icon

Do kolika školek mohu dítě přihlásit?

marseluska
3. bře 2015

Ahojky holky,
mohu se zeptat, jestli někdo víte nebo máte zkušenosti do kolika školek mohu dítě přihlásit??
Jedná se mi o zvýšení pravděpodobnosti přijetí. Dcera měla loni v listopadu 3 roky a od září bych ráda, kdyby už šla do školky.
Popravdě už by klidně mohla chodit od loňského září ale ve všech státních školkách mi bylo řečeno, že pokud nemáme trvalé bydliště v místě MŠ, nemám šanci.
Letos jsem objevila možnost jít na zápis s nájemní smlouvou, tak to určitě udělám ale bojím se, že mě stejně dceru nevezmou, proto bych ráda zašla do co nejvíce školek, jen nevím, jestli je to možné.

Děkuji za každé info.

pa

Strana
z7
anina32
5. bře 2015

Ach jo to je zase debata ☹ Takže jenom dodám k tomu co jsem psala na začátku že budeme dávat přihlášku do sedmi školek, tak na konec jich bude ještě víc. V různých místech republiky je se školkama různé, konkrétně v našem okrese je situace naprosto tristní. V naší vesnice není školka už asi 45let, manžel od tud pochází a vozili ho do školky jinam. Nejsem blázen ani exot, tolik přihlášek tu podává každý kdo chce aby se jeho dítě dostalo do školky. V blízkém městě je pět školek a většina maminek z toho města podává přihlášku do všech pěti. Přesto se každým rokem nedostane na všechny i když tam mají trvalé bydliště. Konkrétně z naší vesnice vozí děti do školek i dvacet kilometrů daleko a na úřadě kde jsem se byla na školku ptát mi odpověděli že se školkou to tu je prostě blbý. Ano je tu možnost soukrommé školky, už jsem si zjišťovala konkrétní informace, ale z platu pokladní na soukromou školku a dojíždění nevydělám. V srpnu budou synovi tři, mám se vrátit do práce, ale popravdě nevím jak to udělám když mi ho nevezmou, hlídání nemám, babičky už jsou obě na hřbitově a manžel se vrací domů jenom na víkendy. Ptala jsem se všude možně, nikde mi dopředu neřeknou že mi dítě vezmou, přímo i doporučují zkusit radši i školky jinde, tak to prostě udělám, navzdory tomu co na to říkáte tady.

curdibilka
5. bře 2015

@hojda To není až taková pravda, pracovala jsem v jedné z velkých ostravských školek, kde bylo cca 120 dětí a problém býval. 🙂

madrilena
5. bře 2015

@lenkavd
platové tabulky:
http://flek.cz/clanky/dalsi-tipy-a-informace/pl...
btw, u státních zaměstnanců je úplně jedno, jestli jsi v Praze nebo v Kroměříži, platové tabulky jsou stejné pro celou ČR

hojda
5. bře 2015

@curdibilka V místech, kam se lidé stahují za prací je po místech ve školkách většinou převis poptávky. A pokud má školka problém kapacitu naplnit, tak přece nebude otevírat tolik tříd.

hojda
5. bře 2015

@anina32 Přesně, myslím, že v tvé situaci nejde ani nic jiného dělat. Chápu, že se to ředitelkám školek nelíbí, ale takto je bohužel nastavený systém a musí s tím nějak žít. Pokladní v obchodě se taky nebude líbit plno věcí, ale taky s tím nic nenadělá, že? U nás třeba školku přistavěli, ale třeba předškoláky musí ředitelka vzít odkudkoliv, takže rodiče se k nám do školky přihlašují ač tu nemají trvalé bydliště, ale vyhovuje jim to při dojíždění do práce, takže toho využívají a na naše tříleťáky se tak prostě nedostane☹.

hanuu
5. bře 2015

Je myslím evidentní, že v každém městě a téměř každé mš je to jinak. U nás je v rámci městské části školek asi 6 a v podstatě všichni dávají příhlášku všude, protože nějaka konkrétní spádovost nefunguje. v rámci příjmacího řízení se počítá s tím, že se někteří dostanou na více školek a vyberou si. a dle počtu dětí, se letos dostane jen asi 10% tříletých dětí.

curdibilka
5. bře 2015

@hojda To není tak jednoduché neotevřít třídu. :D Je vidět, že to vidíš hodně laicky, ale to je fakt na dlouhou debatu. 🙂

morgan
5. bře 2015

@hojda prosim tě možná tomu dobře nerozumím, tak se zeptám. Vím, že pŕedškoláci mají přednost před každým, ale myslela jsem jen v rámci trvalého bydliště ne? Né že si rodič předškoláka může vybrat jakoukoliv školku bez ohledu na trvalé bydliště nebo jo?

lenkavd
5. bře 2015

@valik bohužel psaná komunikace má dost nevýhod a každý máme chápání někde jinde. Já bych to už asi nechala 🙂 V něčem souhlasím, v něčem máme pohled rozdílný. Ale určitě psolu nemusíme souhlasit ve všem 😉
@madrilena tabulky jsou jedna věc. To máš základní plat. K tomu jsou ještě ale různí osobní ohodnocení a ty se mění dost dle regionu a schopnosti daného zaměstnavatele. Vím o čem mluvím, v předchozím zaměstnání jsem byla placená dle "tabulek". Ale i bez služeb jsem byla cca na dvojnásobku platu dle tabulek, za to spolužačka pracovala jenom za základ, ale v jiné nemocnici v jiném městě. Takže asi tolik k tabulkám.

madrilena
5. bře 2015

@morgan
@hojda my třeba máme na 1. místě trvalý pobyt (což tedy považuji za správné), další je pak věk dítěte.... každopádně nejvíc bohů dostane dítě za místo bydliště, takže ty mimo nemají v případě dostatku místních absolutně žádnou šanci

madrilena
5. bře 2015

@lenkavd to ano, ale to osobní ohodnocení se asi pro takovou uklízečku asi moc lišit nebude; ale necháme toho, aby jsme to tu nezahltily 😉

lenkavd
5. bře 2015

@madrilena jsem ve službě a je tu relativně nuda, takže jsem si to schválně našla. U mne na oddělení jsou 2 uklízečky. Jedna má osobní ohodnocení 2 tis, druhá 6 tis. Proč a jak nevím, jejich výplaty nedělám 😉

morgan
5. bře 2015

@madrilena to si právě taky myslím, proto se divím, že by to mohlo fungovat tak, že by si rodič vybíral školku jen proto, že má doma předškoláka.

morgan
5. bře 2015

@lenkavd tak pokud jsou tam stejně dlouho a dělají na stejný úvazek, tak je to docela k zamyšelní 🙂 , každopádně se divím, že můžeš vidět osobní ohodnocení ostatních zaměstnanců?

lenkavd
5. bře 2015

@morgan jelikož je to moje oddělení a moje lidé, je celkem pochopitelné, že můžu vidět na jejich mzdy. Pouze uklízečky stejně jako ostatní pomocný personál u nás spadá pod staniční, do výše platů se jí tedy nepletu, má svůj budget, když ho dodržuje, je to její boj. Osobně na tom na tom nevidím nic špatného, já to mám u lékařů podobně. Přeci to, že mají stejně kvalifikaci, jsou na místě sejnou dobu ještě neznamená, že odvádějí stejnou práci.....

berenika39
5. bře 2015

@lenkavd a to je jako objektivní? uáá.

lenkavd
5. bře 2015

@berenika39 teď nechápu, co má nebo nemá být objektivní?

berenika39
5. bře 2015

😉 no jako jedna uklízí víc, nebo lépe....kdo o tom rozhoduje?

morgan
5. bře 2015

@lenkavd já jsem žila v domění, že lidé (i na stejném oddělení nebo možná právě proto) nemají přístup k výši platů ostatních (ať už kolegů v oboru nebo uklízeček), asi jsem fakt mimo, skoro celý svůj pracovní život jsem byla v jedné firmě...
Jinak ohledně doktorů si netroufám soudit rozdíly v práci ( leda z pohledu pacienta 😉 ) ale u uklízeček si neumím představit rozdíl v práci v "hodnotě" 4000 Kč 😕

lenkavd
5. bře 2015

@morgan tak lidé sobě rovní ne, ale já jako nadřízená ano. Když jim platy dělám, tak do toho musím vidět 😉 Jak jsem psala, platy sester a pomocného personálu nedělám, jelikož o jejich práci toho do detailu moc nevím. Takže staniční mi to pouze předá, já to podepíšu, že souhlasím a jde to do mzdové účtárny.
Takže nejsi mimo 😉
V čem jsou tak rozdílné nevím, nestarám se o ně, na to fakt nemám čas. S tou jednou, co má méně, se řešily nějaké pozdní příchody, ale detaily nevím. Jestli tě to zajímá, můžu se zeptat zítra ráno staniční 😀
@berenika39 staniční sestra jako jejich přímá nadřízená, ta to dává ke schválení mně. Já to už neřeším a rovnou to podepisuji, nemám čas zjišťovat jestli je to správné nebo ne.

berenika39
5. bře 2015

@lenkavd a to ti není blbý? že třeba někdo jen tak - že je větší kámoš, udělá takový rozdíl mezi dvěma zaměstnanci?

morgan
5. bře 2015

@lenkavd tak jestli tě můžu chytit za slovo, tak se mi prosim tě zeptej 🙂, že nemáš čas tohle řešit bych i pochopila, ale v tom případě nechápu, proč máš pravomoc o tom rozhodovat 😖
Pokud mám nějakou pravomoc, tak je to vlastně i moje povinnost a jaksi říct, že na to nemám čas...:/

lenkavd
5. bře 2015

@berenika39 jak znám naší staniční, určitě z tohoto důvodu není. Je to férová ženská, já jí plně věřím. Bez ní bych se tady zbláznila...
Mezi lékaři mám o dost větší rozdíly, vše je ale založeno na tom, co za práci za daný měsíc odvedou, jak publikují, dál se vzdělávají, prostě celkově na sobě pracují. To že mají mít všichni stejně je podle mne přežitek, pro spoutu lidí pak odpadá důvod se nějak snažit. To samé i když přijde někdo nový, když ho moc chceš a má určité platové požadavky, prostě ho musíš zaplatit, i když by měl víc než ostatní, protože jinak by ti nenastupil. Tak to bohužel je. Motivovat lidi je potřeba a peníze jsou pořád nejlepší motivace, v nemocnici nemáme takové možnosti jako v klasické soukromé sféře....

berenika39
5. bře 2015

@lenkavd omlouvám se, ale z toho, jak to píšeš, to vypadá tak, že: nějaká uklízečka mě nezajímá, jedna má deset, jedna dvacet, co je mi do toho. mám důležítější věci......co kdyby té, co má méně, někdo křivdil? podepíšeš, a je ti to jedno? tvůj podpis znamená zodpovědnost, ne?
já mám právo rozhodovat, já mám právo přehlížet, já mám vliv. a co ti na druhé straně ?

lenkavd
5. bře 2015

@morgan tak já se zeptám. I když na mne bude asi koukat dost divně, proč se ptám 😀
Protože je to u nás takto nastaveno, já si to nevymyslela. Máme vícestupňové řízení. Vem to tak, jako kdyby se finanční ředitel standartně zajímal, co dělá řadová fakturantka. Mezi nimi bude minimálně jede stupeň řízení, tedy třeba hlavní účetní. Takže může rozhodovat, co se s fakturantkou dejě, ale běžně to dělat nebude,protože má jiné věci na práci a má tam na to "prostředníka", který mu za to zodpovídá.

lenkavd
5. bře 2015

@berenika39 popravdě já to ani nevěděla. Nekontroluji to, to se fakt nedá. Jak jsem psala staniční věřím. Je to výborná férová ženská. Nikdo z jejich lidí si nikdy nestěžoval, nikdy se ke mne nic nedoneslo, fluktaci velkou nemáme. Kdyby ano, řešila bych to. Takto mi to prostě přijde zbytečné.

berenika39
5. bře 2015

@lenkavd pak se pod to ale finanční ředitel nemůže podepsat, protože v podstatě neví, co podepisuje a jeho podpis je fake.
fakt se omlouvám, jsem zbytečně sociálně založená - možná chyba u mě.

berenika39
5. bře 2015

@lenkavd jinak já měla výborného fajnového kolegu, zaměstnance, 16 let. vařil mi ráno kafe, hopsal kolem mě, 16 vždy všechno v cajku. 17.rok začal hrát, sázet, automaty, Fortuna.
Zpronevěřil 92 tisíc, během 6 měsíců, mě pod rukama, a to i za tu cenu, že i on byl zodpovědný. Celkem v tom jel za 350. Závislost.
Proto píšu, že nechápu, jak můžeš podepsat něco, co je dost pofiderní.

ale fakt možná můj problém, dobrou, jsme OT.

lenkavd
5. bře 2015

@berenika39 manžel je GŘ ve firmě, co má 2000 zaměstnanců. Oficiálně je zodpovědný za všechny platy vůči mateřské společnosti, ale těžko ví, co dělá třeba recepční a jak pracuje. To se prostě nedá.
Já mám ráda, když je systém spravedlivý. Proto všichni moji lékaři dostávají k výplatní pásce i papír, kde mají rozepsanou variabilní složku a co z mého pohledu bylo splněno a co ne, co se povedlo a co ne. Ale rozhodně to neznamená, že mají všichni stejně. Každý má co si zaslouží. A je mi jedno, jestli je to samoživitelka a nebo někdo platí hypotéku.....

berenika39
5. bře 2015

@lenkavd jj, asi budete něco víc než normální lidi.
I to je možné.
Konec vysílání. Nebudem to tu plnit mimo téma. Dobrou - v dobrém, rozumím, co píšeš, jen s tím nesouhlasím🙂 A to se může stát.

Strana
z7