icon

Kdy začít číst dětem pohádky?

Ahoj, chtěla bych znát váš názor, kdy á význam začít dětem číst pohádky?

monini28
•
9. lis 2015

Já bych začala klidně hned jak začne "vnímat" (pozoruje, poslouchá), což je samozřejmě hodně individuální u každého prcka. A samozřejmě nečíst 6 měsíčnímu mimču 3-stránkovou pohádku o Karkulce, začít s něčím kratoučkým a postupně prodlužovat podle toho, jak dlouho udrží pozornost nebo usne 🙂 Samozřejmě že nebude prcek rozumět obsahu, ale bude to váš rituál, bude poslouchat jak barvitě umíš vyprávět a vytvoří si k tomu vztah. Dceři sem ani číst moc nemohla, hned mi trhala stránky pod rukama 😀

no_title
•
9. lis 2015

Začala bych klidně od půl roku 🙂 ony děti leckdy rozumí víc, než si myslíme 🙂). Ale i v době, kdy nerozumí je to přínosem v porozumění slovu, ve slovní zásobě, v soustředění 🙂. Stačí i takové jednodušší knížky typu leporelo, kde je obrázek a kratičký text. Tak se člověk i vyhne problémům s trháním stránek. Já jsem takhle měla leporelo s pohádkou o kohoutkovi a slepičce. Pamatuju si ho dodnes 😀

monunkaaa
•
9. lis 2015

@alena_z_benesovska Ahojda,my jsme zacali v pul roce. Ale zatim to neni uspavaci ritual,Jen takove zpestreni. Ale krasne me posloucha.

drrregy
•
9. lis 2015

NO tak ze mě si teda příklad neber. Já bych ráda četla už třeba od roka, ale žádný efekt ani zájem o čtení či obrázky se nekonal. Takže jsem to vzdala. Ted mu budou v únoru 3 roky a ted je to 14 dní, co čteme pohádky. Po pohádce neusne, ale poslouchá, stiší se a zklidní. Pak knížku zaklapnu, lehnu si vedle něj a do půl hodinky je tuhoš 🙂

salikova
•
9. lis 2015

staršímu jsem četla od 6ti měsíců z této knížky: http://knihy.heureka.cz/povidej-pohadku-adolf-d... - jsou tam základní pohádky v krátké verzi;)
s mladším jsem to také zkusila v 6ti měsících,ale byl to propadák a pohádky začal vyžadovat až po třetím roce
záleží prostě na dítěti - pokud alespoň trochu poslouchá a netrhá jen stránky, má to význam, v jiném případě je to o nervy jak u dítěte tak u mámy
jinak jsem přes den oboum říkala básničky a říkadla;)

skyvik
•
10. lis 2015

My jsme začali číst snad už od 2 měsíců 🙂

scruffy
•
10. lis 2015

Četla jsem snad už od 2 měsíců, ale postupem času to malou před spaním spíš rušilo, moje povídání i ta knížka, byla zvědavá. Teď jí bude skoro rok a nemůžu číst už ani přes den, protože se po knížce sápe, rozčiluje se, chce trhat stránky, takže jak bylo napsáno výše, je to o nervy, takže nečtu🙂 Tak snad postupem času to bude lepší.

koudak
•
8. kvě 2016

Čtu asi od 7 týdnů, mám ráda dětské knížky, tak i kvůli sobě a hlavně malej se mi zklidní a zdá se, že snad i poslouchá 🙂

dokument
•
8. kvě 2016

No nevim, jestli ti uplne male u toho vydrzi. Ja ctu 2,5 letemu jen kratke, opravdu kratke pohadky a delsi rymovane. Ale od narozeni mu zpivam a rikam mu zpameti pohadky i rikanky, v 1,5 roce jich umel snad 30 i vic zpameti. No, ale porad je maly na to, aby se soutredil u dlouhe pohadky, musi tam byt aspon hodne obrazku 🙂 Vhodne je hned, zalezi jen na forme 🙂

japona
•
8. kvě 2016

Od cca 3 let pohádky typu dva řádky textu a k tomu obrázek (takhle jsou dělány např. příběhy o pejskovi a kočičce). Souvislý text az cca od čtyř let.

micaella23
•
8. kvě 2016

Ja ji ctu od mimca, uklidnuje ji muj hlas a behem 10min kdyz je unavena, tak je tuha, oni sice uplne nevedi co rikas, ale vnimaj ton hlasu a ze maji tu pozornost, ja ji ctu ikdyz si hraje na decce, jelikoz ji furt popisovat slonika a tygrika dokola me taky uz nebavi. A rekneme ze ctu vsechno mozny co jsem vzala u nasich, po me a segre. 🙂