icon

Jak vnímáte aktuální tuzemskou politickou situaci?

alice180
27. led 2026

Já už normálně nechápu. Každý den si říkám, že to není možný a upřímně ani nevím, jakým termínem zhodnotit, to co aktuálně cítím, protože to snad není možný nebo jo ?

Partner mi říká, že to tak prostě je, že to musíme 4 roky vydržet, ale mě to přijde jako strašně dlouha doba a vzhledem k situaci ve světě se začínám bát ...

Strana
z3
pilzzee
28. led 2026

No vidis, a ja to treba vubec nesleduju, takze vubec netusim, o cem tocis a je mi fajn 😀 😀 Doporucuju 😀

alice180
autor
28. led 2026
@pilzzee

No vidis, a ja to treba vubec nesleduju, takze vubec netusim, o cem tocis a je mi fajn 😀 😀 Doporucuju 😀

@pilzzee no tak tohle mi nějak nejde, asi bych nedokázala nebýt v obraze co se děje, to si myslím, že je společensky taky nebezpečný.

maciceksta
28. led 2026

@alice180 Já z toho mám úpřímně hrůzu. Za 4 roky se může tolik věcí podělat... Jít na ruku Rusku, Trumpovi... Ne, tenhle směr fakt není v pořádku. Nýmandi jako Okamura a Macinka nás táhnout přesně tam kam chtěli, zbytek přihlíží. Lidi se asi ozvou, budou nějaké demonstrace, ale bojím se, že to nikam nepovede. Babiš je slaboch, co ten zbytek potřebuje, a ten zbytek ho bude ovládat, protože moc dobře ví, že je potřebuje. Začarovanej kruh.

alice180
autor
28. led 2026
@maciceksta

@alice180 Já z toho mám úpřímně hrůzu. Za 4 roky se může tolik věcí podělat... Jít na ruku Rusku, Trumpovi... Ne, tenhle směr fakt není v pořádku. Nýmandi jako Okamura a Macinka nás táhnout přesně tam kam chtěli, zbytek přihlíží. Lidi se asi ozvou, budou nějaké demonstrace, ale bojím se, že to nikam nepovede. Babiš je slaboch, co ten zbytek potřebuje, a ten zbytek ho bude ovládat, protože moc dobře ví, že je potřebuje. Začarovanej kruh.

@maciceksta jo souhlasím děsí mě to...

drep
28. led 2026

Já si furt trochu masochisticky říkám, že máme, co jsme chtěli. A že je asi potřeba padnout na dno, abychom se od něj odrazili. A že to třeba nakonec pochopí i kobliháři, že se vlastně líp má akorát agrofert, nikoliv oni.
Ale to je taková silácká póza navenek. Kdybych nebyla máma, bylo by mi to asi v zásadě fuk. Takhle s hrůzou sleduju už od začátku války na ukrajině, jak se svět řídí do propasti. Akorát že na stranách obou velmocí stojí diktátorští psychopati, nikde nevidím žádnýho Churchila. Vidím pár schopných, statečných a rozhodných političek.
A u nás? Narozdíl od dezolátů si variantu napadení čr ruskem umím představit poměrně dobře, země logisticko-transitně dost významná na to, aby stála za kořist a zároveň takový hezký testík soudržnosti NATO, jestli opravdu platí staré závazky i kvůli blbým 78000km2 vprostřed evropy. Nemyslím si, že slabiš je založením kolaborantská svině, na to máme klause, okamuru a tyhle vředy, ale on je prostě jenom slabiš. Klidně nás prodá za třiatřicet stříbrných, ani nemrkne, pokud z toho bude mít osobní výhody.
A díky za diskuzi, já jsem přemýšlela, jestli tu nezaložit uzavřenou skupinu přátel demokracie, protože ač jsem matka, tak můj rozhled nekončí plotnou a přebalovacím pultem a do veřejné diskuze přiletí babišova klaka za 3,2,1…

alice180
autor
28. led 2026
@drep

Já si furt trochu masochisticky říkám, že máme, co jsme chtěli. A že je asi potřeba padnout na dno, abychom se od něj odrazili. A že to třeba nakonec pochopí i kobliháři, že se vlastně líp má akorát agrofert, nikoliv oni.
Ale to je taková silácká póza navenek. Kdybych nebyla máma, bylo by mi to asi v zásadě fuk. Takhle s hrůzou sleduju už od začátku války na ukrajině, jak se svět řídí do propasti. Akorát že na stranách obou velmocí stojí diktátorští psychopati, nikde nevidím žádnýho Churchila. Vidím pár schopných, statečných a rozhodných političek.
A u nás? Narozdíl od dezolátů si variantu napadení čr ruskem umím představit poměrně dobře, země logisticko-transitně dost významná na to, aby stála za kořist a zároveň takový hezký testík soudržnosti NATO, jestli opravdu platí staré závazky i kvůli blbým 78000km2 vprostřed evropy. Nemyslím si, že slabiš je založením kolaborantská svině, na to máme klause, okamuru a tyhle vředy, ale on je prostě jenom slabiš. Klidně nás prodá za třiatřicet stříbrných, ani nemrkne, pokud z toho bude mít osobní výhody.
A díky za diskuzi, já jsem přemýšlela, jestli tu nezaložit uzavřenou skupinu přátel demokracie, protože ač jsem matka, tak můj rozhled nekončí plotnou a přebalovacím pultem a do veřejné diskuze přiletí babišova klaka za 3,2,1…

@drep Přesně tohle cítím taky — jako máma mám zodpovědnost a ten strach je reálný. Nejde o to, že bychom chtěli komfort za každou cenu, ale o to, aby naše děti měly šanci vyrůstat v bezpečném státě.

maciceksta
28. led 2026
@drep

@drep Jo, i moje pocity jsi přesně vystihla. Ta hrozba je opravdu reálnejší, než se může zdát... Jediný, v co nevěřím je to, že kobliháři něco pochopí nebo že je něco, co je přesvědčí. Podle mě je tam takový velký podíl negramotů a nevzdělaných lidí, že oni jsou přesvědčením tak jinde, že to nemůže změnit, ani to, že jim někdo přímo třískne hlavou o dno.

drep
28. led 2026
@maciceksta

@drep Jo, i moje pocity jsi přesně vystihla. Ta hrozba je opravdu reálnejší, než se může zdát... Jediný, v co nevěřím je to, že kobliháři něco pochopí nebo že je něco, co je přesvědčí. Podle mě je tam takový velký podíl negramotů a nevzdělaných lidí, že oni jsou přesvědčením tak jinde, že to nemůže změnit, ani to, že jim někdo přímo třískne hlavou o dno.

@maciceksta já už jsem sem tu historku možná někdy psala, ale napíšu ji ještě jednou, protože ilustruje moji víru, že i nevzdělanec se může změnit.
Můj dědeček byl rovný, čestný chlap. Když dostal umístěnku do sudet, napsal se v chemičce když na “my jsme tu všichni koministi a zdravíme se čest práci” odpověděl “a já jsem slušnej člověk a zdravím dobrý den). V padesátých letech. Pro dědu si přišla SNB, když poslal kolegovi dopis rodině do ameriky a ten kolega ho udal. To už bylo někdy v šedesátých letech. Jeho tchýně, moje prababička, vyučená kuchařka, jejíž rozumový schopnosti končily u bramborový polívky, byla komunistka. Teda né taková ta úplně pravověrná, co by za to seděla za války v Plötzensee, ale taková ta hned od 1948. Nesoudím, oni byli fakt chudí a předpokládám, že komunismu fakt idealisticky věřili, nebo aspoň na začátku. A tahle pravověrná komunistka jim tam vlítla, hodila na stůj stranickou knížku a dořvala je na tři doby, že její dceři nikdo život ničit nebude. Dědu pustili. Poučení z toho plyne, že i zmanipulovanec se dokáže probrat, když ta jeho diktatura začne požírat jeho nebo jeho blízké.

maciceksta
28. led 2026

Máš osobní zkušenost, to je to víc než domněnky. Optimisticky se tedy k té víře upnu s tebou 🙂

anonym_08909a
28. led 2026
@pilzzee

@pilzzee hm, to musí být prima žít v nevědomosti k tomu, že všude kolem je vzestup autoritativní krajní pravice a v Americe gestapo střílí lidi na ulici.

Autoritativní režimy jen vzkvétají díky jednotlivcům, kteří mají na paži, protože je (zatím) osobně nic nepálí.🙄

pilzzee
28. led 2026
@anonym_08909a

@pilzzee hm, to musí být prima žít v nevědomosti k tomu, že všude kolem je vzestup autoritativní krajní pravice a v Americe gestapo střílí lidi na ulici.

Autoritativní režimy jen vzkvétají díky jednotlivcům, kteří mají na paži, protože je (zatím) osobně nic nepálí.🙄

@anonym_08909a A co s tim jako mam delat? 🙂 Naprosto vazne, co konkretne s tim tito informovani bezni obcane muzou delat?

alice180
autor
28. led 2026

No třeba podporovat ty kvalitní informace... Mluvit o tom slušně s dalšími lidmi a v neposlední řadě volby a tomu předcházejí ty dvě věci, co jsem zmínila no

drep
28. led 2026
@pilzzee

@anonym_08909a A co s tim jako mam delat? 🙂 Naprosto vazne, co konkretne s tim tito informovani bezni obcane muzou delat?

@pilzzee Karl Stojka, přeživší Osvětimi: “And people did this, just like you, you and me. These people did not come from another planet. [...] They were human beings, just like us. And it was not Hitler who arrested me, not Goering, not Goebbels. The grocer, the janitor, the tailor, the shoemaker, the baker, they suddenly got a uniform, a swastika armband, and there they were, the master race”.
A tohle je podle mě merito. Nebýt lhostejný. Jistě, že tady jedna drep nezajistí demisi vlády. Ale můžu mluvit, můžu psát, můžu se zastávat těch, ze kterých dělá lůza veřejné nepřátelé. Můžu přemýšlet, co podporuji svými penězi (nenašla bys u nás jediný výrobek ze slabišova holdingu), koho podporuji svými penězi. Je to málo? Možná jo, ale je to furt víc než nezájem o svět okolo mě. Možná i já se nakonec zvednu ze židle a půjdu demonstrovat. Protože byl to tlak občanské společnosti, který dotlačil mocné sponzory trumpety, aby odvolal toho wannabe SA-manna po druhém mrtvém civilistovi. Samo by se to nestalo.

mrkvovydort
28. led 2026
@drep

@pilzzee Karl Stojka, přeživší Osvětimi: “And people did this, just like you, you and me. These people did not come from another planet. [...] They were human beings, just like us. And it was not Hitler who arrested me, not Goering, not Goebbels. The grocer, the janitor, the tailor, the shoemaker, the baker, they suddenly got a uniform, a swastika armband, and there they were, the master race”.
A tohle je podle mě merito. Nebýt lhostejný. Jistě, že tady jedna drep nezajistí demisi vlády. Ale můžu mluvit, můžu psát, můžu se zastávat těch, ze kterých dělá lůza veřejné nepřátelé. Můžu přemýšlet, co podporuji svými penězi (nenašla bys u nás jediný výrobek ze slabišova holdingu), koho podporuji svými penězi. Je to málo? Možná jo, ale je to furt víc než nezájem o svět okolo mě. Možná i já se nakonec zvednu ze židle a půjdu demonstrovat. Protože byl to tlak občanské společnosti, který dotlačil mocné sponzory trumpety, aby odvolal toho wannabe SA-manna po druhém mrtvém civilistovi. Samo by se to nestalo.

@drep
Nejdřív přišli pro komunisty,
a já jsem se neozval, protože jsem nebyl komunista.

Pak přišli pro Židy,
a já jsem se neozval, protože jsem nebyl Žid.

Pak přišli pro odboráře,
a já jsem se neozval, protože jsem nebyl odborář.

Pak přišli pro katolíky,
a já jsem se neozval, protože jsem byl protestant.

Pak přišli pro mě

a tehdy už nezbýval nikdo, kdo by se mohl ozvat.

barumrallyebum
28. led 2026

Vnimam to blbe a jsem nastvana na svoje spoluobcany..

anonym_08909a
28. led 2026
@pilzzee

@pilzzee nesedět na prdeli a nenechat to tak.
Informovat se, informovat ostatní, angažovat se, ozývat se politikům, účastnit demonstrací atd.

Když si každý jen hledí svého písečku, dává tím volný průběh těm, kdo z té zadnice vstanou.

Víte např. že na post ombudsmana někteří senátoři chcou jmenovat právníka Jakuba Kříže, tedy člověka, který je členem extrémně konzervativní fundamentalistické Opus Dei, která obchoduje s lidmi? Tenhle pán chce kriminalizovat interrupce, znemožnit přístup k antikoncepci a o teplých lidech si myslí, že by neměli existovat.
Tady máte konkrétní věc - můžete napsat maily senátorům, že nechcete, aby člověk, který nerespektuje lidská práva, byl veřejným obráncem lidských práv.

mirecka.jaroscakova
28. led 2026

Já jsem z toho znechucená a je mi úplně zle, když vidím toho hranatého Kena, debilně se usmívajícího Macinku nebo koktajícího makaka s glóbusem.
A když vidím ty komentáře, jak je jejich voliči hájí, tak si říkám, že je nepřesvědčí už nic, když nevidí, co ti idioti předvádí.
Pak se podívám za hranice a tam ten debil Fico, Šimkovičová a spol, za velkou louží Donald. No čirý zmar toto.

anonym_9f9aa8
28. led 2026

Taky jsem si nejdřív říkala, že to máme za to! Ale teď už si říkám, že si tohle nezasloužím. Abych se při pohledu na zprávy styděla… 🤢
No, ale pak si zase říkám, že většinu národa, Evropy, světa prostě trápí asi jenom dobre bydlo… Plýtvá se zdroji, životy. Neúcta ke všemu… Tak myslím, že to nakonec bude za tohle…
Takže Pacinka bude teď taková epizoda v budoucí smršti. Snad to přežijeme ve zdraví - fyzickém i psychickém.

pilzzee
29. led 2026
@anonym_08909a

@pilzzee nesedět na prdeli a nenechat to tak.
Informovat se, informovat ostatní, angažovat se, ozývat se politikům, účastnit demonstrací atd.

Když si každý jen hledí svého písečku, dává tím volný průběh těm, kdo z té zadnice vstanou.

Víte např. že na post ombudsmana někteří senátoři chcou jmenovat právníka Jakuba Kříže, tedy člověka, který je členem extrémně konzervativní fundamentalistické Opus Dei, která obchoduje s lidmi? Tenhle pán chce kriminalizovat interrupce, znemožnit přístup k antikoncepci a o teplých lidech si myslí, že by neměli existovat.
Tady máte konkrétní věc - můžete napsat maily senátorům, že nechcete, aby člověk, který nerespektuje lidská práva, byl veřejným obráncem lidských práv.

@anonym_08909a Jako zni to hezky, ale ja na toto vazne nemam cas. A uz vubec nemam kapacitu na to, se o to aktivne zajimat a rozcilovat se nad tim. K volbam chodim a volim to, co vetsina mych vstevniku a mladsich z moji stejne socialni a akademicke bubliny 😀 Navic kazdyho sere neco jinyho, moje mama je treba velmi aktivni babisofil a ta by radsi mela sedet na ty prdeli doma a vypnout telku.

anonym_08909a
29. led 2026
@pilzzee

@anonym_08909a Jako zni to hezky, ale ja na toto vazne nemam cas. A uz vubec nemam kapacitu na to, se o to aktivne zajimat a rozcilovat se nad tim. K volbam chodim a volim to, co vetsina mych vstevniku a mladsich z moji stejne socialni a akademicke bubliny 😀 Navic kazdyho sere neco jinyho, moje mama je treba velmi aktivni babisofil a ta by radsi mela sedet na ty prdeli doma a vypnout telku.

@pilzzee dovrá budoucnost pro děti a svoboda vám nestojí za pár minut u mailu?

pilzzee
29. led 2026
@anonym_08909a

@pilzzee dovrá budoucnost pro děti a svoboda vám nestojí za pár minut u mailu?

@anonym_08909a U mailu?

anonym_08909a
29. led 2026
@pilzzee

@anonym_08909a U mailu?

@pilzzee zjevně nestojí ani za to dočíst ty komentáře tady v diskuzi do konce

pilzzee
29. led 2026
@anonym_08909a

@pilzzee zjevně nestojí ani za to dočíst ty komentáře tady v diskuzi do konce

@anonym_08909a Jezisi 😀 Mam psat nekomu mejla??? Toto fakt vyzaduje vzdelani idealne v oboru a hlavne aktivni zajem o politiku! Vsak ja nerozumim pulce toho, co tam pises 😀 Ja mam problem se dokopat v praci k nepovinnym skolenim, nemam cas sedet za kompem a studovat si zivoty cizich lidi. Mozna kdyby se kazdej drzel svyho oboru a nestrkal nos do veci, kterym nerozumi, tak by tu rada veci fungovala mnohem lip. Kdy naposledy byli lide spokojeni s politikou? Nikdy. Kazdy 4 roky tu vladne nekdo jinej a lidi jsou pokazde nasrani 😀

alice180
autor
29. led 2026
@pilzzee

@anonym_08909a Jezisi 😀 Mam psat nekomu mejla??? Toto fakt vyzaduje vzdelani idealne v oboru a hlavne aktivni zajem o politiku! Vsak ja nerozumim pulce toho, co tam pises 😀 Ja mam problem se dokopat v praci k nepovinnym skolenim, nemam cas sedet za kompem a studovat si zivoty cizich lidi. Mozna kdyby se kazdej drzel svyho oboru a nestrkal nos do veci, kterym nerozumi, tak by tu rada veci fungovala mnohem lip. Kdy naposledy byli lide spokojeni s politikou? Nikdy. Kazdy 4 roky tu vladne nekdo jinej a lidi jsou pokazde nasrani 😀

@pilzzee Hele, já to chápu — politika člověka často jen rozčílí a půlce těch věcí nerozumíme nikdo.
Ale to neznamená, že se o tom nemáme bavit.
To, že se zajímám o to, co se děje, neznamená, že se považuju za experta. Jen nechci úplně vypnout a nechat ostatní rozhodovat za mě.
Naopak – kdyby se o to zajímali jen „vzdělaní odborníci“, tak by si mohli politiku dělat pro sebe.
A to už tu párkrát bylo

pilzzee
29. led 2026
@alice180

@pilzzee Hele, já to chápu — politika člověka často jen rozčílí a půlce těch věcí nerozumíme nikdo.
Ale to neznamená, že se o tom nemáme bavit.
To, že se zajímám o to, co se děje, neznamená, že se považuju za experta. Jen nechci úplně vypnout a nechat ostatní rozhodovat za mě.
Naopak – kdyby se o to zajímali jen „vzdělaní odborníci“, tak by si mohli politiku dělat pro sebe.
A to už tu párkrát bylo

@alice180 Me by treba i zajimalo, jak by to vypadalo, kdyby rozhodovali fakt jen ti vyvoleni, jenze demokracie je koneckoncu to nejmensi zlo (strucne receno). Ale je to dost demotivujici, ze muzou k volbam opravdu vsichni bez ohledu na kriticke mysleni nebo vzdelani. Takze k volbam chodim, ale na nejake dalsi akce proste asi nemam ten drajv a motivaci. Ja su proste spokojena a netrapi me nic, nadavam tak maximalne na pocasi nebo na jiny blbosti 😀

alice180
autor
29. led 2026
@pilzzee

@alice180 Me by treba i zajimalo, jak by to vypadalo, kdyby rozhodovali fakt jen ti vyvoleni, jenze demokracie je koneckoncu to nejmensi zlo (strucne receno). Ale je to dost demotivujici, ze muzou k volbam opravdu vsichni bez ohledu na kriticke mysleni nebo vzdelani. Takze k volbam chodim, ale na nejake dalsi akce proste asi nemam ten drajv a motivaci. Ja su proste spokojena a netrapi me nic, nadavam tak maximalne na pocasi nebo na jiny blbosti 😀

@pilzzee no Hitler byl taky zvolen... Takže...

nimomo
Autor odpověď smazal
anonym_08909a
29. led 2026
@pilzzee

@pilzzee chtěla jste vědět, co konkrétního udělat.

Jenže ne, není to tak, že by to každé 4 roky bylo jiné, protože zase budou volby.
Teď se nebavíme o drobnostech v názorech, ale o vládě, která leze do prdele diktatorům, kteří na jedné straně oceánu bombardují a vraždí civilisty a na druhé straně oceánu rozjeli gestapo, zavírají nevinné lidi do táborů a střílí civilisty na ulici.

Ale pro vás je to celé velký vtip a politika otrava pro lidi, co nemají nic lepšího na práci.
Až budou střílet do civilistů tady, tak se smát přestanete.

drep
29. led 2026
@pilzzee

@pilzzee tohle je asi na každém z nás. Osobně to považuju za možný přístup v době, kdy je otázka jenom, jestli budeme platit menší nebo větší daně a dostaneme víc zpátky za dítě. Tuhle dobu bohužel vnímám jako návrat 30. Let dvacátého století a čím dýl bude ta “obvykle neangažovaná masa” mlčet, protože jich se netýká, tím menší šanci máme tenhle vlak rozjetej do zdi přibrzdit (nemyslím si osobně, že máme šanci ho zabrzdit, můžeme už jen zmenšit škody=hrůzy, které nám způsobí). Jsem nemocná, takže i obě demonstrace se mě netýkaj, ale kdybych nebyla, poprvé v životě bych jela. Protože teď už to není “jenom” trestně stíhanej premiér, teď už je to opravdu pád do bahna russáckého vlivu

hladkamouka
29. led 2026

Co se děje u nás, co se děje ve světě, kam se podíváš, jde to do prdele. Je mi z toho zle. Sleduju to pořád a hodně a vím, že kdybych to nesledovala, bylo by mi líp, protože zatím se to mýho života nedotklo, ale nejde strkat hlavu do písku.

Strana
z3