Byt v Praze vs. domek za Prahou. Poradíte z vaší zkušenosti?
Devcata mila,
poradte vase zkusenosti, prosim. Momentalne bydlime v Praze v byte 3+1, 2 male deti. Zacali jsne ale uvazovat o domku za Prahou. Nicmene, muz ma strach z budouci logistiky, co se tyce rozvozu deti do skol/krouzku, atp. Deti jsou zatim malicke. Ja bych po RD rada nejakou flexible pracovni dobu ci praci na HO, ale zdali se povede, to netusim. Muz dela v gastru.
Muzete mi, prosim, napsat sve zkusenosti z zivota na vsi a naslednou logistikou?
Diky moc a pekny vikend,
Petra
Bydlím na vesnici kousek od ruzyňského letiště. Vyrostla jsem tedy ve městě (ne v Praze) a sem jsem se nastěhovala k manželovi. Máme dcerku a bydlíme tedy v domečku i s jeho rodiči (ale každý pár máme své patro) a neměnila bych. Školka i škola přímo ve vesnici, lékaři ve vedlejší. Nejsem tedy řidič a pokud je potřeba, vozí mě všude tchán (důchodce), ale i kdyby nemohl, autobusy nám sem jezdí průměrně co 30 minut. Je tu klid a i to vyžití pro dceru se tu najde. U domu zahrada a 2 dětská hřiště v obci. Dokonce tu máme i koupaliště. Benefit je i hlídání tchánovců, protože někdy máme s mužem stejnou směnu. Včera jsem musela do centra Prahy MHD a můžu ti říct, že jsem pak hodně ráda přijela zpátky sem do klidu. Ale to je jen můj pohled 🙂
Ahoj, my jsme s rodinou z Prahy na vesnici odešli… Nedá se říct, ze bych litovala, ale logisticky je to opravdu náročné, jsme taxikáři na plný úvazek a pár let ještě budeme(škola, kroužky, nákupy)… ale je tedy pravda, že jsme ve vesnici, kde nic není. Má to svoje výhody, dcera chodí sama ven, máme prostor, klid, v noci tmu😀… nic méně, kdybych se měla rozhodnout ještě jednou, kdo ví jaké by to rozhodnutí bylo… Jo a ještě jedna věc… zlatí Pražáci! Každému je tam úplně buřt kdo jste, co máte na sobě, co děláte a proč to děláte… dobře to zvažte! Co od toho čekáte, jaká bude vybavenost té vesnice, jací jsou tam lidé. 🙂
My bydlime ted na kraji Prahy a taky taxikarim - teda zatim jen sebe s detmi, jsou malinci, jsem takhle zvykla. Budeme se stehovat do domecku hned za Prahou a uz v tom nevidim rozdil. S autem problem nemam, jezdim radsi tak nez tramvaji nebo autobusem, navic s detma. Dostanu se kam chci a kdy potrebuju 👍 Mam kamaradky z ruznych casti Prahy a jezdime denne nekam, nebo oni za nami. Nakupy realizuju uz par let jen na netu, takze tam se taky nic nezmeni. Na domecek se moc tesime, cekame treti miminko a budeme tam mit vic prostoru, zahradku, les za barakem. Ta vesnicka komunita me moc nelaka, ale clovek si snad zvykne 😄
Holky, diky moc. Tady by slo o ves cca 17km od Prahy, vyrostla jsem tam a bydli tam i moji rodice. Je tam skolka, skola do 5te tridy, obchod. Ostatni je ve meste. Jak taxikareni zvladate s praci?
Tak pokud je škola a školka v dosahu, máte tam zázemí, tak to je dobré. Horší jsou ty satelity, kde není nic a pokud není i nikdo na hlídání, je ta logistika horší.
@cekypetra nebydlím v Praze ale 20 km v menším městečku od okresního města. Moje děti jsou sportovně nadané a pokud chtějí dělat sport na nějaké "úrovni " tak je musim vozit a upřímně je ze mě taxikář. Ale pokud bych si měla vybrat mezi bytem ve městě a domem na vesnici radši budu taxikář. Někdy mě to hrozně štve a nebaví mě to ale je to něco za něco. Když jswm byla v práci byl to mazec, teď jsem na materske a není to taky nic moc. Trénují 3x týdne a s minimem taky žádná hitparáda😁
@cekypetra Byt v Praze a k tomu chalupa nekde v hezke prirode. Zkousime momentalne barak mimo Prahu a me to teda absolutne nevyhovuje. Chybi kamaradky co mam v Praze, kavarny, obchody na jednom miste, no je toho hodne. Ani zahrada mi to nevyvazi. Radsi jedu nekam mhd nez rvat dite do autosedacky.. takze za me baracek za Prahou ne.
Vyrostla jsem na vesnici kousek za Prahou, s výbornou dopravní dostupností (na trati) do blízkého města i do Prahy. Teď bydlíme v Praze na sídlišti a mně to naprosto vyhovuje, do domku za Prahou by mě už nikdo nedostal. Toho komfortu, že mám vše pod nosem, obchody, lékaře, školu, školku, kroužky, dokonce i práci mám pár minut pěšky, toho bych se nevzdala, ani kvůli domku se zahrádkou.
Máme byt 3+ kk v Praze, jsem starousedlík, pochazim odsud a do vesnice za Prahou nechci ani za nic. Máme dvě děti, holt budou spolu v pokoji, vsak to tak ma plno lidí. Na větší byt 14 milionů dávat nechceme, je to velmi drahé, až nesmyslně. Finančně jsme na tom dobre, ale toto by byl nesmysl. Radeji hodne cestujeme, to je náš styl🙂Hlavní důvod, proč né domel za Prahou, je ten, že oba odmítáme být taxikáři sebe a dětí. Vyhovuje nám, že tady je vše, školy, práce, kroužky , kultura, kavárničky.... dům v satelitu, nebo i ve staré zástavbě? Vypadá to hezky na první pohled, vlastní zahrada atd, ale realita je jinde prostě . Miluji Prahu. Ale nutno podotknout, že máme chatu v ceskem ráji, rakze je kam jezdit do prirody. Tam mame zahradu a ato je prima.
@cekypetra bydlíme cca 10 min za Prahou, vlakové spojení každou hodinu, bus co 15 min. na Ládví, školka na místě, škola 2 km (dá se na kole), postupně se to tu buduje. Díky Rohlíku/Košíku žádný problém s nákupy, jinak samozřejmě všude autem nebo na kole. Logisticky to sice není ideál, ale neměnila bych za Prahu ani za zlatý prase. Soukromí, prostoru a klídku to málo obětuji. Pracuji kompletně z domu a nejbližších pár let se to nezmění, takže za mě ideál👍
@cekypetra Zalezi, kde budes pracovat, protoze pokud v Praze, tak pocitej nejakou dobu na dojezd kvuli vyzvedavani ze skoly/ skolky. My jsme na kraji Prahy, skolka konci v 17, druzina v 17.30 a timpadem nejpozdejsi odchod z prace v 16 hod a modlit se, aby nebyla po ceste zacpa.
@cekypetra z vesnice u Prahy je doprava jednodussi k té příslušné části Prahy než pres celou Prahu. Výhoda domu je, že platíte jen svoji spotřebu a žádné náklady SVJ. U domu ale musíte sekat trávu 😉 Zkuste mrknout www.ibliving.cz - 5 min od Prahy.

@cekypetra ono záleží kde za Prahou.. například Říčany jsou super, dost se to tam zvedlo. Navíc deti samotné se tam člověk nemusí bát pustit ven, je to jiné než například ve Vršovicích..