icon

Doktorka Plyšáková a právě probíhající diskuze o lesbickém páru s dětmi

nikahavel
20. led 2019

Zdravím Vás maminky, dneska mi to nedá a zajímalo by mě jaké má názory veřejnost, rodiče ohledně žhavého tématu. Konkrétně narážím na probíhající nelibost senátora Valenty a Rady pro rodinu ohledně zobrazení lesbické dvojice s dvěmi dětmi ve 4. řadě výše jmenovaného seriálu.
Nechci prosím vyvolat tímto tématem nějakou vlnu hádek a nenávisti. Jen ve svém světě nedokážu pochopit jak to někomu může vadit. V diskuzích se rada pro rodinu ohání faktem, že lesbický pár nemůže být rodina protože nemohou společně splodit dítě, já se pozastavuje nad tím, že i klasická heterosexuální rodina nemůže občas splodit sama dítě a taky když se povede jinou cestou za rodinu je ppovažujeme.Diky všem moc za názory snad to lépe pochopím díky nim.

Strana
z8
nikahavel
autor
22. led 2019

@hankaviki tak to že 4 % neplatí už nějakou dobu spíše 6% a kdo ví o kolik víc, navíc bysexuálů je taky jisté procento které by se do tvých výpočtu mělo také zapojit. Nedá se přece počítat něco takového. Je to nějaká problematika která i dle této diskuze není úplně zcela stejně chápána a přijímána a očividně je nutná osvěta už v tak nízkém věku protože jinak si nedovedu představit jak může někdo takto uvažovat. Společnost by naopak měla řešit to proč tolik heterosexuálů a hlavně karieristek nechce děti, je to tak velké procento narozdíl od gay komunity.

sudylichozrout
22. led 2019

@nikahavel to, ze zena nechce deti, nemusi byt nutne znakem karierismu. A i kdyby byl, mit deti je volba, moznost. Nikoliv povinnost.

rencinka87
22. led 2019

@sudylichozrout nikahavel nerika, ze kdo nechce mit deti, je karierista, ale ze je treba zamerit se na zeny, ktere v dnesni dobe davaji prednost kariere pred detmi (minimalne nejaky cas) a pak je dusledkem to, ze deti nemaji/nemuzou mit a porodnost tim vyrazne klesa. Ze se ta tradicni rodina, o ktere tu porad mluvime, stale vic vytraci a ze to neni problem protezovane homosexuality, ale nejaky hlubsi problem spolecnosti, kdy cim dal vic lidi dava prednost bezdetnemu single zivotu, cimz pomalu ale jiste moderni civilizace vymira.
A ani netvrdila, ze mit deti je povinnost - znovu - jen to, ze bychom se meli spis nez nad tim, jak moc spatne je, aby rodinu zakladali homosexualove, zamyslet nad tim, proc tolik heterosexualu mit deti nechce/nemuze (a z jakych duvodu).

nikahavel
autor
22. led 2019

@la_amanita myslím že už gay pár by byl ještě větší vlnou ( protože to jsou přece uchýlí dva chlapy co chtějí dítě) než dvě ženy a o transsexuálních ani nemmluvit. Naši osobnost netvoří to jakou máme sexualitu, znám tolik heterosexuálů můžu tedy v mém případě 😂😂😂kteří mají tolik zvrhlich sexuálních představ a požadavků a považujeme je stále za vládce světa a v podstatě o tom nemluvíme a ano oni na to mají právo tak jako gay komunita.

nikahavel
autor
22. led 2019

@sudylichozrout ten jste to řekla je to volba kterou by každý měl mít, já ale neřekla že jsou to vždy kariéristy to jste řekla vy. Já taky byla kariérista a vydělávala mnohem víc než muž a změnila jsem priority a Manuel zastal mou pozici časem bravurně. Těch faktorů je spousta myslím ale že kariéra a pohodlný život na který si zvykne tak po té 30ce je důležitý a ano všichni mají právo na to co chtějí jen ti gay ne...🤔

nikahavel
autor
22. led 2019

@rencinka87 děkuji vysvětlila jste lépe než já jsem ráda že to cítíte stejně

pataja
22. led 2019

@rencinka87 Pardon, včera jsem usnula. Hetero pár by normálně společně mohl mít děti, stran lékaře jde jen o pomoc. Přijde mi ale přes čáru pomáhat mít dítě např. padesátileté ženské. Lesbický pár by spolu nemohl mít děti.
Ale nejde přeci jen o to samotné zplození. Jde i o život dál. Určitě se dítě má lépe u homo páru než např. v ústavu, ale děsí mě představa, že v další generaci se například narodí chlapeček dvěma lesbám, bude mít 4 babičky a nikde žádný mužský vzor. V televizi pak reportáž, jak rodí chlap, protože zrovna podstupoval hormonální léčbu na změnu pohlaví.

rencinka87
22. led 2019

@pataja co rodiny, kde deti vychovava pouze matka a dalsi pribuzny je napriklad teta a babicka, muzi chybi z duvodu rozvodu nebo treba umrti nebo i “jen” spatnych vztahu? Radeji by tyto deti mely byt adoptovany do “uplnych rodin”?
Zkus porovnat mnozstvi matek samozivitelek a mnozstvi lesbicek, ktere by pripadne mely deti - kterych je asi vic?
Meli bychom tedy povolit tehotenstvi jen zene, ktera prokaze, ze ma manzela a dostatek muzskych vzoru v rodine?
Je lepsi, kdyz dite vychovavaji dve milujici se zeny/muzi, nebo kdyz ma dite doma “muzsky vzor”, ktery nepracuje a jen nadava a pobira davky/holduje alkoholu/soustavne matku podvadi/matku nebo deti bije?
Nemelo by rozhodovat o dobrem vlivu na dite spis chovani jednotlivych partneru nez jejich pohlavi?

pataja
22. led 2019

@rencinka87 Tak nikde není napsáno, že v homo párech nejsou alkoholici, násilníci atd. To už jdeme do extrému. U matek samoživitelek samozřejmě někde je otec, na které se dítě dříve či později zeptá.

rencinka87
22. led 2019

@pataja to jsem nerekla, ze homosexualove nemuzou byt alkoholici nebo nasilnici. Poukazuju na to, ze spolecnost resi, jak velky dopad muzou mit na deti “chybejici vzory” opacneho pohlavi a je to jeden z nejcastejsich argumentu, proc homosexualum adopce nepovolit. Tak se ptam, jak to tedy spolecnost resi u hetero paru, kde jeden z rodicu rozhodne nemuze byt povazovan za vzor? Kontrolujeme ty pary predem, jestli budou dobrym vzorem pro deti? A znovu se ptam - ma rozhodujici vliv na vyvoj deti a jejicg zivot do budoucna pohlavi? Nebo chovani?

hankaviki
22. led 2019

@rencinka87 Už řešíš neřešitelný nesmysly a ty to víš´. Jak budeš hetero zakazovat spolu souložit a mít tedy i děti? Budeš dávat povolení? U homo se prostě nepomůže a dítě nebude. Hotovo dvacet.

rencinka87
22. led 2019

@hankaviki neresitelny nesmysly? Prodelas nejakou nemoc a vezmou ti delohu. Budes chtit jeste druhy dite. Ale proste ti nahradni matku nepovoli. Hotovo dvacet.

pataja
22. led 2019

@rencinka87 Tak přímá odpověď domnívám se, že obojí. Já jsem psala, že souhlasím s adopcemi, protože je to z mého pohledu vždy lepší než ústav. Mě se nelíbí to obcházení, kde lesby shání bůhvíkde sperma. (Sice jsi psala o souložení s kamarádem za účelem oplození, ale ze svého okolí vím, že by to tak určitě nebylo, to potom není lesba). A gayové platí nějakou náhradní matku. Za mě je určitě přijatelnější adopce.
A to, že si někdo pořídí dítě s násilníkem, tak asi to chce trochu zodpovědnosti než si vyberu partnera, se kterým si pořídím dítě.

la_amanita
22. led 2019

Podle mne se mužský/ženský vzor přeceňuje. Důležitý je dobrý lidský vzor, a tím může být kdokoli. Zatím jsem nevypozorovala, že by to, co mám mezi nohama, nějak ovlivňovalo mé obecně lidské kvality.

hankaviki
22. led 2019

@rencinka87 Už se do toho zamotáváš a vymýšlíš hrozný konstrukty, trochu zvolni.

caverina
22. led 2019

@hankaviki za to Tvoje hotovo dvacet bylo strasne logicke a hlavne dospele🙂

pavlinar
22. led 2019

Ahoj, pohádku neznám. Nevadí mi, když se v pohádce ukáže rodina s dvěma matkami. Pokud to není nějak adorováno jako lepší super cool model, ale prostě normálka. Naopak mi to přijde fajn, že děti vidí, jak to je. A že se to stává a není to nic nic zavrženíhodného. Souhlasím s tím, že je fajn, když to děti vidí, a sami u sebe zjistí homo orientaci, neberou to jako tabu. S homosexuály nemám problém. I když jo, když se to o někom dozvím, beru to trochu jako "senzaci". Ale neodsudím nebo tak něco. Když to někdo ale cpe za každou cenu, tak mi to vadí.
ALE pokud moje děti by byly homosexuální, vadilo by mi to. Nezatratila bych je. Ale musela bych se s tím vyrovnat a smířit. Nebrala bych to jako že je mi to úplně jedno, hlavně, že jsou šťastní a milujou, a je jedno koho.

Tak, a teď si jdu pročíst plodnou debatu 🙂

bamak
22. led 2019

@odula ty fungujes na úplně jiné signální bez běžný vzorek populace 😀.... To je lichotka. Co se týká definice rodiny.... Zase mohu souhlasit jen částečně. Právě proto, že v posledních desetiletích je vývoj tak rychlý, tak tradiční definice rodiny dneska, má význam jen okrajovy. Stiraji se rozdíly mezi mužem a ženou jak sociální, tak ekonomicke a co si budeme nalhávat i emocionální.....Prakticky veškeré aspekty s výjimkou fyzických (a i o tom by se dalo celkem uspecne polemizovat). Navíc toto "tradiční" pojetí rodiny je i historicky v jednotlivých statech/etnicich/náboženském vyznani velmi rozdílné. Takze otázka, zda někomu vadí zobrazení rodiny jako žena- žena- dítě v pořadu pro děti, je podle mě čiste o individuálním vnímání homosexuality jako takové. O její "normálnosti" v kvalitativní slova smyslu.

hankaviki
22. led 2019

@caverina kdo chce psa bít, hůl si vždycky najde

mialagia
22. led 2019

@hankaviki 😂achjo..

Ženy, že vás tahle "velmi plodná debata" ještě baví..tady se velmi fundovaně řeší už na 7. straně nějaký totálně deb.lní populistický výkřik pár pomatenců..

Já tu vidím jasně prostě to, že se neshodneme, protože stupeň pochopení a tolerance je u části populace nižší a bude to ještě chvíli trvat než se posuneme opravdu dál..

hankaviki
22. led 2019

@mialagia jo, to je pravda, že někteří jsou dost netolerantní k názorům jiných. pokud někdo se trošku vychýlí z mainstreamového populárního trendu, tak to pak schytává jak je vidět i tady

vineta
22. led 2019

No jako diskuzi jsem celou nedočetla, jen část, homofobních příspěvků (ano, přesně těch “homosexuálové mi vůbec nevadí, ale...”) je koukám snad menšina, což mě těší, ale zrovna pan Valenta by si nejdřív mohl nechat spočítat, kolik rodin zničil hazard a kolik homosexuální vztah někoho cizího, než začne něco cintat. Je mi z něj úplně zle, nechápu, jak se takovej člověk může stavět do role strážce jakejchkoliv principů. Ale peníze nesmrdí, že. Takže asi tak.
Lásku všem ❤️

vineta
22. led 2019

@sudylichozrout Co se týká proklamací homosexuality, průvodů atp., tak podle mě nebereš v úvahu to, že rovnoprávnost homosexuálů není dejme tomu dokončena a podobné průvody pomáhají tenhle problém zvidtelnit. Pokud by byli homosexuály jen za těmi zavřenými dveřmi, jak po nich chceš, aby tobě, potažmo společnosti nevadili, nikdy by se o problému nediskutovalo a téma by se nikam neposouvalo, což je ovšem to, co by většinou lidem s obdobnými názory, jako máš ty, konvenovalo. Jenže stejnou argumentaci - dělejte si to za zavřenými dvěřmi, když chcete - bys mohla kdysi použít i na ženskou emancipaci, však žena mohla být emancipovaná alespoň doma, že, nemusela tím obtěžovat veřejnost, místo toho sufražetky pochodovaly v ulcích , a ejhle, ženské volební právo dnes vnímáme jako samozřejmost. Takže asi tak, společnost je živej organismus, vývoj je v pořádku a bez hlasu ulice není posun.

pavlinar
22. led 2019

K otazce tolerance... to podle me neni, ze kdyz vidim neco neobvykleho, tak na to nijak nereaguju ani si nic nemyslim. To mi zavani spis ignoraci a otupelosti

sudylichozrout
22. led 2019

@vineta Nechtěla jsem se už moc k téhle debatě vracet, ale když jsi mě přímo označila, tak samozřejmě odpovím. Mně homosexualita opravdu nevadí, vadí mi spíš to, že jakmile si troufnu byť jen jednou větou naznačit, že bych třeba být jimi tolik netlačila na pilu, dostanu ihned nálepku homofob a to, že mi vadí. Není to pravda, tohle černobílé vidění světa některých skupin lidí mě točí a vnímám ho jako extrémně nebezpečné.
Já si vůbec nemyslím, že by měli být homosexuálové skryti za zavřenými a dveřmi a tam se nějak chovat. Myslím, že by se zkrátka jen měli chovat jako běžná veřejnost. A ne na sebe neustále upozorňovat. Nevzpomínám si, že by dělali pochody hrdosti plné lascivity a sexu ostatní skupiny obyvatel, ať už z menšin, nebo třeba jen ze zájmových spolků.
Byla jsem osobně v rámci své práce několikrát na Prague Parade a v roce 2006 jsem byla soukromě na Love Parade v Berlíně. To, co jsem na těchto akcích zažila, ve mě nechalo stoprocentně stopu, ale nejsem si jista, jestli takovou, kterou si účastníci přáli. A zkrátka pro mě jsou ty pochody ne o boji za práva a rovnost, ale o exhibicionismu a laciné obscénnosti. Jako třeba tento pán (Berlín, 2006, soukr. archiv)... Když to řeknu na plná ústa, nepobuřuje mě jeho homosexuální orientace, ale ten fetiš obleček, kterej je prostě nechutnej, ať se na to dívám, jak se na to dívám. Proč musí za práva homosexuálů demonstrovat v oblečku, který si na sebe berou subíci? Proč je tam ta sexualita tak explicitní?
A teď si asi naseru do hnízda, ale nemůžu jinak. Představa, že by tento pán měl se svým partnerem, možnost adoptovat a vychovávat dítě, přičemž to dítě tohle doma bezesporu uvidí a uvidí to i jeho okolí (jé, Honzo, já viděl tvého tátu Petra v televizi, měl na sobě otrocký obleček, kožíšek a ze zadku mu z kalhot čouhal vibrátor), tak teda fakt, chudák dítě.
Ženské sufražetky, které pochodovaly městy, pochodovaly oblečené a svá práva se snažily vydobýt hlavou. Ne kozama 🙂

vineta
22. led 2019

@sudylichozrout Vidíš, já to vnímám spíš jako snahu šokovat pro vyvolání společenské diskuze než jako exhibici pro exhibici. Přece jen společnost na jednu stranu dost otupěla a nějaký pochod bez výrazné značky, symbolu, něčeho, čeho se chytit, nezaujme. Já také příliš nemusím projevy sexuality - ať už homo, nebo hetero- na veřejnosti, nicméně zde jí chápu- možná mylně- jako nadsázku a snahu upozornit ne na sebe, ale na problém přijímání odlišné sexuality. Navíc v debatě o ženských právech bylo zdůrazňování sexuality naopak kontraproduktivní, protože to, za co ženy bojovaly, bylo právě ve zkratce uznání té hlavy, tak nebudou logicky bojovat kozama. V otázkách přijetí odlišné sexuality a jejího zrovnoprávnění s heterosexuálními vztahy se to točí právě okolo té sexuality, tak je logický, že se akcentuje.

sudylichozrout
22. led 2019

@vineta Já tomu i rozumím, chápu to. Ale přesto se mi tento způsob nezamlouvá a nezamlouvá se mi fakt, že "bitva" o adopce se veřejně vede přesně s těmito exhibicionisty v oblečkách (zkrátka s těmi uřvanými salónními buznami, co považují homosexualitu za životní styl a způsob, jak si vyřvat cokoliv - dotýkám se i tématu pozitivní diskriminace) a ne s běžnými homosexuály, jako je třeba můj již několikrát zmíněný příbuzný či spolužák. Ale ono je to logické, ti jsou totiž úplně normálně homosexuální a o adopce zájem nemají.
To, že kritizuji tyhle exhibouše a neskáču metr dvacet do vzduchu radostí, že by mohli adoptovat a vychovávat děti, však neznamená, že mi homosexualita vadí, nebo že jsem homofob.

vineta
22. led 2019

@sudylichozrout No a já myslím, že zbytečně vytváříš kategorii homosexuálů normálních, co adopce nechtějí, protože jsou bezpochyby také normální homosexuálové, co adopce chtějí...

linee
22. led 2019

Cetla jsem pouze uvod,ale osobne si myslim,ze tohle resi spise rodice,nez deti, kterym je serial venovany. Ano,bylo na zvazeni,zda tento dil nevynechat,ale za par let se budou deti setkavat s touto situaci i v beznem zivote. Pokud je dil vhodny a odvysilany v jinych zemich,v cem jsou deti v CR jine???

sudylichozrout
22. led 2019

@vineta Jsem naprosto bytostně přesvědčena o tom, že úplně obyčejný gaye, chlapíky kolem čtyřicítky, fakt adopce nezajímají. A že nezajímají ani většinu leseb. Na tohle bych si i byla ochotna vsadit. Ale to téma je úplně bezva nůž na salám, takže se s tím dá výtečně manipulovat veřejnost.

Strana
z8