icon

Doktorka Plyšáková a právě probíhající diskuze o lesbickém páru s dětmi

nikahavel
20. led 2019

Zdravím Vás maminky, dneska mi to nedá a zajímalo by mě jaké má názory veřejnost, rodiče ohledně žhavého tématu. Konkrétně narážím na probíhající nelibost senátora Valenty a Rady pro rodinu ohledně zobrazení lesbické dvojice s dvěmi dětmi ve 4. řadě výše jmenovaného seriálu.
Nechci prosím vyvolat tímto tématem nějakou vlnu hádek a nenávisti. Jen ve svém světě nedokážu pochopit jak to někomu může vadit. V diskuzích se rada pro rodinu ohání faktem, že lesbický pár nemůže být rodina protože nemohou společně splodit dítě, já se pozastavuje nad tím, že i klasická heterosexuální rodina nemůže občas splodit sama dítě a taky když se povede jinou cestou za rodinu je ppovažujeme.Diky všem moc za názory snad to lépe pochopím díky nim.

Strana
z8
rencinka87
21. led 2019

@sudylichozrout Tam snad neslo o ukazovani otevrene sexuality?? Jakoze tam nikdo s nikym nesoulozil? Asi bychom nemeli zapominat, ze homosexualita (navzdory nazvu) neni jen o tom, ze mas sexualni vztah s nekym stejneho pohlavi (to ma ostatne spousta lidi, i kdyz homosexualni nejsou), tam jde snad primarne o to, do koho se zamilujes, koho milujes, s kym chces zit a travit cas..

hankaviki
21. led 2019

@rencinka87 Jistě, ale i já jsem zastánce toho nechat děti být dětmi a nedělat z nich od školky uvědomělé občany EU a členy neziskovek.

rencinka87
21. led 2019

@sudylichozrout nebo snad kdyz se te deti zeptaji, odkud se bere miminko, tak jim misto “maminka a tatinek se maji radi (a mazli se) a pak se narodi miminko” rikas, ze je nosi cap, protoze jsou na to jeste mali a narusila bys jim mravnostni vyvoj?
Male deti maji byt detmi, jak rikas, a zrovna male deti toho o lasce vi, aspon na nevedome urovni, castokrat vic, nez dospeli. A tady v tom pripade melo jit primarne o lasku mezi dvema osobami stejneho pohlavi, ne o sex.

rencinka87
21. led 2019

@hankaviki a cim z nich prestanou byt deti, kdyz vidi v pohadce dve osoby stejneho pohlavi, co maji dite?
Vy se na to divate optikou dospelych, deti vnimaji uplne jinak, maximalne se zeptaji, kde ma to dite tatinka nebo proc ma dve maminky, ale mozna ani to ne, proste jim staci videt, ze nekdo ma nekoho rad a vytvari tim bezpecny domov diteti.

hankaviki
21. led 2019

@rencinka87 A je to tak nutné? Já třeba takovou dvoumatečnou rodinu neznám. Možná tak ve Výměně manželek na Nově a v Ordinaci v růžové zahradě jsem to viděla, jinak ne. Takže je to tak málo častý jev, že není nutné je hned s tím seznamovat. Ano, pokud dítě žije v rodině, kde se tento jev vyskytuje tak se přistoupí k dítěti individuálně a rodina s ním to podle svých představ probere.

becicka
21. led 2019

Senátor Valenta, magnát hazardního průmyslu u nás, chce dobro a správný vývoj našich dětí. Super.
Myslím si, že dvě lesby v pohádce moje dítě neohrozí. Život přináší daleko horší lákadla, překážky, zkoušky.

anetka1701
21. led 2019

Všechno tohle je čistě o výchově a přístupu k dětem v rodině... Moje děti ví, že "rodina" jsou dva rodiče (libovolnýho pohlaví) a děti. Jestli se maj rádi dva kluci nebo dvě holky jim je naprosto jedno. Mám homosexuální kamarády, holky je znaj a nedělaj rozdíly (jasně, chvíli se ptaly a byly zvědavý, ale pochopily a berou to)

hankaviki
21. led 2019

A já bych byla radši, aby moje dítě vědělo, že rodina jsou dva rodiče (muž a žena) a děti. časem samozřejmě i informaci o tom, že někteří lidé to cítí jinak. Koukám, že jsem asi dost staromodní, konzervativní a neflexibilní.

sudylichozrout
21. led 2019

@hankaviki mam to podobne.

anetka1701
21. led 2019

@hankaviki
@sudylichozrout A já jsem třeba ráda, že moje děti odmalička ví, že nezáleží na tom, jestli milujou chlapa nebo ženskou. Že nejduležitější je že se milují.

Známé dcera má ve třídě kamaráku se dvěma maminkama. Holka šikovná, fajn, ale děti jí kvůli předsudkům vyloučili z kolektivu a udělali z ní outsidera. Prostě to je něco co neznají a malé děti se toho čemu nerozumí prostě bojí. To je přece hrozně špatně!! A začíná to právě doma, ve výchově... A pokud jsou rodiče homofobní, tak to udělají i s dítěte... Kolik lidí pak skrývá svoje "pravé já", žije v heterosexuálním nešťastném vztahu, jen proto, že trpí předsudky už od dětství. To je přece strašně špatně. Z malého dítě se nestane homosexuál jen proto, že to vidí v telce. Ono to má v sobě - už od malička - a ze všeho nejvíc touží po tom, aby mu někdo ukázal, že to, jaké je, je normální a v pořádku. Že to je správné, že to, jak se cítí a kdo se mu líbí je tak, jak to má být a nemusí se za to stydět.

Hodně se pohybuju v LGBT komunitě (nijak záměrně, jen prostě mám takové přátele) a historky mých přátel by vydali na (hororovou) knížku. A všechno jen ze strachu společnosti k něčemu, čemu nerozumí. Jeden z mých nejlepších kamarádů (gay) se oženil a pořídil si děti jen proto, že by ho jeho rodiče nepřijali. Je nešťastný a jeho rodina taky. S manželkou skoro nespí, s rodiči skoro nemluví... Pomalu a jistě to spěje k rozvodu. Sám říká, že kdyby od malička věděl, že mít rád kluky je OK, nikdy by se to nestalo - a nikdy by kolen něj nebylo tolik nešťastných lidí...

Pokud bude v televizi běžné vídat gay a bi páry (ne každej druhej, ale občas - tak, jak je to i ve skutečném světě), pokud budou homosexuálové otevření světu - herci, politici, významné osobnosti, tak bude na světě mnohm líp. Protože každé malé dítě, které bude cítit, že je "jiné", že se mu líbí stejné pohlaví, bude vědět, že není za co se stydět a může se ke svojí orientaci veřejně hlásit. Nebude vyloučené, nebude zatracované. Lidi kolem něj ho budou brát jako člověka - jako každého jiného...

betelgeuzz
21. led 2019

Mně ta diskuzi příjde směšná. Nemyslím tuto na koníkovi, ale ta kvůli jednomu dílu Doktorky Plyšákové. Pan senátor asi nevěděl, na čem se zviditelnit. O důchodech, rodičáku a rozpočtu plká každý, jeho si teď budou všichni pamatovat. Paradoxně ale nejspíš udělal homosexuálům reklamu, protože to teď všichni řeší, rádia dělají na toto téma ankety, zajímalo by mě, kolik lidí si ten konkrétní díl Doktorky vyhledalo 😀

Když si vezmu, že v populaci je údajně 4% homosexuálů, tak v podstatě ve 4 % všech pořadů a filmů by měli být. A když se objeví v jednom díle, tak je z toho halo.
Já na tom nic závadného nevidím. Když si vezmu, kolik dětí má ve škole rozvedené rodiče, mají tak 2 maminky a 2 tatínky, jeden týden bydlí tam, druhý jinde, tak mně fungující rodina s dvěma rodiči stejného pohlaví nijak nepobuřuje.

rencinka87
21. led 2019

@anetka1701
@betelgeuzz
Naprosto souhlasim s vami obema do puntiku.

@hankaviki
@sudylichozrout
V tom pripade je treba rict rovnou, ze vsm nejsou pary stejneho pohlavi prijemny/nesouhlasite s tim atd. Pak rozumim, ze vam to neni prijemny.

Ja to mam stejne jako holky (a to se rozhodne nepohybuju v prostredi LGBT, osobne znam jen dve kolegyne a jednoho kolegu z byvale prace, jinak kolem sebe mam jen heterosexualy), ale nerozlisuju to i z toho duvodu, aby muj syn mohl kdykoliv zcela svobodne prijit a rict, mami, tohle je muj kluk. A nemusel resit, ze ho rodina odsoudi a podobne. Pokud by ze me citil, ze s tim nejsem uplne ok, tak mi to hned tak sam nerekne a bude se s tim trapit.
Moc bych si prala, aby jednou spolecnost dosla tak daleko, ze se tohle uz vubec nebude resit, ze nebude zadny “coming-out” (tak jako my nedelame coming-out a nerikame, tak, musim vam neco prozradit, mam chlapa) a ze deti v puberte proste prijdou na to, ze chteji kluka nebo holku a oboje bude naprosto v pohode pro vsechny.

rencinka87
21. led 2019

@hankaviki pokud je to jen “okrajovy” problem, vadi to tak moc? Ze se v jednom dilu objevily dve matky a dela se z toho celonarodni tema?? Co to proste nechat plavat a detem vysvetlit v pripade, ze si vubec vsimnou? Neni snad treba se v tom nejak hnahnat, kdyz je to okrajova zalezitost.

sudylichozrout
21. led 2019

@anetka1701 ja tohle ale nerozporuju a v zivote bych nenabadala sve dite k tomu, aby ostrakizovalo jine dite se dvema maminkami. Ale zkratka se mi nelibi, kdyz se LGBT tematika cpe tam, kam nepatri. Do pohadek. Nelibilo by se mi ani to, kdyby Karkulka otehotnela s myslivcem a sla na potrat, pripadne to, ze vubec karkulka otehotnela s myslivcem jako dukaz heterosexuality. Tyhle veci proste do pohadek nepatri. Pokud chci mluvit s detmi o sexualite, mluvim s nimi o sexualite.
Homosexualove a homosexualita mi nevadi, rozumim tomu, ze je proste nekdo na stejne pohlavi. Vadi mi proklamace homosexuality jako boziho zivotniho stylu, ke kteremu patri krome jorksira v naruci a ucasti na Prague Pride i moznost adopci deti. Temhle lidem rikam salonni buzny, ty mi vadi, protoze jsou natlakovi. Treba muj spoluzak z gymplu byl taky gay, sedeli jsme spolu v lavici a byli si hodne blizci. Nevzpominam si, ze by nekdy svou honosexualitu daval na odiv. Kdyz se nekdo zeptal, opovedel, ale nechlubil se tim. To same muj pribuzny, ktereho jsem zminila, take uplne normalni clovek, o kterem se to vi a nikdo to neresi. Ani on sam ne. Zato jedna lesbicka/bisexualni kolegyne to rve do sveta uplne porad, vsude a cpe to lidem, i kdyz o to nestoji. Cili pro me salonni lezba.

hankaviki
21. led 2019

@rencinka87 "V tom pripade je treba rict rovnou, ze vam nejsou pary stejneho pohlavi prijemny/nesouhlasite s tim atd"
Co si to vymýšlíš? Co si to dovoluješ? Kde jsi vzala, že jsou mi nepříjemní? Proč ze mne děláš nepřítele homofoba, musíš si tu vykonstruovat nepřítele, proti kterýmu budeš bojovat, nebo co?
Já jen řekla, že to do pohádek nepatří, že se tím děti nemají zatěžovat, že se s tím seznámí tak jako tak později, že pokud je to pro nějaké dítě aktuální situace má to řešit rodina a ne nějaký pořad v TV.

hankaviki
21. led 2019

@rencinka87 pokud stále platí, že je homosexuálů v populaci 4 %, že asi část z nich nechce mít dítě (z různých důvodů) a tvořit dvoumatečnou/dvouotcovou skupinu vychovávající dítě, tak je to dle počtů opravdu okrajová záležitost. Tak proč se to dostalo do pohádky? Asi nějaký korektní člen neziskovky to tam protlačil?

sudylichozrout
21. led 2019

@hankaviki dalsi muj pribuzny je ucitelem na stredni. Maji v jedne tride transsexuala. Kluka, ktery se nechava postupne predelat na holku. Mluvi o sobe jako holka, chce cvicit s holkama. Jenze tem to neni prijemne, protoze je to proste kluk, ma v kalhotach penis a ma erekci, kdyz je s nimi v satne. On/ona ale trva na tom, ze ma pravo byt s holkama. Zapeklita situace, resilo to komplet vedeni skoly, byly kvuli tomu i nejake pravni rozbory. A ja si o tom myslim, ze prava jednoho konci tam, kde zacinaji prava dalsiho. Ty holky ho tam nechteji ne proto, ze je trans, ale proto, ze je nemaji zajem koukat na erekci nejakeho kluka. Nakonec to dopadlo tak, ze udelali v satnach prevlekaci paravany, ale cvici s holkama. Ty jsou samozrejne hrozne nadsene. Neni to vuci nim fer, ale je to "politicky korektni".

rencinka87
21. led 2019

@hankaviki Myslim, ze neni treba hned startovat, dovolila jsem si mit nazor na zaklade tveho nazoru: “A já bych byla radši, aby moje dítě vědělo, že rodina jsou dva rodiče (muž a žena) a děti. časem samozřejmě i informaci o tom, že někteří lidé to cítí jinak.”
To znamena, ze nepovazujes homosexualy za “rovne” heterosexualum, je to pro tebe neco, co je “az za” heterosexualy, takze mi z toho vyplyva, ze to proste nejak (minimalne vnitrne) odmitas, nebo jak jsem rekla, muze ti to byt neprijemny, to je k homofobii dost daleko, takze homofoba z tebe rozhodne nedelam. Z toho, cos napsala, mi prijde, ze kdyby tvoje dite prislo s tim, ze je homosexualni, budes to proste vnitrne resit, nebudes to brat jakoze ok, je to naprosto v pohode. Pokud to tak neni, fajn, jen mi to z tveho vyjadreni tak prislo, pokud to tak je, tak co? Kazdy mame svuj nazor a kazdy tohle tema vnimame jinak, kvuli tomu prece neni treba startovat a brat si to osobne.

rencinka87
21. led 2019

@hankaviki A neni to uplne jedno, proc se to dostalo do pohadky? Je treba v tom hledat hned nejakou “konspiraci”? A je treba to shazovat “asi nejaky korektni clen neziskovky to tam protlacil”?
Neni to zbytecny?

mialagia
21. led 2019

@sudylichozrout ale ty a další kterým to vadí, resp. přijde nevhodné jak píšeš s tím prostě ok nejsi, proč by ti to jinak přišlo nevhodné pro malé děti, prostě si totálně protiřečíš, když je to normální přirozená věc, tak jako jak to děti zatěžuje?naopak když jim to nijak necpeš, jen to zasadíš jako běžnou věc do pohádky, tak je to pro ně nejlepší ukázka normality a nebudou se tím v budoucnu zabývat..

rencinka87
21. led 2019

@hankaviki ale to uz jsme asi trochu mimo tema, otazka byla, jestli nam to vadi nebo prijde ok, kdyz se v pohadce objevi stejnopohlavni rodina. Tohle uz je jine tema.

hankaviki
21. led 2019

Shodou okolností se zrovna ted koukám na film Vražda v Orientexpress z roku 2017. Znám i tu starší verzi s D. Suchetem, nedávno ji vysílala ČT. A ted v tom novém nafilmování je, že jeden cestující je černoch (pochopitelně lékař, mohl to být i inženýr, který přes nepřízeň osudu a společnosti vystudoval). A má tam bílou partnerku. A už jsou tam hlášky těch zlých bílých cestujících, nejspíš xenofobů a pak politicky korektních těch správných uvědomělých občanů. V té televizní verzi je to běloch a tyhle xenofobní estrády tam nejsou. Proč tvůrci tohoto filmu měli potřebu to tam dát? Asi stejná motivace jako těch od Plyšákový?

rencinka87
21. led 2019

@sudylichozrout Proc to stavis do sexualni roviny porad? Karkulka otehotnela s myslivcem? To je snad trosku jiny kafe nez ze se v pohadce (v jednom dilu) objevi jedna rodina slozena s dvou matek s detmi, aniz by tam jakykoli sexualni tema bylo jen naznacene??

hankaviki
21. led 2019

@rencinka87 není to zbytečný. Jestli ti něco říká kritické myšlení, tak tady by bylo dobrý ho využít a opravdu si tyhle otázky položit a ne jako ovce přijímat vše, co tvůrci Plyšákový vymyslí.

sudylichozrout
21. led 2019

@rencinka87 vis, cim to je? Dnesni doba je neuveritelne vyostrena. Vitani uprchliku x odmitani migrace, Zeman/Babis x Drahos a opozice ve snemovne, vegani x masozrouti, ockovani x neockovani, EU x Rusko, prazska kavarna x vesnicka nalevna... Tech temat je. A obe skupiny nadavaji tem druhym, nechapou, ze nekdo muze byt nazorove ve stredu, z kazde strany brat treba cast. A protoze si ty skupiny vseobecne dost nadavaji, je zvykem, ze lide uz reaguji podrazdene a vidi hned v protinazoru odsudek vlastni osoby. Tak startuji, maji potrebu se obhajit. Nerikam, ze je to tvuj pripad, ze bys nekomu hned nadavala, ale jistou miru despektu jsem z peispevku citila i ja.

sudylichozrout
21. led 2019

@rencinka87 protoze se na veci nelze koukat izolovane.

sudylichozrout
21. led 2019

@mialagia tak ja si myslim, ze treba ani heterosexualni sex neni nic, co by musely deti znat od materske skolky. Pohadky jsou pohadky, nepatri tam ani sexualita, ani drogy, ani politika. Muzes treba jemnou formou ukazovat, ze je dobre pomoci bliznimu, ze jinakost neznamena spatnost. Ale treba Donutilova pohadka o Snehurce, byla jak z VUMLu blahe pameti.

hankaviki
21. led 2019

@rencinka87 "To znamena, ze nepovazujes homosexualy za “rovne” heterosexualum, je to pro tebe neco, co je “az za” heterosexualy, takze mi z toho vyplyva, ze to proste nejak (minimalne vnitrne) odmitas, nebo jak jsem rekla, muze ti to byt neprijemny" Ty mi neustále něco vkládáš do psaní, co tam není, pořád si mě potřebuješ strčit do určité škatulky a já tam nechci a nevíš, co s tím. Homosexuálové i heterosexuálové jsou si po právní stránce rovni, je na nich zda ta práva využijí(např. manželství s opačným pohlavím). Pokud rodina z 96 (?)% tvoří muž a žena, tak si prostě početně rovni nejsou.

hankaviki
21. led 2019

Myslim, že každý rodič by vnitřně řešil, že jeho dítě je homosexuální. Někdo by se s tím vyrovnal rychleji a snadněji, někdo ne. Bude mít moje dítě dobrý život? V čem ho bude jeho orientace omezovat? Neublíží mu někdo kvůli orientaci? Co na to sousedi?Nebude mít děti?... Aspon pár otázek, které si rodič v takový situaci položí a mnoho dalších.

rencinka87
21. led 2019

@hankaviki tak po pravni strance si rovni nejsou, ale to je jedno, pocetne samozrejme ne, to nikde netvrdim.
Dekuju, zes me nazvala ovci, ktera prijima vsechno od tvurcu plysakovy. Ale myslim, ze kriticky mysleni mam mnohdy az moc, jen mam proste jiny nazor nez ty a nevidim hned “problem” tam, kde ho vidis ty, to bych ja o tobe mohla tvrdit, ze jsi paranoidni. Je to prece jen o jinem nazoru na vec.
Ok, takze tady vlasne vubec nejde o homosexualy, tady jde, jak to napsala i @sudylichozrout v podstate o urcitou “politiku”, “svetonazor” a podobne.
Jinak uzce k tem pohadkam - v tom pripade vnimame uplne jinak podstatu pohadek. Pak si nemuzeme rozumet ani v tomhle tematu.
A nemyslim si, ze sexualita by mela byt malym detem “utajovana”. Myslim si, ze kazde tema se da podat i detem umerne jejich veku. Vsechno jsou to veci, ktere se tykaji nasich zivotu, naseho sveta. Tak nebudu delat, ze to vlastne neexistuje.

A pokud jste citily despekt z meho prispevku, tak se hluboce omlouvam, ale absolutne jsem to tak nemyslela ani necitila. Nesouhlas, to rozhodne. Ale despekt? To fakt ne.
A ta polarita ve spolecnosti, s tim naprosto souhlasim, ale sama to mam na haku, absolutne mi prijdou smesny vyhraneny tabory, co proti sobe broji a mysli si, jak jen oni jsou ti nejlepsi. Sama jsem vyrostla v rodine, kde byly opacny politicky nazory, kvuli tomu hadky, ja to sama nesnasim, sama mam nazor trochu jiny nez manzel, ale ze bysme se kvuli tomu hadali? Kazdy jsme vzesli z jineho prostredi, kazdy mame tudiz jiny pohled na nektere veci a jiny nazor, to neznamena, ze jsme jeden horsi nebo lepsi. Stejne tak on je verici a ja absolutni ateista a nijak nam to zily netrha. Pricemz moje mama mi doslova rekla, ze ona by proste s vericim clovekem zit nemohla.

Strana
z8