Doktorka Plyšáková a právě probíhající diskuze o lesbickém páru s dětmi
Zdravím Vás maminky, dneska mi to nedá a zajímalo by mě jaké má názory veřejnost, rodiče ohledně žhavého tématu. Konkrétně narážím na probíhající nelibost senátora Valenty a Rady pro rodinu ohledně zobrazení lesbické dvojice s dvěmi dětmi ve 4. řadě výše jmenovaného seriálu.
Nechci prosím vyvolat tímto tématem nějakou vlnu hádek a nenávisti. Jen ve svém světě nedokážu pochopit jak to někomu může vadit. V diskuzích se rada pro rodinu ohání faktem, že lesbický pár nemůže být rodina protože nemohou společně splodit dítě, já se pozastavuje nad tím, že i klasická heterosexuální rodina nemůže občas splodit sama dítě a taky když se povede jinou cestou za rodinu je ppovažujeme.Diky všem moc za názory snad to lépe pochopím díky nim.
@rencinka87 A v čem si homo a hetero nejsou po právní stránce rovni?
@hankaviki jenze presne ty otazky, co si ten rodic polozi, plynou z toho, ze ve spolecnosti nemaji homosexualove rovnocenne postaveni. Kdyby to tak bylo, tak za a) nebudes resit, proc se v pohadce objevily dve maminky (mimochodem co teda rikate detem, kdyz se tam objevi tatinek a maminka a dite, kdyz se teda mame vyhnout tem sexualnim tematum? - to je spis otazka na @sudylichozrout) a za b) nikdy nebudes muset resit, “co na to lidi”, jestli ho nekdo nebude trapit a podobne. S detmi je tu reseni v podobe adopce, ktere se mnozi tak brani (pokud by slo o tve dite, tak jsem si zcela jista, ze bys absolutne neresila, jestli je adopce homosexualy “zdrava” - protoze bys chtela umoznit svemu diteti, ktere milujes, aby mohlo zazit, jake to je milovat a vychovavat vlastni dite).
A pokud chceme, aby se z toho “prestala delat veda”, uplne staci, kdyz budeme brat vsechny skupiny jako rovnocenne. Pak nikdo nebude muset resit, “co s tim”, ze je moje dite homosexual.
Zrzavych lidi je taky mensina - kdyz se ti narodi zrzavy dite, budes to resit? Mozna jo, protoze lidi jsou kruty a obecne se vyzivaji v trefovani do jakychkoli mensin. A budes resit, ze se objevilo zrzavy dite v pohadce vedle blondatych a tmavovlasych?
@sudylichozrout no právě, v tom já souhlasím, že děti není třeba už od školky zatěžovat, ale prostě v tom dílu pohádky nevidím žádnou sexualitu, drogy ani politiku a o tom to je, ty vidíš v homosexualitě..politické téma resp. v její v tvém pohledu propagandě, což není, je to přirozená věc ve společnosti, stejně jako heterosexualita..tak nechápu to haló..
Zdravím,
já teda doktorku plyšákovou nesleduji, mám na mysli s dítětem, malej má rád kouzelnou školku se skřítkem Františkem, nebo Fanynkou a Šmouly, jo a miluje Ronju, teď tu poslední verzi, to jen k pořadům pro děti v TV, jinak je televize vypnutá, vlastně pořád je vypnutá, přes den a zapínám mu "pohádku" jen večer, po koupání, před spaním. Má rok a půl.
Teď k věci. Myslím, že děti mnohem víc ničí sledování dětských pořadů v televizi, protože prostě i v nich je spousta věcí, kterým ještě nemůžou rozumět, to je jedna věc a druhá věc, o které píšeš, je ta, že ta Aliance pro rodinu kope za to, co sama hlásá, je tedy logické, že se ohradila proti něčemu, co proběhlo v dětském pořadu.
Právo na dítě... samo o sobě, jak se mají cítit homosex.a lesby, když jim toto právo odepírají heterosex. jen proto, že takový je vzorec společnosti, zažitý vzorec. Máma, táta, dítě, děti.
Na jedné straně dáváme zelenou otevřenosti, sňatkům 4procentních, na druhé jim říkáme, co mají a nemohou?....
Osobně bych byla klidnější, kdyby si moje dítě hrálo s dětmi od rodičů stejného pohlaví, než od rodičů v počtu 3, aneb máma, táta a milenka, nebo milenec.
Vychováváme děti milujícím způsobem, s otevřeností k dnešnímu světu, zahrnujeme je informacemi tak, jak se domníváme, že je správné a pak nám to klidně může narušit jedna "pokroková" učitelka v MŠ. 🙂
A potom, americké pohádky a americké seriály pro děti ukazují jinou mentalitu, než naše kouzelné, české. I když na to se mě nikdo neptal 🙂
@sudylichozrout ale tohle není o tom, že je někdo gay nebo ne... Tohle je o potřebě vyjádření se a zviditelnění sama sebe - a to maj prostě určitý lidi stejný, bez ohledu na sexuální orientaci... Zrovna dneska jsem potkala u dětský doktorky maminku. Tílko, umělý prsa jak melouny, titěrnou mini-sukýnku, kozačky ke kolenům... Namalovanou, ověšenou šperkama s dvoucentimetrovejma umělejma nehtama. Vyjadřovala svojí sexualitu až na dřeň - něco jako ty homosexuálové s jorkšírem. Ale na ní se někdo podívá a řekne si že to je normální a v pořádku. Gay s očníma linkama (opět vyjdřuje sám sebe, líbí se mu to, nosí to...) je špatně a měl by držet ústa a krok. Nebo znám holčinu s potetovaným celým tělem, piercingama v obličeji... Taky jen vyjadřuje sama sebe... Mít skryté tetování je OK, potetovat si celé tělo (pro většinu lidí) je špatně.
Z toho co píšeš nečtu čistou toleranci. Čtu z toho "i když se vymykáš standartům společnosti, tak si dělej co chceš a já to budu tolerovat, ale potichu a za zavřenejma dveřma". A to taky není zcela zdravej pohled (i když je lepší než totální homofbní přístup).
@hankaviki k tomu pravnimu postaveni jen namatkou - registrovat se smeji jen na nekolika predem urcenych uradech, po registraci nevznika sjm, neni nijak upraveno, jak se majetek vyporada v pripade “rozvodu”, nemaji narok na vdovsky duchod, neprechazi na ne po smrti partnera narok na jeho davky, dal samozrejme je to cela otazka deti, nemohou adoptovat, byt spolecnymi pestouny apod. Registrovane partnerstvi s manzelstvi neni jen rozdilny nazev.
@anetka1701 to, co jsi potkala u detske lekarky je stejne silene, jako to, co exhibuje na Prague Pride. Ano, ctes to vice mene spravne. Ja take soulozim za zavrenymi dvermi sveho bytu, nechodim pochody hrdosti, ze jsem hetero, nedavam okazale najevo svou nabozenskou orientaci, ani to, zda jim maso ci ne, jezdim na byciklu na Naplavku ci ne. Mam nejake soukromi a v tom se nejak chovam. V tom se mi libi i normalni homosexualove, zijou, normalne fungujou se svymi partnery, neproklamuji, netlaci na politiky a spolecnost. O mnoha z nich to ani nevis, protoze nemaji potrebu to hlasat do sveta.
@anetka1701 @hankaviki @sudylichozrout
“Z toho co píšeš nečtu čistou toleranci. Čtu z toho "i když se vymykáš standartům společnosti, tak si dělej co chceš a já to budu tolerovat, ale potichu a za zavřenejma dveřma". A to taky není zcela zdravej pohled (i když je lepší než totální homofbní přístup).”
Dekuju, @anetka1701 , presne tohle jsem mela na mysli, kdyz jsem holkam psala, ze jim to “neni prijemny” nebo s tim “maji problem”. Jen jsem to nedokazala spravne vyjadrit 🙂
@rencinka87
@anetka1701 přesně tak 😉
@rencinka87 ja preci ale nemam povinnost jasat nad neci sexualitou, virou a ja nevim, cim jeste. Ano, vim to a tim to pro me hasne. Ale nepopiram, ze se mi z dvou libajicich chlapu nedela nevolno. Ten pohled se mi proste nelibi, neni to esteticke. Ale nikomu bych nezakazala se libat, proste odvratim zrak, kdyz mi to vadi. Je to muj problem ne jejich.
Zkratka jak jsem psala, mam nejake nazory, cadto si najdu na obou stranach neco, co stoji za zamysleni. Nejsem zaskatulkovatelna. A proto pisu to, co pisu. Nemam problem s homosexualitou, mam problem s homosexualismem. Jako se vsemi - ismy.
@sudylichozrout a to je pak debata o toleranci/netoleranci obecně. Což s tou doktorkou plyšákovou právě souvisí. Kolikrát se člověku stane že slyší někoho na veřejnosti komentovat někoho jinýho. Prostě se někdo vymyká standartu - má růžový vlasy, výrazné tetování, nosí kraťasy v zimě je v centru na boso a nebo se vedou dvě holky za ruce. Defakto standartní situace - takový lidi se hlavně ve velkejch městech potkávají denně.
Tolerantní člověk to přejde, pokládá to za samozřejmost. Netolerantnímu člověku to přijde divný, pozastaví se nad tím, nebo to i hlasitě komentuje. Pokud s sebou má (kdokoliv) dítě, je dost pravděpodobný že se dítě zeptá. A v tu chvíli mu člověk co jde s ním začne stavět základy jeho budoucího pohledu na svět. Může mu říct, že to je v pořádku, že ten člověk takový je, že prostě vyjadřuje sám sebe... Nebo taky ve smyslu "to je hnusný (divný, ujetý, nenormální...), to není v pořádku, takhle se člověk chovat nemá". A dítě začíná odpuzovat všechno, co dle jeho okolí není normální a stane se z něj opět netolerantní člověk.
I celé ledové království je o toleranci 🙂 O tom, že přijmou Elzu takovou jaká je - i s čarováním. Většina pohádek má nějaký edukativní význam, prostě tam je poučení, něco to těm dětem (většinou) dá... Tak proč by tam nemohly bejt dvě maminky?
@anetka1701 no, ja si nemyslim, ze tolerantni clovek to prejde a poklada to za samozrejmost a netolerantni si neco pomysli atd. (jak jsi psala). Tolerance znamena, ze i kdyz s necim nesouhlasis, nepodnikas zadne kroky, proste to nechas byt. Presto si ale muzes myslet klidne i neco o prdeli, ale neresis to hlasite.
Vsimla jsem si jednoho celospolecenskeho nesvaru. Lide radi v takovych debatach pouzivaji silna slova, ktera maji primarne jiny vyznam, a tim ten vyznam nespravne posouvaji jinam. A casto se tim snazi manipulovat ostatni, udelat z nich onalepkovane blbce. Dela to kde kdo. Napriklad slova nenavist, tolerance, demokracie, pravo, rasismus, xenofobie...
Kdo se mnou nesouhlasi, neni tolerantni, kdo to vidi jinak, neni demokrat, kdo se boji Romu, je rasista, kdo ma vyhrady k migraci je vsechno dohromady... To je problem a je podle me palcivejsi nez to, ze v nejake pohadce byly dve baby.
@rencinka87 ale ždyt i homosexuál může uzavřít sňatek s opačným pohlavím, třeba kdysi moderátor Jan Musil..
@hankaviki jrn se tomu nerika manzelstvi. To je zkratka lingvisticky termin pro natek muze a zeny. Je to zvlastni, vzpominam, jak v roce 2004 predseda Gay iniciativy pan Hromada verejne prohlasoval, ze LGBT komunita bude regpart plne saturovana a nic jineho nechteji, ani chtit nebudou. Ze regpart je presne ono narovnani prav. Mel pravdu, protoze diky regpart mohou dedit, mohou byt jako osoba blizka pro zdravotnivtcvi i urady.
Jsem rada ze existuje, ale uz nechapu tu az detskou snahu o zkouseni hranic a salamovou metodu.
@sudylichozrout tolerance je silný slovo? Nevím, to mi nepřijde... Tolerance je podle mně o tom, že ostatní lidi neřešíš. A ty je řešíš 🙂
Já třeba u nás doma razantně zakročuju i pokud muž (nebo prarodiče) o něčem prohlásí že "to není normální"... Prostě mi vaší škatulka "normální-nenormální"... Jsem v tomhle možná až moc extrémista. Nesnáším když se někdo vrtá do životů druhejch lidí - ať už napřímo, nebo nepřímo - jen komentuje jejich chování a životní postoje. Jak mi někdo říká co "je správný" skáče mi kudla z kapsy :D
@rencinka87 Prostě z nás potřebuješ udělat netolerantní zlý zrůdy, ty, který říkají akorát to, že je na tohle čas, že, se nemusí spěchat a ve jménu všehomíra už malé děti učit o homosexuálech, at se učí o přírodě, a ne o homo
@anetka1701 ale vidis, vzdyt ty nam ted rikas, co je spravne a ostatni je pro tebe "netolerance", jsme tedy netolerantni, coz je silna nalepka... Mozna si to ani neuvedomujes, ale rict o nekom, ze je netolerantni jen proto, ze neni stoprocentne na tve vlne, to je vlastne dost husty. Ale rikam, nedelas to jen ty, je to vseobecne platne.
Ja je resim, resim ve sve hlave hromadu veci od kvantovy fyziky, pres homosexualy a politiku az po to, co bude k veceri a kam pijedeme na vylet. Takova jsem.
@hankaviki ?? Netolerantni zly zrudy? Neberes si to cely nejak osobne? Vzdyt jen diskutujeme.. Jinak teda pokud rikas, at se uci o prirode, tak to je prave ta homosexualita - treba u simpanzu je homosexualni chovani uplne bezny 🙂
Jenze ti to neresi a neprikladaji tomu politicky vyznam, tak to zustava “prirodou” 🙂
A ano, Musil se samozrejme ozenil, protoze se tehdy k homosexualite nehlasil, to je trochu slovickareni uz, neprijde ti? Ptala ses, jaktoze nemaji homosexualove stejne postaveni jako hetero, tak jsem ti odpovedela.
@sudylichozrout kde jsem psala, ze mas jasat nad neci sexualitou? Ja jsem se te na par otazek ptala, na ktere jsi nereagovala, ale urcite jsem nepsala, ze mas jasat nad neci sexualitou, prave naopak. Muj nazor je, jak tu porad dokola pisu, ze to neni treba resit, ze clovek proste muze hetero nebo nekdy i homo a ze neni treba delat z komara velblouda, kdyz se tohle tema objevi v detskym pribehu. Ty na to pokladas extremni duraz (at uz jasas nebo naopak), ja jsem te k zadnemu jasani nevyzyvala.
@sudylichozrout jak bys definovala netolerantniho cloveka?
Holky, kdybychom sefely v hospode u pivka, tak bby me ta debata jeste asi i bavila. Ale nesedime a kazda uz jsme si k tomu sve rekla, kazda to vidime nejak a je to dobre. Ja se asi loucim, uz vlastne nemam dal, co psat. Moje postoje k tematice znate, ja je zaklade jedne internetove debaty jen tezko zmenim, takze uz mi dalsi dlouhe vypisovani prijde bezpredmetne. Musim jit hlidat zver (deti) 🙂
@rencinka87 prostě mají stejná práva, ale nevyužívají je.
@rencinka87 v jásání si totiž vystačíš sama
@hankaviki pokud ty, jako heterosexual, ktery uzavrel manzelstvi, mas narok na vdovsky duchod, pokud ti manzel zemrel, ale homosexual, ktery uzavrel registrovane partnerstvi, zadny vdovsky duchod nedostane, pokud mu jeho, zcela po pracu registrovany, partner zemre, prijde ti to jako nevyuzivani prava?
@rencinka87 jako cloveka, ktery chce za neci postoje nekoho perzekuovat a ostrakizovat, at uz slovne, nebo ciny. Treba sikana z duvodu X, Y i Z je pro me priklad typicke netolerance. Ale ne to, ze si neco myslim, aniz bych to rikala verejne. Myslenky jsou a mely by zustat zcela svobodne. Pokud lidem seberes svobodu v myslenkach, zavadis totalitu horsi nez je fantazie leckterych autoru dystopickych romanu. .
@hankaviki
“Kde jsem psala, ze mas jasat nad neci sexualitou?”
“V jasani si totiz vystacis sama.”
Ja se v tom asi uplne ztracim?? 😀 A nechci se te zase nejak dotknout, ale proc jsi tak strasne nabrousena? Jde o neco osobniho?
@sudylichozrout ok, rozumim 🙂
@sudylichozrout
Tak v tom se neshodneme - sikanu bych rozhodne neuvadela jako priklad netolerance, to uz je silne za hranou netolerance, netolerance neni trestny cin, kdezto urcite prvky sikany (a jinych tebou uvedenych prikladu) uz klidne znaky trestneho cinu nebo minimalne prestupku naplnovat muzou.
Zaroven nesouhlasim, ze spolu souvisi tolerance/netolerance a svobodne myslenky.
I zcela netolerantni clovek si muze myslet, co chce, dale i clovek, ktery pacha vylozene zlo, si muze myslet, co chce, napriklad ani pedofilovi nemuzes nijak zakazat jeho vlastni myslenky, to se proste neda.
Jinak podle toho, cos napsala, byli vladni cinitele u nas v padesatych letech jen netolerantni lide (taky perzekuovali), s cimz teda nemuzu souhlasit.

@rencinka87 vis co, tohle je natolik tezke tema, ze je bez osobni debaty, kdy na druheho vidis, temer nemozne se dohodnout, natoz se na necem shodnout. Nevidime navzajem sve vyrazy tvare, gesta, intonaci, a tak vznikaji treba i omyly.