Dítě půjde do školky později, třeba až v 5 letech
Zdravím maminky, prosím, podělte se se mnou o své zkušenosti, pokud jste své dítě daly do školky později než je obvyklé, tzn. třeba až v 5ti letech nebo třeba pouze do předškolní přípravy. Mému synovi jsou právě 4 roky, chtěla jsem ho dát teď od září do soukromé školky, kde je málo dětí, ale i tak to nedává. Je na mě dost fixovaný, byla jsem tam několikrát s ním, aby zjistil, jak to tam funguje, ale když mluvíme o tom, že by tam měl zůstat sám, říká, že má hrozný strach, pláče, klepe se. Do toho jsem právě otěhotněla a mám pocit, že tyhle stresy nemáme oba zapotřebí. Sama jsem to měla stejně, když jsem byla malá, školka byla pro mě vždy děsný stres, byla jsem neustále nemocná. Oproti tomu nástup na základní školu byl pro mě bez problémů, tam je to prostě jiné.
Prosím tedy maminky, které to měly se svým dítětem podobně a nechaly ho doma déle, aby mi napsaly, jestli to bylo později více v pohodě, jestli dítě nějak zvykaly na kolektiv (třeba návštěvou nějakých kroužků apod.)...
Mockrát děkuji 🙂
Simona
Tak to je mazec. Já mám u dvou kluků zkušenost se školkou v pohodě. Uvidíme, co maličká, ale tam je ještě dost času. Jako oba byli ze začátku trochu smutní, zůstali tam sami a tak, ale zvládli to rychle. Teď jsem se ale na podobné téma bavila se známou, ta si nemůže vynachválit, že staršího kluka poslala do školy až na poslední rok před školou a bylo to super. Zvykl si na děti a spolupráci. A ty předchozí roky byl doma s ní, protože byla na mateřské s dalším. To mi přijde super, když má dítě dost kamarádů a aktivit. Trochu mě mrzí, že mi to nevychází :D
Nečtu celou diskuzi, ale přispěju svojí zkušeností. Já sama jsem do školky nikdy nechodila a rozhodně mě to do života a pří nástupu do školy nepoznamenalo. Sama o sobě vím, že by mi školka nesedla a jsem moc ráda, že jsem tam nechodila. V první třídě jsem si všimla, že se někteří už znají "ze školky" (pro mě tehdy absolutně cizí slovo), ale neřešila jsem to, kolektiv byl celý nový.
Já bych to nelámala přes koleno a prostě bych to dělala tak, ať je vám všem fajn. Sama školku ani pro syna neberu jako dogma a nutnost, nebo dokonce záruku pro správný start do života...
Zkušenost nemám, děti šli brzo, ale jako matka dvou dětí ti řeknu jedno... Vykašli se na okolí, vykašli se na názory ostatních. Dělej věci tak, jak cítíš, že jsou pro tvé dítě nejlepší. Pokud se syn ve školce necítí a ty máš pocit že to je trápení, tak ho tam nedávej. Proč by jste se měli trápit oba, když tam nemusí? Buď ráda, že tě nic nehoní, nechodíš do práce a do školky ho nemusíš dávat kvůli jiným věcem. Pokud chceš, můžete místo školky chodit do kolektivu, na tanečky, zpívání, cvičení... Ať se otrká, jste spolu, a další rok pak může na kroužek chodit na hodinu i sám, uvidíš co mu bude vyhovovat. Určitě je fajn, aby znal jiné děti, naučil se s nima komunikovat, hrát si, ale kvůli tomu nemusí pryč od maminky... Vždyť i povinný předškolní rok jde řešit domácí výukou, když na to přijde 🙂 Lámání čtyřletých dětí je podle mně zvěrstvo... Jasně, později jsou povinnosti, dítě musí do školy, musí se "přizpůsobit", ale furt je mnohem starší a zralejší než ted, ve čtyřech...
@anetka1701
Děkuju ti mockrát za příspěvek, mluvíš mi ze srdce. Už minulý školní rok jsme chodili se synem do sokola 2x týdně, tam fungoval s dětmi bezvadně, ale jak vejdeme do školky, drží se mě jak klíště, má strach, je to úplně jiné. Dáme zase nějaké kroužky a bude to fajn.
Co se týče náročnosti péče o starší dítě spolu s miminem, myslím, že situace bude o dost jiná, když je mezi nimi skoro 5 let, než když jsou děti od sebe třeba jen dva roky nebo méně. Syn už si dost vyhraje sám, leccos chápe, ze zprávy o novém sourozenci měl obrovskou radost, myslím, že se bude chtít podílet na péči o miminko. Upřímně si myslím, že si to oba moc užijeme 🙂
@kajalka podle me se dogma, ze uderem 3.narozeninn dite musi do skolky, vzalo kvuli tomu, ze vetsine maminek konci pobirani rodicovskeho prispevku a musi se vratit do prace. Malokdo si muze dovolit byt zadarmo doma. 😉
Tohle strasne zalezi na diteti... nektere deti jsou vylozene typy, kteri do kolektivu chodi radi, tesi se tam, vsude vykladaji, ze ''chodi do velke skolky'', takove deti je skoda drzet doma, kdyz jim ta skolka hodne dava. A pak jsou deti spis introvertni, ktery jsou spokojeny s maminkou a skolka je pro ne stres, a tam zas naopak nema smysl to hrotit. Nesnasim zobecnovani typu ze ''dvoulete dite do skolky nepatri'' nebo ze ''jezis ta je blba, ta ho dala do skolky az v peti letech''... delejte to, co vam pripada pro vase deti nejlepsi a udelate urcite spravne. Vidim to treba i u sebe a svych sourozencich... kazdy z nas sel do skolky v jinem veku, protoze jsme kazdy jiny a rodice to prizpusobili vicemene nasim potrebam.. ja jsem sla dost brzo, jeden bracha zas dost pozde.. proste to vezmete podle ditete a stujte si za tim a verte si 🙂
@lvicek2000 jj, to rozhodne.. moje mladsi dite tak taky dopadne.. neumim si predstavit, ze bychom na tom byli financne tak dobre, abych mohla byt doma zadarmo... to je pak jina vec no.
@karlajasmine no u nas je to prave aktualni 😀 Nastoupila cerstve ve 3 letech, ale nastesti zatim v pohode.

@kajalka ja to ovšem takto nenapsala a ani nemyslela. Takže tady nevidím nic k řešení.. Myslela jsem to tak, ze jsou i takové deti.. kde si pak od sebe rady odpocinou napr.. A jak už jsem psala všude jsou jiné podmínky ( které se tady ztuha odkryjou no nejmenších detailu) a těžko bude vše pasovat na každého.