icon

Do kolika školek mohu dítě přihlásit?

marseluska
3. bře 2015

Ahojky holky,
mohu se zeptat, jestli někdo víte nebo máte zkušenosti do kolika školek mohu dítě přihlásit??
Jedná se mi o zvýšení pravděpodobnosti přijetí. Dcera měla loni v listopadu 3 roky a od září bych ráda, kdyby už šla do školky.
Popravdě už by klidně mohla chodit od loňského září ale ve všech státních školkách mi bylo řečeno, že pokud nemáme trvalé bydliště v místě MŠ, nemám šanci.
Letos jsem objevila možnost jít na zápis s nájemní smlouvou, tak to určitě udělám ale bojím se, že mě stejně dceru nevezmou, proto bych ráda zašla do co nejvíce školek, jen nevím, jestli je to možné.

Děkuji za každé info.

pa

Strana
z7
sarihy
6. bře 2015

@kikimaruska No, ono je to to samé jako u zápisu do ZŠ - jsou 2 zákony, které jdou proti sobě - jeden říká, že když se v jednom místě zahájí zápis, už se nesmí zahájit zápis jinde, a druhý říká, že je svobodná volba každého, na kolik zápisů jde...a jde o to, kdo si jak který zákon vyloží...Není to z mé hlavy, říkal to ředitel na jedné ZŠ, kde jsem byla na DOD...
@hojda
@berenika39

hojda
6. bře 2015

@curdibilka Uvedené výlety mi přijdou spíš záležitost školních dětí než školkových. Naše ředitelka z důvodu bezpečnosti upřednostňuje menší města (i vzdálenosti) a klidnější akce a já s tím jako rodič souhlasím. Zažila jsem jednou výlet do ZOO, pomáhala jsem dělat doprovod 5 dětí na jednoho dospělého a i tak to byla fuška je uhlídat, aby se nezamotaly mezi ostatní děti . Navíc cesta zpět byla krizová (Bartošová skočila pod vlak, takže cesta místo 30 minut trvala 2,5 hodiny a z toho stále hodinu děti na peróně mezi dvěma nástupišti a pak ještě ve vlaku, který byl totálně narvaný a nešlo mít děti ani u sebe, protože se nevešly, jako bonus projezd kolem zakrytého těla). A děti na zadku ve školce rozhodně nesedí 😉. Cílů v okolí je tu dost ( tématické procházky, les, ovečky atd. kreativní učitelky si zábavu vždy vymyslí a nemusí za ní jezdit 60 km). Školku máme dobrou (vyhlášená v okolí). Poměřovat kvalitu školky podle množství výletů mi přijde fakt zcestné. a pokud školka pořádá takové drahé akce a přispívá na ně, tak pak přece nemůže brečet kvůli tomu, že jí chybí nějaké děti pro naplnění kapacity.

curdibilka
7. bře 2015

@hojda Je to tvůj názor, já nemám problém vzít jako učitelka děti z MŠ do ZOO, pokud je umíš zaujmout a máš je dobře školkovsky vychované, nestane se, že by se ti někde ztratily. Tak to prostě je, z praxe je chyba jen v tom, že učitelka nedá pozor a dítě se ztratí. Loni jsme byli právě v ZOO a bez jediného problému, bylo nás 6 na 45 dětí, pohoda. 🙂 A samozřejmě jezdíme objednaným autobusem, linkou bych fakt nejela. V tomhle se neshodnem, jsem moc ráda, že máme odvahu na to, ještě děti někam vzít a necourat s nimi pořád dokola na jedny a ty samé místa. 🙂

hojda
7. bře 2015

@curdibilka Ale jo, jezdit můžete kam chcete, ale přijde mi pak divné mít problém s tím, že není naplněná kapacita, když se dotují drahé výlety a zlobit se na rodiče, že ve školce obtěžují v období zápisů a podávají více přihlášek najednou. Toť vše.

curdibilka
7. bře 2015

@hojda Ptecti si muj uplne prvni prispevek v diskuzi, nikde neni psano o obtezovani. Vic prihlasek neni zakazano, jen jsem chtela osvetlit, proc to reditelkam vadi. V nasi skolce konkretne mame deti nadbytek a musime je i odmitat, ale dokazu se vzit do vedeni skolek, kde deti chybi a chybi i penize na pripadne vylety s detmi. Kdo se v tomto prostredi nepohybuje, tezko muze vedet a soudit, jak to tam vlastne chodi a co vedeni muze a nemuze a co smi a nesmi. Ja mam svou praci rada a nemenila bych, ale s rodici je to rok od roku tezsi, pri komunikaci s nimi musi clovek slova zabalit nejlepe do hedvabneho papiru. Koneckoncu se o tom presvedcuju i tady. 😀

hojda
7. bře 2015

@curdibilka No právě že si ty příspěvky čtu. V prvním jsem se dozvěděli, že rodiče, kteří podají více přihlášek můžou být vyloučeni. Proč tak zavádějící informace od někoho, kdo se v tom prostředí pohybuje? Pak jsem tu četla, jak jsi pracovala ve velké školce, kde byl problém, že se nenaplnil stav dětí a teď čtu, že ve vaší školce máte děti nadbytek a musíte je odmítat, tak se v tom nějak ztrácím.

curdibilka
7. bře 2015

@hojda V té velké školce už nepracuji tam bylo 5 tříd, a v každé třídě mohly být ještě tak ty 3 děti navíc, když nepočítám jedno volné místo, které zůstává pro případné přistěhované dítě. Teď pracuji v menší, kde jsou třídy jen dvě, je to vesnická školka, kde je každé dítě znát, nicméně zatím, jak už jsem psala, musíme děti odmítat. 🙂 To, jak je to s přihláškami, je fakt, samozřejmě, že ze zákona ředitelka takové dítě vyloučit z přijímacího řízení nesmí, ale jak je to v reálu, už nikdo nepřizná. Samo, že to nedělají všude, ale věřím, že někde se tyhle praktiky dějí, že dítě, které je přihlášeno do x školek prostě přeskočí. Každá školka má svoje bodová kritéria (př. trvalé bydliště, sourozenec v MŠ, pracující rodiče atp.).

hojda
8. bře 2015

@curdibilka Někde se tyto praktiky dělají? Kde? V té staré školce (kde měli dost míst a neměli k tomu důvod), nebo v té nové vesnické? Taky máme vesnickou školku (dvě třídy) a něco takového je tam zhola nemožné, protože se tu všichni znají a ředitelka je pod velkou kontrolou rodičů při přijímacím řízení. Jediným kritériem, které může použít je tu věk a trvalé bydliště (kromě předškoláků). Popravě si nedovedu představit, že by ředitelka nějaké školky riskla to, že vyloučí dítě jen kvůli více přihláškám a nic z toho nemít..... Proč by riskovala, že se to provalí?

curdibilka
8. bře 2015

@hojda Ale ředitelka si může dovolit vzít dítě, které chce, víš? 🙂 Samozřejmě, že na vesnici se berou děti všechny, tam většinou ta kapacita je tak akorát pro místní. V té velké školce se to nedělo, tam se trpělivě obvolávalo x rodičů s x přihláškami. Ale ví se o tom, že se to dělá, každá školka má svoje kriteria a nemusí se nikomu za nic zpovídat, jediné dítě, které vzít musí, ať je odkudkoliv je předškolák. 🙂

hojda
8. bře 2015

@curdibilka Tak už tomu zase nerozumím, teď berete dětí akorát a kousek na hoře píšeš, že je musíte odmítat? U nás je školka vesnická a musí odmítat i místní, nevejdou se. Pochopila jsem tu, že to co jsi psala o vyřazování dětí znáš z vlastní zkušenosti a najednou ne. Přijde mi zbytečné tu strašit maminky.

curdibilka
8. bře 2015

@hojda Tak ví se o tom ve "školkových" kruzích, to nemusím znát z vlastní zkušenosti. :D Myslela jsem to tak, že se k nám hlásí i přespolní a ty většinou musíme odmítat, protože přednost mají samozřejmě děti s trvalým bydlištěm u nás ve vsi. 🙂

evulina77
8. bře 2015

záleží na zřizovateli, pokud je jiný, je možné dát víc přihlášek. U nás jsou v obvodě 4 školky, 3 mají stejného zrižovatele a společné vedení, tam je víc než jedna přihláška zbytečná...

hojda
8. bře 2015

@evulina77 A jak se to pak řeší, pokud maminka chce dát své dítě třeba jen do dvou z těch od toho stejného zřizovatele a dá jen jednu přihlášku, kam se hlásí třeba nejvíc lidí, tam se nedostanou, ale třeba by se dostali do té druhé vybrané, ale tím, že tam nemají přihlášku skončí v té třeti?

morgan
8. bře 2015

@hojda u nás se to myslím i na přihlášce uvádělo, kterou školku by případně (po té nejvíc preferované) chtěli jako druhou..nebo si to psali do sešitu, teď už nevim. Každopádně brali v potaz, co si rodiče přáli, pokud by bylo možné vyhovět.

morgan
8. bře 2015

@curdibilka ředitelka si může dovolit vzít dítě, které chce? 😕 Na to jsou snad jasně daná kritéria zřizovatelem ne? To by byl pěkný prostor pro úplatky, respektive sponzorské dary...😠

curdibilka
8. bře 2015

@morgan No kritéria si určuje školka, teda nesetkala jsem se ještě s tím, že by přímo zřizovatel, tedy většinou obec, určoval kritéria pro přijetí. Zřizovatel vesměs o tom ví prdlajs.

curdibilka
8. bře 2015

@morgan A nechápu "jasně daná kritéria"? To má být co? Vždyť každá školka má jiné požadavky pro přijetí. Některá dává body za sourozence v mš, jiné je to jedno, za trvalé bydliště, za pracující rodiče a já nevím za co vše. 🙂

werunqa
8. bře 2015

Já tedy chci podat přihlášku do 3 školek,co máme nejblíž.Nejraději bych,aby šla dcera jen tady přes cestu do MŠ,ale tam prý není moc velká šance..
V květnu bude mít 3 roky a už je potřeba,aby šla mezi děti..doma se nudí,je hodně chytrá,rychle se učí a já ji doma nikdy nenabídnu to,co by mohla mít v kolektivu.Navíc má období vzdoru,tak je to někdy hrůza 😀 .Máme dom ještě mladšího,tak uvidíme, zda ji vezmou nebo ne..

evulina77
8. bře 2015

@hojda alespoň u nás se na přihlášku psalo (je tam kolonka), kterou školku preferujete, jestli chcete jen na tu jednu, případně pořadí v jakém jakou školku chcete. Posuzuje to jedna "komise" a druhé a další přihlášky vyřazují automaticky...

hojda
8. bře 2015

@curdibilka A přesně to jsou pak jasně daná kritéria dané školky pro výběr a ne to, zda dá někdo více přihlášek.

curdibilka
8. bře 2015

@hojda Však jsem nikde nepsala, že to je zakázané. :D

morgan
8. bře 2015

@curdibilka
@hojda
Přesně tak, to jsou ty daný kritéria, neříkám, že je mají všude stejné, ale každá školka nějaký má a většinou je mají avizovaný předem, před zápisem. A né, že si ředitelka vybírá děti, jak se jí zlíbí a přijímá koho chce.
A promiň, ale ty nám tu píšeš, zřejmě nějaký zákulisní věci, podle kterých se ale nemůžeme řídit. Neříkám, že je to všechno "čistý", sama jsem se o tom letos přesvědčila, ale pořád věřím, že to většinou jede "podle pravidel".

hojda
8. bře 2015

@curdibilka Takže tu informaci máte tady brát jak? Jako oficiální, nebo neoficiální? S tím, že u vás se to tak nedělá, ale někde ano? Takže informace jedna paní povídala?
Tvá slova:
Záleží, jak to mají v MŠ nastavené, někde mají přímo napsáno, že můžete dítě nahlásit třeba jen do jedné, či dvou školek, ony si to pak mezi sebou školky řeknou a z přijímacího řízení by vás vyloučili.

curdibilka
8. bře 2015

@hojda No však to jsou ty pravidla. Nevím, čemu pořád nerozumíte. :D Nevím, proč by si školka nemohla nastavit to, že chce, aby rodiče podali jen třeba 2 přihlášky - to je pak vyloženě na rodičích, jestli to budou akceptovat nebo nebudou a půjdou do jiné školky. Jsou školky, které si to klidně můžou dovolit, protože ví, že kapacitu naplní i tak.
@morgan Zákulisní asi jsou, tak pardon, že jsem chtěla jen osvětlit to, jak to může chodit. :D Opravdu nebuďte naivní, že to je všude čisté. :D
Ale zároveň přeju, ať všechny děti umístíte a jste se školkou, holky, spokojené. 🙂

morgan
8. bře 2015

@curdibilka tak nevěřím, že by si nějaká školka troufla veřejně určit pravidlo, že si rodič smí podat jen třeba dvě přihlášky, tomu nevěřím ani náhodou! Že to pak v praxi někde ředitelka "trestá" to je věc jiná, ale dost pochybuju o tom, že si můžou určovat naprosto svoje vlastní pravidla. Věřím tomu, že jsou nějaká obecně platná pravidla, která si dejme tomu každá školka nějak přizpůsobí, ale to je tak vše.

hojda
8. bře 2015

@curdibilka Nedovedu si představit, že by si nějaká školka dala do podmínek něco podobného (pokud takovou znáš, tak budu ráda za odkaz na její podmínky přijetí do školky.. Školka, která má dostatečnou kapacitu, to nepotřebuje a pokud jí má nedostatečnou, tak mi přijde dost nefér vůči rodičům tu situaci ještě zhoršovat tím, že mají o místo ve školce ještě větší strach, než když si podají přihlášku na více míst a nějaká naděje tam je. Není to chyby ani školky, ale ani rodičů a z tvých příspěvků mi to vyznívá tak, že rodiče dělají něco špatného a budou potrestáni tím, že jejich dítě nevezmou.... 😔

valik
8. bře 2015

@curdibilka
@morgan
@hojda
Zajímavé věci se tu píší..🙂 Školky mají určitá kritéria, ale myslím, že si je snad až tak libovolně nastavit nemohou. Co si pamatuji, tak už ani to potvrzení o zaměstnání být nesmí, protože je to diskriminační (školka není pro zaměstnané rodiče, ale pro děti). A co se týká ředitelek, že by si vzaly koho chtěly, tak s tím nesouhlasím. Hlásila jsem dcerku k mamce do školky, ale protože je přespolní a byla tříletá, byla až na konci seznamu. Dopředu jsme to věděly, ale hlásila jsem ji tam jen proto, kdyby třeba následující roky bylo málo dětí, že by díky tomu měla už větší šanci. A ředitelka (mamka) ji vzít chtěla, ale kritéria prostě neobelstí. Nemyslím si, že by si některá z ředitelek dovolila vzít koho chce... 🙂

luciamala1979
8. bře 2015

@curdibilka protože je na to vyšší právní norma. Proto nemůžou. Plus-Kdyby mi takhle vyhodili dítě a věděla bych o machinacích - poslala bych tam kontrolu Proč to neuděláte? Machinace jednoznačne jsou to potvrzuji ale nás vzali a nebyl důvod řešit..

luciamala1979
8. bře 2015

@valik nemáte pravdu, v prvním kole ne, v dalších nejede podle bodu

mafeska
8. bře 2015

@marseluska nečetla jsem celou diskuzi, jen pár příspěvků. Máme tu 4 školky a přihlášku mám vyplněnou do tří z nich. Nemyslím si že je to nějak omezené a popravdě pokud je u Vás ve školkách málo míst, ať si ředitelé koukají jak chtějí.

U nás je to od tohoto roku nastavené tak, že zápisy do všech školek probíhají ve dvou dnech a na jednom místě takže nemusím obíhat jednu podruhé, kritéria sjednotili takže je mají všechny školky stejné (3 roky, celodenní docházka, trvalý pobyt v místě školky, pořadí podle data narození od nejstarších po nejmaldší až do naplnění kapacity školky). I tak tomu moc ale nevěřím že se pro dceru najde místo. Uvidíme.

Nemyslím se že by si ředitelka vybrala dítě jaké chce, má na to určitě pravidla který musí dodržovat, myslim si že to berou podle data narození. 🙂

Strana
z7