icon

Přechod z neschopenky na neschopenku v ochranné lhůtě

karakalka
20. zář 2017

Mám dotaz a ať hledám jak hledám jednoznačné odpovědi jsem se nedopátrala. Takže od začátku - 24.7.2017 mi byl ukončen pracovní poměr, 27.7. jsem nastoupila na neschopenku se zády, cca ke konci srpna jsem zjistila, že jsem těhotná. Na neschopenku jsem nastoupila v ochranné lhůtě. Nebude žádný problém přejít s neschopenkou od praktického lékaře na gynekologii? A mohu byt na neschopence až do nástupu na mateřskou? Těhotnou mě stejně nikdo nezaměstná.

terry1512
•
20. zář 2017

No převést PN problém nebude.
Ovšem na MD mít zřejmě nárok nebudeš. Nevejdeš se do ochranné lhůty. Ta je mx 180 dní od konce pracovního poměru. A to na MD nastopit asi nestihneš.
Kdy máš TP?

karakalka
autor
•
20. zář 2017

3.5.2018. Ale 270 dni za poslední 2 roky opracované mám. To nestačí?

terry1512
•
20. zář 2017

@karakalka Ne to je jedna z podmínek. Druhá je být ke dni nástupu na Md zaměstnaná nebo stihnout nastoupit na MD v ochranné lhůtě.Což rozhodně nestihneš. Ochranná lhůta ti končí někdy v lednu.

karakalka
autor
•
20. zář 2017

@terry1512 tim pádem teda budu pobírat po neschopence rovnou rodičák a délku určí stát jestli jsem si tohle dobře našla?

terry1512
•
20. zář 2017

@karakalka ano to je jedna varianta. Druhá je volba RP přes otce dítěte pokud splňuje podmínky.

karakalka
autor
•
20. zář 2017

@terry1512 u nás je to složitý, manžel je ID, takže tam to nepřipadá v úvahu. :-/

j.a.n.i
•
20. zář 2017

@terry1512 Ale ona žádnou 180 ochrannou lhůtu nemá, protože nebyla při skončení pracovního poměru těhotná.

terry1512
•
20. zář 2017

@j.a.n.i tak pokud to zjistila v srpnu tak už v červenci byla těhotná. Takže otěhotněla ještě jako zaměstnaná. Tak tak by lhůta byla ne?
Tak jako tak na MD nárok není.

j.a.n.i
•
20. zář 2017

@terry1512 No, zjistila to na konci srpna, takže by jen těžko prokazovala, že byla 24.7. prokazatelně těhotná, když vezmene baj oko, že to člověk zjistí při zpoždění MS, tedy cca 2-3 týdny po otěhotnění.

karakalka
autor
•
20. zář 2017

jsem 7+6 ke dnešku, ale to nic neřeší. To se nějak udělá.

karakalka
autor
•
27. zář 2017

@terry1512 Prosím tě ještě dotaz - když nemám nárok PPM, skončí mi neschopenka 6-8 týdnů před porodem? Všude jsem zatím našla,že na rodičovský příspěvek se začíná vyplácet až po narození dítěte...

terry1512
•
27. zář 2017

@karakalka nejsem si úplně jistá. Ale na PN bys měla zůstat buď do porodu nebo konce šestinedělí. Ale fakt nevím. Toto jsem nikdy neresila. Snad lip poradí @j.a.n.i

j.a.n.i
•
27. zář 2017

@terry1512 Jojo, pamatuješ si to správně, do konce šestinedělí @karakalka a doporučuju kolem těch 6 týdnů před porodem požádat o neomezené vycházky, tím že je to náhrada za PPM, tak by s nima neměl být problém.

karakalka
autor
•
28. zář 2017

@j.a.n.i
@terry1512 díky holky za informace. U obou těhotenství předtím jsem byla zaměstnaná, takže nárok na PPM byl a neřešila jsem to co řeším teď. Aspoň jste mě uklidnily. 🙂

roxyinka
•
28. zář 2017

Ahoj holky, snad některá poradíte🙏 jak dlouho po ukončení pracovního poměru (dohodou) je možné nastoupit na neschopenku? Je to lhůta jen 7 dní nebo delší? A v případě, že bych nastoupila do nového zaměstnání a musela odejít na neschopenku ve zkušební lhůtě?

j.a.n.i
•
28. zář 2017

@roxyinka Ano, je tam ochranná lhůta 7 dnů, bez oheldu na to, jakým způsobem byl pracovní poměr ukončen.

roxyinka
•
28. zář 2017

Dobře děkuji😊👍🏻 @j.a.n.i Můžu se zeptat na názor? Já jsem teď v takové situaci a moc si nevím rady😳 Za chvíli mi má končit výpovědní lhůta a mám nastoupit do nového zaměstnání a právě jsem zjistila, že jsem těhotná. Nevím vůbec jestli mám nastoupit do nové práce, přijde mi to vůči nim nefér a zároveň jsem ve fázi, kdy těhotenství mám potvrzené jen z testů a krve...

j.a.n.i
•
28. zář 2017

@roxyinka Nastup a pracuj a nevymýšlej předem neschopenku...

roxyinka
•
28. zář 2017

@j.a.n.i já vím, jen jak se to takhle z čista jasna přišlo (právě jsme se chystali s manželem do CAR) tak nad tím zbytečně moc přemýšlím. Máš pravdu a děkuji za reakci

iv_ka12
•
3. lis 2017

Ahoj holky, taky prosím o radu, posledního září jsem dala výpověď z prac. poměru, takže k poslednímu listopadu mi končí pracovní poměr. Teď jsem ale zjistila, že jsem těhotná. Jak nejlépe vyřešit mateřskou a na jaký příspěvek vůbec budu mít nárok?
Mám strach že si nenajdu práci když budu těhotná a proto nevím jak to udělat...

roxyinka
•
3. lis 2017

@iv_ka12 Nejlepší řešení je najít rychle práci, několik měsíců to na tobě nepoznají 👍 V případě, že bys práci nenašla, tak je to myslím tak, že nebudeš mít nárok na mateřskou, ale jen na rodičák, který bys začala čerpat dřív a s tím, že stát ti přesně určí jeho délku (a tím pádem i výši 😒 )