icon

Děti neustále hrabou ve skříních. Je to jen u nás?

cherie24
28. čer 2025

Ženy, necháváte děti hrabat ve skříni? Respektive necháváte je, se převlékat samostatně? Dcera co nevidět oslaví 6 let a několikrát denně řešíme vyhrabané skříně. Převléká se klidně 10x denně. Bere to i v rámci hry. Špinavé oblečení pak hází mezi čisté, čisté zas hází na zem, takže denně vznikají hromady prádla, které pak analyzuji, jestli je čisté nebo špinavé. Vysvětluji jí to po dobrém, po zlém, už měsíce to dennodenně řeším. Dostala zákaz se sama převlékat, nerespektuje to. Dostala už x krát zaracha, 100x musela místo hraní si s dětmi jít a uklízet skříně. Vysvětluji jí to porad dokola, že nám to zbytečně ubírá čas na zábavu a došla jsem k závěru, že to je marný boj. Dneska jsem objednala zámky na skříně. Je to takhle jen u nás? Zakazovali jste to dětem nebo rezignovali? 😵‍💫🤯

Strana
z2
cherie24
autor
29. čer 2025
@jiss

@cherie24 a zkoušela ses jí zeptat, jak by jí to vyhovovalo? Mám ADHD a i když až na odpadky nedošlo, dodnes mám na rodinných událostech na talíři, jaká jsem byla jako děcko bordelářka (2+1, společná ložnice pro 4 lidi.......). Zlomový moment byl asi, až jsem šla na vysokou, a začala mít konečně prostor jen sama pro sebe a možnost si ho uspořádat jen podle svého systému a mít tak kontrolu nad chaosem. Nesnáším třeba komínky v policích, protože je prakticky nemožné dodržet jednotnou šířku a padá to na člověka, když si nevybere kus seshora. Mám vše naplacato v šuplících nebo to visí. Potřebuji mít oddělené sekce na čisté a roznošené a spoustu dalších pravidel. A není to jen oblečení. Každý předmět musí mít své určené místo, pokud ho nemá, válí se někde mimo na stolku třeba tři měsíce, než mu to místo najdu... mám i krabici na "bezdomovce", kam hážu menší věci, co jednou za čas roztřídím. Tak zkusila bych jí navrhnou, aby si sama vymyslela, co jí pomůže věci organizovat, i kdyby to mel být systém kupek na zemi, zatím.

@jiss já nevím, jestli má vůbec potřebu něco někam třídit. Úklid je nejhorší část dne s ní. Celkově, nejen v oblečení. Uklízí tak, že hází věci na hromadu nebo je schovává na místa, kde je jakože já nevidím. Nejlepší je, když posbírat z 30 věcí na zemi 5 věcí, hodí je na kupu a řekne, už mám uklizeno. 😃 Kolikrát prostě jde, jí sušenku za chůze a obal hodí na zem. Když se jí zeptám, kde se jí a kam patří odpadky, tak řekne já zapomněla. Tohle říká na všechno. Jinak je to velice chytrá a zvídavá holka, ale občas mi přijde, že je to jak v té scéně ze Simpsonovi, kdy Homer má v hlavě opičku hrající na činely, zatímco Marge se mu snaží něco vysvětlit. Nemám z ní pocit, že by měla potřebu něco organizovat, ale samozřejmě to s ní můžu zkusit probrat, jestli jí nenápadně něco, jak to bude vyhovovat jí i všem ostatním.

cherie24
autor
29. čer 2025

@marketa11112 tak ten úklid je úplně přesný, z toho já úplně rostu. Když s ní mám něco uklízet, říkám si, že si asi zajdu pro antidepresiva, jinak jí zabiju. 😄 Se vším si hraje, prohlíží si to, dělá u toho x dalších aktivit. Řeknu jí ať jde sebrat tamty 2 věci a dá je tam a tam a přijdu za 2 minuty, ona si hraje s něčím úplně jiným a věci se tam válí dál. 😵‍💫 Úklid, který by zabral ani ne 10 minut děláme 2 hodiny. 🤯 Válení se ve vzteku po zemi je její velmi oblíbená součást úklidu. 😄 Taky jsem nedávno přešla na to, že chci, aby mi pomáhala, protože jak se nudí, tak provokuje nebo ublíží mladší nebo něco zdemoluje. Ničí věci z nudy i ze zvědavosti a kolikrát to byly škody i v řádu tisíců. Ještě že kojím, jinak bych asi skončila jako alkoholička... 🫣

marketa11112
29. čer 2025
@cherie24

@marketa11112 tak ten úklid je úplně přesný, z toho já úplně rostu. Když s ní mám něco uklízet, říkám si, že si asi zajdu pro antidepresiva, jinak jí zabiju. 😄 Se vším si hraje, prohlíží si to, dělá u toho x dalších aktivit. Řeknu jí ať jde sebrat tamty 2 věci a dá je tam a tam a přijdu za 2 minuty, ona si hraje s něčím úplně jiným a věci se tam válí dál. 😵‍💫 Úklid, který by zabral ani ne 10 minut děláme 2 hodiny. 🤯 Válení se ve vzteku po zemi je její velmi oblíbená součást úklidu. 😄 Taky jsem nedávno přešla na to, že chci, aby mi pomáhala, protože jak se nudí, tak provokuje nebo ublíží mladší nebo něco zdemoluje. Ničí věci z nudy i ze zvědavosti a kolikrát to byly škody i v řádu tisíců. Ještě že kojím, jinak bych asi skončila jako alkoholička... 🫣

@cherie24 ten problém s úklidem je opravdu u ADHD běžný. Oni fakt chtějí, ale fakt to nejde. Čím víc je dítě s tebou, tím méně škod napáchá jinde. 🤷 Já mám jedno dítě s kombinovanými vadami, ADHD a k tomu DMO je skvělá kombinace. A k tomu PAS, MR, vývojová dysfazie, epi..u nás bomba. Dcera toho má méně, je navíc chytrá jako opice, také zkouší, co jí projde. Navíc šílené žárlí na bráchu. Fakt si myslím, že tak trošku vím, co zažíváš. Já jsem dost imuní jedinec, tak některé věci už přecházím bez mrknutí oka, jindy je holt céres. Sranda je, že obdobné děti mám i v práci. Každopádně chce to fakt hodně trpělivosti, být neústupná a vždy situaci řešit stejně, důslednost je na prvním místě. Kdo takové dítě nemá, nedokáže tvou situaci pochopit. Lidé si fakt myslí, že ty to tomu dítěti dovolíš a nevysvětlíš. Nebo , že vysvětlení pomůže. Případně zákaz. Ne, nepomůže, tyhle děti prostě mají jiné myšlenkové pochody. A oni fakt chtějí být ,,hodní,, jen jim to nejde. Já se fakt snažím ocenit doma u dětí každou maličkost, chválit a chválit. Ale tedy zákazy padají na jejich hlavy také. Jsem na děti přísná, defakto využijí každého mého zaváhání. Se synem jsem jinde, ten fakt kde čemu nerozumí a je to někdy očistec. Jsem šťastná za dceru, ikdyž ten její bordel je něco. Ale opravdu si myslím, že to zdědila tak trošku po tatínkovi. Ikdyž on to nechce slyšet.
PS . Syn právě zlomil podnož u masážního křesla za 30 t. Oprava bude dost drahá.

vanocni_stromecek
29. čer 2025
@cherie24

@blondynka400 a právě proto, že krom vyhrabané skříně zanechává všude po domě své svlečky, roznáší bezmyšlenkovitě hračky a krámy všude po domě a střídá aktivity po pár minutách, aniž by si předchozí zábavu uklidila, dokonce je i schopná házet odpadky po zemi a dělá nám z domu vyloženě chlív, tak si myslím, že aspoň obsah skříně by mohl zůstat ve skříni. 🙂

@cherie24 u nás to samé, malá má 4,5 roku a denně se x krát prevlika, a oblečení je pak všude, to samé i s hračkami, taky nevydrží u ničeho..všude něco rozházené, a já už jsem z toho taky zoufalá...taky ji vysvětluju a vysvětluju, odkyve, ale dělá dál...

ckei
29. čer 2025

@cherie24 v šesti letech?? Ne, v šesti letech se oba sami standardně převlékali,a i si většinou sami vybírali co si vezmou, špinavé prádlo házeli do koše na prádlo. Dcera Tě má očividně v paži a za služku.

ptoskovas
29. čer 2025

Malá to dělala asi do 5 let taky. Pokoušeli jsme se jí to několikrát vysvětlit, že to nemá dělat. Vždycky vše odkývala, slíbila, že už to dělat nebude a ještě ten den se to většinou zopakovalo. Až když jsem jí řekla, že má za mnou přijít a půjdu oblečení zkoušet s ní, tak se to změnilo. Nechala jsem jí to sice vytahat ven, ale potom jsem trvala na tom, že to musí všechno uklidit. Z počátku to bylo náročné, ale potom se uklidnila. 🙂

Strana
z2