Ochranná lhůta pro těhotné
Ahojky, kamarádka podepsla v květnu výpověď s dohodou a odstupným a 20.8. jí skončil rodičák. A je ve 4 měsíci těhotenství. Bohužel to zjistila až po podepsání výpovědi. Nevíte jak to je s tou ochranou lhůtou? Aby si mohla navolit rodičák sama jak by chtěla? Je možnost ještě jít na nemocenskou? Vyřeší to něco??? Děkuji za odpovědi
@nicole158 Ochranná lhůta je 180 dní po skončení pracovního poměru. Na mateřskou (8 nebo 6 týdnů před porodem) by musela nastoupit někdy v listopadu, jestli dobře počítám.
Ochranná lhůta :
- pro nemocenskou je 7 dní od ukončení pracovního poměru
- pro nástup na peněžitou pomoc v mateřství ( mateřská ) je 180 dní od ukončení pracovního poměru.
@nicole158 Na nemocenskou jít nemůže. Jedině se přihlásit na úřad práce, tam by mohla mít na něco nárok. Ale pozor, mateřská by se jí pak mohla počítat z dávek, ne z původní mzdy. Ale přijde mi zvláštní to řešit až teď, když jí skončil rodičovský příspěvek.
@penelope87 To je blbost, mateřská se nikdy nepočítá z dávek, ale vždy ze mzdy z posledního zaměstnání.
Já si myslím že jestli je ve 4.měsíci a od 1.6 nezaměstnaná, tak se do ochranný lhůty nevejde... Takže nárok na mateřskou není.
Tak termín porodu má 25.2. No ona vůbec nevěděla že ty peníze bude mít jinak ani ji nejde tolik o mateřskou spíš o to že si nemůže samovolně zvolit výši a délku rodičovského příspěvku jako u zaměstnání. Právě si mi postěžovala že na pracáku dostane strašně málo peněz tak sem se ji zmínila že pak ten rodičák bude ještě míň, no a zjistila jsem že vlastně vůbec neví co jí čeká :(. Tak se jí snažím nějak pomoci.

@nicole158 A tu dohodu podepsala k jakému datu?