Do kolika školek mohu dítě přihlásit?
Ahojky holky,
mohu se zeptat, jestli někdo víte nebo máte zkušenosti do kolika školek mohu dítě přihlásit??
Jedná se mi o zvýšení pravděpodobnosti přijetí. Dcera měla loni v listopadu 3 roky a od září bych ráda, kdyby už šla do školky.
Popravdě už by klidně mohla chodit od loňského září ale ve všech státních školkách mi bylo řečeno, že pokud nemáme trvalé bydliště v místě MŠ, nemám šanci.
Letos jsem objevila možnost jít na zápis s nájemní smlouvou, tak to určitě udělám ale bojím se, že mě stejně dceru nevezmou, proto bych ráda zašla do co nejvíce školek, jen nevím, jestli je to možné.
Děkuji za každé info.
pa
Soukromá školka je u nás tak za 8,5. Je super, ale plná.. a pravda je že ne každý má jednak možnost, jednak peníze. Je rozdíl vydělat 18 a dát 8,5 za školku nebo vydělat 11 a zaplatit soukromou.. to je fakt nanic. To může být dítko s mámou doma, to souhlasím.
@curdibilka Díky za odpověď. U nás na vesnici se totiž vždycky už dopředu všechno ví..🙂 Kdo třeba bude hlásit dítě jinam, protože to má po cestě do práce atp...🙂 Ve městech je to teda více komplikovanější. Na druhou stranu myslím, že i ty ředitelky chápou, že ne každý má na školku soukromou a snaží se tedy dítě umístit ve státní... Tady na vesnicích se sice situace pomalu mění (počet dětí tady spíše klesá), ale je to vesnice od vesnice jinak. Někde nepřijmou všechny, někde bojují o děti a vezmou děti i z jiného bydliště nebo třeba 2,5leté s plínou...
@primaska hele, třeba prodavačka nebo uklízečka na to asi dosáhne tak tak (na 10 tisíc) a kolik jich je, že? Vždyť i učitelka v MŠ, což je kvalifikovaná a velmi zodpovědná a náročná práce pracuje za nějakých 12 hrubého; takže určitě né každý si může dovolit soukromou MŠ, obzvlášť třeba uklízečka/prodavačka v Praze (kde pravděpodobně zaplatí za školku víc než si vydělá - protože těch deset tisíc, to je třeba v Praze docela utopie, to je spíš horší školka)
Jak jsem psala - na naší Praze se pak ředitelky sejdou i s vybranými přihláškami na MÚ a tak se řeší, která si jaké dítě vezme, dle kapacity...pokud má dítě více přihlášek, logicky se dostane tam, kde je menší zájem...Takže maminky, které jsou zoufalé, těch přihlášek dají víc, ale tím se stane, že se třeba détě dostane tam, kam ani tak úplně nechtějí...Takže ono to má i nemá smysl...
@madrilena
@berenika39
@barka79
To jsme se teda dostali úplně někam jinam než je diskuze. Nehodlám tu řešit něčí výplatu..
@primaska no ona ta výplata v případě soukromé školky je to nejdůležitější🙂. ale je fakt, že o tom otázka nebyla.
už mlčím🙂
@primaska psala jsi, že to je přidělávání práce ředitelkám, ale to je jedno...
Jinak bych ještě dodala, že se nikdo nemůže spoléhat na to, že třeba budete ve školce v pořadníku pod čarou a někdo vám zavolá až se uvolní místo i když je to žák třeba prezentovaný....Mladšího mi loni nevzali (ano měl 3 roky až v prosinci, tak jsem s tím počítala), ale byl udělanej pořadník dětí podle věku a jak by se uvolňovali místa ve školce, tak nás měli kontaktovat...no nedávno jsem zjistila, že už bylo přijaté listopadové dítě, ale jiné říjnové ne...tak jsem se byla poptat ředitelky jak to u nás vypadá, jestli má syn naději se ještě v průběhu roku dostat (nechtěla jsem žádné sliby, prostě jen zkonzultovat jak se to vyvíjí) no a to byl fakt rozhovor, výmluvy i jasné lži, které mi přišlo pod úroveň jí vyvracet....nakonec jsem obvolala různé školky a v jedné neměli pořadník a syn tam teď nastoupil (a to u nás jsou školky propojené)...takže závěr z toho plyne, že člověk musí být dostatečně aktivní a né spoléhat, že se o vás ví....
Vidím, že problémy míst ve školkách hýbou světem. Škoda, že naše školka není blíž k vám všem. Kapacita 70 dětí, pobíhá jich tam sotva 30. Jak rádi by u nás nějaké to dítko přijali, ale nejsou. Škoda. Takže pořadník, více přihlášek, nic takového. To jsme vesnice s téměř 1000 obyvateli.
@primaska tak to ale je; píšeš, že pro ženskou není problém vydělat 10000 Kč čistého; pro někoho to problém je; a ještě když někdo dojíždí, tak platí dopravu, ve školce platíš obědy, dítěti platíš jídlo ve školce, vybavení do školky - to všechno dohromady není zanedbatelná částka a je potřeba si to uvědomit
V Brně je do státních školek jednotný zápis s následujícícmi kriterii http://zapisdoms.brno.cz/kriteria-rizeni Takže má smysl si podat více přihlášek, pokud člověk nemá představu, do jaké školky se hlásí více dětí, vyplatí se zkusit všechny školky v dané městské části..
@madrilena Nejsem z oboru, ale platy učitelů nejsou tak malé. Vystudovaná učitelka MŠ má dle zběžného náhledu minimálně 15 tis. (učitelka MŠ má spadat do 8.-10. platové třídy a nevím, jestli jsem našla aktuální výměry, ale myslím si, že to méně nebude) 😉
@valik to nebylo myšleno přímo na tebe, spíš tak nějak celkově. Protože toto myšlení já prostě nechápu. Třeba i to, že je to ředitelky práce. Jsi si tím až tak jistá? Víš vůbec co všechno musí dělat?.... Oni krom toho, ž dělají ředitelku taky normálně učí. Krásně to napsala @curdibilka . Tady máš jasně praxe dokázano, že to problém je. To samé vím od naší ředitelky....
@betelgeuzz asi jsem tedy tenkrát navštívila "blbé" školky. Ale byla jsem ve 4, po rozhovoru s ředitelkama mi bylo ve 3 jasné, že to prostě nedopadne, jelikož byl problém věk. V té poslední jsme se rovnou domluvily, že to problém nebude a taky nebyl. Nevidím tedy důvod, proč bych měla do těch přechozích přihlášku dávat. Co mám kamarádky, dělají to stejně a nikdy to problém nebyl.
@madrilena to jsme ale zase u toho. Co tě tedy drží u současného zaměstnvatele? Vše je jenom otáka priorit, jak si to člověk udělá. Navíc dítě má taky otce, který může pomoct a atd. Já jak už jsem tu psala mám zatím děti roztrkané různě, jinak to nejde (mladší je ještě na státní malá, půjde až v září), zabere mi to s cestou do práce tak hodinu. Ale tak to prostě je a i ten čas v autě si užíváme, fakt v tom nevidím problém. Ale chápu, že někdo ano, je to každého věc. Ale prostě vše je otázka priorit a jak jsem psala, lidí až na výjimky spíš hledají důvody proč to nejde a nadávat než přemýšlet, jak to udělat, aby to šlo.
@madrilena učitelka 12 tis hrubého? Třeba v Praze určitě ne 😀 To samé uklízečka.... U nás v nemocnici mají tedy rozhodně více 😀 Prodavačky taky.... Ono je potřeba rozlišovat regiony a podle toho tedy i ceny soukromých školek...
Ale souhlas, že o tom tato diskuze není.
@jitule23 a kde tato zázračná školka je? 😕 😀
@vilibalda souhlas. V Praze mají učitelky v MŠ kolem 18 tis. , tedy co jednu znám. A je to úplně obyčejná státno školka
@lenkavd Vím co všechno musí dělat a jsem si jistá, že výuka ve třídě i toto telefonování patří do náplně její práce... Možná je to pro ni obtěžující, ale do náplně její práce to patří.... Rozhodně toto nepíšu proto, že bych si její práce nevážila. Ale to je stejné, jako kdyby pekař řekl, že zaděláváním těsta se uzadělává k smrti... Možná jo, ruce ho budou bolet, ale k pečení to prostě patří. A i když jako dítě z učitelské rodiny mám k tomuto povolání úctu, chápu, že si někteří rodiče podají více přihlášek....
@lenkavd podívej se, já nejsem ani uklízečka ani prodavačka ani učitelka v MŠ, místo zaměstnání řešit nebudu; já tu řeším situace, které mohou poměrně často nastat a které tu mnohé diskutující vůbec nezohledňují a činí závěry na základě vlastní situace; takže ty třeba můžeš mít jedno dítě v soukromé, druhé dítě ve státní a zaměstnání o kus dál, rozhodně však nemůžeš říkat na základě vlastní zkušenosti, že když se chce, všechno jde; prostě pořád bude hodně lidí, které dovážení dětí do různých školek a práce někde v tramtárii zlikvidovat; to je to samé, jako bych já říkala, že moje děti půjdou obě do soukromé školky, tak když to dokážu zaplatit já s partnerem, proč to neudělají všichni ostatní; nebo stejně tak, jako když někdo dostane děti do MŠ někde kde je málo dětí a tvrdí, že matka, která nedostane dítě do státní školky, neudělala dost; tímto způsobem se opravdu uvažovat nedá
A já jsem na Vás vyjela a jednám s Vámi bez respektu??? Snažím se pouze vysvětlit svůj názor. Že chápu, že si maminka podá více přihlášek. Já si práce učitelů vážím. Nikde jsem neřekla že ne....
@lenkavd
dobře, když rozlišujeme regiony, tak slušnou školku v Praze seženeš za 13000 Kč + jídlo a častokrát je to mnohem víc; docela by mne zajímalo, kde (ve které nemocnici) má uklízečka na to, aby si takovou školku mohla dovolit (já si snad někde ty tabulky najdu) a pak školství je financováno z jiných zdrojů než zdravotnictví, jsou to dva odlišné obory; školství je daleko více podfinancované než zdravotnictví
@lenkavd Učitelka v MŠ má plat podle tabulek, jestliže má tedy 18 000 čistého, pak není začátečník a má odpracovanou nějakou dobu a pak má asi teda i osobní ohodnocení. 🙂 Tím chci jen říct, že ve státních MŠ mají všude po republice učitelky plat stejný - tabulkový, to jestli jim ředitelka dá nějaké osobní ohodnocení nebo příplatek za kroužky či jinou nepedagogickou (vesměs administrativní) činnost, je už věc druhá. 🙂 Ale to je jedno, jinak bych ještě dodala, že nejde ani tak o to telefonování po zápise jako o to, že jim utíkají děti - namísto dítka, které si podalo 5 přihlášek a které bylo přijato i do jiné školky/školek, mohla ředitelka ihned vzít jiné dítě, které jí tak ale uteče, protože po zápise hledá rodič nepřijatého dítěte jinou školku. Prostě kolotoč, proto to ředitelky ve velkých městech nemají rády, když se podává hodně přihlášek, ale jako rodič to taky chápu. 🙂
@curdibilka Přesně to si myslím, ony ty ředitelky zas takový problém s telefonováním určitě nemají...🙂 Vašeho povolání si vážím, dobře, že jste tady osvětlila situaci z profesního pohledu...
@curdibilka I pohledu matky..🙂
@madrilena ty jsi ale úplně nepochopila, co jsem tím chtěla říct. A taky jsme zabředly někam úplně mimo téma. Takže bych ne nechala být 😉
Ad ta soukromá školka, myslím že je fakt dobrá a stojí 10 tis 😉
Ps: kde jsi vzala, že se všechny nemocnice musí řídit tabulkami? Záleží kdo je vlastník. Já třeba jako doktor taky nemám tabulkový plat. Ad uklízečka u nás, na soukromou školku by měla, akorát je to ten případ, že už by jí moc nezbývalo a tedy to ztrácí smysl, ale určitě by jí ohla zaplatit a něco jí zbylo.
@curdibilka složení platu nevím. Jen jsem reagovaal na těch 12 tis, že to je fakt málo... Ale díky za vysvětlení 🙂
@valik me semnou ne 😀 Já myslela respekt k ředitelkám školek a k tomu proč jim práci zbytečně ztěžovat.... 😉
No, mě by zajímalo, kdo z nás/vás by na sebe vzal tu odpovědnost mít na starost 28 harantů...a přijde mi úsměvné řešit, co je a co není čí práce a jak moc je to náročné...já bych v kůži učitelky nechtěla být ani minutu....
@lenkavd Tak se třeba už konečně pochopíme. S ředitelkou školky jednám zásadně slušně a s respektem, ale to, že maminky v určitých situacích podají více přihlášek chápu a neberu to jako znevažování učitelského povolání. Pokud by rodiče podávali více přihlášek z legrace, aby zatížili ředitelku administrativou, tak to vidíme stejně. To by pěkné nebylo. Akorát já na rozdíl od Vás si prostě myslím, že ne každý rodič má možnosti vozit dítě daleko do soukromé školky a tak raději více zaměstná ředitelku při zápisu přihláškami. A NE proto, že by si jí nevážil nebo nerespektoval... Prostě je to pro něj lepší řešení. A nemusí to být líný a vymlouvající se rodič.... 😉
Jak řekla Liška: řeč je pramenem nedorozumění... A to chudák nevěděla, že se jednou budou lidi vykecávat na internetu... 😀
@curdibilka Ve velkých městech není problém volné místo zaplnit, takže v tom problém nevidím.

A nepracující matky už snad nevyřazují proboha nikde! (Respektive jejich děti) Teda doufám! Jak by si asi taková matka měla najít zaměstnání 😠