizene uz v 9 rano. Nejvic se bojim toho, ze ve 2,5 letech jde do skolky a ze to nebude zvladat. Ze je ten typ, co potrebuje hodne spanku, ale neumi si ho dat najednou :( a to jsem v tehotenstvi o nej poradne nevedela, do posledni pulnoci jsem mohla spat :D . taky jsme zkouseli zatemnovaci zavesy, zmeny polohy postylky, tedka spi i s nami a nic.

odula
•
19. lis 2016

@zukru hele do dvou a půl může bejt všechno jinak. 🙂 dcera nastoupila taky tak cca, ve školce spala jednou v pohodě (maj tam jinej režim, takže se zabavila) o víkendu doma 2x 🙂

ladyhacek
•
19. lis 2016

Sny se spánkem zlobí (bude mít 20m) ale už spí 1x denně. Co jsem četla tak do 2 let můžou děti spát i 2x denně záleží dle potřeby. Usíná je u nás horor někdy až v půl 10 - v 11 nebylo vyjímkou, ale i když jde spát před 8 tak ráno budíček v půl 7 > nemá vliv na to kdy jde spát. Chápu, že pátá hodina je hrozná. Spí ti celou noc? Sny se stále budí a ot mě unavuje 4x za noc....
@drzticka81 zkusila bych jak píše - nehcat spát jen chvíli a pak dát spít dřív.
fenistil bych tedy nedávala.
Spí ti celou noc? Neřešila ybch vůbec buď ráda za ot že spí.

zukru
autor
•
19. lis 2016

nekdy sebou mlati, neustale se toci, a z toho je klidna noc. Dneska treba na spanek dopoledne nevypada. Spis mi jde o to, aby si trosku prodlouzil rano spani. Kdyz vstava v 5, tak ma ten den tak dlouhy, ze je z toho spise takovy protivny.

lv
•
19. lis 2016

@zukru kolem 3r se to upravilo, až na skvělou 7h

zukru
autor
•
19. lis 2016

Iv to je hezka vidina :D

klara2606
•
19. lis 2016

Já mám prcka 8 měsíců, ale to vstávání je taky boj. Taky vstává okolo 5té ať dělám co dělám a zkouším co zkouším 5tá je jasná. A se změnou času to zkoušel už ve 4 😖

veg
•
19. lis 2016

@zukru ono vstavat se svetlem je vec nejprirozenejsi ☺ , treba by to i tobe udelalo dobre, jit spat driv a rano si privstat, co? Myslim si taky, ze ty obavy ze skolky jsou zbytecny, protoze si zvykne na ten rezim tam, a prizpusobi se.
Ja mam 9mesisicniho cvrcka, a pres den spi taky dvakrat, vecer chodi spat kolem 9 - 11 a v noci se budi tak 3 - 5× a vstavame tak v 6 - 8, uz jsem si zvykla, nejdriv se mi vstavat nechce, ale staci par vytlemenejch usmevu, a jsem cila jak rybicka a stastna, ze muzu byt vzhuru a zit s takovou radosti 😊

lutu11
•
19. lis 2016

U nas do 18 ti mesicu taky spanek 2x za den. Vyresila jsem to jednoduse. Dopoledni spani zrusila, snazila se ho do 11:30 utahat hranim a ve 12:00 spal jak dudek. Nejdriv 2 hod, ted uz jenom 1. Rano vstava s vychodem slunce. V lete v 5:00, v zime nekdy i v 8:00. Na to bam bohuzel zatim nic nepomohlo. Ps. Ma 31 mesicu.

zukru
autor
•
19. lis 2016

@veg jenze v tech 5 svetlo jeste neni :( . vcera jsem usnula s nim, kdyz jsem uspavala a stejne rano jsem nebyla zrovna pouzitelna.
@lutu11 snazim se ho tak natahnout, ale budi se. Musim tam lezet s nim. Nekdy je to fajn, odpocinu si. Ale nekdy potrebuji udelat nejake veci bez nej.

antoinet
•
19. lis 2016

Určitě bych tomu nenechala volný průběh, ale snažila se to upravit i za cenu, že bude protivný třeba týden. Ten dopolední spánek nechat jen 20-30 minut, poo dát do nejdříve a večer vydržet do 19:30-20:00. V čase, kdy na něj jde ospalost, jít ven na procházku, chladný vzduch a pohyb ho probere. Ale to buzení, to dělá zázraky🙂

zukru
autor
•
19. lis 2016

@antoinet a kdyz se to budu snazit takto upravit, je sance, ze bude rano vstavat aspon v 6? Toto jsem se snazila delat pres leto, ale neuspesne. Teda spis jsem se ho snazila natahnout. Zkusim to teda s tim buzenim. Dneska sel spat az o pul 12, kdy jsme ho s tatinkem vsemozne bavili a spi uz pres 2 hodiny. Ale musim s nim lezet.

lucinka58
•
19. lis 2016

Hele, u nás to zase se spánkem není taky žádná sláva - je mu 16 měsíců. Chodí spát v 20.00. usne tak v 20.30 v průměru. Vstává jednou v noci na mlíko a pak jde k nám do postele okolo 5.00. Tam vydrží s náma spát někdy do 6.00, někdy do 6.30. Chodí spát okolo oběda cca na 1,5 hodinky. Já jsem úplně za celej den vyřízená. Co bych dala za 2 spaní...... 🙂 Hele, u nás zabrala nějaká aktivita a zkusit mu to dopoledne protáhnout. U nás zvítězila třeba herna, kde jsou děti nebo nějaká aktivita s dětmi, kde se nebude cítit dítko unavený a na spaní a zabaví se. Můžete to takhle postupně natahovat o půl hodinku, hodinku apod. Nám vydrží malej takhle vzhůru dopoledne maximálně 5 hodinek, potom musí spát. A odpoledne v klidu je vzhůru i 6-7 hodinek a nemá problém 🙂

zukru
autor
•
19. lis 2016

@lucinka58 me spis jde o to, aby rano dele spal. kdyz vstava v 5,tak je ten den pro nej strasne dlouhy. A v 8 uz nevi, co by delal :( . krouzky mame, a stejne po nich usnul v 11 a spal max do 12,30. Takze v 15h uz byl zase mrzuty a bylo to odpoledne pro nej dlouhe. I ldyz jsme chodili ven, hernicek atd.
Je pravda, ze pul roku mel vecne rymu a kasel. Dr mi tvrdil, ze je to nachlazeni ale me se to nejak nepozdavalo, takze to vypada na alergii. Potencionalno alergeny jsme odstranili. Zlepsuje se, ale to spani mu to totalne rozhodilo. Predtim dokazal po krouzkach spat i 3 hodiny. Ted se modlim za hodinu a je protiva

veeeraf
•
19. lis 2016

Dětský spánek se často mění, dnes vstává v 5, příští měsíc třeba v půl sedmý. U dcerky se spánek ustálil kolem druhého roku.

veg
•
19. lis 2016

@veeeraf to jo, to je fakt, ja si od porodu do konce 4mesice libovala, jak jsem to vychytala, mala spala od 8 a probouzela se kolem 3 a pak az v 8 😀 .. no a pak se zacala otacet na brisko a pak zacaly rust zuby a od ty doby v noci vstavam nekdy i 8× a rano v 6 ma vyspano..doufam, ze to brzy pomine, jelikoz mam ten pocit, ze jsem zase v tom 😅

drzticka81
•
19. lis 2016

tak ten detsky spanek se upravuje vekem, syn treba taky vstaval pred sestou 🙂)) coz pro me telo nebylo prihodne - jakmile prestal spat ve dvou letech po obede, zacal chodit driv spat (kolem sedme, ted ma 4.5 a chodi kolem osme) a jeho nocni spanek se protahl a zacal vstavat kolem sedme 🙂)) coz je super, dcera ta taky nastesti spi do sedmi -nejak se nam to upravilo ke spolecne spokojenosti-uplne jsem cekala, az mladsi (dcera) taky prestane uplne pres den spat -coz je super-oba dva jdou spat v osm a spi az do sedmi 🙂))) konecne po 4 letech 🙂))
nektere deti jsou holt ranni ptacata -kamoska mela oba dva syny, ti dokonce vstavali uz kolem 4 🙂))) ja si myslim, ze to prejde s vekem a s jinym spankovym rezimem -ted bych se snazila prejit na jeden spanek denne a hlavne bych nic neocekavala a brala to tak, jak to je 🙂)))

kamiladen
•
18. říj 2020

Ahojky,taky s tím tak nějak bojujeme,je ji teď 22 měsíců a začíná blbnout,chodí mi spat až 22 hodin,usně a spí domohl 8,pak usně kolem poledne obvykle, spí jak kdy....1,5 někdy 2 a i déle někdy,ráda bych upravila ten večerní casyale zatím se nepovedlo...chtěla bych,aby v 9 už spala,ale zase je fakt, že manžel spí vedle a boji se brzkého vstávání,aby se trochu aspoň vyspal,je jasne,že by to člověk chtěl tak nějak optimálně,ale....úplně brzo se nám teda vstávat nechce....není to ani ontom pohodlí,spíš ji to nějak nastavit