icon

6týdenní chce stále prso, usíná u něj po chvilce a brzo se budí

falcony
7. čer 2017

děvčata, chtěla bych se zkušených matek zeptat - pročítám knihy o mimčách a všude radí nastolit brzo rituály a režim, ale kdy přesně je brzo jsem se nikde nedozvěděla. Mám 6ti týdenního broučka, který zvládá že večer před velkým spánkem namasírujeme nožičky (většinou, někdy usne dřív, koupeme tak jednou za 2-3 dny, z toho rituál neudělám), ale spí i papká si přes den jak chce, v noci se budí tak po 4-7mi hodinách, jak kdy.
A s papkáním mám velké dilema - prospívá dobře od začátku, plně kojíme, ale chce kojit někdy i po hodince a během dne málokdy opravdu spí déle jak deset minut(pokud nejsme v pohybu, většinou kočárek i šátek uspí a večer někdy usne skoro hned, jindy musíme hodinku dvě uspávat a houpat- potom vytuhne a v noci většinou krmim jen jednou a zase tvrdě usne..). Když ho přes den vezmu k prsu, tak chvíli saje a pak už jenom dumlá a pospává u prsu, když mu vypadne z pusy a spícího ho dám do košíku/na deku, tak se za chvíli vzbudí a většinou brzo začne kňourat a křičet, po 3.-4. opakování pak už spí i déle, z toho usuzuju že se dycky nají jen trochu... Prostě si většinou u prsu pět minut posaje a potom jenom dumlá, v polospánku, po odtržení za moment někdy i hned křik, plína suchá, krček příjemně teplý a chce jenom znovu k prsu a několikrát se to opakuje. Poslední týden už mi na takový režim připadá moc veliký (rady babiček mě strašně nalomily, že to asi dělám všechno špatně a zůstane mu to a bude mamánek a nemá režim atp a možná na tom fakt něco je), tak se snažím ho budit a měnit pozice vždycky po pár minutách když začne odpadat, to se většinou nají trošku víc a pak spinká déle nebo spokojeně třeba hodinku kouká. Jinak je zlatíčko, s prdíkama křičel párkrát, prospívá krásně, roste jako z vody, mně pomáhá manžel i tchýně, takže mám i chvíli pro sebe a myslím že ve stresu moc nejsem, až teď, co jsem začala řešit jestli takové pospávání u prsu není na šestitýdenní dítě už něco divného nebo nevýchovného...
Moc děkuju za rady a názory, možná to zbytečně řeším, ale nedá mi to, čtu knížky o dětech a na jednu stranu to je kojit na požádání a na druhou nastolit režim a stále to dítě nemít v obětí a v kontaktu, odkládat a nechat ležet a koukat... tak já sem z toho jelen. Za mě - ho klidně budu mít půl dne na prsu i dál, jen se bojím, abych ho tím špatně nevychovávala nebo mu tím nějak neškodila.

kackacka37
•
7. čer 2017

Za mě, určitě ho fakt nerozmazlis, naopak, budes mit spokojeny dítě,, hlavne každý dite je jiny, některý ten "režim" zvladne v pohode, jiny se bude jen trapit, delej to tak aby jste se ty i mimco citili dobře, ne tak aby se citili dobre ostatní. A je hrozne malinky hlavne ještě, stejne ho urcite i odlozis kdyz je potreba neco udelat ne? Podle me jak to pises to delas dobře, a v noci ti spí luxusně a bude se to urcite vsechno jeste hodne měnit.

odula
•
7. čer 2017

to snad neni pravda.... trikrat jsem psala a trikrat se to smazalo.... 😠 takze poctvrty. Uffff... 😀 prvni věc. Tvoje miminko je ještě maličkatý. Je normální že pochrupkává u prsa. miminka to dělaj do osmi týdnů, někdy dýl. Pokud prospívá, vůbec to neřeš. Druhá věc - když je miminko takhle malinký, jediný co potřebuje je maminka. 🙂 pokud chceš miminku nastavovat režim, tak podle mě nejdřív ve třech mesících, pokud je to vůbec nutný. Myslím, že aby si zvyklo na rytmus stačí rituály a to ty děláš, takže 👍 Moje zkušenost - vyprdni se na "chytrý" rady autorek knižních bestsellerů a dělej co se ti zdá nejlepší. Já jsem na chytrý rady (mj o režimu) dala u prvních dvou a fakt toho lituju. Ted u tretiho jsem si to vylozene uzivala, decko porad se mnou, u prsa jak si reklo - a ted v osmi mesicich je nejpohodovejsi z tech tri, umi si hrat samo, samo usina 🙂 takze bud proste s miminkem a nic neres. Mejte se krasne 😘

ladyhacek
•
7. čer 2017

Syna jsem také kojila co hodinu přes den > nějak po 3 týdnu se to prodloužilo - naučil se to když jsem jeli pryč a byl v autě kde spinkal a na prso zapomněl a vydržel i 3h 😀.
Režim jsem nasttavili po 6nedělí (po 2m) každý večer jsem koupala - vodu miluje . jen jsem torhcu oplachovla vodou a mýdlem 2x týdně, pak masáž a kojení spaní.
Také mi při něm usínal. A večer vždy plakal - řeka jsem si že je třeba přetažený (přes den mi spal 3x, ale třeba po 30-60minutách. Začala jse koupat v 17h a kolem 18h šel spát > budil se po 3h (téměř přesně 🙂 ) asi kolem 3-5 měsíce si to občas prodloužil > ale v noci se stále budí i těď ve 2 letech > cca 2x za noc . napije se ody a zase usne.
Při kojení mi také usínal - pokud i prospívá tak bych neřešila a kojila dle potřeby > nám se vše kojení, spaní at mění každou chvíli režim sice máme, ale snažíme se přizpůsobit jemu teď chodí spát mezi 20-20:30 ale třeba před půl rokem chodil až ve 22-23 🙂

linee
•
7. čer 2017

@falcony delej,jak to citis a jak to potrebuje tvoje miminko.Ted je prilis male,aby melo nejaky prisny rezim jak v jidle,tak v spanku.Ja nastolila "tvrdsi" rezim az po roce.Podle mne tak do pul roka nejde dite rozmazlit,orientuje se podle svych potreb.Tak malemu ani nejde vysvetlit - "ted nepapas,podle knihy to nemas na programu"🙂
Mysleno je rezim,ze ho davas k vecernimu spanku v +- stejnou hodinu,stejne jako koupani,take az zacnes s prikrmy,tak priblizne ve stejnou hodinu. Ale ted to.opravdu neres.
Jinak s kojenim ja to vyresila dudlikem.Mala si take chtela u prsu dudlat,deti se tim uklidnuji a uz mne to zacalo vadit a kdyz jsem byla na prochazce mi to bylo i neprijemne,tak jsem dala dudla a spokojenost u mne i u mimca.
Ja jsem knihy precetla,ale pak delala podle sebe.Stejne jsou vzdy ruzne proudy a musis se sama rozhodnout,kterym se vydas.(spani samo/v postylce, kocarek/satek, kojeni po 3 hod./kojeni na pozadani a pod.).
Ver,ze pokud udelas neco podle nejlepsiho vedomi a svedomi,neudelas spatne.Univerzalni navod neexistuje.
Mene to res,vic poslouchej sve miminko a budes spokojenejsi,ver mi.
Ale kdyz tvuj prispevek ctu,zive si vybavuji sebe pred rokem...🙂drzim palce!!!

falcony
autor
•
7. čer 2017

@kackacka37
Dekuju, jasneze ho semtam odkladam kdyz musim neco udelat, ale je fakt ze se s nim taham hodne v naruci, u vareni i v satku. Posledni tyden uz sam hezky lezi a kouka a povida mi, tak to zacina byt fajn, driv pry odlozeni vetsinou plakal, pokud teda nespinkal 🙂

@odula
Moc dekuju!
@ladyhacek
Taky dekuju! Zatim se nam ty casy meni dost, ale usinani byva okolo desate ted uz pravidelne, asi i tim ze chlap chodi az v devet z prace a este se mazleji a az pak jdem koupat nebo masirovat.

@linee
Dekuju! Je fakt ze jsem hrozne nejista, ale nevim co s tim 😉 dudlika mi plive, uz jsme zkouseli ctyri odlisne typy a vsechny ho akorat nastvou, chce prso nebo malicek do pusinky, to funguje jako dudlik jen je to neprakticke protoze nic neudelam, jen se ulevi bradavce 🙂 mam pocit ze jsme v tom spolu, oba vlastne novacci a ja nevim co je pro nej nejlepsi ale hrozne bych mu to chtela poskytnout. Budu se dal snazit, dodali jste mi pocit ze na to jdu spravne a za to opravdu moc diky! S druhym uz budu ostrilena veteranka 💃

naste
•
7. čer 2017

@falcony A takovou tu úplně obyčejnou kytičku jste zkoušeli? Ona je měkčí než ty silikonové dudlíky a většina dětí je vezme.

packaf
•
7. čer 2017

Jste pro něj celý svět a to byste mu chtěla odepřít? Je malinký, potřebuje jen vás, nic víc nechce, jen vás cítit. Do 3. měsíce se tomu říká 4. trimestr a měla byste mu dopřát pocit, že je stále v bříšku. Bude nejspokojenější, když bude cítit vaše teplo, tlukot srdce, pohlazení a pohupování. Lituju, že jsem malou neuvazovala tak brzo, ušetřila bych si spoustu probdělých nocí, ale taky jsem matkou poprvé, takže jsem dost tápala. Jestli bude druhé, tak bude u mě pořád v šátku a mazlit, mazlit a mazlit. Na nějaký režim se vykašlete, naše malá si jej nastavila vždy sama. Teď chodí pravidelně spát mezi 9. a 10 h. večer, byly doby kdy vydržela vzhůru od 8h. do 2h. rána.🙄 a já padala na pusu, usínala na židli u kojení, nemyslelo mi to. Deficit jsem dospávala měsíc a teď to vidím vše jinak, vidím ty chyby. Nosila jsem na rukou a odrovnala jsem si obě zápěstí, po 6tinedělí jsem sotva malou udržela, pomohla až kostivalová mast. Až bude chtít, sám se "odtulí" a začne objevovat svět.

fifilady
•
7. čer 2017

To mi připomíná, když já měla několikatýdenní miminko a poslouchala od babiček a prababičky, ať naučím režim, kojím po 3 hodinách, malou odkládám do košíku/postýlky, ať mám taky nějaký život... Ne, nic takového, budete z toho ve stresu oba dva a nikomu to neprospěje. Také jsem měla (a víceméně ještě pořád mám) dcerku pořád na prsou, přes den skoro nespala, takže jsem doma skoro nic neudělala, ale měla jsem spokojené miminko a o to šlo. Jak už psaly ostatní přede mnou, dělejte to tak, jak to cítíte vy, a rady babiček pouštějte "druhým uchem ven", režim se časem každé dítě naučí. 🙂

lasse
•
8. čer 2017

Muj syn byl kojen tak jak chtel, klidne i po kazde hodine a trvalo to zhruba do 3 mesicu, kdy intervaly prodlouzoval sam od seba. V roce jsem byla nucena prestat kojit a toto byla jedna z mala veci co nelituji. Taky jsem dostávala rady typu, že bude mamanek od babicek a kamaratek...😖 dnes je to jedno male zlate rozumne samostatne stvoreni.

linee
•
8. čer 2017

@falcony ostrilena budes uz po pul roce s prvnim🙂 hlavne pevne nervy a ver,ze to delas dobre. Navic si uz dobra matka ted - protoze te zajima,co udelat vic,aby bylo tvoje dite vice v pohode!

falcony
autor
•
8. čer 2017

@naste takovy ten s kulatym sosatkem asi?- ano, ten mame, pak avent a myslim MAM nebo NUK -podobny aventu ale zkosene sosatko na kraji pry na jazyk myslim rikali.. akorat ho tema siditkama dycky rozlobim a hystericky se rozjeci ;) ja to chapu, taky bych to studene necucala, ale clovek pak ma pocit ze je mimco spokojenejsi kdyz si dudla, byla bych rada kdyby ho chtel 🙂

@packaf
@fifilady
@lasse
@linee
Moc dekuju, dneska papal jak chtel a velkou cast dne stravil koukanim na zadickach, brisku i v kocarku, kricel akorat kdyz jsem jela nakoupit a nechala ho manzelovi doma, to byl navrat do jekotu, ale jinak je zlatoucky a vypada moc spokojene, asi i diky vam, protoze se maminka vyklidnila a prestala resit kdy kojila naposledy a jestli neni moc brzo ;)

packaf
•
8. čer 2017

@falcony první 3 měsíce jsem nebyla schopna ani nějak si zapamatovat, kdy jsem kojila naposledy, prostě pořád 😀 kdykoliv si řekla a křičela, tak toto jediné zabíralo! Začala jsem ji nosit v šátku až teď v půl roce a lituju, že jsem si ho nepořídila hned!!! A dudlík taky nemá, pozná rozdíl, vždy ho vyplivne a vzteká se, že ji beru originál 😀 navíc to kazí postavení zubů, takže budu doufat, že ji ušetřím rovnátek.

linee
•
9. čer 2017

@falcony deticky hodne vyciti,kdy je maminka neklidna.Uklidnila jsi se,zacala jsi naslouchat jemu i sobe a hned citi,ze je to lepsi.Jsou to takove senzory;) jsme rada,ze je to lepsi a brzy bude nejlepsi;))