icon

Jak připravit dort s fotkou na fondánovém listu?

avatar
mariti
23. led 2025

Ženy, vy tu víte všechno. Nijak extra narozeninové dorty neprožívám, ale řekla jsem si, že bych jednou zkusila dort s vytištěnou fotkou na fondánovém listu. Mimochodem, inspiroval mě tip odsud, na web jedunaperniku.cz Máte s tím zkušenosti? Poradíte, na co si dát pozor? Třeba jaký typ dortu/polevy se vám osvědčil? Vím jen, že nemá být šlehačkový.... Předem moc díky!

avatar
somalicats
23. led 2025

@mariti krem nesmi obsahovat vetsi pomer vody, takze bud maslovo-bilkovy, nebo cokoladova ganache. Korpus a vnitrek dortu uz si muzes udelat, jaky potrebujes.

avatar
alubif
23. led 2025

Já používám teda jedlý papír, ale platí co pro fondanovy list, nesmí ležet na krému z vodnatých surovin. Jinak já pokládám na čokoládovou bílou polevu.

avatar
rosalindamelinda
23. led 2025

Ano - pod fondán nebo fondánový list - musí být vždy MÁSLOVÝ KRÉM! 😉
Bud: máslo-salko, máslo-pudink nebo máslo-bílek (stručně řečeno).

avatar
skororozvedena
23. led 2025

@alubif na ten jedly papír je pry potřeba speciální lepidlo, nebo ne?

avatar
alubif
23. led 2025

@skororozvedena jj ještě se k tomu kupuje takový gel, který se dává pod a na papír. Proto dávám tu čokoládu, protože to nejlíp drží a je to tvrdé.

avatar
somalicats
23. led 2025

@skororozvedena Pokud dáváš jedlý papír na krém, tak není potřeba lepit, drží to i tak. Ten gel na jedlý papír se doporučuje hlavně kvůli tomu, že když jím pak ten položený papír přetřeš, líp vyniknou barvy a je to hezčí. Pokud ale dáváš jedlý papír přímo na korpus, pak ano, pak tam potřebuješ ten gel dát i dospodu.

avatar
martulka88
24. led 2025

@skororozvedena Jedlý papír, pokud dáš na potahovku, nepotřebuješ gel. To samé máslový krém, opět gel není potřeba. Ale lepší je fondánový list, který není tak křehký 😊

@mariti Základ je máslový krém.