icon

Zrušený denní spánek. Nechat tak, nebo zkoušet stále spát?

24. únor 2026

Myslíte že je to ok když si dcera zrušila spánek? Za týden jí budou dva a ten spánek nemá už 14 dnů, uspavala jsem i 2hod, ale spala třeba 30min. Bez toho spánku je doma v pohodě, není unavená, akorát po obědě nedokáže dodržet aspoň klid. Knížky ani pohádky jí nezajímají, vydrží tak 5min a jde řádit, večer chodit spát v 18:30, usne hned ale vstává ráno v 5, myslíte že to mám tak nechat a nebo zkoušet furt k tomu spánku?

1pomnenka
24. únor 2026

Nechat bez spánku

biciklissie
24. únor 2026

S některými dětmi člověk neudělá nic, i kdyby se na hlavu stavěl. Ještě bych zkusila posunout ten večerní spánek na později, pokud chcete ten denní zachovat. Mohla by pak přes den spát a ráno si taky přispat. Když to nezabere, tak bych se na to vykašlala a nechala to podle ní.

mabs
24. únor 2026

Syn ho zrušil ani ne v roce a půl.

hvezdicka09
24. únor 2026

@anonym_autor mam to stejne s oběma dětmi. Proste jsou nespavci. Staršímu je ted pět, chodí spát okolo 19 a vstává mezi 5 a 6. Pamatuju si kdyz měl dva roky chodila jsem hodinu s kočárkem a dělala psí kusy aby usnul, občas fakt usnul ale tak na deset minut. Když pak začal chodit do školky tak tam samozřejmě zafungovala davová psychóza, a spal tam. No jenže pak doma usnul večer později a v noci se třeba ve dvě ve tři ráno vzbudil a už spát nechtěl. Byl prostě přespaný. Takže jsem pak bojovala ve skolce za to aby tam po obědě spát nemusel a mohl si treba kreslit. Ale to uz je jiná story 😅

miryp
24. únor 2026

Nikdy jsem nechápala otročení u zdlouhavého uspávání, za mě to je zbytečné trápení na obou stranách. Když naše děti měly zrovna období, kdy jim odpolední šlofík přišel zbytečný, respektovala jsem to a přizpůsobila tomu odpolední aktivity.

kakba
24. únor 2026

Pokud dite neuslo do 5-10minut, byl konec spanku. Okolo 2 roku to bylo uz urcite. Jako uspavat hodinu, ani nahodou. Na to sem mam rada. Co u uspavani vyvadi od kamaradky dcera. Se divim, ze dite jeste zije😃

autor
24. únor 2026

A myslíte že vadí že přes den nemá prakticky žádný ten klidový režim? Třeba zrovna po obědě kdy předtím spala?

jana_zofie
24. únor 2026

Nevim, jestli to vadi, ale to éro, co mam doma nespi tak od roku a trictvrte. Doma, ve skolce, nikde. A pokud usne, muzu si rovnou vypisovat OCR, protoze bude nemocna nehoraznym zpusobem. A lita do vecera. Naopak mladsi syn ma ted ctyri. A obcas api po obede doted. Ve skolce vzdycky.

cilkat
24. únor 2026

Vykašli se na tabulky. Máš pocit, že to vadí jí? Že jí bolí nožičky? Nebo zvrací, protože dělá vylomeniny s plným žaludkem? Pokud ne, nech jí, jak si to určí sama. Možná na potřebu klidu přijde později, až bude straší.
Ono dost lidem přijde, že dítě si potřebuje sednout a být v klidu, ale to je jen pohled dospěláka. Dětský svět je mnohem rychlejší - dítě bylo v klidu pět minut a už jsou svaly odpočaté. Naopak když má 20 minut sedět, je přetížené z toho, že furt sedí. Nedej Bože aby u toho ještě dělalo něco soustředěně - tam fakt vydrží třeba 5 minut a potřebuje se vyběhat. Protože to zdánlivě klidné tělo v sobě střádá napětí . kterého se nejlíp zbaví tím, že svalama řízeně hne - třeba přeběhnutím místnosti. Ono se to dítě na druhé straně zastaví a zase si na minutu sedne a tím si odpočine. Holt fungují jinak.

autor
24. únor 2026
@cilkat

Vykašli se na tabulky. Máš pocit, že to vadí jí? Že jí bolí nožičky? Nebo zvrací, protože dělá vylomeniny s plným žaludkem? Pokud ne, nech jí, jak si to určí sama. Možná na potřebu klidu přijde později, až bude straší.
Ono dost lidem přijde, že dítě si potřebuje sednout a být v klidu, ale to je jen pohled dospěláka. Dětský svět je mnohem rychlejší - dítě bylo v klidu pět minut a už jsou svaly odpočaté. Naopak když má 20 minut sedět, je přetížené z toho, že furt sedí. Nedej Bože aby u toho ještě dělalo něco soustředěně - tam fakt vydrží třeba 5 minut a potřebuje se vyběhat. Protože to zdánlivě klidné tělo v sobě střádá napětí . kterého se nejlíp zbaví tím, že svalama řízeně hne - třeba přeběhnutím místnosti. Ono se to dítě na druhé straně zastaví a zase si na minutu sedne a tím si odpočine. Holt fungují jinak.

@cilkat takhle jsem nepřemýšlela, fakt to asi cítím ze sebe že po obědě si ráda sednu nebo odpočívám, nebo spíš jsem odpočívala když ještě spala poo, teď jsem furt v běhu , každopádně děkuju za tuhle myšlenku jak ji mám vnímat, nezvraci, nevypadá že by jí bylo nějak těžko že se nají a jde běhat, takže ji nechám a díky za to 🙏

hvezdicka09
24. únor 2026
@jana_zofie

Nevim, jestli to vadi, ale to éro, co mam doma nespi tak od roku a trictvrte. Doma, ve skolce, nikde. A pokud usne, muzu si rovnou vypisovat OCR, protoze bude nemocna nehoraznym zpusobem. A lita do vecera. Naopak mladsi syn ma ted ctyri. A obcas api po obede doted. Ve skolce vzdycky.

@jana_zofie přesně s těma nemocema, já říkám narušenej biorytmus a taky to u nás melo na nemocnost velký vliv.

krtcice
25. únor 2026

Všechny tři moje starší děti si sami odpolední spaní zrušily právě okolo 2.roku. Když už náhodou pak usnuly třeba v autě, večer usnuly klidně až v 11. Když nespaly, tak v 8. I pro mě tedy pak bylo lepší už neuspávat.