3leté děti se musí učit ve školce "samostatnosti"
Ahoj maminky,zarazila mě zpráva,kdy jsem se dozvěděla,že u nás ve školce už ty nejmenší prťata si musí pečivo o svačině mazat sami příborovým nožem.Že to nakázala paní ředitelka,která má státem dotovanou asistentku- svačinářku.Že to nutí děti samostatnosti.To tam ta dotyčná svačinářka nemusí vůbec být a paní ředitelka by si mohla dovolit navíc asistentku-pedagožku.
Náš syn nastoupí až příští rok,ale stejně mě tohle zarazilo a už teď přemýšlím,že ho radši budu dovážet do jiného města.
Pochopím to u 5-ti letých předškoláků,ale že do toho zařazují už i ta malá kuřátka.....
Jaké máte zkušenosti vy?Vždyť doteď stačilo,aby bylo dítko bez plínky a co budou muset zvládat děti do budoucna?Počítat do 10-ti?,znát abecedu?Je mi z toho zle 😖
@mysicka_lb po 3 letech jsou odtržené od matky,se kterou trávili většinu času a i ta maminka občas ve svých nárocích poleví.Přijde do školky a ze dne na den...dělej tohle,udělej tamto,teď hned,pak nebude čas...to není dobrý start do samostatnosti
@mysicka_lb Problém je, že zakladatelka má tuhle informaci z doslechu, její dítě do té školky zatím nechodí, takže vlastně neví, jak to tam probíhá. Jo, dril by se mi taky nelíbil, a u takhle malých dětí by tím stejně ty učitelky ničeho nedosáhly. Ale neměla bych problém s tím, kdyby tam děti dostaly možnost si chleba namazat samy - kdo si ho namaže, fajn, kdo ne, tak mu ho namaže svačinářka. Ony to ty děti od sebe postupně odkoukají a časem to zvládnou všechny.
Zakladatelce bych doporučila se do té školky jít podívat a na vše se vyptat. Já si taky chodila vždycky školku obhlídnout, jak to tam vypadá, zeptat se na přístup k dětem... Měla jsem teda vždycky štěstí, že vybraná nejbližší školka byla vždy fajn, ale kdyby se mi v pořádku nejevila, tak tam dítě prostě nedám.
@matysofi2015 A nesnažíš se jen hledat chyby? Nejsou ty obavy přehnané? Promiň, ale přijde mi, že bys chtěla mít syna pod kontrolou pořád? Mít kontrolu nad tím, co dělá a v případě potřeby přijít na pomoc. To je určitě v pořádku, ale pak seš ve stresu, podezíráš a prospěje to něčemu? Ta školka je nejen pro děti, ale i pro rodiče - pustíme děti víc do světa. Nebojíš se spíš toho? Pustit ho z dozoru a svěřit ho učitelce? Začínám mít pocit, že to není ani tak o mazání chleba, spíš o obavách, jak malý a ty zvládnete školku celkově. Třeba se pletu, se neznáme 🙂
@somalicats To ano, nevíme, jak přesně to v té školce chodí, a je velký rozdíl, jestli to je ve stylu "dětičky, kdo chcete, můžete to zkusit," nebo ve stylu "teď si všichni vemte nože a namažte si chleby. Á, Pepíčkovi to zase nejde, to je ale nešika, tak to bude dneska o hladu." Ty dva přístupy se ani nedají srovnávat, i když jsou oba na téma "děti si samy mažou chleba". Chápu to spíš jako takovou obecnou diskuzi na téma, jak moc mají být tito prcci samostatní a zda je správné je k tomu cíleně vést. No a já si prostě myslím, že to správné není, v tomto věku....
Jestli tedy víte,že se tam učitelky špatně chovají k dětem,tak proč o téhle školce vůbec uvažujete? Já mám takovou zkušenost se starším synem, školka přez ulici,super..chodil 3dny a v noci se mi budil hrůzou a ze šatny jsem ho do třídy nemohla dostat,díky super učitelkám☹ pak jsem musela počkat do 4let (měl z toho úplně trauma)a do školky jsme dojížděli. Ředitelka tam ty 2 hrůzy nechala,i když si rodiče stěžovali..Je to vždycky o ředitelce! V nové školce se taky stalo,že nastoupily 2 nové učitelky a chování k dětem hrůza a ředitelka je vyhodila! S dcerou taky dojíždíme,do stejné co se synem a super..neexistuje ,aby zůstaly děti počůraný nebo politý. Učitelky je převléknou a mokrou věc dají na topení nebo do pytlíku a pak rodičům. Nechápu,že můžou pracovat ve školce i učitelky co nemají k dětem vztah a špatně se k nim chovají!!!??
@mysicka_lb z hlediska pedagogicko psychologickeho to vhodne je a i proto to byva zarazeno.
@veronikav31 Samozřejmě jsem taky mluvila, pořád jsem mluvila. Česky teda.... Nemyslím si ale, že bych někdy říkala "Tak, a já jsem máma. Máma, máma. Slyšíš? Máma. A tohle je strom. Strom, strom. Zapamatuj si to, strom." Samozřejmě trochu přeháním, ale snad chápeš, jak to myslím. Tento způsob "násilného" učení nepovažuju za správný, nelíbí se mi. Nicméně proti matkám, které ho používají, nic nemám. Ani proti angličtině nebo třeba čínštině. Kdo chce, ať to své batole učí, to je jeho věc.... Mně vadily vysloveně jen ty komentáře ve stylu "Když můj syn uměl ve třech letech násobilku a vyjmenovat dinosaury, proč by si děti nemohly mazat samy chleba?"
vy tady z toho děláte úplně kovbojku... jedni soudí maminku za to, že se bojí o své dítě, druzí si tu školku představují jako vojnu.... myslím si, že to hrotite... syn chodí do školky, kde jsou třídy ne podle věku- jsou různé věkové kategorie pohromadě, učí je samostatnosti,zručnosti atd. mladší samozřejmě hned vše nezvládají, doomahaji jim učitelky nebo starší děti, ale jen v mezích, ne že je třeba celé oblecou... nikomu se nevysmivaji, jsou trpěliví a navíc tím ty starší děti učí, že mají brát na mladší ohledy v tomhle... takhle to u nás funguje a je to nejlepší školka v širokém okolí.. malý tam chodí rád a je spokojený.. nebojte se toho, děti baví se zapojovat... a vy, které jen poucujete a ponizujete, chyťte se za nos... díky vám stojí tenhle server za starou bačkoru
Článek náhodou uveřejněný právě dnes, i takhle může vypadat školka: https://www.novinky.cz/veda-skoly/431734-prazsk...
Nečtu celou diskuzi, reaguju jenom na úvodní příspěvek - chystání si vlastních svačin je jeden z cílů různých alternativních směrů, třeba programu Začít spolu. Děti se učí samostatnosti, procvičují si obratnost, samy ví a vidí, co si mažou, kolik si toho mažou (nebo nemažou), mají v tom jídle větší svobodu a jinak ho berou. A obecně už i běžné školky ustupují od systému, kdy dítě sedne ke stolu a pod nosem mu přistane tácek s jídlem. Běžně si děti na tácek samy vyberou pečivo, ovoce/zeleninu a zanesou ke stolu a po jídle po sobě tácek uklidí. Tříleté dítě samozřejmě nezůstane sedět s nožem v ruce a nebude na něj bezmocně koukat, od toho tam jsou dospělí, aby mu to ukázali, pomohli.
Celkově klade Rámcový vzdělávací program předškolní výchovy důraz na samostatnost a jedinečnost dítěte, proto se učí děti samy si připravit jídlo (pomůcky k malování, ...), proto má dítě možnost si vybrat, jestli chce velký chleba, malý chleba, suchý chleba.
Rozhodně není celé tohle výmysl dospělých, aby si zjednodušili práci, naopak.
Tak já se asi budu řadit k těm málo diskutujícím, kterým přijde nutit tříleté děti mazat si svačinu jako úlet... Dítě, které nastoupí do školky, do nového prostředí, učí se fungovat samo, musí se spolehnout samo na sebe, občas má ještě problémy se samoobsluhou a teď ještě dostane do ruky nůž a rohlík a namaž si svačinu? Docela dobrý stres pro malé děti... Věřím, že pár bych jich snědlo suchý rohlík a pár zůstalo o hladu... A jak se budou asi těšit někam, kde se nemůžou ani v klidu najíst, že... Důraz na samoobsluhu chápu, ale všeho s mírou a postupně. První by si dítě mělo předně zvyknout na školku a zvládnout základní sebeobsluhu, na tyhle drobnosti má čas po zbytek docházky do školky.
@pavlise Tohle mi přijde, jak kdybys očekávala, že učitelka bude úplně vypatlaná. Neříkám, že některé takové nejsou. Ale učitelka by snad měla být chytrá a empatická ženská, která si dokáže s dětmi poradit. Která si zjistí od rodičů, co které dítě zvládá, jaké je, co mu činí problémy. A která dítěti pomůže, pokud mu něco nejde. Přece to jde udělat např. tak, že učitelka dětem řekne, že si jdou udělat svačinku, ukáže jim, jak si svačinky udělat. Během toho ukazování namaže pár kousků chleba. Nechá děti, ať si to vyzkouší. Některým nabídne pomoc nebo jim poradí. Zároveň může říct něco v tom smyslu, že ten, komu by to nešlo nebo by se mu zrovna dneska nechtělo, si může vzít chléb, který namazala ona. K tomu vysvětlit, že není nic špatného, když někomu něco nejde nebo se mu zrovna ten den do něčeho nechce, každému se někdy do něčeho nechce,, každému něco nejde. Případně může podobný projev zacílit na určité děti, pokud na obecné oznámení nezareagují. Pokud učitelka nezvládá k dětem přistupovat citlivě a nedokáže si poradit s tím, že je každé dítě jiné, tak není problém v tom, co se po dětech chce, ale v neschopnosti paní učitelky.
@matysofi2015 Cituji tě "po 3 letech jsou odtržené od matky,se kterou trávili většinu času a i ta maminka občas ve svých nárocích poleví.Přijde do školky a ze dne na den...dělej tohle,udělej tamto,teď hned,pak nebude čas...to není dobrý start do samostatnosti" ....Právě matka má čas dítě naučit za 3 roky 1 dítě určité samostatnosti, ne učitelka o 25 dětech s různými návyky .Ve školce je určitý režim a není možné, aby se vyšlo vstříc každému dítěti tak, aby bylo 100% spokojeno.-Čím víc ho maminka připraví na samostatný život, tím je ve školce šťastnější.Představte si sebe, že dostanete ze dne na den 25 malých dětí, máte je mimo jiné i něco naučit a do toho řešíte to, co maminky nezvládly doma v počtu 1 -2 dětí za 3 roky. Pak máme ve školce nesamostatné děti, kterým je 4-5 let a neumí si utřít zadek, neumí si říct, co potřebují, protože maminka vše vycítí a zakročí, předškolák si sedne v šatně a rodič ho celého obleče apod.....Učení k samostatnosti je důležité určitou formou v každém věku, bohužel maminky vidí ve svých dětech miminka i ve věku, kdy už miminka nejsou a učitelka aby se z toho pak zbláznila a napravovala a ještě je za to kritizována, že jejich miláčka nehýčká tak, jak je zvyklý z domu ....
Překvapuje mě, kolikrát se tu v souvislosti se samostatností dítěte používají obraty jako "nutit", "muset" a podobně. Když se dívám na pokroky své tříleté dcery, spíš bych to vnímala jako "dovolit" a "smět". Když jsem jí dala poprvé nůž do ruky a krájela si banán, byla tak pyšná! Teď už j občas půjčím i ostrý nůž, aby si nakrájela chleba na kostky, a při mazání chleba máslem radostně volá Já už to umím, už to umím! Myslím, že to tak má většina dětí, že chtějí být jako dospěláci, zvládat to, co oni. Proto třeba tak rádi pomáhají s domácími pracemi. Nemusíme je nutit, aby byly samostatné, děti po tom touží. Dovolit jim to je lepší než vstupenka do ZOO...
To si děláte srandu?? A co jste teda doposud s dítětem doma dělala?
Dcera to co popisujete umí ve dvou letech!
To si jako myslíte že ho to mají naučit paní učitelky? Ne od toho jsou rodiče!
@kituska20 to co dělám a jak vychovávám,do toho vám maminko nic není.Až nepůjde něco vaší dceři v budoucnu,nebojte se tady na to zeptat.Očekávejte podobné reakce,jako je ta vaše 🙂
Maminky,prosím vás všechny.Ukončeme tuto diskuzi,která už nikam nevede.Já jsem se sice podivila nad mazáním chleba,ale ještě více jsem se nestačila divit nad chováním mnohých z vás.Jestli jste si přišly léčit komplexy a házet ramena,jak jste nejdokonalejší matky,co mají nejdokonalejší děti,založte si vlastní diskuzi a NEOTRAVUJTE TADY.Kdybych se zeptala,jestli "hoří hovno",ty inteligentní by odpověděly,že velbloudí ano.Ty co si tady hrají na dámičky,ty by se opět začaly posmívat.Pak odkud to ty děti, posmívání se druhým, mají.VY SE CHYTNĚTE ZA FRŇÁK!!!!! 😉 Jestli se tady udržuje kodex chování,tak já jsem vnučka královny Alžběty 😀 Protože výsměch a zesměšňování je na prvním místě,co by do života dospělých a inteligentních lidí rozhodně patřit nemělo.Co se takhle vysmívat maminkám,jejichž dítě odmítá chodit na nočník?To je asi na sociálku že?!Určitě zákonitě dělají něco špatně,protože moje dítě už to dávno umí,div né od narození!!!! A k smíchu jste momentálně POUZE VY!!!
@matysofi2015 Na vašem miste bych si promluvila s rodiči dětí, co do dané školky již chodí, jak jsou obecně spokojeni s ucitelkami. Zda deti chodi do školky rady, zda se jim věnují apod.
Pokud jsou deti spokojene, vůbec bych neresila, jak se dostane pomazánka na chleba🙂 Učitelky si poradi. Ani nevím, jak je to v naší školce, vůbec me nenepadlo to zkoumat. Pro me je dulezite, ze dite chodi do školky rádo, nestěžuje si, že by trpělo hlady (naopak casto hlasi, že si bylo přidat), učitelky jsou moc mile a dětem vymýšlejí zajímavý program.
@matysofi2015 Jsou tyhle výlevy nutné?
@rebe Gratuluji, že Tvé dítě touží po samostatnosti. Vím, že valná část dětí to má opravdu takto. Já bych mohla psát celé stránky textu o tom, jaké je to peklíčko, když dítě z psychických důvodů (ať už je příčina jakákoliv) není schopno udělat směrem k větší samostatnosti sebemenší krůček.. "Útěchou" mi může být jen fakt, že ani těchto dětí není zrovna málo...
@mysicka_lb nezlob se,ale nepochopila jsi to. jdeme venku a říkáme: děti jdou, holčička je tady, chlapeček támhle(nebo opačně), tady je kočička-mňau mňau, hafík-pejsek. Copak na tomhle je něco násilného? Nebo: táta jde z práce, máma jde vařit oběd, děti mají míč, jede auto-brm brm. A hlavně, být venku 2-3 někdy více hodin to fakt sorry, ale držet hubu je horší než takhle mluvit a ukazovat, to je nenásilná forma hry. Nevím jak je to u vás, ale takhle chodíme den co den na takovou dobu ať svítí sluníčko, prší,chumelí nebo je bouřka, nejsme zalezlí doma, stýkáme se i s jinými rodiči a dětmi, byli jsme i na dětských čertech a s čertama problém neměla, mikuláš byl horší-byl velký a měl vousy, ale jinak dobré. Lepší jim ukazovat živé postavy, zvířata než jen na obrázku,v knížce, což taky děláme,čteme jí. A hlavně, škola(školka,doma) má být učení hrou,nikoliv násilně
@veronikav31 Ale vždyť v pohodě, vše to děláš skvěle, nic ti nevytýkám a nikde nepropaguju mlčet a být zalezlí doma! Taky chodíme ven, taky si povídáme, taky si ukazujeme....
@matysofi2015 naše dcera chodí do školky půl roku, šla přesně ve třech letech. Chodí do školky, kde je jen jedna třída (24 dětí), takže malošci dohromady s předškoláky a je to super. Mají dvě paní učitelky a jednu paní školnici, která se stará o stravu a o úklid, ale klidně pomůže i s oblékáním dětí ven a prostě se vším s čím je třeba. Nedělá jí problém udělat dítěti culík, když se při hře rozcuchá, jít utřít zadeček, když je paní učitelka zaměstnaná jinou činností. Takže i v takhle malé školce při málo dětech má paní školnice/pomocnice své opodstatnění. Upřesňuji že to není školka někde na vesnici, kde je málo dětí, ale je to školka v centru města, která vznikla poměrně nedávno při velké základní škole.
Díky tomu že jsou ve třídě děti různého věku, nestane se že by v září přišlo do školky 20 tříleťáčků, které je třeba všechno od začátku učit. Přijde třeba 8 nových dětí, kteří se snadno přizpůsobí chodu školky prostě už jen proto že vidí co dělají starší děti. A pokud se nějaké dítko hůř přizpůsobuje režimu školky, má v takové třídě paní učitelka víc času se mu individuálně věnovat.
Svačinky si mažou sami předškoláci, ostatní děti mají možnost namazat si také pokud chtějí, jinak jim namaže paní školnice nebo paní učitelka. Předškoláci i nalévají čaj ostatním dětem. Dcera si maže sama, protože to umí. Příborový nůž dostala do ruky v roce a půl, krájela si banán, krájela si měkký sýr, krájela mi žampiony do polévky. V tom věku začala i loupat natvrdo uvařená vajíčka, učila se s pomocí dospělého nalévat mléko z lahve do pohárku a jiné běžné věci. Dnes umí připravit těsto na palačinku, rozbije si vajíčko, přileje mléko, osolí, přisypává mouku a hlavně míchá a míchá, sama naleje těsto na pánev, to samozřejmě pod dohledem. Hotovou palačinku si sama namaže marmeládou a pocukruje, sama zamotá, sama si prostře a sama si ji sní. Nikdo ji k tomu nenutí, sama se to chce učit, tak přece ji od toho nebudu odhánět. Když se zamaže, jde se umýt, když něco vyleje, umí to po sobě utřít nebo vysypané zamést. A když si umaže oblečení, umí se převléknout. To vše mi přijde ve 3 půl letech běžné.
Děláme spolu pomazánky, spolu pečeme a zdobíme i dorty, ale to mi připadá prostě samozřejmé, bych předpokládala že tak to dělají všechny mámy. A stejným způsobem se učí i spoustu dalších věcí, ale to sem vypisovat nebudu, to se tu bere jako chlubení. Každopádně když se zeptá na nějaké písmenko, určitě jí neřeknu, že je na to ještě malá. Stejně tak když počítá (ano, i v cizím jazyce, chci aby se domluvila s celou rodinou). Myslím že je třeba využít přirozené zvědavosti dětí a také jejich přirozené snahy všechno si vyzkoušet a u všeho být.
@mysicka_lb tak v čem je problém? o tomhle jsem psala. a hlavně pokud vím, tak děti rádi napadobují jak vrstevníky tak i rodiče, tak proč se někdo divý že učitelky toto chtějí uvést do praxe?však toto by v prvé řadě měli učit doma,však i toto je forma hry
A ještě jedna poznámka, když šla ve třech letech do školky, nebyla vyřízená z toho, že musí opustit matčinu náruč, ale byla natěšená na děti a na vše co budou společně ve školce dělat. Ono je to také o tom, jak se to dětem podá. Určitě jsme jí neříkali musíš to nějak vydržet (tohle občas ráno v šatně od některých rodičů slyším), spíš jí řeknu že se těším až mi povykládá co všechno dnes dělali. A dcera mi opravdu poví všechno do nejmenších detailů (vím kdo snědl zubní pastu, kdo se polil při obědě, kdo se houpal na židličce, kdo nechtěl polévku) , takže nějaké zavírání někoho do kumbálu nebo pomočené nepřevléknuté dítě by fakt neprošlo, dcera by to "nabonzovala" 😉
@matysofi2015 pak je to smutné a je třeba, aby s tím něco rodiče dělali, je mi jasné, že ne všechny učitelky jsou super, ale tohle by se dít nemělo. Nepovažuji se za nic, jsem mamina dvou děti, speciální pedagog, učitel a snažím se na to dívat z různých pohledů. Učitelky v MŠ to nemají lehké, my doma máme 1-2-3 děti a ruku na srdce, jsme unavené, vyčerpané, ale i přesto se snažíme dělat vše s láskou a radostí, máme ty své děti rády 🙂 učitelky mají až 27 dětí a za ten den toho stihnou s nimi hodně, ale každopádně takto by přistupovat neměli. Pro vás to jen jasná volba, že sem své dítě nedáte, když to takto je..... HOdně štěstí při výběru a pokud můžete, tak si dítě doma nechte, já je nechala do 4 let věku a o nic taky nepřišli 🙂
@veronikav31 Problém rozhodně nevidím v povídání si s dítětem, chození s ním ven apod., ani ve společném dělání domácích prací a nechávání prostoru pro objevování a samostatnost. Nevidím problém ani v Tobě konkrétně nebo ve Tvém přístupu. Mně osobně (ale nikomu to neberu) se mi nelíbí třeba to, když se dítě, které jen mlhavě tuší, co přesně znamená "deset," učí, že se to anglicky řekne "ten". Nepochybuju o tom, že když se naučí zpívat třeba "travička, zelená," je schopné se naučit i řadu anglických čísel. Ale pokud nemá příbuzného Angličana, velmi pravděpodobně se k tomu nedostalo svým přirozeným zájmem, ale bylo k tomu vedeno, byla mu ta řada čísel neustále opakována. A pokud to není opravdový Einsteinek, pravděpodobně ta čísla sice odříká jako řadu, ale nerozumí jim. Takže jsou případy, kdy bych se tak úplně nechlubila tím, že "moje dítě ve třech letech umělo...." A vůbec to nemyslím na Tebe, ty ostatně ani nemáš tříleťáka, takže je jasné, že jsi nic takového nepsala a psát nemohla. A ano, uvědomuju si, že tady ten trend je, učit děti ve školkách, co ještě neumí ani česky, anglicky. Stejně tak je v mnoha školkách určitě trend "udělej si sám" a nepochybuju, že to spoustě dětí a maminek vyhovuje.... Ale plno dětí má v tomhle věku co dělat, aby se vůbec najedlo (ano, tady to všechny děti uměly už od roka, ale já teda vídám něco jiného). A když pak mají ještě samy jídlo připravovat, uklízet po sobě talíře atd., už mi to přijde něco podobného, jako když se dítě, které ještě pořádně neumí česky, učí anglicky. Nelíbí se mi to prostě. Znovu opakuju, že nikomu neberu, pokud tento přístup považuje za správný, ale reagovat stylem "a co jste jako doma dělala, to je snad samozřejmé, že to děti mají umět" nebo "to MOJE dítě už umělo...." se mi nelíbí. A nemyslím tím tebe a tvoji reakci, myslím jiné maminky, tobě jen popisuju, v čem vidím problém (ne u tebe).
dobrý den,
ne nemyslím si, že je to úplně ok chtít od malých dětiček, které nastoupí do školky a musí zvládat plno věcí v novém prostředí.
Dělám ve školce a dělají to až předškoláci.
Malý dětičky první měsíce vám pomalu neřeknou ani jak se jmenují, je to vše pro ně náročné, některé pláčou, neumí držet příbor, jí lžící a ještě do toho všeho aby si mazaly chleba ?
A téměř jako v každé diskuzi zakladatelka vlastne nechce slyset názory a zkušenosti jiných, kdyz to nekoresponduje s jejím přesvědčením. Ocení jen ty "správné", které jsou stejne jako její a označí je za jedine rozumné...

@mysicka_lb no,vidíte a to já zase říkám dcerce když vidíme medvídka-teddy, miminko-bejby,apd. a upřímně, jsem ráda že začala pomalu mluvit,alepoň tím vyjadřuje co vidí-mimi, máma,táta,děti,pes apd. nebo jak jste to dělala vy? nic neříkala? děti opakují co slyší, jdeme na procházku a říkáme děti, pej, teta,stejda a když se to opakuje každý den tak si to dítě zapamatuje A upřímně, moje dítě nedrží příbor, jí většinou rukama, při jídle udělá svinčík a více co, jsem šťastná a pyšná, protože u toho dělá kraviny,tleská a směje se a to je to o co mě jde, proč bych měla mít doma vymydlené dítě u jídla, toho si užije ještě dost