3leté děti se musí učit ve školce "samostatnosti"
Ahoj maminky,zarazila mě zpráva,kdy jsem se dozvěděla,že u nás ve školce už ty nejmenší prťata si musí pečivo o svačině mazat sami příborovým nožem.Že to nakázala paní ředitelka,která má státem dotovanou asistentku- svačinářku.Že to nutí děti samostatnosti.To tam ta dotyčná svačinářka nemusí vůbec být a paní ředitelka by si mohla dovolit navíc asistentku-pedagožku.
Náš syn nastoupí až příští rok,ale stejně mě tohle zarazilo a už teď přemýšlím,že ho radši budu dovážet do jiného města.
Pochopím to u 5-ti letých předškoláků,ale že do toho zařazují už i ta malá kuřátka.....
Jaké máte zkušenosti vy?Vždyť doteď stačilo,aby bylo dítko bez plínky a co budou muset zvládat děti do budoucna?Počítat do 10-ti?,znát abecedu?Je mi z toho zle 😖
Já bych také takovou školku pro sveho syna uvítala. Zatím tuto metodu praktikují pouze soukromé školky a to za velké peníze! Kdyby jedno dítě mazalo všem,je to asi blbý,ale namazat si sám je super. :D Děti rády dělají co rodiče a když něco zvládne je přece stastny a děti by měli mít radost z toho že jsou "potřebné" a mohou pomáhat s takovým důležitým úkolem. Naopak znám dite,které v 6 letech nic nenakresli,nic nevymysli,siska a rozbrečí se,místo toho,aby řeklo sousedce na schodech s dovolenim,aby mohlo projit... Takové dítě bych nenechala ani na pět minut samotné. :( To je tak trochu spatna vizitka školky...
@masajka87 konečně maminka s hlavou na správném místě.Neřešíš mojí reakci,ale sdílení své zkušenosti 👏👍😘
@tercavercaverca no vidíš!!!naproti nám bydlí paní učitelka a s prominutím...i ta kráva na palouce zabučí,když někoho vidí :-/ a zrovna tahle "madam"ukazuje prstem na ty pomalejší a zesměšňuje je.
S učitelkami a školkou jsem si užila své. Naštěstí už jen pár dnů a půjde do školy. Zkus mu to nekdy dat a uvidíš sama jak se s tím popere. Mě se to ale nelíbí. Můj starší syn uměl komplet celý pribor používat až ve 4lrtech a to neohrabané. I teď v 6 mu kolikrát spadne a zvláštně s ním šermuje.
Tak to bohužel bývá,hlavně ty starší generace... Taky znám přesně takovou kr... Samozřejmě každý je dobrý na něco jineho a proto se mi líbí Montessori školka u nás v okolí - skupiny jsou smíchané,mladší se učí od staršího a starší klidně od mladšího a za dva měsíce,co jsem tam chodila pomáhat sem se nesetkala s žádným posměchem nebo náznakem šikany. I když vyjde den v takové školce okolo 300+... Alespoň na jeden den v týdnu tam syna dám. Rozhodně ho ale nedám do školky,že které dítě odchází bez pozdravu, atp. To je zaklad!!!
@masajka87 to víš že udělám maximum pro to,aby nebyl vystaven posměchu a naopak jsme paní učitelce ukázali,že na nás si ukazovat nebude.Maty je citlivka,to už je teď poznat a proč bych měla podporovat jeho potenciální trauma?Lítat potom po psycholozích kvůli jedné nebo druhé takové....to mi za to nestojí :-/
@tercavercaverca tak náš malej už teď když kamkoliv odchází,tak tou pidi ručičkou mává a říká pápá,mnohé paní učitelky by se mohly i od dětí učit slušného vychování
@masajka87 navíc jiné maminky by se ti tady nejradši posmívaly,stejně jako ty učitelky.Nezanedbala jsi něco? 😝
@matysofi2015 a v čem jsou ty děti v nevýhodě, určitě nad nimi nestojí učitelka a neříká jim, jak jsou neschopné apod., určitě když učitelka vidí, že to nějakému dítěti nejde, tak mu pomůže.... nebo snad ne? děti jsou úžasné, dokáží se velmi rychle zmotivovat k činnostem, které jim nejdou, nevidí to našema dospěláckýma očima, nehledají ve všem problém jako my dospělí. Máte osobní zkušenost s tou školkou? nebo to je jen jedna paní povídala.... Pokud máte názor na tuto školku špatný, nesouhlasíte s jejími postupy, tak si dejte dítě jinam. Ale rozhodně to, že si něco děti udělají sami, neznámená, že je to špatné, naopak..... a i kdyby si po sobě myly talíř, utřely ho, tak je to super základ do života. Není to nic, co by nemohly dělat. Kéž by to takto fungovala ve všech školkách, je potřeba změnit naše školství..... Já tu jen trnu, co jste tu některé schopny napsat. A co se týká asistentek a svačinářek - jak toto můžete hodnit, když neznáte problematiku, jste ředitelka MŠ, že víte, jakým způsobem to vše funguje? je to šokujicí, co někdy rodičům vadí.... Dejte si dítě tam, kde budete vy jako rodič spokojena.....
@leikkka ale mě vůbec nezajímá váš názor na můj postoj k věci,ale zkušenost,jakou máte vy se svojí školkou.Jestli nejste schopná mi v tomto směru poradit,tak jste pro mě nepotřebná 😉
Ahojky, já se přiznám, že je mi smutno z toho, jakým směrem se tady na Modrém Koníku zvrtne každá druhá sebenevinnější diskuze. Shazování autorky, vytváření "odborných" psychologických profilů na základě pár vět.... a hlavně honění si vlastního trika. Většinou to bývá ve stylu "to jáááá toho zvládám..." a tady v této diskuzi zase máme "to moje dítě už ve třech letech umělo....". Marně teď přemýšlím, jestli je horší, pokud někdo jen za každou cenu potřebuje mít to nejchytřejší a nejšikovnější dítě na světě, a tak si přibarvuje a zveličuje, nebo pokud někdo skutečně tříleté dítě driluje tak, aby počítalo česky i anglicky do dvaceti, umělo si samo připravit oběd, obléknout se, vytřít podlahu a znalo základy kvantové fyziky🙂. Jasně, všechny ty vaše dětičky jsou ty NEJ, vy jste je to vlastně vůbec neučily, to ony samy o to měly velký zájem..... A teď tu o Karkulce, jestli tedy vůbec při tom všem vzdělávání a vyučování ještě znáte nějaké pohádky.
Budu se svým názorem asi velmi nepopulární, ale tříleté dítě si má podle mě hlavně hrát, chodit na procházky, blbnout na sněhu nebo na písku, poslouchat pohádky, tulit se k mamince a být šťastné a v pohodě. Nepotřebuje umět všechno jako školáci, být dokonale samostatné, mluvit dvěma jazyky, počítat do dvaceti, připravovat si jídlo a nevím, co vše tady ještě padlo.... A když mu teď nevtloukám do hlavy abecedu, opravdu to neznamená, že ho nehodlám nikdy naučit číst a budu mu ještě ve třiceti předčítat já. Podle mě je dost času, aby se dítě naučilo mazat si chleba, počítat a mluvit anglicky atd. a k tomu věku 3 roky tohle prostě ještě nepatří, byť to mnohé děti zvládnou. Přiznám se, že když jsem si všimla, že se syn snaží číst (říkal nesprávná písmena, ale bylo vidět, že ho to někdo učil a tuší, o co jde), nezajásala jsem, ale poprosila jsem tchýni, ať ho ještě neučí číst. A když mi jednou řekl, že je to auto yellow, nezačala jsem mu vtloukat do hlavy ještě green a brown, ale přísahala si, že si dám velký pozor na anglické dětské pořady.
Mimochodem, strašně by mě zajímalo, kde ti vaši nejšikovnější a nejsamostatnější Einsteinové jsou.... Nějak je ve svém okolí nevídám. Hodně dětí má v tomto věku problém říct českou větu a udržet moč.
Mě názor ostatních matek nezajímá , moje dítě nezná ani jedna a že jejich je borec neznamená že musí být nutně všechny. Každé je jiné.. a bohužel, setkala jsem se i se šikanou , tam byl syn poskrabany na obličeji, tam mu nadával sprosté, tam ho strčil do hovna.. a učitelky neví kdo to byl!!? Tak totiž začínala každá věta. Ale syn dobře věděl, jen ho nikdo neposlouchal. Tak jsem parchanta chytla pod krkem a je klid.
@mysicka_lb MILUJI VÁS!!!!!😍👏 Také jsem si z jiných diskuzí všimla,že jsou tady mnohdy zakomplexované maminky,které si mají stále potřebu něco dokazovat a vy jste jim teď otevřela oči.DĚKUJI,ŽE JSTE VE SPRÁVNÝ ČAS NA SPRÁVNÉM MÍSTĚ ❤
@masajka87 ale přesně o to mi celou dobu jde.POUZE o zkušenosti a né o jejich zabedněné názory na mojí výchovu,do které jim nic není.
jsem učitelka, takže zkušenosti hodně z různých školek a vždy děti k samostatnosti vedli, moje děti tento přístup vítají, rádi pomáhají a rozhodně by ostatní děti, kterým to nejde nezesměšňovaly a nikdy jsem se s tím za těch xlet praxe ani nesetkala. A co se týká co děti mají umět při vstupu do MŠ, tak na tom se stále nic nemění a stále jsou požadovány věci zásadní - a rozhodně mezi to namazání chleba či rohlíku nepatří.
Ptáte se jen na zkušenost, napsala jsem, jsem holt z oboru, tak vím, o co běží a jak to chodí.... jen mě vadí - slyšela jsem a tak to beru za své, proto jsem se ptala, zda máte svou vlastní zkušenost.
A v čem chcete poradit? zda má paní ředitelka právo toto nařídit, nebo zda 3 leté dítě dle vzdělávacího programu může toto dělat? zda je to v souladu s tématickými plány a podobně? zda může svačinářka přenechat část své práce dětem? víme, jak to tam opravdu chodí? zda má nárok na asistenta pedagoga, který bude potřebnější pro děti pomalejší než tam mít svačinářku, která stejně práci neodvádí? Na to vám tu nikdo neodpoví, to vám odpoví ředitelka - zeptejte se - bude zápis, den otevřených dveří....
U nás ve školce to mají taky tak, abych řekla pravdu, je mě to tak nějak jedno, když se jim to chce po nich uklízet... Podle mne to těm malým stejně namažou, nebo alespon pomůžou a asi sami z toho nejsou nadšení😖
@mysicka_lb A nenapadlo Tě, že i to chystání jídla je pro ty děti hra? Nevidím na tom nic špatného. Moje tříleťačka mi zakazuje chystat příbory na stůl s tím, že ona sama - sice prostře blbě, ale co na tom v tuhle chvíli? Měla bych jí to zakazovat, když to sama dělat chce? Asi těžko, že... 😉. Jo, a počítá do deseti (jen česky) a některé čislice už i pozná. A není to drilem, já ji toto neučím, prostě okoukává svět. Nepodporuju ji v tom ve smyslu, že bych ji učila dál, ale nebráním jí v tom. Je v tomhle celá já - já četla plynule v pěti letech. Věřit mi nemusíš, ani to nečekám.
@matysofi2015 Školka, kde vedou děti k samostatnosti, je vždycky výhra. Jasně, nesmí to jít "přes mrtvoly" (ve stylu nenamažeš si chleba - budeš mít hlad), ale spíš formou hry - to ty děti baví. Nejstarší do takové školky kdysi chodila, prostřední momentálně chodí a je spokojená. Jo, občas si boty nazuje obráceně nebo něco jiného udělá blbě. Ale nikdo ji za to nesráží.
@mysicka_lb Tak na malé Einsteinky bych Vám tip dát mohla😉 Jen tedy "nevznikají" tak, jak popisujete. Tyto Einsteiny totiž nikdo nic neučil - ba právě naopak. Jsou jako houby a ani při nejlepší vůli nezabráníte, aby mluvily dvěma jazyky a počítaly do dvaceti už ve třech letech.
Nejšikovnější (fyzicky) a nejsamostatnější děti byste ovšem v této skupině hledala marně😉
@matysofi2015 Ale tak to máš se vším. Ve školce se kreslí, zpívá, cvičí, maluje, obléká... To bys to mohla rovnou všechno zakázat, protože vždycky budou děti, kterým něco nepůjde nebo budou nějak negativně vybočovat nebo je nebude zrovna nějaká činnost bavit. To už je potom na té učitelce, jestli si s tím umí poradit nebo neumí. Já jsem ve školkovém věku byla hodně často nemocná a měla jsem hodně silné astma a silné alergie. Ale přece kvůli tomu nebudu požadovat, aby se zakázalo chodit ven kolem kvetoucích stromů, přestalo se cvičit a začaly se nosit roušky...
V naší školce jsou děti podle věku,takže p.učitelky a jedna pomocnice mají 27 tříleťáku a příbor začali používat až po vánocích. Do té doby jedly lžící. Svačinky dělají kuchařky a děti si pro ně chodí s talířkem když je pomocnice přiveze.Ale sami si připraví značku na místo kde budou sedět a po obědě si odnesou talíř, zbytky seškrábnou do kýble,hrneček a uklidí značku. To dceru děsně baví a doma to dělá taky,dokonce i třídí odpad.. to tam taky dělají..doma si i zkouší mazat pečivo,ale moc jí to nejde😉 Zkusila bych se zeptat u zápisu jak to je a když vám to bude vadit tak zkusit jinou školku. V Praze se stejně dává víc přihlášek,aby se prcek dostal.😉
@ivular Ono to tak ale u těch mrňat bývá. Moje nejstarší byla odmalička velmi zručná motoricky, ale o písmenka ani počítání zájem prakticky nejevila, při zápisu do 1. třídy po ní chtěli podepsat se a to ji fakt nebralo. Prostřední je motiricky v normě, ale je jak houba 🙂. Co nejmladší, to se teprve uvidí.
@leikkka konečně rozumná odpověď,trošku jsem z předchozí odpovědi tu učitelku vycítila 😉 Mockrát děkuji.Sama zkušenost nemám,ale stýkám se s tolika maminkami,které mi nezávisle na sobě potvrdily zkušenosti s dotyčnými učitelkami,že mi to bohatě stačí.Navíc jedna z nich je naší sousedkou a moc dobře vím,co je to za megeru.Paní v důchodu,otrávená vlastním životem,tak co se bude rozčilovat doma s manželem?Radši půjde do školky a tam se "vyřádí" na dětech.Paní učitelka neumí odpovědět na pozdrav,otáčí se na druhou stranu,dělá že nevidí děti nechává ve školce pomočené a buď se do příchodu maminky svléknou nebo zůstanou v tom mokrém.Ona tam přeci není od toho,aby jim to prala,nebude na to sahat apod....Jestli jste taková,za jakou se tady považujete,tak závidím maminkám,které vědí,že mají své děti v dobrých rukách 🙂
@matysofi2015 v naší školce dostanou děti všechno naservírované. Kdyby jim daly učitelky do ruky příborový nůž a namažte si chleba, byly by to u mě hrdinky 😀 Protože co by pak nastalo, to si raději nechci představit 🙂 Jako všechno je to o lidech. Když se u vás ještě školka není aktuální, nelámala bych si s tím hlavu a až bude den otevřených dveří, zeptala se na to přímo. Buď paní učitelky, nebo ředitelky. Některé maminky zveličují a naopak. Ono jde taky o formu, jakou se ta sebeobsluha prezentuje - jestli formou hry, rozkazu, příkazu, soutěže apod. I mazaní pečiva může být legrace 🙂 Když se podívám na některé montessori aktivity, je tam třeba nabírání knedlíků z vody, lit vody do nádoby pomocí trychtýře, zametání...od 2,5 let, proč ne mazání pečiva? Ale fakt bych se zeptala přímo ve školce a hned se neděsila 🙂
@matysofi2015 Proč by to tam mělo vypadat nějak příšerně? Co máš vlastně doopravdy s tou školkou za problém? Mi připadá, že ti na ní vadí něco víc a hledáš si jen záminky, proč zrovna tuhle školku zavrhnout. Jako jo, existují školky a učitelky, co nestojí za nic, ale existují i dobré a výborné školky. Nebo tě doopravdy to mazání chleba tak šokovalo? U nás ve školce jsou třeba fajn zaměstnanci až na jednu učitelku, jejíž chování se mi moc nelíbí. Mají tam některé praktiky, které se mi moc nelíbí, ale není to tak strašné. Ale rozhodně tam nenechávají děti počůrané a nezavírají je někam do kumbálu.
@somalicats Já ti věřím. Ale je potřeba si uvědomit, že je rozdíl, jestli dítě něco dělá dobrovolně pro zábavu, nebo jestli je to každodenní povinnost, kterou musí splnit. My se synem taky připravujeme jídlo, věšíme prádlo, rovnáme nádobí do myčky, nakupujeme atd. a baví nás to. To koneckonců dělá asi každá maminka, že dítě hravou formou zapojí do domácích prací, jinak by jí z toho hráblo🙂. Syn taky dělá plno věcí sám a nejspíš taky bude číst a počítat velmi brzo. Ale myslím si, že je prostě rozdíl, jestli řeknu "připravíme svačinku" a dítě na to "já samo," nebo jestli řeknu "připrav si svačinku," a když dítě nechce, já ho k tomu nutím nebo ho nechám o hladu. Stejně tak je rozdíl, jestli se dítě něco naučí samo, nebo ho to učím já násilím. Syn se třeba naučil barvy strašně brzo a ani nevím jak. Nikdy jsem si s ním ale nesedla a neříkala mu "tohle je černá a tohle hnědá" a nechtěla po něm, aby mi ukazoval, kde vidí červenou. Stejně tak si myslím, že se má dítě naučit třeba mazat si chleba. Že prostě jednou řekne "já samo," ne že já mu budu říkat "tak, a dneska si vezmeš nůž a zkusíš to sám, já už ti to mazat nebudu, protože jsi velký". Když jde o učení se chodit nebo mluvit, vesměs všechny to necháváme na tom dítěti, až ono samo začne, a považujeme ten postup za správný... Tak proč by se takhle malé dítě najednou mělo být cíleně vzděláváno? Netvrdím, že dítě nemá být nikdy cíleně vzděláváno, ale v těch třech letech je to dle mého názoru ještě brzo. A to i přesto, že plno dětí je schopno se to v tom věku naučit a zvládat to.
@pivonka2 jedna věc je ta,jak se to popíše rodičům,aby byli spokojení a druhá ta,jak to vypadá za zavřenými dveřmi beze "svědků".Pak jen doufat,že se dítko nebude bát doma říct,že je ve školce "něco špatně".

Nečetla jsem všechno, ale třeba můj druhý syn má co dělat aby se najedl ,,normálně,, jako člověk když to má nachystaný natož si ještě něco mazat. Já si myslím, že by se to zvrhlo buď k posměchu od ostatních a nebo by si s jídlem jen hrál, což dělá taky často a rád! Zrovna tohle by k samostatnosti moc nevedlo. A i když ho já vedu aspoň při tom oblékání k samostatnosti, tak to dělá ve většině případů špatně. Každé dítě je individuální a k tomu je potřeba tak přistupovat. Taky by po něm svacinarka mohla chtít ať si po jidle talíř jde umyt a uklidit .. v domově důchodců to lidem taky mažou , dokonce i dělají mašinky a to si myslím, že mají lepší ruce než 3lete dítě.