icon

Dítě nepoužívá slovesa

billi
12. led 2018

Dobrý večer,
setkala jste se některá s tím, že by dítě nepoužívalo slovesa? Syn používá 2 a za poslední skoro 2 roky žádné nepřidal. Slovesa ani neopakuje, když slovo zopakuje a zjistí, že to bylo sloveso, tak už ho podruhé neřekne.
Místo sloves používá někdy citoslovce, ale většinou nic.

Strana
z2
billi
autor
14. led 2018

@ivular hračky používá normálně, i když si moc nehraje. Teď po mně pořád leze, takže já stavím Duplo a on mi leze po zádech. Ale když má dobrý den, tak si vyhraje pěkně.

buldrik
14. led 2018

@billi kolik slov rekne v jedne vete ?

billi
autor
14. led 2018

@buldrik hodně. On mele pořád. Ale je to změť citoslovcí a podstatných jmen, kdy většinu slov několikrát zopakuje.

buldrik
14. led 2018

@billi tohle mi trochu pripomina moji malou, i kdyz u nas ma 4jazyky - mala slovni zasoba, vety s max 3 slovy, obrovsky problem udrzet pozornost.
Pamatuju na prvni setkani s nasi logopedkou. Logopedka Si s malou hrala hodinu, skoro na ni vubec nemluvila a presto silvi sama rekla 5 novych slov ! Zacali jsme uplatnovat hanen principy (je to doplnek k logopedii) a po 4 mesicich se mala zklidnila, vic si rozumime, jeji slovni zasoba se ztrojnasobila, postupne pouziva slovesa a vety az o 7 slovech.

billi
autor
14. led 2018

@buldrik u nás jeden jazyk, ale taky malá slovní zásoba. Na ty hanen principy kouknu.

buldrik
14. led 2018

@billi nam pomohla strategie pockat-pozorovat-poslouchat . Prakticky priklad - mala si oblikne svetr a pak se zacne kroutit a sundavat si ho. Mne by mama kdyz jsem byla mala asi vlepila jednu. Ja tomu dam chvilku a pak si treba vsimnu ze ji vadi neodstrihnuta visacka. Popisu situaci (jedno, dve slova) a prinesu nuzky a spolecne to odstrihneme (a zase pouziju nekolikrat slovo nuzky, smik nebo strihat).
Co se tyce otazek tak se ptam jen takove, ktere je schopna odpoveded (nejjednodussi jsou ano/ne a vyber mezi 2 moznostmi, pak treba “kde”. Ptat se aby neco popsala je kontraproduktivni).
Prestali jsme pouzivat “rekni ....”.
Vytvarim situace, ktere podporuji mluveni. Treba ji dam jogurt, ale zapomenu lzicku. Tak cekam, az si o ni sama rekne. Driv by si ukazala, ted uz rekne mami, lzicku prosim.
Hodne zpivame (vytvorila jsem jednoduche vlastni pisnicky na zname melodie, pro kazdodenni cinnosti jako cisteni zubu, oblekani.... nejenze uz nemam problem s oblekanim, ale pisnickou se naucila dalsi slova).
Je toho vic a jako celek to funguje bezvadne.

krystalka
14. led 2018

@billi - jak to tak průběžně pročítám, tak mi to nápadně připomíná mého syna s expresívní vývojovou dysfázií - ve 3 letech několik málo slov typu ham, tam, bum...jinak jen citoslovce, zvuky zvířátek, občas si vytvořil nějaké vlastní slovo, tvořil si i svoje znaky....pokud bychom dělali, že nerozumíme, tak se zaseknul úplně a přestal s námi komunikovat, nebo chytal hysteráky....ve 3,5 používal dvouslovná spojení "máma hají" , "táta ham", nějaké "táta je tam" fakt nehrozilo....tříslovné větičky kolem 4 let, úplně bez gramatiky, opakovat po nás začal taky až kolem 4 let...otázka "co to je" přišla těsně po 4.roce, "proč" ještě o něco později....od 3,5 let jsme chodili co 14 dní do SPC na logopedii, od 4,5 chodil do speciální školky, kde měl super logo péči...ke klasické logopedce jsme ani nechodili, dávala termíny jednou za měsíc i déle, což je zoufale málo....kolem 5.roku nastal větší posun, kolem 6. další....dneska je mu skoro 10, chodí do 4.třídy a má samé jedničky, na řeči už prakticky není poznat, že měl nějaký problém.... Byli jste u psycholožky? Jestli máš pocit, že úplně nerozumí, tak bych tam určitě zašla, ona zjistí, jak na tom je v jednotlivých složkách vývoje, i to porozumění....třeba u dysfázie existuje jednak expresívní, kdy dítě rozumí, ale má problém dát dohromady správně slova a věty, nebo receptivní, kdy dítě sice opakuje, co slyší, ale nemusí třeba vůbec rozumět, co se mu říká.... nebo může být kombinace obojího....většinou se dělá klasické kolečko - logoped, foniatr, neurolog a klinický psycholog....my jsme to absolvovali mezi 3. a 4. rokem....tak jestli jste nikde ještě nebyli, tak by ho asi někam objednala, ty lhůty bývají dost dlouhé, i několik měsíců, tak ať je pak čas s tím pracovat, než půjde do školy....

billi
autor
14. led 2018

@lusynkova
@1lenuska1 máme ještě jednu otázku. Jak učit dítě nová slova? On nikdy nic nevyslovil sám. Občas se snaží, ale chce říct třeba "páv" a z něj vypadne "moj", to mu řeknu "tys chtěl říct páv?" když mi to odsouhlasí, tak postupuju po písmenech, řekneme spolu "p, pá, pá-f, páf". Jinak si třeba prohlížíme a on jede svojí řečí, tak mu říkám, že to zvládne už říct a zase stejným způsobem (třeba méďa - m, mé, ďa, mé-ďa, méďa).

billi
autor
14. led 2018

@buldrik a jak jsi dospěla k tomu, že si o tu lžičku řekne? Náš si neřekne a raději si pro ni dojde. Když jsem se snažila, aby si řekl o pití, tak to skončilo tak, že se na to vykašlal a raději odešel.

@krystalka my už kolečko máme. Slyší dobře, neuroložka od dveří zkonstatovala, že to je líný kluk. No a jezdíme na logopedii.

krystalka
14. led 2018

@billi - u nás třeba k tomu, že si o něco řekne, musel dozrát....nedal se donutit nijak....takže jsem pokaždé když ukázal jenom řekla "mami prosím pití" apod....a on to pak časem začal používat sám....celkově jsme tenhle přístup používali na všechno....nikdy jsme ho nenutili "řekni....." to se sekal a nezmohli jsme s ním nic....prostě jsem pokaždé jenom zopakovala to, co by měl říct a on to časem začal používat....stejně tak, když nějaké slovo říkal pořád špatně, tak jsem ho opravovala jenom tak, že jsem to po něm zopakovala správně, nenutila jsem ho to hned opakovat....ono prý děti co mají problém s řečí, tak musejí nějaké slovo, nebo spojení slyšet třeba 50x, než si ho zafixují...na rozdíl od jiných dětí, kterým to stačí slyšet třeba jednou dvakrát...
A co se týká těch vyšetření - pohybuji se mezi dětmi s různými problémy už několik let a od doktorů, kteří mezi dveřmi zkonstatují, že je dítě líné, bych utíkala co nejdál, žádné dítě nebude dobrovolně mlčet, pokud nemá ovšem nějaký problém....to, že používá cokoli jiného, místo řeči, většinou značí, že ten problém někde je....objednala bych ho k nějaké dobré klinické psycholožce, aby zhodnotila všechny složky vývoje a zjistila, kde je vlastně problém....tam se ale obvykle čeká několik měsíců na termín....a logopedii by to asi možná chtělo intenzivněji...

lusynkova
14. led 2018

@billi Běžné je, když se dítě učí nová slova samo. Můj syn např. říkal autobusu BB, kolem roku a půl to byl BUS a teď už je to AUTOBUS. Řekl BB a já jsem řekla: Ano, to je autobus. Nová slova se v logo učí systematicky - tzn. učím např. hlásku K, začnu se slabikami Ká, Ké atd... Poté se učí slova s hl. K.
Pokud chcete naučit slovo páv a dítě umí všechny hlásky, neučte izolovaně zopakovat P, ale rovnou PÁ. Přidejte PÓ, PÉ apod, poté zkoušejte slova - PÁ-F, PÁ- PÁ apod. Pokud bysto páv řekne takovou zkomoleninu, opravdu to není jen o tom, že by měl problém se slovesy...

krystalka
14. led 2018

@lusynkova - přesně tak, dítě, které nemá žádný problém, ty slova běžně odchytává tak nějak samo....to, že se musí každé slovo víceméně pracně učit, vypadá spíš na nějaký podobný problém, jako jsme řešili třeba my....

billi
autor
14. led 2018

@lusynkova takto se nová slova učil první syn. Naprosto bez problémů.
On skoro všechny hlásk umí, ale jak řeknu pá, tak on zopakuje klidne má. Takže musíme po písmenech, až se dostaneme ke slovu. Většinu slov učíme několik dní, než se je naučí tolik, aby je uměl vyslovit sám a bez nápovědy.
Vím, že má s řečí problém, ale logopedka se tváří, že je největší problém v tom, že neříká slovesa. Aktuálně je máme učit. Za víc jak 2 měsíce se nenaučil vlastně nic.

krystalka
14. led 2018

@billi - tohle na mě fakt působí spíš jako nějaká ta dysfázie nebo něco....asi bych hledala jinou logopedku....třeba i nějakou soukromou, kam byste mohli chodit častěji...jako těžko se bude učit slovesa, když nezvládne zopakovat jednoduché slovo apod....a nejde ani tak o tu výslovnost, v téhle fázi jde spíš o to používání a opakování slov a spojování dohromady....výslovnost se řeší obvykle až naposled, pokud mezitím průběžně nenaskočí sama, jako to bylo u nás, trochu víc trénovali jen r a ř....ale to už mu bylo asi 5.....jinak slovesa jsme trénovali na kartičkách s obrázky - táta leží, táta jde, táta sedí, máma vaří a tak pořád dokola....měli jsme na to obrázky přímo od logopedky....vždycky to s ním dělala tam a pak jsme je dostali domů....

billi
autor
14. led 2018

@krystalka to přesně máme a děláme, ale on nechce. Máme jich cca 40 a neumí ani jedno. Výslovnost neřeším.

krystalka
14. led 2018

@billi - no jo, ono je to s nimi někdy těžký....já si pamatuju, že syn zase ze začátku nesnášel kreslení....no a když jsme byli tenkrát poprvé v tom SPC na logopedii, tak logopedka ho naprosto úžasně dokázala přimět ke spolupráci tím, že si všimla, že má s sebou plyšovou kočičku, kterou s sebou tehdy tahal všude....a prý že spolu namalují té kočičce klubíčko, aby si měla s čím hrát....no a já pak už jenom užasle sledovala moje normálně nekreslící dítě, jak ochotně zkouší na tabuli malovat spirálu 😀....a celkově spoustu věcí doma se mnou dělat nechtěl a s logopedkou bez problémů....takže i proto je někdy lepší, když se chodí častěji....jinak ještě k tomu kreslení - to nekreslící dítě potom o 2 roky později malovalo i 10 pěkných obrázků denně a chodí už třetím rokem do výtvarného kroužku 🙂

buldrik
15. led 2018

@billi na zacatku ukazovala prstem a brecela. Tak jsem rekla “lzicka”, podala ji novou a zase jen rekla “lzicka”. Casem ji doslo, ze kdyz misto ukazovani a vztekani se se pokusi mluvit, budu ji lepe rozumet. Pak zacala rikat neco jako “zika”, tak jsem to po ni zopakovala (“zika”) a pak rekla znova se spravnou vyslovnosti. Tim ji davam najevo, ze ji posloucham a rozumim a zaroven nenasilne upravuju vyslovnost. A to “prosim” pridala casem sama, kdyz nic jineho, umi krasne podekovat a poprosit 🙂
Nebo jsem ji ucila slovicka nahoru/dolu. Lezeli jsem na zemi, zvedala nohy nahoru, tak jsem ji zvedla taky a rekla”nahoru” a nasledovano zachvili “dolu”. Takze takhle zvedame a pokladame nohy na zem a v nejaky moment prestanu a cekam, co udela. Ne vzdy se chytne na prvni pokus, ale pak v nejaky moment sama pokracuje a rekne to slovicko, ktere zrovna slysela asi tak 10-15krat.
Ja vim,ze u jinych vetsiny deti to jde prirozene, ale my jsme uz vnitrne prijali fakt, ze mala je silne opozdena ve vyvoji reci a proste na to musime jit jinak.

billi
autor
16. led 2018

@buldrik tak to u nás nepomáhá. Dokud ho nedonutím to vyslovit, tak to prostě neřekne. Jsou určité fráze, co opakujeme denně už víc jak rok a nic. Hlavně on se něco naučí říkat špatně a neopraví se. Má takhle asi 8 slov, co už by i měl umět vyslovit a nevysloví.

Strana
z2