icon

Zlepšení soustředění dítěte s Aspergrem. Co pomáhá?

7. bře 2026

Ahojte, prosím poradte jak na nepozornost u 7 letého syna. Má i Aspergeruv syndrom, je prvňák na ZŠ. Stále něco zapomíná, strácí ve škole, nesoustředí se dobře, je potřeba mu neustále opakovat, co se po něm chce.. Často je ve "svém světě". Budu ráda za jakoukoliv radu, jak s ním pracovat, jaké terapie, ev. doplňky, cokoliv ...

zuzkasim
7. bře 2026

Mít pro něj seznamy toho, co kam má mít (např. do školy, do kroužků), doma rozvrhy činností, které má kdy udělat. Třeba i na šuplících a na dvířkách v pokojíčku obrázky, co kde najde - pomáhá to i při úklidu. Všechny věci mít podepsané. Věř, že když leží ve škole na zemi tužka, učitelka ji ukáže, zeptá se, čí to je, není ničí 😂 Horší je, že to takhle funguje třeba i se zimní bundou! A za 10 minut dítě příjde se slovy "mě někdo ukradl... doplň to, čeho jsme před 10 minutami hledali majitele".

autor
7. bře 2026
@zuzkasim

Mít pro něj seznamy toho, co kam má mít (např. do školy, do kroužků), doma rozvrhy činností, které má kdy udělat. Třeba i na šuplících a na dvířkách v pokojíčku obrázky, co kde najde - pomáhá to i při úklidu. Všechny věci mít podepsané. Věř, že když leží ve škole na zemi tužka, učitelka ji ukáže, zeptá se, čí to je, není ničí 😂 Horší je, že to takhle funguje třeba i se zimní bundou! A za 10 minut dítě příjde se slovy "mě někdo ukradl... doplň to, čeho jsme před 10 minutami hledali majitele".

@zuzkasim Děkuji, ve škole jsem už vše podepsala, jinak bych mohla každý týden kupovat nové pastelky, perá, gumy... a i tak se to strácí... Syn zapomene klidně i slabikář, nebo písanku, z kterých má domácí úkol.. Oblečení taky zapomíná, nebo se i zapomene převléknout z tělocviku... Při převlékání neví co měl oblečené, co si má obléct.. Doma mu musím 5x říct co má udělat a i tak zapomene a to mu dávám vždy jenom 1 instrukci, více najednou bych nezvladnul...Posledně 2x zapomněl, že před 1 hodinou jedl...přitom nebych hladový, ale byl čas oběda a večeře, tak se dožadoval, kdy mu to už nachystáme... Cestu do školy taky po půl roce nezná a to nemáme daleko, chodíme pěšky. Začínám se obávát, aby neměl jen poruchu pozornosti, ale i něco s pamětí..

xxx3d
7. bře 2026

no a co se objednat k psychiatrovi
pro něj to musí být hrozně náročný, možná nějaká lehká medikace by mu usnadnila práci s pozorností a pak by i ubylo toho zapomínání.

autor
7. bře 2026
@xxx3d

no a co se objednat k psychiatrovi
pro něj to musí být hrozně náročný, možná nějaká lehká medikace by mu usnadnila práci s pozorností a pak by i ubylo toho zapomínání.

@xxx3d Chtěla bych nejdříve zkusit něco jiného než léky.

zuzkasim
7. bře 2026

Tak to už je hodně, jakože si nepamatuje cestu do školy... Rozumím tomu, že do léků se ti nechce, ale upřímně, ono se nejvíc uleví tomu dítěti a hned pak i vám. Kamarádka nejdřív zkoušela nějaká homeopatika pro syna, netuším, co přesně. Nakonec dostal léky a byl za ně šťastný, úplně rozkvetl. Na střední škole je pak vysadili, není to napořád. Ale určitě se poraďte s doktorkou.

xxx3d
7. bře 2026

vyšetření u psychiatra automaticky neznamená medikaci, ale když by byla potřeba, pak je to psychiatr, který tyto léky může napsat.

krtcice
Včera v 06:50

Mám podobného syna. Není sice Asperger, ale nově máme z psychologie, kam chodíme do jeho 3 let, podezření na dyslexii, dysortografii, ADHD, hyperaktivitu. Porucha soustředění od mala, kvůli tomu byl i odklad. Za měsíc mu bude 8, je v 1.třídě. Ráno schopnej odejít z bytu v bačkorách. Jindy bez aktovky. Kolikrát zapomněl doma klíče s čipem na oběd bych od září nepočítala. Nebo naopak přišel ze školy bez nich. Dokonce tvrdil že je ztratil a já je normálně našla v aktovce, pouze si je dal do jiné kapsy. I když jsem mu říkala ať prohledá aktovku celou. Prý podle psycholožky to tyhle děti prostě takhle mají. Není to pro ně podstatné 😃 no a kolikrát venku, si hraje nebo si myslí že je v Minecraftu, normálně si říkám co si lidi o něm říkají. Bojuje s neviditelnými nepřáteli, ale on vyloženě jde přes celý chodník, kope kolem sebe, máchá rukama, boxuje... Ve škole podle učitelky ho rozptyluje i to, že je kolem něj vzduch. 3x se řekne zadání, on se počtvrté zeptá. Nebo radši neudělá nic. No prý v dospělosti bude fungovat normálně, to mě uklidňuje. Léky nám nabídnuty nebyly ale já bych je taky nechtěla.

martt
Včera v 07:13

@anonym_autor Zkusila bych se zaměřit jestli nemá nedovyhaslé primární reflexy ty můžou dělat také pěknou neplechu. Nám je tenkrát diagnostikovala psycholožka v PPP. Každy den cvičíme neurovývojovou terapii a chirofonetiku a zlepšení tam vidět je.

autor
Včera v 18:29
@martt

@anonym_autor Zkusila bych se zaměřit jestli nemá nedovyhaslé primární reflexy ty můžou dělat také pěknou neplechu. Nám je tenkrát diagnostikovala psycholožka v PPP. Každy den cvičíme neurovývojovou terapii a chirofonetiku a zlepšení tam vidět je.

@martt Děkuji, cvičíme každý den RMTi, to je něco podobného. Efekt vidíme, ale na pozornost zatím moc ne..
Co je prosím chirofonetika, na co to pomáhá?