icon

Asistent pedagoga ve školce. Jak řešit snížení hodin?

28. srp 2024

Dobrý den chci se zeptat na zkusenosti/nazory ohledne tohoto tematu.
Nastala mi situace:
Mam skolkoveho syna ktery dostal odklad. Mel asistenta na cely den.
Letos ma asistenta pedagoga uz jen na 6h/denne (o 2h méně než doposud) , kvuli zmene diagnozy- na logopedicke a vyvojovoe vady se asistent na cely den nedava.
Dnes na me reditel nastoupil s hotovou veci a to, ze jelikoz je asistent na mene hodin tak si ho budu vyzvedavat po obede.
Syn ma vyvojovou dysfazii,hur mluvi a hodne s eboji nekam jit kde to nezna atd,ale je to uz o hodne lepsi,uz se necha premluvit..takze ani zadny tezky autista ktery by to tam sam nezvladl.
Jaky na to mate nazor? Nelibi se mi ani to ze bych mela platit plnou palbu skolkovneho jako za dite ktere je tam jen do 12 a ostatni do 16:30. Ale to je asi detail.

Mam jeste miminko a podle me oni na tomto stavi ze jsem doma.
Mam v planu mu jeste napsat ze s timto nesouhlasim a chodit ve 12 pro nej budu 1-max 2x tydne.
Maji na toto pravo?? Co by jste delali v me situaci, prijmuli to nebo ne?

Dekuji

Strana
z2
autor
28. srp 2024

jo ještě me jednou rikali ze mam chodit ve 3 dyz jim to nevyslo ve 12....ve 3 se vyzvedava, to je prvni mozny cas po spani..takze bud po obede nebo az od 3 a pak kdykoliv do tech 16:30 ... me rekli ze bych mohla chodit ve 3 protoze kdyz nekdo zazvoni ve 3 ze jde pro dite, tak oni tam maji takovy ten display kde vidi kdo prisel a oteviraji mu...takze zazvoni zvonek,on bezi k display a je smutnej ze to neni pro nej..takze jsem rok chodila ve 3 . A ikdyz to pak bezvadne zvladal tak uz nerekli hele letis z prace tak proste dojdi 15:30-16 :00 v klidu vsak je uz dobrej...ne nic, takze ja ve 14 dolitla z prace rychle do sebe hodila obed a na 15 letela do skoly. Ale ok dobre zvladlo se, ve 3 dobry

Od 15:30 slucuji dve tridy do jedne a chodi do tridy v prizemi- potom mi uz rikal ze chtel jit do te tridy v prizemi...nebo jdou pak ven a kdyz prijdu a pozoruju to chvili tak je to klasika decka vsude,ucitelka nekde uprostred a decka vsude behaj a s nima i ten nas...takze taky to neni ze by sedel nekde a musel nad nim nekdo stat

autor
28. srp 2024

jsem si temer jista ze je pri spani nerusi protoze toto by byla voda na jejich mlejn a chteli by z toho vyzdimat maximum

zuzkasim
28. srp 2024

Když si ještě čtu tvůj příspěvek, tak jako předškolák přece neplatil školkovné ani uplynulý rok a nebude ani tento rok. Takže platit plnou palbu školkovného není dobrý argument🙂
Nevím, jestli je zvyklý doma nebo v té školce po obědě spát, ale připravit ho na to, že tam musí ležet v klidu, by bylo fajn.
A brát školku jako partnera, oni se ti o dítě starají po velkou část dne, vzdělávají ho, snaží se ho něco naučit a udržet ho v pohodě a bezpečí. Psát o školce, že "chtěli by z toho vyždímat maximum" mi nepřijde jako partnerský přístup. Zkus se na to podívat i z jejich strany. Odvádějí obrovský kus práce. Nedělají vše dokonale, ale to ty doma taky ne. A nebylo by ti příjemné, kdyby o tobě někdo mluvil s despektem. Aspoň já svoje kolegyně vždy vedu k tomu, aby o rodičích i dětech mluvily slušně, pokud to tedy není někdo, kdo vyloženě dělá naschvály... to jsou však vždy pouze divní jednotlivci. Takže pokud se v něčem neshodnete, zkuste si to v klidu vysvětlit, obě strany. Slušně jim řekni, že nemáš možnost si dítě vyzvedávat denně po obědě a ani si nemyslíš, že by to pro něj bylo dobré, že si rád ve školce odpočine s ostatními a sní svačinu, chvilku pohraje. Že si ho po obědě vyzvedneš obvykle 1 týdně, někdy možná 2x. Jinak bys ho musela nahlásit jen na půldenní docházku a to by jim stejně udělalo paseku v dotacích.

autor
28. srp 2024

@zuzkasim školkovne se neplati jen jeden rok, pokud neplatim jako predskolak a dite ma odklad, ten dalsi rok kdy je zase predskolak tak uz ho platit musim

autor
28. srp 2024

@zuzkasim s tim maximem jsem to myslela ta ze by to na me okamzte vytahli jako jejich argiument a omlatili mi to o hlavu
Jak muzu nekoho takoveho brat jako partnera kdyz jim jde jen o to zbavit se nepohodlnyho ditete aby meli mene prace? jim o deti moc nejde a tohle mi rekla spousta matek od nas . Kdyz planovali prazdninovy provoz, obesli vsechny matky a o kom vedeli ze je doma na materske tomu to naservirovali at tam to dite vlastne nedava. Ja to ani nemela v planu ale nastoupili na me vetou opravdu budes potrebovat prazdninovy provoz?" jako co jim je do toho

zuzkasim
28. srp 2024

Tak o tom školkovném jsem to nevěděla, díky za informaci. Nepřijde ti logické, že o prázdninách se dává přednost dětem zaměstnaných matek? Ty učitelky si dovolenou vybrat musí, takže ve školkách bývá vždy provoz omezený a mělo by to sloužit jen pro ty, kteří to potřebují. Mě to přijde zcela v pořádku. Dělat učitelku není žádný med, každé dítě jiné potřeby, jinak vychované, jinak zvyklé a máš to dát všechno dohromady. Děti ale většina učitelek miluje (vždy se najdou výjimky), horší je to někdy s těma rodičema, se kterýma není moc domluva... Víc už se vyjadřovat nebudu.

autor
28. srp 2024

@zuzkasim však já píšu že jsem to ani neměla v plánu ho umisťovat do skolky o prazdninach, ale myslím si že jí do toho nic není

sasbu
28. srp 2024

Pokud má dítě odklad a chodí do školky neplatí školkovné, i když už loni byl předškolák.

andelka
28. srp 2024

@zuzkasim neplatí se ani odkladovy rok.

autor
28. srp 2024

Aha,mela jsem pocit ze vloni na schuzce rikali prave ze opakujici se predskolaci uz plati ale ted si jista teda nejsem

kristyn86
28. srp 2024

Mam syna s VD,ted nam pribyla diagnostika ADHD,ale ve skolce byl jen s VD. Prvni rok bylo zarizovani,takze byl bez asistentky a dalsi roky uz s asistentkou. Taky ji mel na 30 hodin tydne,takze do obeda. Nebyl problem,aby tam byl do odpoledne. Zvladal to a pani ucitelky taky. Dokonce i pani asistentka je jen clovek a nekdy i chybela (nemoc,apod.) a normalne byl ve skolce.

veruuu_kubesovic
28. srp 2024

Můj syn má ve školce asistentku na 30h týdne, odchází když děti usínají, syna normálně vyzvedavam až já budu moct (15-15.30h), ale u nás jde jen celodenní docházka na půl dne se moc netvari...
Třeba příští týden "na rozjezd" mám dovcu, takže syna budu vyzvedávat po obědě, ale pak už tam bude normálně spát 😉 joo a naše paní AP si letos dodelala VŠ, vždycky mi řekly, že tam nebude a postaraly se o syna paní učitelky tak, že jsem vůbec nepoznala rozdíl (a syn má vývojovou dysfazii, ted rozumi o hodne lip diky nasi klinické logopedce).

veruuu_kubesovic
28. srp 2024

Syn neplatil loni coby predskolak a letos má odklad a taky nebudu platit. Skolkovné se platí u deti než dovrsi do 31.8. daného školního roku 5let, a tím pádem mají povinnou predskolni docházku 😉 Akorát bude mit dražší stravné o par korun to dela za den, asi vic jidla..

Strana
z2