icon

Špatná zkušenost s MŠ Revoluční. Nedostatečná empatie učitelek?

anfisac
1. zář 2025

Ahoj, chtěla bych se podělit o čerstvou zkušenost s MŠ a zeptat se, jestli má někdo podobnou zkušenost.

Můj syn Max měl od září nastoupit, ale první dny mě hodně zklamaly. Na stránkách školky chyběly úplně základní informace – jak budou děti rozdělené do tříd, co si mají vzít s sebou, jak proběhne první den. Musela jsem sama psát ředitelce, abych to zjistila. Nebylo ani žádné rodičovské setkání, žádný e-mail, nic.

Co mě ale nejvíc šokovalo, byl přístup učitelek hned první den. Předem jsem měla od ředitelky potvrzeno (i v e-mailu), že se dá na místě domluvit o délce adaptačního procesu. Když jsem to ale chtěla probrat, narazila jsem na dvě učitelky, které reagovaly hodně nepříjemně – skoro křikem, bez špetky empatie. Řekly mi něco ve smyslu „to jsou vaše problémy, vezměte si ho do práce“. Všechno to probíhalo přímo před dětmi. Musela jsem je sama upozornit, že takovým tónem se s rodičem nemluví.

Vysvětlila jsem jim, že jsem na syna sama a nemám žádnou pomoc, a prosila jsem je, aby do mojí situace trochu vstoupily. Místo toho jsem narazila jen na tvrdý, odmítavý přístup.

Navíc hned řešily i přezůvky. Můj syn je nenosí, protože ortoped doporučil, aby chodil naboso. Odpověď byla: „dnes mu to odpustíme, ale zítra už musí mít přezůvky“ a že s ním mám „udělat rozhovor, že je nosit musí“. To mě utvrdilo, že tady žádný individuální přístup nehrozí.

Pro kontext – Max už předtím chodil půl roku do soukromé školky a tam žádné problémy s adaptací ani s obuví nebyly.

Budova a hřiště samotné vypadají hezky, i prohlídka s ředitelkou byla fajn, ale po tomhle zážitku jsem se rozhodla, že syn do této školky nenastoupí.

Máte někdo podobnou zkušenost s touto MŠ? Nebo je to jen smůla na konkrétní učitelky?

moudivlacek
1. zář 2025

@anfisac tak holt zůstaňte v té soukromé, pokud vám tam ten přístup vyhovoval, nevím, celý ten příspěvek vyznívá jako antireklama na danou školku, profil založený dnes, chodit tam stejně nechcete, nechápu asi smysl této diskuze ...

ileni
1. zář 2025

V každé státní MŠ bude muset mít bačkory, v dnešní době, kdy je velký výběr barefoot moc nevím, v čem je problém? Když ti to nevyhovuje, navštěvujte soukromou, tam mají jiná pravidla

evaviki
1. zář 2025

Uprimne z tveho popisu mi vadi pouze to, ze by na tebe ucitelka zvedala hlas. Tys ve skolce nebyla na DOD? Protoze tam se jasne rekne, jak probiha adaptace, co deti maji mit. Rozrazovani bych neresila, pokud se to dozvis ve skolce a backory mi prijdou taky jako jasny a normalni pozadavek a z hlediska bezpecnosti bych ani neuvazovala o tom se dohadovat se skolkou, ze backory nosit nebude. Ve skole taky musi mit backory. Spis mi prijde, ze jsi trochu mimo ty, co se tyka tvych predstav a pozadavku, ne ta skolka. Nech ho v soukrome, pokud muzes, evidentne ti ta skolka nevyhovuje, ale to neznamena, ze je spatna.

moudivlacek
1. zář 2025
@evaviki

Uprimne z tveho popisu mi vadi pouze to, ze by na tebe ucitelka zvedala hlas. Tys ve skolce nebyla na DOD? Protoze tam se jasne rekne, jak probiha adaptace, co deti maji mit. Rozrazovani bych neresila, pokud se to dozvis ve skolce a backory mi prijdou taky jako jasny a normalni pozadavek a z hlediska bezpecnosti bych ani neuvazovala o tom se dohadovat se skolkou, ze backory nosit nebude. Ve skole taky musi mit backory. Spis mi prijde, ze jsi trochu mimo ty, co se tyka tvych predstav a pozadavku, ne ta skolka. Nech ho v soukrome, pokud muzes, evidentne ti ta skolka nevyhovuje, ale to neznamena, ze je spatna.

@evaviki Já na jednu stranu chápu, že při změně ze soukromé na státní školky může být člověk rozčarován, protože je zvyklý na úplně jiný přístup (čest výjimkám ve státním sektoru), nicméně jsem nepochopila smysl úvodního příspěvku (vyvolat hádku, materiál pro článek, pošpinit danou instituci), nechce se mi věřit, že tohle někdo myslí vážně :D Pokud se rozhodnu tam dítě nedat, k čemu mi bude informace, že ostatních 100 rodičů je s danou školkou v pohodě?

rayasisu
1. zář 2025

Dítě bez bačkor bych k sobě do třídy nevzala. Pardon, ale zodpovědnost za něj prebiram já a já si to nelajznu. Reakce paních učitelek je zvláštní, ale nebyla jsem tam nevím jaký byl kontext všeho, tak nedokážu soudit. Ohledně informovanosti- každá školka to má nastavené jinak, někdo ví skoro vše z webovek a někde se dozvíš většinu ten první den. Někde bývají schůzky ještě před nástupem a někde kolikrát až v půlce září.

anonym_917db4
1. zář 2025

Pokud by se stal úraz a on byl bez vhodné obuvi, tak si myslím, že by z toho mohl být slušný průšvih.
Bačkory se dají pořídit barefoot nebo nechat ušít na míru capáčky s plotnou a je to jako chodit na boso. Recenzi nápis třeba na Google nebo do skupin maminek, co bydlí poblíž. Za mě je to dost nevěrohodné... ale nepopírám, že některé učitelky takové nejsou.

berenika39
1. zář 2025

@anfisac proč tedy sdílíš zkušenost, když tam dítě nebudeš dávat? Máš potřebu je pošpinit?
mmch - jak si představuješ zveřejnění rozdělení dětí do tříd na webu - Pepík Vomáčka je ve třídě se Sarinkou Novákovou? To nemyslíš vážně....
Jinak máš možnost respektovat pravidla státní školky - bačkory jsou třeba, nebo nebudeš. Pak zpět do soukromého sektoru.

martinka_33
1. zář 2025

Soikromá x státní školka je rozdíl. Mě varovala známá ze hlavnemalou at nedavam do soukromé pokud ji pak budu chtit dat do státní, ze jeji syn hned prvni den ve statmi rekl ze tam chodit nebude protože byl zvykly na uplne jiny styl z te soukrome 😅

1pomnenka
2. zář 2025

Ne, nikdo nemá takovou zkušenost. Nikoho by totiž nenapadlo, poslat dítě do školky bez bačkor. Nekecám ani do rozdělení dětí do věkově smíšených tříd, je to věc školky.

tereza0111
2. zář 2025

Prvni dny - myslis ten vcerejsek?
Chybejici informace chapu, ze te soukroma skolka rozmazlila, ale neinformovanost je beznym nesvarem ceskeho skolstvi. Ale jake bys chtela info k prvnimu dni? Zrejme to meli nejak pripravene na miste, ze po prichodu si nasla jmeno na prirazeni do tridy, ne?
Prvni den nekdo rekne, ze se dite chce jen podivat a vyzvedne pred obedem, nekdo po obede a nekdo proste nema moc na vyber a ditko tak necha cely den. Jsou pripraveni na vsechny varianty.
Rodicovska setkani vetsinou probihaji az behem prvniho, druheho tydne.

Ucitelky reagovali "skoro" krikem - no, ve chvili co tam maji hromadu novych deti, kterym se potrebuji venovat a k tomu jim tam jedna maminka zacne vysvetlovat, ze jeji dite je natolik specialni ze nebude jako jedine mit backory - ony jsou taky jenom lidi, jsi si jista, ze sis vybrala vhodny okamzik na reseni?
Naopak tvoje "takovym tonem se s rodicem nemluvi" ??? Mas hromadu masla na hlave, tohle se ucitelkam fakt nerika, nechodis je vychovavat.

Tuhle MS "znam" jen z potkavani venku, nevidela jsem tam nic spatneho. Ucitelky jsou normalni, celkem mile (parkrat jsem s nima prohodila par slov).

Dobrym soukromym skolkam se nekdy tezko odvyka, jestli chces specialni zachazeni, nezbyde ti, nez tam zustat