icon

Vývoj miminka, držení a záklon hlavičky. Je to normální?

palosanto
29. kvě 2026

Ahoj mamky, jsem prvorodička a mám dotaz ohledně správného vývoje. Synovi jsou dva měsíce a začal velmi rychle držet hlavičku, dávám ho na odříznutí přes rameno a on ji zvedá a dívá se okolo sebe, to samé v šátku, je velmi zvídavý. Poloha na tygříka ho nebaví, protože se dívá do země a ani držení v poloze klasické kolébky, kdy se zase dívá nahoru. Chce být nošen vertikálně a rozhlížet se, jinak pláče. Nosím ho tedy buď přes rameno, v šátku a nebo v klubíčku (zády opřený o mé břicho) ve všech těchto polohách se ale propíná a nechce mít záda do tvaru C a být uvolněný. Hlavičku zaklání hlavně při protahování a v poloze na boku. Behem dne ho dávám na hrací dečku a hraju si s ním tak, ze se dívá dolu. Nohy uz pěkně zvedá, jak na dečce tak v kočárku. Nechce ale byt na bříšku, to vzdycky hrozně moc pláče a je vice méně pasivní. Na bříšku vydrží jen kdyz ho položím na sebe ale to zase zvedá hlavu do záklonu a dívá se mi do obličeje a usmívá se. Je to normální vývoj, nebo máme řešit s pediatrem? Dekuji za radu.

lis6
29. kvě 2026

Určitě bych nepodporovala zaklon hlavy, myslím si, že nebude ani tak zvědavý jako spíš mít vysoký tonus, snažila bych nosit v klubíčku, pediatra bych zkusila, případně fyzio (byla jsem i jen na konzultaci jako samoplátce)

palosanto
autor
29. kvě 2026

Super nápad, už jsem syna objednala na fyzioterapii. Pediatr problém při prohlídkách nevidí. Syn je jinak klidný, kojí se bez problémů, přibírá, nemá problém se spaním, ani s vyprazdňováním, prdíky jsou jen ráno a odchází bez potíží. Uvolnit se dokáže, když usíná, něco ho zaujme, nebo je ohnutý přes rameno a má výhled, většinu času je spíš uvolněný. I v tom šátku to C nakonec udělá kdyz usne, ale do té doby vystrkuje hlavu a je narovnaný, ačkoliv vím, že by neměl ještě v tomto věku.

lis6
29. kvě 2026
@palosanto

Super nápad, už jsem syna objednala na fyzioterapii. Pediatr problém při prohlídkách nevidí. Syn je jinak klidný, kojí se bez problémů, přibírá, nemá problém se spaním, ani s vyprazdňováním, prdíky jsou jen ráno a odchází bez potíží. Uvolnit se dokáže, když usíná, něco ho zaujme, nebo je ohnutý přes rameno a má výhled, většinu času je spíš uvolněný. I v tom šátku to C nakonec udělá kdyz usne, ale do té doby vystrkuje hlavu a je narovnaný, ačkoliv vím, že by neměl ještě v tomto věku.

@palosanto jako nejsem odborník a těžko soudit dle popisu, ale fakt mě fyzio uklidnila a dala mi tipy co s miminkem dělat / motivovat aby se vyvíjel správnou cestou