Nejdu volit. Jak jste na tom vy?
Klidně můžete přispívat i anonymně, chálu, že to je téma možná nepříjemné, ale já k volbám nejdu. Mám proto svoje důvody. Žádná ze stran pro mě není úplně přijatelná.
Setkávám se s nepochopením, ale ok, beru.
Jak jste na tom, je tu někdo další? Nebo jdete všichni?
Jak jako ze můžeme přidávat příspěvky anonymně? Jediná anonymní jsi ty. Ja jdu a ty máš právo nejít, asi neni nad čím debatovat. Ale pak bych čekala, ze nebudeš nadávat na politiku, když jsi nevyužila možnost ji ovlivnit.
@anonym_autor No, tak tedy vitej mezi volici Babiše... A jinak me se taky zadna strana vylozene nelibi, tak holt budu volut proti někomu.
Volíš i když nejdeš. Toto si můžeš přečíst.
Není způsob, jak “nejít k volbám”
Neexistuje způsob, jak se neúčastnit voleb. Neexistuje způsob, jak se z voleb vyvázat, zbavit se jich, nebo je dokonce “bojkotovat” či skrz svou neúčast posílat vesmíru nějaký signál. Volit budete, a to plnohodnotně, ať k volbám půjdete nebo ne. Neexistuje způsob, jak nevolit, i kdybyste stokrát zůstali doma, tisíckrát nevěděli koho volit a i kdybyste plným hlasem mlčení chtěli dát světu najevo, že vás to nezajímá, štve nebo tím chtěli poslat nějakou jinou kryptickou protest-zprávu světu.
Hlasování není ani vaše občasná občanská povinnost, ani záležitost vašeho svědomí nebo zodpovědnosti vůči sobě samotnému, dětem, kamarádům, podřízeným či šéfům. Voleb se účastníte v zcela plné palbě, ať zůstanete doma nebo půjdete volit. U nás totiž volí každý - a to automaticky tím, že je dospělým občanem České republiky. Z voleb zkrátka nelze opt-outovat.
Budete účastníky voleb, i když 100x zůstanete doma
Budete účastníci voleb, budete za výsledky stejně zodpovědní a budete nést stejnou zodpovědnost za jejich výsledky, ať volíte nebo ne. Jako v mnoha jiných situacích života, je to situace, u které není možné nevolit. Tím, že nepůjdete k volbám, bude váš hlas mít úplně stejnou váhu, jakobyste volili. Jen svůj hlas odevzdáte většině. Váš hlas je nezničitelný. Vy ho jen předáte do rukou těch, kteří volit půjdou. Budou volit za vás. Předáváte většině svůj hlas. Ale váš hlas, a nikoho jiného, to bude tak jako tak.
Kdyby nevolila půlka voličů, ta druhá půlka bude bude mít dvojnásobný hlas. Ale také to můžete brát pozitivně, naopak. Tím, že naopak půjdete k volbám, nebudete mít jen svůj hlas, ale budete zastupovat i hlas těch, kdo k volbám nepůjdou. Stáváte se o kousek silnějším, mocnějším, důležitějším, hlasnějším.
Rozmáhá se nám tu takový nešvar, takové velké a důležité nedorozumění. Tím, že k volbám nejdete (protože například nevíte, koho volit), žádný signál do světa nevyšlete, ani tím nikoho nepotrestáte. Ani vládu, ani demokracii, ani vaši vlast či celý svět. Ani nedáte nikterak najevo své zklamané naděje. To auto pojede dál, plnou parou i kdyby volila jen desetina národa. Ona ta desetina tím pádem “jen” bude mít desetinásobně silnější hlas. Ale nadále v tom autě budete sedět. Jen předáte řízení někomu, koho neznáte: jiným voličům. To samé se děje, pokud odevzdáte neplatný lístek. Váš hlas nepropadne. Jen se předá většině hlasujících.
Jediným způsobem, jak vám váš nezrušitelný a nezničitelný hlas ovládat je sám jej použít. A jít k volbám a hodit váš hlas do urny. Ale představa, že tim, že nevolíte, budete na nějaké neutrální půdě, nebo dokonce vytažen mimo volení či zodpovědnosti, je zkrátka lichá. To mějte na mysli, když budete zvažovat, zda místo voleb nejet na chalupu.
Váš hlas bude jazýčkem, který rozhodne
Že na vašem hlase nezáleží? Že jste jen jeden z milionů? Ani náhodou! Naopak! Já totiž už teď celkem jistě vím, jak volby dopadnou: těsně. A ten váš hlas bude zcela jistě oním jazýčkem na vahách, který rozhodne o složení vlády a směrování celé vaší země.
Přesně tak to bylo skoro pokaždé a skoro všude. O prsa. O pár procent. O málo hlasů. A jeden z nich je váš a jenom váš. A těsné výsledky se dějí téměř neustále nejen u nás, ale skoro všude. Vzpomeňte si, kolik málo hlasů rozhodlo ve volbách o osudu USA.
Demokracie beztak nevolí nejlepší
Je třeba říci, že demokracie zde není od toho, aby zvolila toho nejlepšího. S tím se netrapte. To koneckonců demokracie nikdy ani netvrdila. Silou demokracie je to, že dokáže vyměnit vládce bez násilí. A i když není vláda bez-vadná (kdo z nás je?), ale je dobrá, měnit směr není třeba.
Nevíte koho volit? Rada jak na to
Pokud nevíte - podobně jako já - koho přesně volit, mám pro nás dobrou radu. Z volebních lístků vyřadte strany, které byste nikdy nevolili. Zbylé lístky přehněte napůl - a náhodně jeden vyberte. A na vylosovaný lístek se raději ani nebudu dívat. Volby jsou to koneckonců tajné - tak mohou být tak trochu tajné i před námi samotnými. A ten hlas pak klidně - s dobrým pocitem - vhodně vhodím do urny. A je to.
Ano, i to je jedna z nuancí demokracie. Máš právo volit či nevolit. Ale jak tu bylo řečeno, budeš v konečném důsledku podporovatelem vítězné strany!!
Čistě můj názor...Já volit jdu. Lidé ( nehledě na to, jak svízelnou cestu měly ženy leckde v Evropě ještě v druhé polovině 20. století!) umírali proto, aby mohli volit své " vládce". I když ne vždy ze 100% dle představ, mnohdy ani z 20% dle představ. Ale volby dávají moc do tvých rukou alespoň zvolit menší zlo...protože i to se počítá!
Za mě kdo nevolí, tak je buď občansky nevyspělý, nebo je to pasivní člověk který raději remcá a nadává a nebo je ti člověk konstruovaný a hluboce zahořklý z politické situace v zemi. Přičemž se dostáváme opět k bodu 1 a 2. Pokud jsem občansky aktivní ( jsem občandky vyspělý člivěk a nejsem pasivní remcal), tak i přes svou skepsi k volbám prostě JDU 🤷♀️ Protože mám dlouhohrající vidění, ne jen to krátkozraké.
Nemusíš volit srdcem. Mnohdy stačí chladná strategie - volit menší zlo.
Jak jako ze můžeme přidávat příspěvky anonymně? Jediná anonymní jsi ty. Ja jdu a ty máš právo nejít, asi neni nad čím debatovat. Ale pak bych čekala, ze nebudeš nadávat na politiku, když jsi nevyužila možnost ji ovlivnit.
@llluckaaa normálně když se píše komentář, tak se dá zaškrtnou u něj takový chlívek. Odeslat anonymně. Já vím, že se k tomu, že nejdou volit, třeba někdo nechce přiznat.
A za ty odkazy děkuju.
Kdybych šla , stejně bych volila stranu, která asi vyhraje.
@anonym_autor Podle mě na to máš právo, nenech se tady rozhodit 😉
@anonym_autor No a? Žijeme v demokratické zemi, volby nejsou povinné.
Mne tohle předvolební období přijde letos totálně agresivní. Kampane jsou letos dle mého názoru strašný. Vím, co ale co rozhodně nechci. Takže volit pujdu.
ja tedy taky nejdu, ale ne proto, ze nechci, ale protoze jsem ty dva dny v zahranici. Stve me to, ale nemam moznost volit jinde a jinak. Z toho duvodu porad doufam, ze v budoucnu bude mozne konecne volit online
Já jsem taková apoloitická,ale letos jdu, bohužel jen vím koho nebudu volit určitě, takže to vidím na kroužkování, letošní volby jsou dost vyhrocené a já jakožto dost stará struktura se bojím, že se nám vrátí doba všechno je všech a nikoho nic
Volba je právo, ne povinnost, a jako právo je může člověk svobodně nevyužít. Tečka.
Nezapomeň na to, že hlasy těch, kteří nejdou volit, se přičtou straně, která zvítězila. Takový je u nás volební zákon, u nás neexistuje se z voleb vyvázat, bojkotovat je, nevolit. Přečti si článek ředitele Knihovny Václava Havla Tomáše Sedláčka. Máš problém najít si jednu stranu a zaškrtnout 4 lidi? Tak jsi přinejmenším zvláštní.
@1pomnenka posles odkaz na ten clanok? Diky!
Volíš i když nejdeš. Toto si můžeš přečíst.
Není způsob, jak “nejít k volbám”
Neexistuje způsob, jak se neúčastnit voleb. Neexistuje způsob, jak se z voleb vyvázat, zbavit se jich, nebo je dokonce “bojkotovat” či skrz svou neúčast posílat vesmíru nějaký signál. Volit budete, a to plnohodnotně, ať k volbám půjdete nebo ne. Neexistuje způsob, jak nevolit, i kdybyste stokrát zůstali doma, tisíckrát nevěděli koho volit a i kdybyste plným hlasem mlčení chtěli dát světu najevo, že vás to nezajímá, štve nebo tím chtěli poslat nějakou jinou kryptickou protest-zprávu světu.
Hlasování není ani vaše občasná občanská povinnost, ani záležitost vašeho svědomí nebo zodpovědnosti vůči sobě samotnému, dětem, kamarádům, podřízeným či šéfům. Voleb se účastníte v zcela plné palbě, ať zůstanete doma nebo půjdete volit. U nás totiž volí každý - a to automaticky tím, že je dospělým občanem České republiky. Z voleb zkrátka nelze opt-outovat.
Budete účastníky voleb, i když 100x zůstanete doma
Budete účastníci voleb, budete za výsledky stejně zodpovědní a budete nést stejnou zodpovědnost za jejich výsledky, ať volíte nebo ne. Jako v mnoha jiných situacích života, je to situace, u které není možné nevolit. Tím, že nepůjdete k volbám, bude váš hlas mít úplně stejnou váhu, jakobyste volili. Jen svůj hlas odevzdáte většině. Váš hlas je nezničitelný. Vy ho jen předáte do rukou těch, kteří volit půjdou. Budou volit za vás. Předáváte většině svůj hlas. Ale váš hlas, a nikoho jiného, to bude tak jako tak.
Kdyby nevolila půlka voličů, ta druhá půlka bude bude mít dvojnásobný hlas. Ale také to můžete brát pozitivně, naopak. Tím, že naopak půjdete k volbám, nebudete mít jen svůj hlas, ale budete zastupovat i hlas těch, kdo k volbám nepůjdou. Stáváte se o kousek silnějším, mocnějším, důležitějším, hlasnějším.
Rozmáhá se nám tu takový nešvar, takové velké a důležité nedorozumění. Tím, že k volbám nejdete (protože například nevíte, koho volit), žádný signál do světa nevyšlete, ani tím nikoho nepotrestáte. Ani vládu, ani demokracii, ani vaši vlast či celý svět. Ani nedáte nikterak najevo své zklamané naděje. To auto pojede dál, plnou parou i kdyby volila jen desetina národa. Ona ta desetina tím pádem “jen” bude mít desetinásobně silnější hlas. Ale nadále v tom autě budete sedět. Jen předáte řízení někomu, koho neznáte: jiným voličům. To samé se děje, pokud odevzdáte neplatný lístek. Váš hlas nepropadne. Jen se předá většině hlasujících.
Jediným způsobem, jak vám váš nezrušitelný a nezničitelný hlas ovládat je sám jej použít. A jít k volbám a hodit váš hlas do urny. Ale představa, že tim, že nevolíte, budete na nějaké neutrální půdě, nebo dokonce vytažen mimo volení či zodpovědnosti, je zkrátka lichá. To mějte na mysli, když budete zvažovat, zda místo voleb nejet na chalupu.
Váš hlas bude jazýčkem, který rozhodne
Že na vašem hlase nezáleží? Že jste jen jeden z milionů? Ani náhodou! Naopak! Já totiž už teď celkem jistě vím, jak volby dopadnou: těsně. A ten váš hlas bude zcela jistě oním jazýčkem na vahách, který rozhodne o složení vlády a směrování celé vaší země.
Přesně tak to bylo skoro pokaždé a skoro všude. O prsa. O pár procent. O málo hlasů. A jeden z nich je váš a jenom váš. A těsné výsledky se dějí téměř neustále nejen u nás, ale skoro všude. Vzpomeňte si, kolik málo hlasů rozhodlo ve volbách o osudu USA.
Demokracie beztak nevolí nejlepší
Je třeba říci, že demokracie zde není od toho, aby zvolila toho nejlepšího. S tím se netrapte. To koneckonců demokracie nikdy ani netvrdila. Silou demokracie je to, že dokáže vyměnit vládce bez násilí. A i když není vláda bez-vadná (kdo z nás je?), ale je dobrá, měnit směr není třeba.
Nevíte koho volit? Rada jak na to
Pokud nevíte - podobně jako já - koho přesně volit, mám pro nás dobrou radu. Z volebních lístků vyřadte strany, které byste nikdy nevolili. Zbylé lístky přehněte napůl - a náhodně jeden vyberte. A na vylosovaný lístek se raději ani nebudu dívat. Volby jsou to koneckonců tajné - tak mohou být tak trochu tajné i před námi samotnými. A ten hlas pak klidně - s dobrým pocitem - vhodně vhodím do urny. A je to.
@maciceksta a co moznost vhodit prazdnu obalku?
@lauriak a proč už si nezapisují kdo přišel k volbám jako to bylo kdysi
@lauriak Efekt úplně stejny jako nejit.
@jolcap však se zapisuje, kdo přišel volit, ne? Aby nemohl někdo volit víckrát, přikážeš se občankou a oni tě odškrtnou.
Nejít k volbám je tvoje právo, takže klidně ho využij.
Já k volbám chodím, kolem mě lidé také. I 16letá dcera se zajímá a bavíme se, že příště už bude volit taky. Spousta nezletilých se zajímá a rádi by volili a ještě nemůžou. Tak proč toho nevyužít.
Beru to tak, že když někdo nejde k volbám, tak si pak nemá co stěžovat. protože když mohl vyjádřit svůj názor, nic neudělal. A pokud nevíš, koho volit, existuje spousta kalkulaček, kde si zaklikáš odpovědi, vybereš ty pro tebe důležité a ukáže ti to, se kterou stranou se nejvíc shoduješ. Jak už bylo párkrát psáno, když vybírám stranu, nevolím si životního partnera, se kterým se potřebuji 100% shodnout. Hledám cestu, která mě dovede nejblíže k cíli.
@llluckaaa u odpovědi zaškrtneš Odeslat anonymně 🙂
Proč to píšeš tady? Potřebuješ naše požehnání, že je to v pořádku využít své právo a nevolit. Máme demokracii, můžeš se svým hlasem naložit jak chceš.
K téhle vládě mám spoustu výhrad, ale fakt tam nepotřebuji lidi ze Stačilo, nebo Motoristy.
Podle mě jsi akorát troll, co tady chce rozproudit diskuzi, protože politika je třaskavé téma, tak se tady chytne spoustu lidí, nebo píšeš anonymně, protože se za sebe stydíš, že nejdeš volit?
@jolcap A co jineho jsem psala?
@llluckaaa normálně když se píše komentář, tak se dá zaškrtnou u něj takový chlívek. Odeslat anonymně. Já vím, že se k tomu, že nejdou volit, třeba někdo nechce přiznat.
A za ty odkazy děkuju.
Kdybych šla , stejně bych volila stranu, která asi vyhraje.
@betelgeuzz
@anonym_autor Už to vidím, dik, holky. Toho jsem si vůbec nevšimla.
@jolcap Ano, vím, že před 89 fungovaly volby jinak, jen jsem reagovala na to, ze už se nezapisuje, kdo přišel volit.
@anonym_autor také nejdu volit!A musi to vyhrát Pan Babiš🙏🙏🙏🙏.Prosím sím sím sím🙏🙏

Nezapomeň na to, že hlasy těch, kteří nejdou volit, se přičtou straně, která zvítězila. Takový je u nás volební zákon, u nás neexistuje se z voleb vyvázat, bojkotovat je, nevolit. Přečti si článek ředitele Knihovny Václava Havla Tomáše Sedláčka. Máš problém najít si jednu stranu a zaškrtnout 4 lidi? Tak jsi přinejmenším zvláštní.