3,5letý kluk se sám neoblíká, sám nechce jíst, ani si hrát
Maminky, chci se poradit. Ja uz asi nevim, jak pokracovat. Syn- 3,5 roku, chodi od zari do skolky. Resp. chodi tam ve finale jenom ted 2 tydny. A hlasi mi porad na nej nejake problemy: sam se neoblika, sam nechce jist, nechce si hrat. Ve finale maju ucitelky pravdu. Sam si oblekne slipy, puncochy, teplaky, ponozky, boty, cepice, nakrcnik. Vse, co musi pres hlavu s tim mu pomaham a von ani nema snahu se to ucit, proste to nechce. Zip umi, ale trva mu to, a rozlobi ho to, kdyz mu to nejde a dlouho zkousi. S jidlem byl doted problem. Jist nechtel, museli jsem ho krmit, aby alespon neco sned. Nicmene, jist sam umi, ale nedela to. U obeda si sedi, a ceka, nez mu to nekdo nasouka do pusy. A kdyz ho nikdo nenakrmi, neji. Ted ji sam treba jogurt. Ale nad polevkou ohrnul nos (dostane ji i k veceri). Na zachod se naucil az ted v lete, tesne pred skolkou. Nicmene, je to cista prace - bez nehod. Do skolky chodi jenom na dopoledne, protoze spat nechce. Ani tam, ani doma. Takze nesp&&i. Do toho, jak je vyrizenej, odpoledne nechce nic delat, jenom koukat na pohadky. Kreslit nechce -rika, ze to neumi, ze dela jen haky-baky(umi klasicky hlavonoznce), vlackovou drahu si postavit nechce, ze neumi takovou jako mama, ale ani se o to nepokousi(od 2,5 roku si stavel drahu sam, kdyz na to doslo s mosty, krizovatky atd. podle mne celkem na jeho vek slozitou) . S legem se hra, jenom kdyz se hraju s nim, co zas cele odpoledne delat nemuzu. Puzzle umi posklad az 50 dilu sam, bez mi pomoci, jenom musim u nej sedet. Usnout vecer sam neumi. S tatou si pred spanim cte, a pak mu da mama ruku, on si chyti malicek a behem 5 minut usne. Maminky, poradite mi. Jak ho mam motivovat. S tim nejzakladnejsim - oblekanim a jezenim. Je to celkem problem, ucitelky se ve skolke na nej i na mne fakt zlobi a ja je chapu.
To je snad jednovajecne dvojce meho syna! 🙂)
Nic, jen lasku a trpelivost. A jak radi @penelope87 zkouset se domluvit, zjistit co ho trapi. A rozdelit se o povinnosti. Jednu botu obuju ja, druhou zkusis sam? Snez tolik lzicek, kolik mas silu, pak se domluvime co dal. A kdyz je nejhur a scena, vemu na ruce a tisim jak to miminko. Nekdy jsme ze srandy i zavinovali viz foto 😉
Mrkni na stranky lucievlachopulosova.cz anebo vedomamama.sk
@sisinka74 - resili jsme doma to same. Skvela soukroma (detska skupina) vs statni. Dosli jsme k zaveru, ze nekdy je mene vice. V soukrome to byl jeslickovy rezim, porad byla po ruce “teta” a pomahala; ve statni uz jede sam za sebe, v kolektivu 28 deti na 2 ucitelky - a je to obrovsky skok, hodne se naucil delat sam, ale treba az ted po 3 mesicich tam dokaze odpolko usnout.
@mythologist no právě, že v té soukromé ji naučili samostatnost. Ona se sama od roku a půl obléká, i rolák si dá, rukavice, bundu, jen si ji nezapne, velké zimní boty, čepku, kterou si nezaváže a šálu, kterou si samozřejmě nezaváže. Sama se nají, atd.. Snědla vždy všechno. Bylo jich tam na 15 - 20 děti na celý den dvě učitelky. Dokonce i s něma pekly, vařily, pomáhaly to skládat do myčky. Mám i různé fotky, když si dělaly svou vlastní pizzu. Prostě pořád tvořili a vzdělávali se. Žádné obletování, atd... třeba boty měla pravidelně obuté na kozu, tepláky naopak D
Ve státní to systém neumožňuje. Což chápu, ale taky tam není víc jak 15 děti. Ale už na jednu učitelku. Ale mrzí mě, že ony si fakt buď jenom samy hrají, nebo samy kreslí. Pak je vypustí na zahradu, když je venku normál a hlídají. Malá se tam nenaučila fakt nic nového. Navíc tam téměř nic nejí a špatně spí, takže jsem ráda, že měla alespoň tu možnost chodit na rok do soukromé školky. Dneska ráno jsem se o tom s manželem ještě jednou bavila a tlačím na něj, ať ji dáme zpátky, i když je to pro nás na dojíždění hodně obtížné.
@lutu11 Někdo to tady už psal. Myslím, že si zvykl, že stačí počkat a ty za něj všechno doděláš. Ve školce bych šla cestou nejmenšího odporu-mikina na zip, jestli tam chodí jen 2 týdny, tak učitelky dost přehánějí, spousta dětí to dělá schválně...ale doma bych trenovala. Neoblečeš se, nepůjdeme ven, když ti budu muset pomáhat, nestihnu ti udělat.....něco oblíbeného, kakao, svačinu....když si neumíš sám hrát, Ježíšek ti nedonese nové hračky, nebo našla jsem soutěž, postav sám .... já to vyfotím a možná něco vyhraješ....nebo zkuste nějakou montesori hračku/metodu. Nesníš oběd, nedostaneš zmrzlinu....a opravdu nedostane-myslím, že jednou to bude stačit 🙂. A spaní? Nespi, ale po oběde si půjdeš lehnout, zavřeš oči a budeš odpočívat. Naše dcera taky nechce spávat, ale ve školce většinou usne.
@bamak holka taky nespává, jen zabere občas ve školce, ale je pak strašně přetažena k večeru, tak když ji mám doma, klidně více jak metrovou holku narvu do kočárku a na hodinku s ní pojezdím venku. To jí stačí. Usne téměř okamžitě. A to přitom v roce už nechtěla v kočáře bývat. Ale co nemá dudel, tak je spaní boj. Ale jsme alespoň venku. Jinak má doma klidový režim. Hodinku ji dovolím koukat v telce na pohádky. Ona u toho leží a ví, že musí odpočívat.
Pokud nechce sama jíst, její chyba. Nekrmím. Taky to zkoušela. I s oblíkáním. Nešlo se ven. Týden byl boj, teď už stačí jen říct, nikam nejdem, nebo budeš hlady.
Já nevím, teď si určitě naběhnu a sežerete mně tady, ale jdu na to:
1) máš doma malé mimčo, velice často dochází u starších sourozenců k regresi (zase chtějí být miminka a zázračně zapomenou skoro vše, co uměly) která by ale měla maximálně do dvou měsíců odeznít
2) pokud víš, že umí, ale bojkotuje, pak se obávám, že sklízíš ovoce své nedůslednosti (případně lenosti, ono je totiž pohodlnější "to" za dítě dokončit - doobléct, dokrmit, postavit...- než abys musela čekat, až to udělá sám)
3) jak už psal někdo výše, školka nejsou jesle, učitelky tam nejsou od toho, aby všechny děti oblékaly, krmily a já nevím co ještě, jsou tam k tomu, aby dopomohly, ale ne, aby obskakovaly, základní forma sebeobsluhy už je podle mně v tomhle věku nutná
4) a na okraj - pokud nechce a odmítá kreslit a ani si třeba neprohlíží knížky, trošku bych zpozorněla a zaměřila se na jeho jemnou motoriku, ta má totiž přímou vazbu s rozvojem řeči
5) nehledejte mu činnosti, klidně ho nechte nudit, ať si najde činnost sám, to se totiž taky musí děti naučit
Moc se mi líbí příspěvek @bamak, mám úplně stejný náhled na věc a stejně to u nás i fungovalo. Dcera se bohužel do školky z kapacitních důvod nevešla, ale i kvůli druhému dítěti chci, aby se dokázala co nejvíc obstarat sama - aspoň v tom základu. Takže to fungovalo třeba tak, že dokud se ráno neoblékla, nesměla z pokoje. Ano, ze začátku se u toho strašně vztekala a trvalo jí to půl hodiny, ale pak na sebe byla tak pyšná, že to nejde ani popsat.
Mám stejně starou dcerku, jako je tvůj syn a koncem zimy budeme mít druhé miminko, tak taky čekám, jak mi to dá slečna "sežrat". No, uvidíme...
@beruda No druhe dite ma jiz skoro rok, takze ta regrese nemuze trvat tak dlouho. Ono jeste mne napada, ze porad doted nevime, jestli je levak, bynebo pravak. Pokud kresli auto, tak prave kolo u auta pravou rukou, leve kolo levou rukou. Ji obvykle levou, alebo do mice kope pravou atd, atd. Knizky si prohlizi a rad, jeho slovni zasoba je diky tomu hodne dobra. (Cteme opravdu kazdy den). Kreslit a vubec, delat odpoledne nic nechce protoze je unavenej. Takze jenom rve, pripadne ho uhram na cteni knizek. S tou neduslednosti nevim.
Treba rano vstava v 6:00. A dnes se do 6:50 oblikal sam. Proste sedel na gauci v obyvaku, ja chystala snidane, on se tam na to vztekal. Nakonec se oblekl komplet sam. Takle to mame kazdy rano. Ale pravda, kdyz spechame, tak proste ho 50 minut oblekat nenecham. A po 10tem uporozneni a kriku, ho proste doobleknu, protoze jednoduse, nevim jak u nej nahodit ,,to turbo,,. Ale je to takhle skoro se vsim. Zachod - to byla kapitola sama o sobe. V soukrome skolce chodil, doma chodil taky, ale ke kralikum. Naucil se to az u babicky za 2 dni co tam byl. Jinam mluvi nam celkem ukazkove. V 18 mesicich uz pouzival normalni vety, ve 2 letech mluvil v souvetich.
Holky, nakolik mi tam syn chodi jenom na dopoledne, protoze neni ,,adaptovanej,, , mluvila jsem s ucitelkou, ze kuli uradum potrebuju pristi tyden 1 den, aby tam spal. Ucitelka mi doporucila, ze si to mam zajistit jinak, protoze on se opravdu kazdej den pta, ze tam nebude spat. A jednoduse mi to nepovolila. Hmm, jak to rict, podle mne je tohleto jiz pres caru. Jako, nevim, jestli si na ne zvyknu /asi jsme si osobnostne nesedli/. Chci se zeptat, pokud se syn nestezuje, a ,,problem,, mam s nima jenom ja, nechat ho tam chodit nadale, nebo se v okoli kouknout po jiny skolce? Jako zlata soukroma skolka. Jen skoda, ze ted jsou tam opravdu malinke deti.
@mythologist diky za linky, kouknu. Jinak taky sme jeli par mesicu pul na pul. Jednu ponozku ja, jednu ty a taky hodne mazlime, aby tolik nebrecel. S tym brekem uz je to lepsi, i kdyz treba ted, par dnu vidim zase zhorseni. no nic. jedem nanovo.
@lutu11 Co bych dala za to, kdyby to, co popisuješ že Tvůj syn umí, uměl můj syn aspoň ve 4,5 letech! Ale i podle ostatních dětí ve školce bych řekla, že Tvůj chlapec rozhodně nevybočuje z průměru 3,5letých dětí - a zejm. kluků (ostatně, ti to s tou sebeobsluhou nepřehánějí ani v dospělosti;)
@beruda Nechci tě "sežrat", jen tedy se přimlouvám, abys nikdy ani nepomyslela na kariéru učitelky ve školce😉
@lutu11 vždyť je sikovnej, problem mají ty učitelky ..
@lutu11 K tomu ''pravak / levak'', ja treba nejsem ani pravak ani levak - muze byt 'ambidexter' - ''obe ruce prave''. Bohuzel to ale v praxi znamena spis ''obe ruce leve'', vidim to na sobe, treba cizi jazyky se naucim levou zadni ale na prakticke cinnosti jsem extremne leva, nikdy nevim, kterou ruku pouzit napr.na krajeni zeleniny a pak mam skutecne pocit, jako by mi nejaky kolecko v mozku chybelo. Takze je mozne, ze syn bude proste na prakticke veci (oblekani se atd) nesikovnejsi a s tim vubec nic nenadelate, nema smysl ho za to kritizovat. Naopak to, ze uz ve 2 letech mluvil v souvetich treba naznacuje, ze muze byt taky dobry na jazyky, coz se mu bude v budoucnu hodit 🙂 Ohledne skolky nemam radu, moje deti jsou zatim mladsi..
@beruda tak to pardon dite zakladatelky ve 3,5 nakresli hlavonozce a ty napíšeš, ze by měli spozornet, ze ma problem s tuzkou trochu mimo..
@lutu11 : vydrz prtka, bude jinak! (Protoze lip uz bylo 😉))
@sisinka74 : uzasnou holku mas.
@karlajasmine : diky za osvetu, to presne sedi na toho naseho “einsteina”. Dnes miminu zpival “country roads take me home”, ale tkanicky rozvazuju ja...
@lutu11
U nas syn (4,5 roku) a dcera (1,5 roku) a u syna regrese stale. Ve 2 letech mluvil ve větách, ted (ne vzdy samozřejme) odpovídá jednoslovne, zacal sislat, dava si ruce do pusy, proste si hraje na miminko. Doma se sam neoblece (uznavam, moje nedůslednost), ve skolce teda v pohode. Ji sam, s tim neni dilybohu problem. Drz se!
@terezapetrova Zakladatelka psala, že nechce kreslit, vyhýbá se tomu, že to neumí, nechává to na matce. Mám zkušenosti s problémy z rodiny i od kamarádek, vím od logopedů, že je třeba dávat pozor i na tyto signály, které pak mají návaznost i na další vývojové věci. Jen jsem slušně upozornila na to, že i taková drobnost může značit problém, nic víc, nemyslela jsem to špatně.
U neteře se to neřešilo, teď je jí 5,5 a dva logopedi upozornili na to, že doporučují odklad. Vše se začalo řešit pozdě, a teď jsou problémy. U kamarádky dcerka to samé a zjistilo se po mnoha vyšetřeních, že je vývojově zaostalá a to o celý rok. Je jí sice 3,5, kamarádka jí musela vzít ze školky.
On si člověk pořád myslí, kolik má ten jeho drobeček času, a že to všechno dožene, ale často přehlížíme fakt, že třeba i ta nechuť ke kreslení může značit problém. Člověk by si řekl: "Tak ho to prostě nebaví" Ale přitom to může být chyba. A když vidím neteřinku, nebo kamarádku jak se trápí a je nešťastná, upozorním na to. Co je na tom zlého? Mimochodem, moje stejně staré dítě hlavonožce už hodně dlouho nekreslí, kreslí normální postavy a zvířata a zajímá se o písmenka.
@beruda Dekuji za nazor, ale myslim, ze u nas tohleto problem nebude. on kreslit umi - primerene veku (jako zviratka v 3,5 letech rozhodne ne, ale na to je brzy), jen ,,nechce,,. A nejde jenom o kresleni, ale o vse. A logopedi doporucuji odhlad ceho? A proc? Spatna vyslovnost? To u nas taky problem neni, jelikoz uz ve 2 letech mluvil v souvetich a ciste. Nesisle,nikdy nesislal.
@bayt nemusí to byť celkom pravda. Do našej školky teraz prišli traja chlapci ako predškoláci - je to ich prvý rok v školke. A všetci traja musia mať odklad. Jeden nevie poriadne rozprávať, druhý sa nevie ani poriadne obliecť, a tretí má veľké problémy so socializáciou medzi deťmi. Všetci sú z vyššej triednej vrstvy - keď prihliadnem výšku školkovného a určite o nich bolo dobre postarané. Vypadá to, že starostlivosť doma, a starostlivosť v školke sú 2 odlišné veci. Ja som si myslela, že každé dieťa musí byť pripravené v 6r do školy či má alebo nemá za sebou školku. Ale vypadá to, že to nemusí byť vždy pravda.
@xsenova To ale nemusí být tím, že vynechali dva roky ve školce, a pravděpodobně ani nebude. Promiň, já se fakt nechci zaplést do nekonečné debaty, mě jen nadzvedává ten postoj, že pouze stát (školka) ví, co je pro moje dítě nejlepší. Prostě si stojím za tím, že nejlíp ho umím vychovat já sama.
A to nebudu citovat studie, podle kterých ani batolata a předškolní děti nepatří do školky na 40 hod. týdně. Možná se rychleji naučí vázat tkaničky a jíst vidličkou, ale zanechá to šrámy na duši.
@bayt to nie. Ja si myslím, že je možné pripraviť dieťa dobre aj doma. Ale musí sa to riešiť prakticky - v zmysele reč, grafomotorika, socializácia. Ja som si totiž myslela, že škola je pre zábavu a hlídaní detí 😅 Zjavne som bola mimo.
Súhlasím s tebou, že batolata do školky nepatria. My sme dávali dcéru od 4 rokov, a teda prvé 2 týždne som tam bola s ňou, lebo nebolo možné ju tam nechať. Mali sme individuálny plán na zaradenie malej - čo bola paráda 🙂 Ale samozrejme súkromná malá školka kde je veľa personálu a je na to priestor.
@bayt no nevím, já do jeslí nechodila na rozdíl od mého manžela a švagrové a řekla bych, že nějaké šrámy na duši rozhodně nemají. Na rozdíl ode mě D Moc čteš a moc tomu podléháš. Ono za deset let se zase bude psát jinak. Záleží na dítěti. Každé dítě je originál. Mě malá doslova a do písmene uhnala, že chce chodit od roku a půl mezi děti. Dokonce nechtěla ani domů. To máme přitom fajn vztah, ale kolektiv ji chyběl. Ale jak jsem už zmíňovala, tak chodila do soukromé školky. Já tam ani nikdy žádné dítě plakat neslyšela. Teď navštěvuje státní a tam to teda brečí pořád, což má za následek i to, že dcera začala pobrekávat taky. Nudí se tam a já uvažuji, že seknu s prací, nebo ji dám zpátky do soukromé.

Nevím, ale nedokážu si představit, že by si u nás ve školce učitelky stěžovali, že 3,5 leté se neumí celé oblíknout. Uči se to postupně, něco zvládnou a něco jim učitelky pomohou u těchto dětí je to ještě normální.....Nevidím na tvém synovi nic divného, prostě to stále trénujte a časem mu to půjde. Nevěřím, že ostatní děti ve školce se ve 3,5 letech obléknou bez problémů.Vím, že dcera to zvládala (je hodně šikovná) a učitelky mi říkaly, že se jako jedna z mála obléká sama.