Co vzít zdravějšího do školky, když má dítě narozeniny?
Mate nekdo napad co vzit zdravejsiho do skolky v den narozenin?Upect nejake susenky?popr nejaky dobry recept.
@lajla Ty mě máš furt za blbou viď? Kde jsem, prosím Tě, napsala, že jsou veganské... Ty odpovídáš za někoho jiného, přitom v příspěvku se psalo...veganské sladkosti(sušenky, lízátka)...tak se ptám, z čeho že jsou, páč mne to zajímá, Ty napíšeš, že myslela neveganský... tak píšu, že znám domácí lipový, že případný veganský by se daly příp. udělat. Normálka, ne? A hned jsem opravena, páč nevím, že med není veganský! Co já jsem to za husu!
@majkoz tak to pardon to bych si nikdy nedovolila...ono většina lízátek je totiž veganskych ale vegani dají i na zdravější zp života, proto jsem uvedla ta specifická lízátka...bez cukru,atd jako lepší volba oproti chemickym z obchodu
Nikde jsem nenapsala neveganske...aspoň se toho nemůžu dopidit😞
Psala jste medová ne lipová!
Každopádně nikdo si nic takového o Vás nemyslí, to jen Vy máte takovou představivost...každý se může splést, jen není potřeba hned tak vyrážet, nehodí se to
Je pravda...moje blbost že jsem se snažila něco takového vysvětlit
Diky za prispevky,prosim piste jiz pouze k tematu.Co zdravejsiho do skolky pri oslave narozenin.😊
@majkoz jinak brala jsem.to i z hlediska že veganské ( sladkosti, lízátka,...) podle gramatiky to co je v závorce je výčet věci které se vztahují ke slovu veganské...tak to prostě je gramatický správně!
Ale třeba se strašně mylim a dotyčná to osvětlí sama, ať na mě nemusíte být vzteklá ještě vic
jako baví mě jak paní
@lajla vyká a paní
@majkoz jede na tykačku... .. to jen tak mimochodem 😀
jinak souhlasím s paní
@lajla ohledně názoru na dávání sladkostí dětem.. nevidím nic divného na tom že se její děti ptají zda mohou či ne. Dceři je necelých 5 a taky se ptá když chce něco v obchodě nebo když dostane něco ve školce od kamarádek tak počká až jdeme domů a ukáže mi to a zeptá se zda může... a rozhodně to není izolované "utiskované" dítě... raději jí koupím 1x týdně kvalitní dražší sladkost než jí denně dávat cukr v celofánu... ale jak se zde psalo je to názor od názoru....
to co rodiče"spáchají" na svých dětech co se týče naučení stravovacích návyků se těžko bere zpět...
No tak z tipu na zdravejsi cukrovinky mame asi 2druhy a zbytek bitka o ho*ne. :D :D
@eimmy unikla ti pointa .... moje diskuse s lailou začínala a končila tím, jestli se její osmiletá dcera ptá na vše, co může sníst. O čtyřletých dětech řeč nebyla vůbec. Tam by asi bylo dost s podivem, kdyby rodiče nevěděli, co dítě jí, takže nechápu, proč to tu vůbec někdo zmiňuje.
Holky, přijde mi, že tady asi většina ještě netuší, že i ty miminka vyrostou, chodí ze/do školy samy, třeba kolem samoobsluhy, ve škole mají automaty a bufety, v peněžence kapesné a různé drobné pro strýčka příhodu. A nejdou tam třeba ani samy, ale ve skupině.... 😅 Účastnil se diskuse někdo, kdo má dítě fungující jako samostatná jednotka? 🙂
@makronka222 Ale ne,třeba ta lízátka zní zajímavě🙂
@lenka5731 Deti jsou chytré, naše 9,5 a 8 maji ve škole automaty,chodí na kroužky do budovy s bufetem,ale nenapadlo by je placat si kapesné na jídlo,když najíst dostanou doma,fakt🙂)) Šetří si kapesné na větší věci. Třeba na výletě si koupily zmrzku,ale kapesné si na mlsani dávat nechtějí.
Abych nebyla zcela OT - a co koupit meloun,zkoušel jste někdo? Ze by jim ho rozkrajeli? Dcera ma narozky příští týden.
http://www.enjoydude.com/cs/ovocne-pizy-kiwi--j... tohle vypadá hezky pro děti, ještě je hezké ovocné špízy zapíchat do obrácené půlky melounu. Jen je to otázka hygieny, zda doma připravované jídlo ve školce dovolí. Mě to přijde docela nebezpečné. Např. u nás ve škole na každou školní akci chtějí doma pečené věci (já z toho mám vítr kvůli synově alergii, tak radši vždy něco vyrobím, aby tam měl svoje a ostatní má zakázané). Ale i tak čekám, kdy škola lehne např. průjmovým onemocněním 🙂....
Nemůžu dát úplně přesný recept, páč to dělám tak nějak od oka, takže:
Lipový květ- udělat velmi silný výluh, případně macerát- budete potřebovat asi 6-8 lžic
Med- ca jeden hrnek
Solečně svařit-15-20 minut, čímž se sice ztratí spousta prospěšných látek v medu obsažených, ale lepší, než žužlat veganská lízatka z běžného obchodu 😉 Né, sorry... 🙂
A potom kapete nejlépe na pečící papír, špejličky vkládat až před úplným ztuhnutím. Kdo se chce vyblbnout, tak kape do vykrajovátek a td.
Samozřejmě lipový výluh(na kašel) se dá nahradit výluhem z jiné bylinky, nebo třeba ovocnou šťávou... Good Luck! Né, že mě pak budete poklínat, záleží taky na medu, chce to vyzkoušet.... 😉
Omlouvám se všem, většinou si sedím na rukou, abych na lajlu nereagovala, tož dnes se mi to nepovedlo a krapet ujelo 🤐
Naše děti mají příští týden "Týden zdravé výživy", tak se těším, co jim tam pošlu za čuprkousky 🙂
Těším se, že se tu budu ještě inspirovat! Ty musli tyčky, co jsem psala ze začátku jsou fakt moc fajn, každé dítě si tam může přidat, co má rádo.
Čaj a džus!
@lamia ja pišu obecně o dětech, nejen o mych. Kdyby automaty negenerovaly zisk, tak tam nejsou. V tom se shodneme, ne? 🙂 U nas (v teto školní budově) automat není, ale byl tam bufet. Ale opravdu miluji MK. Rozšiřuje mi obzory 😀 V okolí vidím děti, které jdou po sladkostech jak s prominutím slepice po flusu, kapesné utratí za sladkosti, na školním výletě klidně 300 za den, ale tady na MK jsou desetileté děti, které si kapesné šetří a mají - li na výběr mezi tatrankou a okurkou (když jdou se spolužákama do obchodu), vyberou si to druhé. Tak díky za to! A dobrou noc.
A omlouvám se za OT.
Osobně bych narozeniny řešila malým baleným bonbonkem, třeba hroznový cukr. Bez starostí pro rodiče i učitelky. Učitelky nemusí nic krájet, chystat a uklízet. Každé dítě si dá bonbonek do skříňky a při odchodu domů si ho vezme.
Děvčata tak jsem hledala googlem obrázky těch medových lízátek, jak by to mělo vypadat, a objevila jsem tyto stránky: http://www.napadyproanicku.cz/napady-pro-dospel.... Pro zastánkyně zdravé výživy to možná nebude nic nového, ale já tam našla pár inspirativních věcí. Třeba dýňové bonbony. Dýně se nám schází od babiček a já z nich pořád dělám polívku, tak myslím, že už to chce změnu.
@lenka5731 Ja mam nejstarsi dceru uz jako samostatne fungujici jednotku. A jestli si muze dat to ci ono se me fakt ve 13 letech nepta 😀 . Kdyz jdou nekam s kamoskama, tak si davaji hromadne totez, i nezdrave veci. Neresim to, nedela to denne. A stejne bych tohle uz neovlivnila.
@lenka5731 U nás je jen automat na mléčné výrobky, klasických s bagetama a spol se dávno zbavili. Ale ani v tom si holky nekupuji. Nepsala jsem,ze by si dítě vybralo okurku vs sladkost, ale domnívám se,ze jde v dětech vypěstovat určité povědomí o zdravé stravě,takže si tu sladkost vezmou jednu a ne tři.
Taky jsem našla hodně receptů na lízátka z kukuřičného sirupu. Nevím teď, zda je lepší než obyč cukr. Já jednu dobu kupovala agávový sirup (má mít nejvyváženější GI), ale pak jsem se zase dočetla, že se něco z něj trvale usazuje v játrech. Tak už fakt nevím.
Ještě mě napadlo, koupit dětem do školky balené müsli tyčinky, taky to není zdravost sama, ale aspoň by to nebylo v rozporu s hygienou a je to bez práce. Hodně kamarádek to dětem dává jako lepší variantu sladkostí. Syn má alergii na ořechy, takže pro něj je to vyloučené.

@lajla Tak já znám třeba medová. Dělala jsem třeba lipovo-medová. proto se ptám, že by příp. šla i vyrobit...