icon

Jak pomoci synovi, který není v mateřské škole šťastný?

3. led 2025

Dobrý den maminky, jdu si pro radu. Syn chodí do školky 4 měsíce. No za 4 měsíce tam byl tak 2 mesice. Ted meli prazdiny, pred prazdninama jsme byli na dovoleny, pak nemoci tak tam toho moc nenachodil. Ale k věci. Strašne ze syna cítím, že tam nechodí rád. Jde tam , protože já mu to řeknu navnadím ho, ale kdyby nemusel, nejde tam. Ano, vím, ze do školy taky bude muset chodit. Ale myslim, že je rozdíl ve 3 letym malým diteti a 6 letym ktery nastupuje do školy a je to v podstate uz velky rozumny kluk. Nyni mu jsou 3 roky čerstve. Krasne mluvi, je sikovnej v mnoha vecech, ma rad deti. Myslela sem si ze skolka pro nej bude ráj, ale on tam opravdu nerad chodí. Nedela mi zadny sceny. Jen nechce o skolce slyset, nechce se o ni bavit, nic mi nechce rict co delali apod. A ted po prazdninach kdyz ho pripravuji ze v pondeli zase pujde tak mi rekne “ radsi by sem byl doma” a to mi teda řekl i vickrat. Nevzpomene si na skolku, nevyzaduje ji, proste je mu to jedno. Kdyz ho vyzvedavam ze skolky, je proste takovej nijakej vzdy mi rekne jen “ mami sem moc rad ze si pro me prisla”. A to nikdy nerikal. Chce se mi vzdycky akorat brecet. Kdyz nastoupil hrozne se zmenil. Z malyho draka se stal citlivej mazlivej chlapecek, kterej mi rikal jenom jak moc me miluje a jak je rad ze je semnou doma, porad se tulil a temer se ode me nehnul. Byl jak nekdo jiný. Ted je uz 14 dni doma kvuli skolkovym prazdinam a mam zase stareho chlapecka doma. Zase řádí a je videt jak je doma šťastný. Kdyz sem se zminila dnes o skolce, uplne mu sklesl vyraz. Hodne sem na nej v zacatcich tlacila jak to bude super, ze ve skolce jsou všechny deti apod. V podstate sem ho do toho tak natlacila ze on proste jde, nechce, ale jde protoze si mysli ze proste musi a ja ho jeste tema myma motivacnima kecama navznazuju aby byl nadsenej. Kdyz je nemocnej, tak sam rekne “sem nemocnej nemusim do skolky” je statstnej ze tam nemusi.
Pritom si tam hrajou apod, nevim proc ma k tomu takovy vztah. Proste tu skolku nevyzaduje a ja ho do ni tlacim. Ja sem tehotna sem doma takze tam nemusi chodit. Ale tlak okoli, rodiny jak se musi adaptovat, byt s detma, socializovat se a nejakej zazitej system ze dite jde ve 3 letech do skolky me donutil ho prihlasit s domenim ze mu tam bude dobre, ale dobre mu tam nechci rikat ze neni, to asi je. Ale proste tam nepotrebuje jít.
A ve me se to strasne pere. Sem doma, nemusi tam chodit, citim povinnost aby sel kvuli socializaci, zaroven me trapi jak tam nechodi rad a jde jen kvuli memu tlaku. Nevim co delat. Domluvit se s ucitelkama treba jen na 2 dny v tydnu? Mate nekdo zkauenost s takovym ditetem? Kdybych byla v praci, ani nad tim nepremyslim, ale sem doma a jeste dlouho budu a proste mam z toho spatny pocit a fakt se to ve me pere co je spravny.
Neprijde mi ani ze by byl na me zavisly. Mame mezi sebou silnejsi pouto, mne se taky styska kdyz je ve skolce😁🙈 Ale normlane chodi na hlidani k babičce nebo k dedovi, zvlada to a dokonce tam chodi rad. Jen z ty skolky moc nadseny nechodi. Jeste dodam ze chodi jen od 8-12 na 4 hodiny denne.

Dekuji za Vase nazory, zkusenosti. Treba me nasmerujete ke správnému rozhodnuti. Dekuji

Strana
z2
autor
5. led 2025

@kolibricek36 Jsme na vesnici, tady berou komplet všechny. Nikdo o místo nepřišel, jeste by se naopak děti vešli.

autor
5. led 2025

@eviicka Děkuji, máte pravdu. Tady opravdu nouze o místo není. Akorát zbytečný utok bez overenych informací…..

kolibricek36
5. led 2025

Ale i tak proč musel k zápisu jako dvouletý ?

felis
5. led 2025

Ahoj, moje dcera sla do školky v čerstvých 3 letech. Musela, protože já s ni byla sama a musela jsem do práce (a ještě k tomu studovala). Když bych mela možnost výběru, tak tam nechodí a dam ji třeba až ve 4 letech. Plakat vlastně přestala až mezi 4-5 rokem. Pak mi přišlo, že byl rok kdy si skolku užívala, jenze pak odešli kamarádi do skoly a ona říjnová 2x po sobe byla předškolák a to se tam spíš nudila. Nicméně, ty 4 roky ve školce ji připravili na školu lip. V 1.tride ji hned v říjnu bylo 7 let a opravdu bylo znát, že je vyspělejší a se školním režimem snaz v pohode než její o pár měsíců mladší spolužáci.
To samé si myslim i skolkovem režimu. Nektere 4lete děti jsou na školku už lépe připravené než ve trech letech. Tvůj syn je jako moje dcera, neni na skolku připravený. Ty si můžeš dovolit ten luxus, aby byl doma. Tak mu to dopřej a vykašli se na okolí. Klidne spolu choďte na nějaký krouzek pro mrňata, kde bude i s ostatními dětmi anebo jestli je třeba nějaký klub, tanečky, muzikální anebo prostě jen herna, kde si na kolektiv dětí zvykne a i leckteré interakce mezi dětmi odkouká. Až porodíš a budete mít vsichni režim, tak to můžete zkusit znova.
Btw Moje dcera z toho, že musela do školky, trauma nemá. Jen říkala, že tam byla nuda a ze ji štvaly učitelky 😆

autor
5. led 2025

@kolibricek36 Protože byl zápis v Květnu, jiný ne. A pokud měl nastoupit do školky jako 3 letý coz sem sama chtela, tak musel na zapis v Květnu kdy mu byli ješte 2,5 roku. Kdybych chtela aby sel do skolky jako 4 lety, sel by na zapis letos v Kvetnu.

vitezove
5. led 2025

Pokud nemusí, nedávej ho tam. Tříleťák je prťousek. Já dceru dát nechtěla, ona chtěla. Toužila po dětech, miluje to tam. A ano, občas i tak řekne - teď ve 4,5 že nechce. Sem tam jí nechám doma. Ale doma se nudí, mě už se rozjela práce tak se jí nemůžu věnovat celý den, dychtí po kamarádech. To, že dítě nadšeně nevypráví o školce je právě důkaz, že to není dobré. Pokud jsi doma, nech si ho doma. Kamarády si najde i jinak. Dcera má nejvíc kamarádů v ulici, z dědí co chodí do školek jinam.

kupi
6. led 2025

Syn to měl podobně, do školky šel ve třech letech a i když tam nebrecel, tak bylo vidět, že se mu tam nelíbí. Byla jsem doma, takže chodil max 2 dny v týdnu a nikdy tam nespal. Pravidelně začal chodit až poslední rok, ale nic se nezměnilo. Pořád tam chodil nerad a stejně to bylo a je i se školou. Teď je mu 12 a školu rád nemá, nerad chodil i na všechny možné kroužky, kromě fotbalu, který miluje.

martinka0209
16. led 2025

Jsem na rodičovské a dcera 4 a půl roků, se do školky moc netěší, když je nemocná je ráda,že je doma a spát tam nechce,takže spí tam 2 x týdně,ale zase začínat znovu s adaptací nechci,bylo to strašné,měsíc trvalo než si zvykla,ze začátku jsme ji do třídy museli dotáhnout,ale nikdy ve třídě už nebrečela a když jo tak jenom 5 minut, popravdě mě to dopoledne pomůže a můžu se věnovat jenom té mladší,teď do třídy jde v pohodě,jenom dlouhé prázdniny ji nesvědčí,po prázdninách se jim tam začala počůravat ( jenom ve školce) a teď už se snaží dojít na záchod,tak musím zaklepat ,ale už nemáme tak často počurané oblečení,prý tam má jednu kamarádku,ale s tou si moc nehraje ,jak je introvert těžko si hledá kamarády,takže si tam hraje sama ,no já si taky hrála 3 roky ve školce sama a učitelky to nechápali ( jsem introvert)

te_reza
16. led 2025

Já bych ho nestahovala. Už jen, že jste to započali, tak bych to dokončila. Jestli máš možnost, nemusí být třeba každý den, může po obědě domů. Může pár dní v týdnu. Ten první rok ta nemocnost prostě je, ty máš možnost ho nechat doma, může se pomalu v klidu adaptovat, zvykat na školkový bacílky.

Strana
z2