Do školky ve 2,5 letech

lili_lily
31. led 2019

Zdravím, z vícero důvodů uvažuji o školce od září, dcera je v dubnu narozená, čili by jí byly dva roky a čtyři měsíce. Uvažuji o třech dnech 6.30 - 14.30. Nevím, jestli to ale není opravdu moc brzy. Je dost samostatná, sama se nají atd. V mateřském nebo hracím centru si mě nijak zvlášť nehlídá, půl hodiny v pohodě v jiné místnosti, ale školka je samozřejmě něco jiného. Kdyby se měla trápit, radši bych byla ještě doma. Jaký je Váš názor nebo zkušenost? Díky.

klara2606
31. led 2019

@lili_lily mame to stejne. Syn chodi od noveho roku a je nadseny. Chodi kazdy den a kvuli dojizdeni tam po obede i spi. Kdyz pro nej prijedu ani nechce domu. Az me to trochu mrzi a pripadam si hloupe pred ucitelkami.

lili_lily
autor
31. led 2019

@klara2606 díky 🙂 kolik mu je?

maryonu
31. led 2019

@lili_lily pracuji jako učitelka v ms a podle mého nazoru takto male deti do skolky nepatri. Ne z duvodu nasi pohodlnosti ale z duvodu takoveho ze vetsina deti proste potrebuje maminku.

weri1
31. led 2019

@maryonu souhlasím, taky pracuji ve školce a když to vidím, tak je mi těch dětí líto. Tak malé dítě má být u maminky

maryonu
31. led 2019

@weri1 presne tak 😉

sudylichozrout
31. led 2019

@lili_lily chtela js dcerku taky dat ted od ledna ve 2,5 letech. Konzultovala jsem to s reditelkou a ta mi to nedoporucila. Pry na skolku nebude jeste zrala. Pry ten pulrok dela hodne. Argumentovala rozumne, takze pockam do zari.

kristynkal
Autor odpověď smazal
Zobraz
jajulin
31. led 2019

@lili_lily když pominu to, že dítě krátce po druhém roce opravdu není zralé na klasickou školku s 25 dětmi, tak mi připadá šílené dát ho tam rovnou na 8 hodin. Vždyť to je normální pracovní doba dospělého člověka. A jak je to často dlouhé! Natož pro dítě. 8 hodin ve školce je záhul i pro tříleté dítě. Nás učitelky vždy v září prosí, jestli to není naprosto nevyhnutelné, ať tam ty děti nenecháváme celou pracovní dobu. A ty tříleté ani těch 7-8 hodin. Pak nemají být pořád nemocné.

kejt29
31. led 2019

Dcera chodila od 2 let a 7m, dali jsme ji tam, protoze moc chtela s tim, ze zkusime a kdyz to nepujde bude doma. Skolku porad moc miluje a slzy jsou jen obcas, ze jeste nechce domu. Jinak ani slza, od prvniho dne bez problemu.

weri1
31. led 2019

@jajulin říká se, že když dítě je 8 hodin ve školce, je to jak kdyby byl dospělý v práci 24 hodin

guinea
31. led 2019

@maryonu
@weri1 Holky učitelky, jaký je podle vašich zkušeností optimální věk na zahájení docházky do školky? Souhlasíte s Klimešem, že na školku jsou připravené jen některé děti ve věku 3,5 r., a ve 4 letech už všechny? Samozřejmě je to pak vždy ještě trochu individuální...

kejt29
31. led 2019

@klara2606 souhlasim, samozrejme dost deti potrebuje vic vyzrat, ale nase tak moc miluje deti, ze skolka je od prvniho dne za odmenu. A ac to mam do skolky pul hodiny do kopce plus to vstavani ( jsem na materske s druhym) nemuzu ji tu skolku vzit. Kdyz jit nemuze je smutna a kdyz to trva treba uz tyden je schopna i po skolce plakat...

gruyerre
31. led 2019

@lili_lily Přijde mi to hrozně brzo, maximálně bych to nejdříve nezávazně vyzkoušela a pokud by se jí tam nelíbilo, nechala bych ji ještě doma do těch cca 3 let.

krallka
31. led 2019

Jsem učitelka v MŠ a dceru mám stejně jako vy, dubnovou a šla od září , čili také ve 2,4 letech. Ale...uměla sama jíst, říct a jít na wc a v kolektivu se jí líbilo,neměla problém. Slzičky byly jen při loučení první týden. Asi hodně záleží jaké je dcera povahy a musíte sama zvážit, zda je připravená. Podotýkám že nebyla se mnou ve třídě. První dva měsíce jsem měla zajištěné vyzvedávání po obědě...Taky byste měla být připravená, že to dcera nezvládne a budete to muset ještě odložit...

kamino
31. led 2019

Jde o to, o jakou školku jde - prcek chodil do školky na dopoledne od dvou let - první rok chodil do tzv soukromé předškolky, kdy na max 10 dětí byly dvě učitelky,občas chodila i jedné učitelky dcera, program byl koncipován pro děti od 18 měsíců do 3 let, lepší vstup do zařízení jsem si nemohla přát. Plenky nevadily v průběhu roku se v pohodě odplenkoval, naučil se dělit o hračky ( jedináček ) Dítě jsem ze školky tahla smykem, jelikož se mu tam líbilo. Záleží na dítěti, pokud to dá, proč ne 🙂

odula
31. led 2019

Dcera chodí od dvou let. Zvykala si cca měsíc, ale ted se strašně těší na "kamady" a není problém. Jsou ji 2 a 4 měsíce. Sice kdybych mohla zůstat doma dyl tak bych zůstala, ale nemyslím si že by školka od dvou let dceru nejak poškozovala. Jinak podle svých zkušeností bych doporučovala pomalejsi rozjezd. Klidne radsi zacit dřív ale treba jen na 3 hodinky atp.jinak takové to "dvouleté děti do školky nepatří " je spíš kulturni záležitost. Myslím ze řada děti úplně klido do školky "patří " resp. do skolky jit může - strašně záleží na školce, jejím systému práce a jak se dětem věnují a dokážou s nim navázat vztah. A pokud to všechno funguje tak děti opravdu traumatizovane nejsou ani nemají narušený vztah s matkou ;)

odula
31. led 2019

@guinea tuhle jsem se ptala jedne ucitelky na nazor. A ona rikala ze si myslí že optimální věk pro nástup do školky je 1.5 😁 treba na hodinu ale takhle brzo. Ze se nejlip prizpusobi novymu prostredi a berou pritomnost ostatních osob "automaticky ". A ví , že maminka se zase objeví a v poho. Snadno si zvyknou a kdyz jsou vetsi tak uz nemaji problem s tim ze je chvilku hlida "teta". Ale jak zacinaji starší, tak už vnimají víc rozdíl prostředí, sociální vazby atd,a ze adaptace bývá těžší. ale je to Svedka takže chápu že jiný kraj jiný mrav.

merope
31. led 2019

Synovec chodil 2x týdně od 18 měsíců do miniškolky a když nebyla školka, tak byl vysloveně smutný. Od cca 3,5 chodil do "normální" školky každý den a neexistovalo, že by nějaký den dobrovolně nešel. Rád chodil "poo", ale na dopoledne vždy.

Každé dítě je jiné - některé je nadšené ze školky od 18 měsíců, některé ve 3 letech zralé není. Dělala jsem v miniškolce - měli jsme tam děti od 18 měsíců v pohodě a jiné ve 2 letech, které v pohodě nebyly. Ono asi klíčové je, zda ho tam máma dává, protože mu chce dopřát kontakt s vrstevníky - nebo protože ho chce odložit.

Ale nemám zkušenost s 2,5 letým dítětem v normální školce, 25 dětí ve třídě. To bych ale určitě konzultovala se samotnou školkou - pokud jsou na to zvyklí a je to v pohodě, proč ne. Ale nerozumím tomu času do 14:30 - většinou chtějí školky, aby šlo dítě domů buď nejpozději v jednu nebo pak až po třetí. A tedy od 6:30 ráno mi to přijde šílenost. Chápu, že to je asi kvůli práci, ale minimálně zpočátku bych zkusila kratší dobu v daném dni (i kdyby to nešlo ještě kombinovat s prací).

merope
31. led 2019

@odula Jojo, u nás řešíme, kdy dítě dát do školky. V Anglii jakmile má dítě 4 roky, tak je povinná škola a hotovo, nikdo se neptá. A dokonce problém i omluvit dítě 1 den. S antibiotiky na kašel se dá taky chodit do školky. Pohoda.

Od 3 let jsou to předškoláci, mladší je školka. Ale podle věku mají víc a víc učitelek na jedno dítě - těch našich 25 / učitelku, to snad nemají ani pro pětileté.

odula
31. led 2019

@merope 😨 twe to je drsný

makronka222
31. led 2019

Moje sla taky od 2,5 let. 5x tydne po O domu. Je tam rada, sni tam vsechno jidlo, doma do vseho 3x dobne. Bavi ji tam cvicit, malovat, atd. Doma kdyz jsme chtel malovat, tak mi delala naschvaly a cmarala kde nemela, tam si to nedovoli a maj krasny vytvory. Strasne se tam ve vsem zlepsila. Prvni adaptacni tyden jsem ji odtrhavala od futer, histerak, ze nechce domu:D

weri1
31. led 2019

@guinea ano, já to říkám pořád, že děti až ve 4 letech

radka8888
31. led 2019

Ve většině evropských zemí jdpu děti do skolky/jeslí daleko dřív. A podle toho, kdo u nás sedí v parlamentu, bych neřekla, že výsledek naší mateřské péče, je tak super.

caseopea
31. led 2019

@lili_lily Já jsem to zkusila a dala jsem malého do školky, první den úplně super, ani domů nechtěl, ale další dny katastrofa, plakal že tam nechce, jen jsem řekla školka a byl z toho špatný a plakal, asi po týdnu jsem to vzdala a nechala si ho doma, teď už chodí do školky rád 🙂, ale je i v jiné, v té bývalé mu dávali nějak najevo, že ho tam moc nechtějí, protože nastoupil v půlce roku. Ale teď je spokojený a to je pro mě nejdůležitější 🙂.

ladyhacek
31. led 2019

syn šel ve 2,5 letech a úplně v pohodě, školku miluje, vyhraje si s dětmi.... neměla jsem s tím problém, ale každé dítě je jiné

lucie_j
31. led 2019

@guinea Souhlasím, samozřejmě jsou výjimky, děti, které jsou dříve vyzrálé, ale obecně souhlasím. Školky jsou opravdu zařízené až pro děti od tří let, jak pomůcky, tak i fakt, že je 25 dětí na 1 učitelku a není prostor se jim věnovat individuálně.

klea81
31. led 2019

Jo, je to brzy, tak za rok a půl nejdříve 😉Já neměla děti ve školce vůbec a kupodivu jsou z nich sociální, zdravi a úspěšní studenti 😉

ai30
31. led 2019

Podle me zalezi na tom, jaka je to skolka. Nas maly je v jeslickach od 15 mesicu a uplna pohoda, ale jsou to jeslicky, tak v te male skupine maji maximalne 14 deti na dve ucitelky. Myslim, ze u velkeho kolektivu je to zase neco jineho..

gruyerre
31. led 2019

@caseopea Prosím tě, po jak dlouhé době jsi malého dala znovu do školky? Začal se po nějakém čase těšit a říkat, že už chce, nebo jsi ho musela "přinutit"? Řeším teď úplně to samé, cos napsala, po 4 dnech ve školce jsme to vzdali, a teď přemýšlím, kdy to zkusit znovu.

odula
31. led 2019

@lucie_j no jo přesně. Státní školky nejsou pro děti do tří let zařízené. To ale neznamená že mladší dítě nepatří do školky. Resp. Jeslí. Záleží na typu zařízení