ADHD děti - lze obejít při vyšetření pediatra a jít rovnou k psychologovi?

dixi86
12. lis 2018

Prosím o reakce jen těch maminek a žen, kterých se to týká, mají s tím zkušenosti a dokáží tedy poradit, děkuji. Syn ještě diagnostikováno nemá, ale s tím chci právě poradit. Chtěla jsem jít napřed k pediatrovi kvůli doporučení, ale bylo mi řečeno, že mám pediatra obejít a navštívit rovnou psychologa, apod. kvůli tomu, že to pak pediatr uvede všude. Je to pravda? mně to přijde divné, protože pediatra si toho časem stejně podle mě všimne(synovi je 2,5) a pak tomu stejně neunikne. Ráda bych, pokud to bude reálné a ne scifi, aby syn byl ve školce, škole jako normální dítě, ale diagnózu chci znát. Minimálně kvůli mladší dceři, která je chvílema ohrožená na životě(neúmyslně). Jaká všechna vyšetření udělat? chci již v tomto věku, není to jen o mém rozmaru, ale i okolí si všímá že to není standart. A jaké máte vztahy mezi dětmi s touto diag.? hlídáte je jinak než běžně nebo separujete? děkuji

lv
12. lis 2018

Mám zkušenost z blízké rodiny, snad tedy mohu komentovat - adhd diagnostikuje dětský psychiatr, ne psycholog, nejdříve u dětí 3-4r, pediatra bych nijak neobcházela, proč? Protože chcete synovi pomoci? Divný názor osoby, co si to myslí. Nezaměňujte období vzdoru, které má syn v plné síle za poruchu pozornosti, na tu diagnostiku je fakt hodně brzy, navíc jistě žárlí na dceru.. chodí se ještě k neurologovi. Vztahy, no je to složité hlavně pro dítě, které adhd má, školky berou tyto děti běžně, školy také, separace není cesta.

andelka
12. lis 2018

My jsme nikoho neobchazeli,kvůli žádné dg. Napřed se projevila dysfazie,od 3 let jsme to řešili,byla potřeba žádanka od pediatry. Od 5 let podezření na adhd,takže psycholog,neurolog. Nakonec SPC,poslední rok školky měl syn ve třídě asistentku. Měl odklad. Teď chodí do klasické školy,2.trida. Je dobře že ve škole o DG vědí. Vztahy..no jak kdy,kde,je to vývojové,myslím že se to lepší. Nikdy jsme neměli léky,ve škole je bez asistence, zvládá poměrně dobře.

gnozka
12. lis 2018

Mám kamarádky s dětmi s ADHD a tuto záležitost lze s určitostí poznat psychiatrem až v předškolním věku . Pro 2,5 létě dítě je zcela normální ze je živě , hyperaktivní a nesoustredene . Ja sama jsem mluvila o tomto s psycholozkou a ta mi sama rekla , ze takhle se chová většina děti v tomto věku . Pokud bude chování přetrvávat do 5/6 ti let , pak se dá teprv s určitostí říct ze se jedna o poruchu pozornosti . Takže zatím nereste .

lucie01
12. lis 2018

Mám čerstvou zkušenost s 5,5 letým synem - u pediatra jsme byli pro žádanku ke klinické ( dětské ) psycholožce a ta stanovila diagnozu ADHD, ještě nás čeká neurologie. Chodí normálně do klasické školky ( předškolák ), podle mě to nemá cenu dříve řešit než okolo těch 5 let, ještě bych vydržela 🙂

normalnimatka
12. lis 2018

taky moc nechápu, na co by vám to bylo..."už kvůli dceři"...? jak jí to pomůže, že na to syn bude mít papír?

dixi86
autor
12. lis 2018

@gnozka to ano, ale jsou k tomu přidružené i jiné věci, právě všechny souvisí s touto nemocí, tak bych chtěla(pokud to jde a četla jsem, že jde) případně diagnostikovat včas, abychom se naučili lépe spolupracovat a chápat ho.

dixi86
autor
12. lis 2018

@normalnimatka nepomůže, ale třeba někdo poradí, kdo má podobného syna, jak tomu předcházet, abych ho nemusela hlídat 24 hodin denně, aby se nestala tragédie.

dixi86
autor
12. lis 2018

@lv separaci jsem myslela s miminky/malými sourozenci

vaneskaerik
12. lis 2018

Ja kdyby mohla vratit cas, tak to ve skole zatajim. Dcera ma podezreni, kuli jine diagnoze, ze to jde ruka v ruce s ADHD, tak jsme meli povinne pred skolou navstivit odbornika. Je to porad nejasne, ve spreve ma porad "jen" podezreni. Ve skole uplne v pohode, kazdy ji chvalil. Ode dne, kdy jsem prinesla spravu, za kazdou pakarnu tridni prehnane reaguje. Napr, je to prvnacka, a kdyz rano uronila slzu, ze se ji nechtelo do tridy(stalo se 2x za 3 mesice), tridni na mne spustila, ze to neni normalny, at ji jdu dat predepsat prasky!!! Pritom dcera skolu miluje, kdyz marodi, cely den fnuka, ze se tesi do skoly, je sikovna atd.. by me zajimalo co by rekla rodicum nasilnickeho kluka. Asi dejte ho do vezeni..

andelka
13. lis 2018

@vaneskaerik to je o povaze, učitelů, dospělých. Syn byl samá poznámka,furt nějaký problém,ve specce kde bylo ve třídě 7 dětí a dvě učitelky. Teď je v klasické, učitelka jedna na 18 dětí,syn takřka bez úlev ( zohledňuje se jen vd v češtině) a učitelka v pohodě.

@dixi86 separace nehrozí,k tomu s DG mám o 22 měsíců mladšího. Fungovali jsme vždycky poměrně normálně. Jezdila jsem s nimi i do lázní na měsíc ( trochu o nervy,ale šlo to)

verdos
13. lis 2018

Určitě je brzo. Jinak škola se diagnózu od pediatra rozhodně nedozví. Pediatr to nemůže šířit nikam dál. I PPP nebo SPC škole nepíšou poradnu, ale konkrétní doporučení, jak s dítětem pracovat (že z toho pak učitel diagnózu vytuší nebo to na dítěti pozná nebo se zmíní sám rodič, je věc druhá). Já to teď budu řešit - syn má diagnózu u pediatry a je vzděláván doma. Papír k DV jsme měli od PPP, kde bylo zmíněno jen podezření na diagnózu, diagnózu máme od psychiatra (syn je tedy asperger, nikoliv ADHD, i když někdy se chová jako by byl asperger + ADHD), ale škola ten papír neviděla a pediatra nic sdělovat nesmí. Syn teď pojede se školou na hodinový výukový program a já půjdu učitelce sdělit diagnózu a co a jak, a to proto, aby to všichni přežili ve zdraví. SPC jsme zatím obešli, že to nepotřebujeme (když do školy nechodí), stejně by nám asistenta jen na školní akce nedali, nevím, že by se to dělalo. A já jet nemůžu, musela bych platit vstupné skoro stovku a ještě řešit hlídání pro dva mladší (a nebo je vzít s sebou a platit ještě i za ně a bavit je někde bokem...). Ale to už je jiná, prostě takhle to funguje, info o diagnóze se nemůže jen tak šířit jako nějaký drb.
A jinak - snadno zaměnitelná za ADHD je třeba chronická nevyspalost způsobená nějakým špatně postřehnutelným zdravotním důvodem (např. pokud dítě trpí na spánkové apnoe). Takže ani v těch 6 letech to nemusí být na tuty, když se náhodou na problém přijde a vyřeší se, dítě se "zázračně" uzdraví. Je to opravdu složité správně diagnostikovat, ale to je asi u hodně diagnóz 🙂.

dixi86
autor
13. lis 2018

@vaneskaerik toho se právě bojim, kort na vesnici

dixi86
autor
13. lis 2018

@verdos tak co čtu knihy, syn odpovídá všemu, vyjma tomu, co souvisí až se školkou a školou. Tam zatím chování a reakce nevím. Ale pak nevím, co by měl, když ne toto. Standartní chování, ani hyperaktivní to jen není. Chápu, že je ještě malý, ale min už rok je odlišný od všech vrstevníků i značně starších, co vydrží. Abnormality dají na A4, tak nevím.

dendinka
13. lis 2018

@dixi86 kam by to jako ten pediatr měl hlásit? Pediatra obejít nejde, protože vám musí dát žádanku na neurologii, bez jejího vyšetření už se diagnóza adhd nesmí stanovit jen na základě vyšetření dětského psychiatra nebo v SPC. Myslím, že pokud máte s tím problémy už teď, řešte to pokud vás objednají tak čekací lhůta je i v řádu měsíců , tak jestli už budete vědět teď diagnózu nebo to budete řešit až po nástupu do školky je určitě výhodnější už s tím, do té školky jít, třeba v SPC doporučí asistenta do třídy a tak si ho budou moci zařídit už od začátku.

barchen
13. lis 2018

@dixi86 Myslim, ze vim, o co se Vam jedna a rozumim. Mohu napsat zkusenost ze zahranici, ze jednoho statu EU. Diteti bylo diagnostikovano adhd a papir byl odevzdan do jesli. Od te doby se tyto zaznamy tahaji dal. Na zakladni skole to nebyl velky problem ale kvuli tomu papiru se dite nedostalo na lepsi skolu i kdyz stud.vysledky melo excelentni ale tyto skoly o "problemove" deti nestoji. To dite pritom zase tak problemove neni, je pouze hodne aktivni...Tedy otazka, jak je to v CR, pise se do prihlasky "zpusobilost" ditete, treba nekde poznamka,tak jak u ockovani, ze ma/nema povinne ockovani, ze dite ma nejakou jinou diagnozu? A pise se to same i u prihlasky do skoly? Resp. uvadi to pediatri? To by me take zajimalo.

loafeer
13. lis 2018

@dixi86 dobrý den, my jsme dostali doporučení ze školky navštívit PPP. Odtamtud nás po vyšetření poslali na neurologii, EEG. Pediatr to ví, nikde to neuvádí, ale dle naší dr je ADHD vymyšlená nemoc. No.....celé jsme to absolvovali před nástupem školní docházky, mladý dostal doporučení do školy. Má výbornou paní učitelku, která si s jeho ,,výstřednostmi,, krásně poradí

zelenaesmolda
13. lis 2018

@dixi86 treba ADHD vubec nema ale vy s nim neumite komunikovat,mrknete na nevychovu 🙂

normalnimatka
13. lis 2018

@barchen to si myslim, že se tady neděje.... aspoň zatím. spíš naopak, na střední, natož vysoký tyhle věci moc nikoho nezajímaj (třeba dys apod) a nedává se na ně ohled. natož, aby to zkoumali dopředu v přihlášce... tady se o studenty spíš školy rvou, aby je nabrali. jestli se pak udržej, je věc druhá, a jejich. jim jde o to přijetí, páč za to dostanou prachy od státu.

dixi86
autor
13. lis 2018

@dendinka to nevím, také mi to přijde divné, když by to prakticky nejdůležitější doktor neměl vědět. Mělo by mu to docvaknout třeba i samo. O to mi jde, vyloučit, či se na to připravit, respektive syna.

dixi86
autor
13. lis 2018

@barchen nebudu(pokud to nebudu muset hlásit, či se někdo neprořekne) všude vykládat, že má tohle. Chci ho vychovat co nejvíc to půjde normálně. A asistenta, pokud to nebude nutné, též nebudu chtít. Nemohu si pomoct, ale nemyslím si, že by to nemělo negativní vliv v budoucnu ohledně dětí, učitelů. Ale třeba změním názor, záleží jak bude syn schopen fungovat bez něj. Takže do školky ho nemm v plánu dát předem s touto "nálepkou".

dixi86
autor
13. lis 2018

@zelenaesmolda to je sice možné, ale nedělá to jen mně a poslední dobu. Určité věci má už od narození.

verdos
13. lis 2018

@dixi86 Může to být cokoliv. Netvrdím, že nemůže být ADHD, jen upozorňuji na to, že to ADHD být nemusí, že je ještě brzo, diagnostika může být obtížná i pro odborníky a hlavně od lékaře se to do školy nedostane. Jestli máte opravdu nějaké velmi závažné potíže, určitě neškodí si najít dětského psychologa, terapeuta nebo jiného odborníka. To vám přece nemůže nikdo zakázat. Ale jako podle knížky takhle malému dítěti stanovit diagnózu... nevím, no.

zelenaesmolda
13. lis 2018

@dixi86 napr?ADHD se u novorozence neprojevuje prece

kristyn.g
13. lis 2018

nálepku bych nechala dát až když bude k něčemu dobrá... léky na to stejně nejsou... Já mám LMD a to že jsem měla nálepku mi ve škole moc pomohlo... přístup jako k ostatním dětem mě furstroval protože byly některé ukoly pro mě desetkrát těžší než pro "normální" děti a porovnávání tak s "normálnem" mi nepomáhalo. Benefitky které jsem z nálepky čerpala mi moc pomohly, například více času na opravu, psala jsem kratší diktáty než ostatní, hodnotilo se to co jsem stihla vypracovat ne to co jsem nestihla... a taky se mnou doma máma pracovala a "cvičila" ruzné hry a cvičení na rozvoj. Toto postižení nikdy nezmizí jen se časem "kompenzuje", takže znám svoje silné a ty slabší stránky a podle toho jsem studovala, i si našla práci ve které jsem dobrá.

dixi86
autor
13. lis 2018

@verdos nestanovuji nic, jen mi to nejvíce sedí na tuto "nemoc". V plánu to je, jak říkám, už jen kvůli dceři.

dixi86
autor
13. lis 2018

@zelenaesmolda ale něco snad už tam je od narození. Špatné usínání, spánek atd. To s tím jaksi souvisí.

pospis
13. lis 2018

@dixi86 asi ctyri mesice pred tretim rokem jsem si vydupala zadanku na logopedii. Behem roku jsme pak absolvovali neurologii, orl, foniatrii, psychologii, eeg vse bez zadanky obvodaka doporuceni logopedky. Tesne pred 4tym rokem vyrcena diagnoza VD. Pote doporucena navsteva pedo-psychiatra pro podezreni na Adhd. psycholog pak co 6m, psychiatr jednou za rok, logoped pravidelne. soucasne dobe 6,5r. VD expresivni temer kompenzovama, ADHD v mirne

dixi86
autor
13. lis 2018

@kristyn.g to je ta druhá strana, že "nálepka" pak funguje. Vím, že pomůže, ale v určitých situacích nebo špatných lidech ublížit. Ale to se zjistí až časem.

dixi86
autor
13. lis 2018

@pospis a jaký problém měl před tou logopedií?

pospis
13. lis 2018

Forme, prevladajici ADD a psychomotoricky neklid. S obvodakem vubec neresim tyto veci jen s odborniky. Obvodakovi dodavam zpravy a to je vse. K nemu chodime pri klasicke nemoci. Deti mam tri. Nikoho neseparuji, nehlidam. Vztah maji pekny, jsou to tri kluci takze se obcas poperou 🙂 🙂