icon

Existují nějaké školky, kam vemou dítě bez očkování?

danka2013
17. pro 2014

Dobrý den,

nechci očkovat dceru vůbec ničím. Zatím to odkládáme....Pokud nebudeme očkovat hrozí, že nám dítě nevezmou do školky..
Existuje nějaké jiné řešení? Školka kde děti vezmou bez očkování? Dá se s někým domluvit?? 😖
Díky Dana

bobulinka74
31. pro 2014

@sulemina Souhlas, a taky ještě použít svůj zdravý rozum a zeptat se, kdo asi vydělá víc peněz, propagátor, nebo protivník? 😉 🙂

sulemina
31. pro 2014

Prof. MUDr. Roman Chlíbek, PhD.
Epidemiologická situace spalniček je dlouhodobě v České republice dobrá, za posledních 10 let se vyskytly pouze jednotky, maximálně desítky případů tohoto onemocnění. V roce 2012 bylo hlášeno celkem 22 případů a v roce 2013 bylo hlášeno 15 případů. V průběhu letošních prvních 2,5 měsíců roku je již evidováno téměř 6 x více možných případů, než za celý loňský rok.
Důvod tohoto zvýšeného výskytu je velká epidemie spalniček v Ústeckém kraji. Původním zdrojem onemocnění je importovaný případ spalniček u neočkovaného muže, který se vrátil z Indie. Nákaza se poté rozšířila mezi ostatní osoby, které byly v kontaktu s tímto vysoce nakažlivým exantémovým onemocněním. K dnešnímu dni je zaznamenáno celkem 88 případů onemocnění spalničkami, která jsou v šetření, z toho je 44 případů je již laboratorně potvrzeno. Všechny případy jsou z Ústí nad Labem a nejvíce nemocných je u osob ve věku 34-44 let (narozených v letech 1970 – 1980) mezi zdravotnickým personálem. V této souvislosti vyhlásil 3.3. 2014 hlavní hygienik ČR mimořádné očkování u vybraných zaměstnanců Masarykovy nemocnice v Ústí n.L.

Právě tyto věkové skupiny jsou pravděpodobně nedostatečně chráněny, protože byly očkovány pouze jednou dávkou vakcíny (v současnosti se očkuje dvěma dávkami) a neprodělali spalničky v dětství.

Na základě probíhající epidemie spalniček vydala Česká vakciologická společnost Doporučení pro očkování kontaktů se spalničkami. Celý text doporučení lze nalézt v části Doporučení a stanoviska nebo také zde.

Informace o možnostech laboratorní diagnostiky a protiepidemických opatřeních jsou k dispozici na webových stránkách SZÚ: http://www.szu.cz/tema/prevence/spalnicky
tady je celkem zajímavý článek o zbytečnosti očkování.........

lenicka07
31. pro 2014

@bobulinka74 Jestli to nebude tím, že v Německu i přes tu dobrovolnost ta proočkovanost bude vcelku dobrá. Prostě si každý zapamatuje jen tu informaci, která se mu hodí. Vy víte, že je tam očkování dobrovolné a epidemie nejsou. Mezi to nelze dát hned rovnítko. Dobrovolnost neznamená, že epidemie nebudou. Záleží to na tom,jak se většina zachová. Jestli budou lidé důslední a i přes dobrovolnost očkování se nechají naočkovat.

bobulinka74
31. pro 2014

@sulemina
ČESKÁ VAKCINOLOGICKÁ SPOLEČNOST ČLS JEP
prof. MUDr. Roman CHLÍBEK, PhD.
vědecký sekretářTřebešská 1575
500 01 Hradec Králové

😉 😀 ne ne 😀

kajalka
31. pro 2014

@lenicka07 Myslím, že jsem četla, že proočkovanost tam je kolem 95%. Myslím, že ani tady by tomu nebylo jinak. Jenže tam se mohou se rozhodnout i pro monovakcíny. A stát nese zodpovědnost za nežádoucí účinky.

karlajasmine
31. pro 2014

@sulemina Ten jsem taky cetla!!

Ja bych to shrnula -

Ockovani je ucinne a osobne si myslim, ze by melo byt povinne.
ALE, u ockovani je nevyhoda, ze ke kazde ockovaci latce jsou i pridavany stabilizatory, casto malinke davky kovu, ktere mohou u maleho procenta lidi vyvolat alergicke nebo jine reakce.
To, ze zrovna vase dite tuto reakci mit nebude, vam nikdo nezaruci.

ALE, zase, pokud by se tim padem rozhodli vsichni neockovat, bude nadale stoupat pocet vyskytu techto onemocneni (jako v clanku vyse), a misto maleho procenta deti, kteri maji na ockovani alergickou reakci, bude existovat zase vetsi procento jinych deti, ktere budou mit trvale zdravotni nasledky z nemoci typu zaskrt, na ktere drive nespocet deti rocne umiralo.

Zkratka, ockovani ma PRO a PROTI.

A troufam si rict, ze to PRO je daleko vetsi, nez to PROTI.

Lekari by meli ovsem vyhodnotit zdravi kazdeho ditete individualne, a neockovat alergicky nebo deti, u kterych je pravdepodobne, ze budou mit zdravotni komplikace (napr. nedonosene deti atd).

Kazde zdrave dite by se ale ockovat melo.

sulemina
31. pro 2014

byla z vás některá na přednášce o očkování, dělá jí Masarykova univerzita s odborníky z epidemiologického ústavu, asi spíše touto cestou bych šla, pokud bych chtěla podrobnější informace o významu očkování a následcích

bobulinka74
31. pro 2014

@lenicka07 To mi bylo jasné, kam směřovala otázka. Pro mě to zkrátka nic nemění na tom, že to tam je DOBROVOLNÉ, to už mluví za všechno.

lenicka07
31. pro 2014

@kajalka Jenže u dobrovolných očkování ta proočkovanost u nás tuším nebude vysoká. Otázka je jestli by to tak nedopadlo se vším. Máš pravdu, ve spoustě věcí to u nás dokonalé není.

lenicka07
31. pro 2014

@karlajasmine Moc hezky jsi to napsala ...

sulemina
31. pro 2014

@karlajasmine souhlasím ve všem a hlavně tak má vypadat diskuze, bez osobních tónů, podceńování a rýpání

hojda
31. pro 2014

@karlajasmine Problém je v tom, jak zjistíš, jestli je dítě alergik nebo ne☹. Dítě může mít dispozici, která se spustí právě tím očkováním. Očkovací kalendář očkuje v době, kdy se ještě těžko může zjistit, zda bude mít dítě třeba alergii. Někdy mi přijde, že se právě očkuje tak brzo, aby se na dětech dalo hůře poznat, jestli očkování zanechalo nějaké následky nebo ne. U miminka se dost těžko pozná, co s ním to očkování dělá. U většího dítěte už se to pozná lépe a pokud dojde po očkování k nějaké změně, už není tak těžké to přisoudit právě očkování. 😔 Já osobně nevím, kde je v tomto tématu pravda a myslím, že ani nemáme šanci se toho dopátrat.

lenicka07
31. pro 2014

@bobulinka74 Pro tebe je důležitá dobrovolnost, pro mě proočkovanost a tím účinnost očkování. Ale tvůj názor ti neberu. Samozřejmě jsem pro, že někteří jednotlivci by se prostě očkovat neměli, ale měl by pro to být vážnější důvod.

bobulinka74
31. pro 2014

@lenicka07 A já tobě tvůj. Nevíme ani jedna, jaká proočkovanost v Německu je. U dobrovolných očkování v Česku tipuješ ne moc vysokou. A já naopak v Německu; -) Myslím, že o těchto věcech se nedá diskutovat. Každý zastává svůj názor, už mě to nebaví 😝 Každopádně by se nikdo do očkování neměl nutit.

kajalka
31. pro 2014
katyxq
31. pro 2014

@kajalka Díky za odkaz, tohle jsem ještě nečetla (teda teď už jo 😀 - a jen to potvrzuje to, co už jsem vědela a jaké mám zkušenosti)

ivulinka123
31. pro 2014

@bobulinka74 A co se změní na zdravotním stavu nemocných dětí u nás v ČR, když budete znát statistiky proočkovanosti z Německa?

lenicka07
31. pro 2014

@ivulinka123 pro vysvětlení: to jsem chtěla vědět já, k tomu argumentu bobulinky74, že v Německu je očkování dobrovolné a přesto nejsou epidemie. Chtěla jsem vědět, jestli to není spíš tím, že i přes tu dobrovolnost je tam vysoká proočkovanost populace.

ivulinka123
31. pro 2014

@lenicka07 Myslím si, že to není absolutně důležité. X hodin tady někdo vysvětluje, pje moudra, všechno ví, všeno zná,háže odkazy, proočkovanost, procenta bla bla, statistika sem a tam. K čemu?
Každá matka, ať použije svůj instinkt. Pokud se nepovede a dítě má reakce (těch je málo), spíš by se každá měla zaměřit na to, jak minimalizovat tyto následky - léčba atopického exzému, alergických reakcí atd. a ne debatovat o tom, jestli očkovat nebo ne.

bobulinka74
31. pro 2014

Jenže právě to, že je to tam dobrovolné, jim tu vysokou proočkovanost nezaručuje. A nikdo nepanikaří, nenařizuje. To nikomu nepřipadá zvláštní? Mně jo..

lenkavd
31. pro 2014

@lenicka07 proč to vykání? Já si myslím, že zde není potřeba 😉
Ráda bych na toto odpověděla ale dost dobře neumím. Já s očkováním v rámci práce nemám nic společného, pouze v rámci soukromé praxe se ke mne dostávají děti s následky očkování, která běžná západné medicína neřeší a nebo řeší špatně. Ale toto jsem začala dělat až po narození dětí, to samé že jsem začala sbírat informace o očkování, jak od kolegů tak z dalších zdrojů. Osobně bych pediatr asi být nemohla, protože s čistým svědomím bych dle očkovacího plánu prostě očkovat nemohla. Každopádně podle mne o tom velká část pediatrů vůbec nepřemýšlí, řada z nich se vůbec nevzdělává, stejně tak jak je to u obvodních lékařů. Nám na fakultě říkali kdo nic neumí, ať jde dělat obvoďaka nebo pediatra na "obvod" a bohužel když to tak poslouchám kolem sebe asi na tom něco bude (tím nemyslím že každý je špatný, já mám třeba skvělou, ale trvalo to, než jsem našla.....) Můžu se jí příště zeptat proč se nevzbouří, protože vím, že na očkování má pohled jako já. Třeba v tom finance můžou hrát roli, stejně tak jako v předepisování léků.... 🤐

lenkavd
31. pro 2014

@ivulinka123 jak pokud se nepovede? To chceš s dětmi hrát ruskou ruletu? To snad nemůžeš myslet vážně. A že je málo následku? To jsi vzala kde? Z toho, co se veřejně přiznává? Ano, pak jsou následky skoro nulové 😉

merunkova
31. pro 2014

@lenkavd To neřeš, @ivulinka123 má přece děti zdravé, nám ,co mají děti po očkování s problémy radí, ať se s tím smíříme a že je to vina našich dětí...Sama je zdravotní sestra, co připravila mraky vakcín svému panu doktorovi, jak zde uvedla, tak co bys chtěla .Prostě její rada zní jasně - nehledat, nepátrat, nevysvětlovat, minimalizovat a očkovat 😀

lenkavd
31. pro 2014

@merunkova no jo, máš vlastně pravdu 😀
Jak jsem mohla zapomenout.....
Tak já hned prvnímu pacientovi co přijde, tak píchnu tetanovku, co kdyby náhodou 😀 (a že jich dnes v noci asi bude 😠 )

merunkova
31. pro 2014

@lenkavd No to jo, co kdyby se při bujaré oslavě svalil do hlíny a chytil tu strašnou bakterii 😀

ivulinka123
31. pro 2014

@lenkavd a co s tím jako chcete dělat?? Skandovat na ministerstvu, psát petice, prosit prezidenta?Co se změní, když tady budete do půlnoci kafrat, jak je to na prd? Pro někoho ne a to si už laskavě uvědomte! Neuděláte NIC, ani kdyby jste se na hlavu stavila. Očkovat se prostě bude a jestli se vám něco nelíbí, máte možnost se odstěhovat k sousedovi do Německa. Nikdo Vám na 100% nedá jistotu, že vaše dítě nebude mít žádnou reakci na očkování, ani lékař. Každý jedinec je individuum a s tím souvisí i překroucení merunkové - nazývejte si to jak chcete, prostě problém je ve vašem dítěti v jeho vrozené imunitě, celkově fyzické a psychické kondici atd. A poslední věc - jaká matka, takové dítě!!!

merunkova
31. pro 2014

@ivulinka123 Když mi nikdo nedá 100 % jistotu, tak by mě snad do toho ani neměl nutit ne? Bože, to jsou moudra jak od tety Kanimůry.... 😀

ivulinka123
31. pro 2014

@merunkova A kdo vás nutí? Nikdo! 🙂 Přestaňte být negativistická. Co mi závidíte? zdravé děti? neblázněte a hoďte se do klidu 🙂

virtualwoman
31. pro 2014

Ockovani je velmi dobry sluha, ale take velmi zly pan.

merunkova
31. pro 2014

@ivulinka123 Pardon, já jsem zapomněla, že očkování je povinné a pokud neoočkuji, tak se mě netýkají patřičná omezení, 😝 Holka, ty se mi zdáš, jsem ráda, že jsi tady 😀

Strana