Doktorka Plyšáková a právě probíhající diskuze o lesbickém páru s dětmi
Zdravím Vás maminky, dneska mi to nedá a zajímalo by mě jaké má názory veřejnost, rodiče ohledně žhavého tématu. Konkrétně narážím na probíhající nelibost senátora Valenty a Rady pro rodinu ohledně zobrazení lesbické dvojice s dvěmi dětmi ve 4. řadě výše jmenovaného seriálu.
Nechci prosím vyvolat tímto tématem nějakou vlnu hádek a nenávisti. Jen ve svém světě nedokážu pochopit jak to někomu může vadit. V diskuzích se rada pro rodinu ohání faktem, že lesbický pár nemůže být rodina protože nemohou společně splodit dítě, já se pozastavuje nad tím, že i klasická heterosexuální rodina nemůže občas splodit sama dítě a taky když se povede jinou cestou za rodinu je ppovažujeme.Diky všem moc za názory snad to lépe pochopím díky nim.
@linee Opravdu dobře znám tři (příbuzný, spolužák, kolegyně z oboru). Zběžněji jich pak znám šest, o kterých to vím, plus tam může být třeba ještě jeden, dva, o kterých to nevím.
S tímhle pánem si tykám (byl to několik let můj soused), ale nepočítám ho do seznamu, to je prostě úplně jiná liga, navíc je mimo věkovou kategorii adopcí a cizinec.
https://www.blesk.cz/clanek/celebrity-svetove-c...
@sudylichozrout I kdyby to tak nakrásně bylo, tak jim to přece nijak neuškodí, nikdo je do adopcí nutit nebude, když nebudou sami chtít, tak mi to přijde jako lichý argument... Na adopci nevidím nic špatného, rozhodně jsem pro přisvojení dítěte partnera, samozřejmě adoptovat lze vždy jen dítě právně volné, nechápu moc, kde je problém. Surogátní mateřství už je věc jiná, tam mám s legalizací problém, ale to už z principu u homo či hetero párů stejně. Každopádně mám-li se vrátit k tématu, nepřijde mi to jako propagace, přijde mi to jako normálka, že jsou zobrazený různý typy rodin, protože to prostě odpovídá společnosti, stejně jako se v pořadech objevují rodiny rozvedené atd. Přijde mi naopak jako dost paranoidní hledat v normálu nějaký spiknutí sluníčkářů, prostě jaké rodiny jsou, takové se zobrazují, však nikdo snad netvrdí, že to je uspořádání lepší...
@sudylichozrout a víš proč homosexuálové chtějí adopce? ani ne tak proto, aby mohli hromadně naběhnout do kojeňáků a dožadovat se miminka, ale hlavně kvůli situacím, kdy žijí dva homosexuálové a jeden z nich má své biologické dítě. druhý biologický rodič buď není, nebo odešel. A tito dva homosexuálové vychovávají společně dítě, ale ten nebiologický k němu nemá žádný vztah, nemůže s ním jít k doktorovi, nemůže ho mít v péči v případě, že by se rodiči něco stalo. Dítě pak skončí v ústavu, nebo u druhého rodiče, kterého třeba ani nezná. A proto chtějí ty adopce, aby mohli adoptovat dítě svého partnera.
@betelgeuzz To samozřejmě vím. Nicméně je to opět jen začátek nějakého dalšího příběhu.
@vineta nevidím v tom spiknutí sluníčkářů (ten termín/nálepku navíc naprosto nesnáším), ale zkrátka si nemyslím, že je to dobrý nápad. Těch důvodů je hromada.
@sudylichozrout a to ti příjde špatně? příjde ti lepší, když to dítě skončí v ústavu? Nebylo by mu u tuhého partnera líp?
@betelgeuzz Proč by mělo skončit v ústavu? Má svého biologického (homosexuálního) otce, který k němu má práva. Pokud se matka svých rodičovských práv vzdala, zůstává dítě v péči otce (gaye). A nevidím důvod, proč by musel být jeho partner také rodič s právy. Kdybych byla rozvedená a měla přítele na psí knížku, bylo by to úplně stejné. Já a exmanžel rodičovská práva, můj nový partner ne.
@sudylichozrout pises,ze neznas homosexualy(normalni jak je oznacujes),kteri by chteli adoptovat dite..ja takove znam..ale protoze jim to neni umozneno tak to vyresili po svem..homosexual a lesbicka spolu zplodili dite,oba dva maji sve partnery a dite maji ve stridave peci..pro nekoho mozna divne a nestastne reseni ..nastesti neziji v cr,takze jejich okoli na ne nekouka skrz prsty a vsichni,vcetne toho ditete jsou stastni...
@sudylichozrout ale píšu o případu, kdy se tomu homosexuálnímu rodiči něco stane. Partner k němu práva nemá.
V tvém případě může přítel tvé dítě adoptovat, partner homosexuála ne.
@caverina Já to nerozporuju, určitě takoví jsou. Nenapsala jsem, že ne. Jen si nemyslím, že to procento bude v LGBT komunitě nějak závratné.
@sudylichozrout a to procento vyvozuješ z čeho?
@betelgeuzz Ze svých soukromých odhadů. Pokud vím, konkrétní a exaktní studie neexistuje, takže se to můžeme domnívat úplně všichni. Ty si třeba můžeš myslet, že procento bude vyšší, já si myslím, že se jedná o maximálně 10 procent LGBT komunity. Když to vezmu jen statisticky, tak procento momosexuálů, kteří mají z heterosexuálního vztahu dítě a jeho druhý bio rodič (matka/otec) se vzdal/a rodič. práv, je asi úplně marginální. Takže započítávám touhu po klasických adopcích z kojeňáků/dd. Opět jsme mezi gayi na jednotkách procent, mezi ženami možná na deseti, dvaceti.
@sudylichozrout a jeste jedna vec..diky temto lidem vim,ze by byli ochotni a velice radi by i adoptovali deti,ktere jsou v podstate do ceskych rodin neumistnitelne..zduvodu rasy,mentalniho a fyzickeho zdravi...
@sudylichozrout Hele, já to chápu, sama jsem si v týhle otázce prošla určitým vývojem, zpětně si uvědomuju, co předsudků jsem měla. Některý styl komunikace mi třeba přijde taky nesympatický a do jistý míry kontraproduktivní, třeba debata okolo manželství byla nepříjemná, plná lichých argumentů z obou stran, tak nějak automaticky jsem měla tendenci se stavět na stranu “ochránců” manželství. Jenže pak jsem si to nějak zpracovala a došla jsem k tomu, že tohle já jako heterosexuál ve státem (i církví, ha) posvěceným manželství nemůžu pochopit, a že nemá smysl polemizovat s něčím pocitem, že se necítí z tohohle důvodu rovnoprávně, protože tady prostě o ty pocity JDE a ze svý pozice jim nemůžu říct, tak se tak v tom svým registrovaným partnerství neciťte, však to je to samý. Protože ne, není to to samý. To je jako když se černochovi v době segregace divíš, že se cejtí blbě, když jede ve vyhrazený části autobusu, ale proč, přece se taky nějak veze, ne? Takhle to vnímám já a tvoje argumentace mi přijde, promiň, plná předsudků. Vím, že to nemyslíš špatně, ale máš tendenci to hrozně zjednodušovat, už těmi úsudky na základě 3 známých... Prostě nevidím, komu by tohle mohlo uškodit, kromě homofobů, kterejm by se zřejmě v tu chvíli zhroutilo manželství a svět se přestal otáčet.
@sudylichozrout marginální? tak já si naopak myslím, že to je hlavní důvod, proč se po adopcích volá.
@vineta Stejným vývojem, o kterém ty píšeš v oblasti LGBT jsem já prošla v oblasti eutanázie. Takže věřím, že člověk s věkem a zkušenostmi názory mění.
Jen bych se dotkla těch předsudků. Předsudek není nic špatného, je to do jisté míry obranný mechanismus po nějaké (veskrze negativní) osobní zkušenosti. Opět si tady asi nakakám do židle, ale když mě 2x zbili Romové (jednou opravdu dost vážně) a 3x mě okradli, tak už se před nimi mám zkrátka víc na pozoru. A když mě pak zastaví a obestoupí Na Příkopě bandička Rumunů, kteří po mě s mapou v ruce něco chtějí, instinktivně sleduji jejich pohyby a držím si tašku. Třeba tahle moje ostražitost mi zachránila doklady a mobil, protože jsem si zkrátka víc všímala a viděla jsem, jak už se kolem mě rozestupují a malé děcko se mi pomalu šine za záda, zatímco já čumím s volavkou do mapy. Nemyslím si, že všichni Romové kradou, ale pokud nějakého potkám, jsem ostražitější a jednoznačně nejsem sama. Každý, kdo někdy něco podobného zažil, si dává majzla. Stejně tak si nemyslím, že všichni homosexuálové jsou nevhodní pro výchovu dětí a adopce, nicméně jsem i v tomto případě ostražitější a bedlivě sleduju, jak se skupina prezentuje, když něco od společnosti chce.
@betelgeuzz Já si to nemyslím. Ani jedna nemáme přesná čísla k dispozici, takže považuji debatu o procentech za bezpředmětnou 🙂
@sudylichozrout Jenže předpokládám, že s homosexuály a jejich výchovu dítěte konkrétní příběh z okolí, kterej by tenhle tvůj předsudek vytvořil, nemáš, ne? Vyvozuješ to čistě na základě pocitu, že člověk, kterej nějakým způsobem prezentuje nějaký názor na veřejnosti, by nebyl dobrý rodič, pokud mi tu něco neuniklo? Myslíš, že ten maskovanej gej z pride se bude s dildem producírovat před nebohým dítětem? Tohle má k obranným predsudkům, co by mohly být v nějaký dimenzi prospěšný, docela daleko...
@vineta Třeba ano, třeba ne. Třeba bude doma úplně normální. Pokud se ale takhle prezentuje na veřejnosti, tak si to nemyslím.
Holky, já se vás nesnažím přesvědčit o tom, že mám pravdu. Mám svůj názor, který může být třeba i chybný, ale je to můj názor, vytvořený na základě mých osobních zkušeností, postojů a světonázoru. Tak to respektujte a nesnažte se mě tady uhučet k smrti. Mám pocit, že se vám musím s každou vaší otázkou obhajovat a tahle pozice se mi nelíbí.
Vidím to tak, a pokud názor změním, tak to rozhodně nebude během pěti minut na základě internetové debaty.
@sudylichozrout Vidíš, já třeba neviděla, že by konkrétně za adopce nějak horovali nějaký extrémní typy, vždy jsem slyšela jen zcela normálně působící lidi žijící ve stálých vztazích, bez jakkoliv zdůrazňovaný sexuality, takže mě ta tvoje vize dost překvapuje. Adopce by samozřejmě měly stejnej proces, jako u hetero, takže se nijak zásadně nebojim, že by děcko skončilo u dildem vybavenýho satana.
Nechci ti nijak svůj názor nutit, jen mě fakt zajímalo, kde se ty tvoje obavy vzaly, upřímně je moc nechápu a myslím, že vyplývají ze zbytečných předsudků...
@vineta Třeba vyplývají z předsudků. To je možné, já to nepopírám. Přesto si za nimi momentálně stojím, ač se ti to může zdát nepochopitelné, zvláštní či dokonce hloupé 🙂
Jsem prostě v některých věcech konzerva, v jiných zase velký liberál. Je to téma od tématu.
@sudylichozrout Však právě, že z jiných debat jsem z tebe měla ten “liberální” pocit, tak mě tohle překvapilo. Ale jak říkám, sama jsem si k tomu chvíli hledala postoj, není to jednoduchý téma. A chápu tě v tom, že taky vnímám ten tlak na ten “správnéj” názor, zvlášť třeba v Praze, ono v tomhle se asi lidem blbě drží ta tolerance k opačnýmu názoru, protože člověk snadno získá pocit, že o lidskejch právech by se vlastně debatovat nemělo, že to je přece jasný. Ale holt je to chyba, na to zapomínat, prostě tam ta společnost nejdřív musí dojít sama. Já i myslím, že je tu na to asi zatím brzo, jen je dobrý mít ta témata na stole a čekat, zda si na to společnost zvykne.
@vineta jo, v tomto se urcite shodneme, citim to tak, jak pises. Jsem prave vseobecne vzato hodne liberalni, jen existuje par temat, ktera jsou pro me zatim spise v konzervativni rovine. Tohle k nim patri 🙂 Kdyby o tom melo treba byt referendum, zdrzela bych se, protoze nemohu rici jednoznacne NE, ale nemohu ted v soucasnosti rict ani jednoznacne ANO 🙂
@sudylichozrout přesně tak, žádná čísla nemáme. to ty jsi začala, kterých homosexuálů je menší procento, že tamtěch je menšina. Jenže je to jen tvoje zkušenost z tvého okolí.
@betelgeuzz ano, ja mam nejakou zkusenost a na jejim zaklade odhaduji. Ty mas jinou zkusenost a odhadujes na jejim zaklade. Finito, Hirosima hadr.

@sudylichozrout promin a kolik jich znas?Ja nekolik ano a rozhodne to tema u nich je.I kdyz lesby to maji jedndodussi...