icon

Jak na adaptaci dítěte ve školce?

6. črc 2025

Ahoj, čeká nás v září školka, která je moc fajn a nechává prakticky na nás, jakou zvolíme adaptaci dítěte. Chodí tam spíš už ale starší děti (4+), které často už nějakou zkušenost s dětskou skupinou měly,takže u nich to nebývá takový problém.
Budu samozřejmě ještě mluvit s učitelkami a reagovat na aktuální situaci,ale ráda bych znala vaše zkusenosti,co se vám třeba osvědčilo a podobně. Dcera je velká zavislacka a v podstatě má téměř nulové zkušenosti s nějakou institucí.
Jeli jste nějaké postupné zvykani, nebo třeba hned na dopoledne, raději tam vůbec nezustavat? Pomohlo,když vodili tatínci?
Budu ráda hlavně za tipy od těch,kdo měli citlivé a závislejsi děti.
Moc díky!

lis6
6. črc 2025

My měli možnost celý týden chodit do školky na celý den s dítětem. A bylo to skvělé, nejen v tom, že syn poznal prostředí za mé přítomnosti, ale navíc,a to si myslím je velmi důležité, jsem já lépe poznala učitelky a měla k nim větší důvěru (ne že bych jim apriori nedůvěřovala, ale spíš takový ten pocit svěřit dítě úplně cizímu člověku). Postupně jsem třeba na hoďku odešla. Pokud máš tu možnost a ve školce umožňuji, tak vřele doporučuju.

veroniqess
6. črc 2025

Podobně jako u prvního, ten chodil měsíc jen do svačinky v 9:30. Prvni dny tam budu i já. No a zbytek podle situace

eliss232
7. črc 2025
@veroniqess

Podobně jako u prvního, ten chodil měsíc jen do svačinky v 9:30. Prvni dny tam budu i já. No a zbytek podle situace

@veroniqess Takže tam chodil jenom na hodinu-dvě?

andelka
7. črc 2025

Už mi prosly školkou tři děti a další nová nás čeká u toho nejmladšího, na dokladový rok se dostal do logopedické. Ale už to tam trochu zná, chodil tam dva roky skoro každý týden na logopedické cvičení. Ve třídě jsem nikdy nezůstávala, ale u starších první dny šlo dat dítě jen do cca 9:30 než šli ven. Toho jsme využili, bydleli jsme ve stejném dome kde byla MŠ, balkon jsme měli nad školkovou zahradou. Asi po dvou dnech zůstali do oběda. A po nějaké době i na spaní. Starší později, mladší dřív. Nejmladší nastupoval v době, kdy už jsem pracovala, naštěstí ve škole, kde první dny je zkrácena výuka, a další týden měl manžel odpolední, takže šel od začátku až do oběda, jinak to nešlo. A na spaní po týdnu a půl. První rok jsem ho brávala v pátek po obědě, další už to nešlo. Do školky nosil denně plyšáka a vytvořili jsme si vlastní tradiční loučeni, rituál.

monny3
7. črc 2025

Syn chodil do lesní školky, první dva týdny byl jen dopo a já tam byla celou dobu taky, potřeboval vědomí, že tam někde jsem, ne nějakou mojí asistenci. Dalšího půl roku jsem ráno zůstávala cca 3/4 hodiny až hodinu, prostě než šli na procházku, což jsem označila za nejzašší deadline, že na procházku už fakt nemůžu a odcházím. Až po půl roce tam poprvé chtěl být na spaní 🙏🏻 Takže adaptace dlouhá šíleně, ale prostě to tak měl 🤷🏻‍♀️ Kdybych musela do klasické práce někam do kanclu, muselo by to proběhnout jinak a bylo by to cítit i z mého postoje, ty děti to prostě ví 🩷

autor
7. črc 2025
@monny3

Syn chodil do lesní školky, první dva týdny byl jen dopo a já tam byla celou dobu taky, potřeboval vědomí, že tam někde jsem, ne nějakou mojí asistenci. Dalšího půl roku jsem ráno zůstávala cca 3/4 hodiny až hodinu, prostě než šli na procházku, což jsem označila za nejzašší deadline, že na procházku už fakt nemůžu a odcházím. Až po půl roce tam poprvé chtěl být na spaní 🙏🏻 Takže adaptace dlouhá šíleně, ale prostě to tak měl 🤷🏻‍♀️ Kdybych musela do klasické práce někam do kanclu, muselo by to proběhnout jinak a bylo by to cítit i z mého postoje, ty děti to prostě ví 🩷

@monny3 jasný, chápu. První syn šel až ve 4,5 a diky tomu,ze uz byl starší,tak jsem ho tam prostě dala a po obědě vyzvedla a žádný problém. Zůstávat přes odpočinek (u nás se naštěstí nespi) chtel až jako predskolak, syn se spaním mel problém... Dceru budu brát v půl jedné,ale raději od konce září nastupuju do práce,tak bych ty 3 týdny potřebovala využít "efektivne", aby to zvládla ❤️. A řeším,jestli bude lepší s ní zůstávat (muzu), nebo ji tam nechávat samotnou třeba ze začátku jen na chvilku (at si nezvykne,ze tam jsem), anebo něco mezi,ale mám na to 3 týdny 😁🙈

jan_hah
7. črc 2025

@author u nás to bylo první týden na dvě hodinky, pak další týden do obědu, další týden i s obědem a poslední týden už i se spánkem 🙂

autor
7. črc 2025
@jan_hah

@author u nás to bylo první týden na dvě hodinky, pak další týden do obědu, další týden i s obědem a poslední týden už i se spánkem 🙂

@jan_hah super,to zní ideálně🙂 A takže ani první den jste tam nebyla třeba hodinku s ni/ním?

mysh_me
7. črc 2025

Ja jsem zastance toho, diteti od zacatku rikat, ze do skolky muzou jen deti a pani ucitelky a nikdo jiny. Nevim totiz jak bych pak vysvetlila, ze napr tyden jsem tam chodila s nim a pak uz najednou nemuzu… pro dite je to uplne nove prostredi a proto jsem se snazila ty pravidla od zacatku predstavit uplne transparentne a nedelat nic, co by bylo potencialne matouci. Pak to melo i punc takove exkluzivity, ze dite chodi nekam kam ja nemuzu a je tam zabava jen pro nej 😀
Dulezity princip je, ze kdyz mama odejde tak pak vzdy prijde zpatky pro dite. Jakmile to dite pochopi, je vsechno snazsi, takze ja osobne si myslim, ze pokud ma dite uz nejakou zkusenost s hlidanim typu “mama me nechala u babicky a pak se pro me zase vratila”, jde ta adaptace ve skolce lip. Samozrejme to nic nezarucuje, s cizi ucitelkou je to jina situace atd, ale aspon podpurny efekt to mit muze… a ze zacatku ho tam dat na kratky cas, vysvetlit “ted si tady budes hodinu hrat s pani ucitelkou a detmi a ja pak pro tebe prijdu” a zkusit jak to pujde. Vyzvedavat po slibenem kratkem case a pak pripadne prodluzovat. S tim, ze pokud by byl opravdu velky problem a dite se nemohlo uklidnit, tak ze mi ucitelka zavola a prijdu hned/drive.
Citlivym detem se doporucuje udelat ritual na rozlouceni, ktery budete vzdy dodrzovat. A na styskani v dobe odlouceni je dobry trik s namalovanim srdicka (nebo neceho) na ruku.

autor
7. črc 2025
@mysh_me

Ja jsem zastance toho, diteti od zacatku rikat, ze do skolky muzou jen deti a pani ucitelky a nikdo jiny. Nevim totiz jak bych pak vysvetlila, ze napr tyden jsem tam chodila s nim a pak uz najednou nemuzu… pro dite je to uplne nove prostredi a proto jsem se snazila ty pravidla od zacatku predstavit uplne transparentne a nedelat nic, co by bylo potencialne matouci. Pak to melo i punc takove exkluzivity, ze dite chodi nekam kam ja nemuzu a je tam zabava jen pro nej 😀
Dulezity princip je, ze kdyz mama odejde tak pak vzdy prijde zpatky pro dite. Jakmile to dite pochopi, je vsechno snazsi, takze ja osobne si myslim, ze pokud ma dite uz nejakou zkusenost s hlidanim typu “mama me nechala u babicky a pak se pro me zase vratila”, jde ta adaptace ve skolce lip. Samozrejme to nic nezarucuje, s cizi ucitelkou je to jina situace atd, ale aspon podpurny efekt to mit muze… a ze zacatku ho tam dat na kratky cas, vysvetlit “ted si tady budes hodinu hrat s pani ucitelkou a detmi a ja pak pro tebe prijdu” a zkusit jak to pujde. Vyzvedavat po slibenem kratkem case a pak pripadne prodluzovat. S tim, ze pokud by byl opravdu velky problem a dite se nemohlo uklidnit, tak ze mi ucitelka zavola a prijdu hned/drive.
Citlivym detem se doporucuje udelat ritual na rozlouceni, ktery budete vzdy dodrzovat. A na styskani v dobe odlouceni je dobry trik s namalovanim srdicka (nebo neceho) na ruku.

@mysh_me děkuji,to právě resim... jestlitam být t8reba tu hodinku dvě s ní, abych ji pomohla se všemi věcmi (třeba se ujistit,ze když bude chtít na záchod, vi, kam jít, to samé s pitím, oblékáním a podobne). Dcera je hodně introvertni a bojím se,ze si neřekne o pomoc (navíc hůř mluvi), proto se trošku bojím ji do toho "hodit" a nechat ji na vše samotnou (trošku se bojím,ze učitelky ji nebudou se vším pomáhat,když si neřekne,což chapu). Ale ma to právě tu nevyhodu, aby pak pochopila,ze uz tam nebudu...
Na druhou stranu beze mě funguje dobře (u babičky či kamarádky nemá problem) a tim,ze do školky chodil uz starší bráška,tak asi tuším,ze tam nebudu a ze ji vyzvednu. Jen právě nechci na začátku udělat nějakou fatální chybu (třeba ze ji právě do toho úplně hodím a ona jak je introvert a citlivá, tak se sekne a nebude tam chtít chodit). Tak hledám, s čím jsou lepší zkusenosti...

veronicka89
7. črc 2025

Ve zkratce ... chodit tyden na hodinu s rodicem ( ktery se pobavi s ucitelkama - tim ukaze diteti ze je s ucitelkama za dobre , dale se rodic ale vubec nezspojuje a sedi nejlepe na chodbe - kde ho dite muze navstivit a vi ze tam je ale pri hrani na nej nevidi uplne na primo.

Jakmile to dite ve skolce pozna zkusi se 2. Tyden nebo 3 . 1hodina bez rodice ( vymyslet si treba nejaky pozdrav a ritual - my davali pusu pac a papa a vem si postavit piti na stolecek prijdu pozdeji - ahoj a jdu )

Zkusit tyden 3x

A další tyden zkusit treba dopoledne ...

Nikdy nic nervat na silu - 1x se pujde pres řev nebo plac je to vetsinou 100kroku zpet az na minus....

veronicka89
7. črc 2025
@anonym_autor

@mysh_me děkuji,to právě resim... jestlitam být t8reba tu hodinku dvě s ní, abych ji pomohla se všemi věcmi (třeba se ujistit,ze když bude chtít na záchod, vi, kam jít, to samé s pitím, oblékáním a podobne). Dcera je hodně introvertni a bojím se,ze si neřekne o pomoc (navíc hůř mluvi), proto se trošku bojím ji do toho "hodit" a nechat ji na vše samotnou (trošku se bojím,ze učitelky ji nebudou se vším pomáhat,když si neřekne,což chapu). Ale ma to právě tu nevyhodu, aby pak pochopila,ze uz tam nebudu...
Na druhou stranu beze mě funguje dobře (u babičky či kamarádky nemá problem) a tim,ze do školky chodil uz starší bráška,tak asi tuším,ze tam nebudu a ze ji vyzvednu. Jen právě nechci na začátku udělat nějakou fatální chybu (třeba ze ji právě do toho úplně hodím a ona jak je introvert a citlivá, tak se sekne a nebude tam chtít chodit). Tak hledám, s čím jsou lepší zkusenosti...

@anonym_autor urcite nepomahat na tachod s pitim nic....

Ty tsm jsi jako jistota - ale timhle vsim si ma prochazet s ucitelkou

veronicka89
7. črc 2025
@mysh_me

@mysh_me to ze je neco matouci z vlastni zkusenosti neni pravda ;) - 4 skolky s timhle principem a deti ( nejenom moje ) to naprosto chapou ...

Dlouhodobe je to tsky uplne v pohode - coz mi prijde ze timhle systemem bez rodicu spiustu deti i jeste pozdeji ve skolkach placou

lis6
7. črc 2025
@mysh_me

@veronicka89 @mysh_me taky mi to nepřišlo matoucí, normálně jsem mu řekla, že tam můžu chodit jen první týden a od toho dalšího tam bude beze mne. A v pohodě

veronicka89
7. črc 2025
@lis6

@veronicka89 @mysh_me taky mi to nepřišlo matoucí, normálně jsem mu řekla, že tam můžu chodit jen první týden a od toho dalšího tam bude beze mne. A v pohodě

@lis6 jj ;) to vis ze jo ... a u nas to dokonce chapou deti od 2 let ;)

autor
7. črc 2025
@veronicka89

@anonym_autor urcite nepomahat na tachod s pitim nic....

Ty tsm jsi jako jistota - ale timhle vsim si ma prochazet s ucitelkou

@veronicka89 to chápu, blbe je,ze si nejsem jistá,jestli to ty učitelky udelaji🙈. Jak jsem psala, průměrné dite tam ma skoro 5 let a na 90% uz třeba rok soukromé školky za sebou. Čili nepotřebuje téměř nic... (I já tam takhle kdysi dávala syna). A proto mám obavy,ze dcera, která nikde nebyla,moc nemluví a je hodně introvertni, tam bude ve složité pozici... proto bych se asi cítila líp,kdybych ji mohla všechno ukázat, protože já se to budu mít prostor a čas a pak uz to nechat na ni, aby si to vykomunikovala sama.

veronicka89
8. črc 2025
@anonym_autor

@veronicka89 to chápu, blbe je,ze si nejsem jistá,jestli to ty učitelky udelaji🙈. Jak jsem psala, průměrné dite tam ma skoro 5 let a na 90% uz třeba rok soukromé školky za sebou. Čili nepotřebuje téměř nic... (I já tam takhle kdysi dávala syna). A proto mám obavy,ze dcera, která nikde nebyla,moc nemluví a je hodně introvertni, tam bude ve složité pozici... proto bych se asi cítila líp,kdybych ji mohla všechno ukázat, protože já se to budu mít prostor a čas a pak uz to nechat na ni, aby si to vykomunikovala sama.

@anonym_autor jak uz tady padlo , to zmateni v tomhle kdyz se tam budes ochomejtat muze nastat + jim tam nabouravas chod.

Prece kdyz prijde nekdo n8vy musi mit dite nekoho na uvod - kdo ho provede , kdo s nim jde ba wc, zabavuje a ukazuje hracky apid ...? Snad...

To ze nekde budes v ulicce sedet nenarusuje ani chod , ani ostatni deti a ani tve dite - je to myslim nirmalni berlinsky model adaptace , ktery se v skolkovych zarizenich pouziva ( nic noveho)

pipi_puncocha
8. črc 2025

Ještě přidám malý tip - u nás školka funguje už poslední týden v srpnu, tak pokud by byly paní učitelky ochotné, tak zajít párkrát na školkovou zahradu dopoledne, když tam budou s dětmi, ukázat předem paní učitelky. Pokud by šlo zjisit, jakou bude mít značku, tak my jsme předem kupovali nálepky na oblečení a papučky, doma to chystali… Koukali jsme na Peppa Pig, kde jsou děti ve školce a je to tam super, vysvětlovala mu na tom, že rodiče přijdou pro děti.

palja
8. črc 2025

@anonym_autor já jsem měla obavy o druhou dceru. Ta musela jít do školky hned na celý den hned ve 3 letech, protože jsem se vracela do práce. Byla to taky obrovská zavsilacka. Kupodivu to zvládla dobře a vůbec nebrečela. Všechno jsem jí vysvětlila, co se ve školce dělá, že si pro ni po práci přijdu. Ona tam chodí strašně ráda. Na zápěstí jsem jí nakreslila srdíčko a jedno srdíčko sobě. Když se jí bude stýskat, tak si na mě vzpomene přes srdíčko. Jiný rituál jsme neměli.