icon

Jak potrestat 4letého chlapečka, který neposlouchá?

nunynka82
3. srp 2016

Náš skoro 4-letý chlapeček háže s věcmi, hračkami, když se mu něco zakáže, nebo není po jeho. Dnes venku bylo docela chladno, a chlapeček chtěl stříkat s vodou, řekla jsem dobře, ale nebudeš stříkat na nás protože je zima, samozřejmě jako obvykle po chvilce neposlechl a stříkal na mě, začala jsem ho honit, že mu střičku vezmu, vzala jsem mu jí a vodu vylila, hodil s kamínkem, otočila jsem se a dostala jsem větším kamínkem do hlavy, to mě strašně rozčílilo a dala jsem mu facku na tvářičku až zavrávoral a spadnul ☹ plakal ale slíbil že už stříkat nebude a tak si hrál dál a už byl hodný. Jsem celý zbytek dne na sebe naštvaná, že jsem to přehnala ☹ jindy mu totiž dávám na zadek ale jelikož má plýnku tak ho to nebolí, holky jak by jste tu situaci vyřešily vy? Děkuji

Strana
z8
maagda
4. srp 2016

@eficenka jenže o tom, o čem mluvíte vy jsou extrémy. To že jednou za uherský rok dá po zadku není tak aby viděl že je normální se bít. Většinou vidím strašně moc spratků od takových co mají takovou výchovu/nevýchovu.

eficenka
4. srp 2016

@maagda
já naopak vidím hodně spratků na pípskovišti - chlapeček hodí na moji dcerku písek - budto si ho matka nevšímá a když si ho všímá, tak ho pleskne a co udělá chlapeček, když se vztekne? hodí znovu :D
kdby to udělala moje dcerka - řeknu - ještě jednou a jdeme domů a dodržela bych to.
jenže ta matka plácne znovu....
moje 4 letá dcerka dostala na zadek asi 3 krát, ale pokaždé to bylo moje selhání - nevěnování se jí, stres a spěch...
díky tomu, že ona ví, že když se domluvíme a ona to poruší,odchízáme a nebo nemůže to a to, funguje to na 99%
ale nechce to povolit, když se jednou řekne, tak to platí...

konik_mischel
4. srp 2016

@nunynka82 ahoj, nejsem zastánce fyzických trestů - mlátit děcko kvůli každé blbosti, ale zase nejsem zastánce nevýchovy, volného růstu, neomezování, vysvětlování čehokoli do padnutí atd... My jsme doma nijak bytí nebyli, ale když bylo potřeba na zadek či facku jsme párkrát dostali a nemyslím, že bych z toho měla trauma. Myslím, že když děcku řeknu nesmíš, a 3x to zopakuji bez nějaké jeho reakce, je na čase mu jednu výchovnou dát. A že jsi se neudržela a dala mu místo na zadek facku, Nedělejte z toho kovbojku, jsi taky jen člověk a máš jen jedny nervy. Můj synovec - 4 roky měl jeden den fakt náladu na pěst, pořád zlobil, odmlouval, vztekal se atd... já i babička na něj pořád po dobrém a nakonec šel a schválně praštil moji švagrovou - 24 letou těžce mentálně a fyzicky postiženou holku. Na to jsem ho přehla a naflákala mu na zadek , co se do něj vešlo s komentářem proč dostal.Ani nepípnul! Ani slza, ani náznak, že by si šel postěžovat mamince. A víš co? Nestydím se za to ani za mák, děcko prostě musí vědět, že jsou hranice , za které prostě nesmí, NESMÍ A NESMÍ. Jednou po tobě hodí kámen a trefí tě do ruky, podruhé pak po nějakém děcku na pískovišti a třeba do oka? Ne, myslím, že jsi udělala správně a pokud ho nebiješ pravidelně za každou blbost, myslím, že ty odsuzující komentáře nejsou na místě. Děcko musí vědět, za co dostalo, aby to mělo ten efekt a být potrestáno hned po činu, protože odpoledne po prohřešku ráno už ví houby , co provedlo.

maagda
4. srp 2016

@eficenka ano ale je něco jiného když si pravidla dají, napomene ho a on hodí po matce kamene. To co vy srovnáváte je jablko s hruškou. Paní zakladatelka ani my ostatní neříkám zrovna plésknout po řiti. Ale pokud neposlechne ani na po x-té tak jako mu na ten zadek plésknu. Jako neco jiného je když v něčem neposlechne tak ano vezmu ho domů a potrestám ho takto nebo mu něco zakážu ale když hodí kamen po matce tak už si to plácnutí zaslouží. Nech vidí že to bolí a pak mu říct: " vidíš když ty si po mě hodil kamen taky mě to bolelo jako tebe když jsem ti lištila. Takže příště se takové věci nedělají.

josefina79
4. srp 2016

@eficenka jak můžete srovnávat holčičky a chlapečky? V oblasti "zlobení" a poslouchání. To je fakt míchat jablka s hruškama. Není to absolutní pravidlo, ale kluci jsou prostě divočejší, neberou zákazy tolik jako holky. Kdybych se synem po každém "ještě jednou" šli odněkud domů, tak v podstě nevytáhneme paty z domu :(.

eficenka
4. srp 2016

@maagda
to je ta chyba - pokud neposlechne po xté.
to se u nás stát nemůže.
řeknu, netříkej na mě prosím - můžeš si stříkat tam a tam.rovnou říci třeba podmínku - pokud na mě stříkneš, uložís si ihned stříkačku do pokoje a budeš ji používat zítra,
stříkne - dbám na dodržení podmínky, aby si ji ihned odnesl do pokoje. může si vybrat jinou hračku. ale tohle už ne.¨
moje dcerka by si ten kamen opravdu hodit nedovolila, ví jaké máme hranice a tohle by bylo fakt přes čáru. je na ni vidět, že se občasně zlobí, když musí dodržet to, na čem jsme se domluvili, ale dodrží to...

eficenka
4. srp 2016

@josefina79
pokud bys opravdu pokaždé chodila domů, když se tak domluvíte, věř - že by si to pak rozmyslel.
často hlídám dalšíé děti, s dětmi pracuji...
dodržení zásad je velmi potřebné a dítě si je pak vědomo, že by opravdu pak nevylezl ...

tahejhula
4. srp 2016

"Jeste jednou a odchazime" platilo i na me syny. Takze neni pravda (a ano, casto je to o pohodlnosti matek), ze jsou kluci jiny zivocisny druh a je potreba jim naplacat. Jenze takova mamina kolikrat krafe s druhou, tak se ji nechce odchazet, ze jo. Casto mi prijde, ze nejake to placnuti je hlavne pro efekt, aby ostatni videli, ze dotycna jako neco dela.

eficenka
4. srp 2016

@tahejhula
máte pravdu. ale musí se fakt odejít, i když s pláčem.
díte si pak opravdu podruhé rozmyslí...
ona matka často řekne ještě jedno ua jdeme, dítě udělá ještě jednou, dostane na zadek, udělá ještě jednou a zase na zadek..
kdyby matka nebyla pohodlná a odešla hned napoprvé, dítě by si tak do týdne uvědomilo hranice a už by je nepřekračovalo-.--

japona
4. srp 2016

@nunynka82 Nevidela bych to tak tragicky. Chlapeček zkoušel, co se stane, když překročí meze (ať už strikanim na vás či hazenim kamenu), tak to holt zjistil: nase*e mámu a jednu koupí🙂 Účel to splnilo (ditko pochopilo, ze kamenem se na lidi nehazi), ať si supermatky říkají, co chtějí..

josefina79
4. srp 2016

@tahejhula gratuluji Vám. Na mého to neplatí. Resp. neplatí každý den a vždy. Stejně tak min. 3 dny v týdnu svádíme večer "boj" o uklízení hraček. Ví, že si je musí uklidit. Ví, že když si je neuklidí, tak zítra nebudou a nebudou třeba čtrnáct dní. A nemá jich zas to tolik, aby mu to nevadilo. Ale když nechce, neuklidí :(.
Já nepsala, že VŠICHNI kluci jsou takoví. Znám několik rodin se 3 kluky a mají třeba 2 divoké a jednoho poslouchacího. Věnují se všem stejně, o nějakém krafání není řeč.
@eficenka věř, že jsem svého syna řešila s několika odborníky, včetně dětské klinické psycholožky. Stačilo jí ho vidět 2x hodinu, seznala, že není rozmazlený, ale extrémně tvrdohlavý. A že prostě některé běžné postupy na něj platit nebudou, i kdybych se na hlavu postavila. Takže ano, domlouváme, vysvětlujeme, ale když je nejhůř, přes ruku nebo na zadek mu plesknu.
Tahle diskuse mi připomíná, jak mi moje známá pyšně líčila své výchovné postupy. Holčičku (2,5 roku), když zlobila, poslala za dveře. Holčička 4-5 minut za dveřma dupala nožičkou, pak 5 minut zaraženě stála a po 10 minutách přišla, pohladila maminku a odprosila. Maminka byla pyšná, jak tu výchovu krásně zvládá a vyprávěla mi něco o důslednosti atp. Zkusila jsem to na svém synovi, výsledkem bylo 40 minut těžkého řevu.
Takže asi tak. 🙂

tahejhula
4. srp 2016

@eficenka Horsi to mel mladsi syn, toho jsem odeslala sedet na lavicku (aby za jeho chovani nebyl trestan starsi). Ouje, to melo vyborny efekt, kdyz videl, jak se vsichni bavi a on musi sedet jak bambula. 😀

tahejhula
4. srp 2016

@josefina79 Tak si precti svuj prispevek z 9:00. 😉 Tam je jasna kategorizace devcata-chlapci. Jsou i velmi divoka devcata. Tady zadny genderovy stereotyp neplati.

josefina79
4. srp 2016

@tahejhula píšu :
Není to ABSOLUTNÍ pravidlo, ale kluci jsou prostě divočejší,

tahejhula
4. srp 2016

@josefina79 Proste nejsou. Je to naprosto individualni. Znam mnoho devcat, ktere jsou takove dracice, ze se jim kluci nehrabou po kotniky.

josefina79
4. srp 2016

@tahejhula vzdávám to.
Tímto zdravím zakladatelku @nunynka82 a doufám, že v této diskusi přežije 🙂. Držte se.

maagda
4. srp 2016

@eficenka divejte nevnucujte někomu Váš názor vám ho tady nikdo taky nevnucuje. Prostě autorka se zeptala, každá jsem odpověděli podle sebe. Jestli myslíte, že tímto vsugerujete vaše výchovné praktiky na ostatní tak se pletete. Tak jak Vám můžeme říkat, že jsou situace kdy to prostě nejde řešit jinak, tak vy si prostě budete říkat opak. Každá stejně bude vychovávat podle sebe. My jsme jen autorce chteli říct, že to není žádná pohroma že ji ujela ruka za jeden liskanec. Nezmlátila nikoho a určitě to nebyla ani nevím jaká rána aby mu uletěla hlava. Prostě někdy to nejde jinak i když si tvrdíte něco jiného. Je dobře, že věříte svým výchovným praktikám my zas svým. A jak říkám nejde o to mlátit dítě pořád nebo tak to v žádném případě ale když už se stalo že dostal tak to asi bylo opravdu zasloužené, já bych udělala to samé pokud by po mě hodil kámen. Nedostal by po puse ale po zadku.

tahejhula
4. srp 2016

Ja moc nevim, proc by neprezila diskusi. Ovsem tvrzeni, ze kdo neplaca, ma klidne dite, je vice nez odvazne. Spis je to forma sebeobhajoby, ale je to takovy mrzacek, no. 😉

liska01
4. srp 2016

@nunynka82 Ahoj, nemám 4 leté dítě, ani ti nedám žádnou velkou radu. Diskuzi jsem si otevřela, abych se sama do budoucna poučila. Ale taky jsem byla dítě a mám staršího velmi akčního bráchu a na mě nebylo moc času, máma byla vyčerpaná z bráchy a tak pro ni bylo jednoduché mi sem tam plácnout když jsem zazlobila a mít to odbyté. Vyrostla ze mne vyrovnaná žena a nikoho nebiji a řekla bych, že jsem celkem slušný člověk. Ale ač mám svojí mamku moc ráda a ted po narození dcery si jí vážim o to víc, tak je to ten poslední člověk na světě, kterému bych řekla o jakémkoliv svém problému, ani o zaraženém prdu bych jí neřekla. Máma je jediný člověk kterému dokážu lhát a dělám to často, jen proto abych s ní něco nemusela řešit, její názor mě moc nezajímá. ☹ Podle mě je to dost smutné a naučila jsem se to v dětství, Lepší bylo si něco vymýšlet a zatloukat až do nesmyslu, než se přiznat a schytat jednu za ucho. Jinak u kamarádek vidím variantu výchovy ještě jednou a pak přijde cokoliv, co dítě přijme jako trest, tedy jít třeba domů a i když to třeba nevypadá, že by to zabralo hned na místě, tak se to děcku většinou v hlavě rozleží a pochopí a mám kamarádku, co dá plácanec a efekt je stejný, jen na první pohled rychlejší. Jen jsem si všimla, že chlapeček pak za zády maminky jde bouchnout třeba do psa, když je po ruce... ☹

maagda
4. srp 2016

@josefina79 myslím, že je tu spoustu žen co zakladatelku neodsuzují a ty 2 ji neukamenují.

tahejhula
4. srp 2016

@maagda Kdyz upadl, tak to asi zase tak malo nebylo. 😉
Nicmene chapu, ze chytla nerva. Tam je pak rozdil - placanec ve vzteku a afektu a placanec rizeny, ovladany.

maagda
4. srp 2016

@liska01 jenže to je oč tu jde rozepře. To není matka která plácá dítě na na běžícím pásu. Přečtla jste si proč se to stalo? To co píšete že jste od matky dostávala je uplně něco jiného než dostat plácnuté jen několikrát za život.

eficenka
4. srp 2016

@maagda
já však také zakladatelku neodsuzuji ! to se velmi mýlíte, říkám však, že pokud to zkusí jinak , fungovat to bude a nebude se muset trápit, že mu dala facku...

@tahejhula
jstli je to na mě - neříkám, že mám klidné dítě. ale mám dítě, které se nesnaí jiným ubližovat, protože to doma nevidí. mé dítě se taky často rozčílí, když chci , aby dodrželo pravidla na kterém jsme se domlluvili a občas je to i spláčem. ale hranice jdou u všech dětí nastavit i bez trestu 🙂 tot vše.
jestli to vyznělo tak, že odsuzuji - neodsuzuji.

tahejhula
4. srp 2016

@eficenka Ne, to bylo mireno na ty, kteri tvrdi: No jo, to se to keca nekomu, kdo ma klidne deti.
U nas je "nejsilenejsi" dcera. Je to normalni mrnavej dominant. 😀

tahejhula
4. srp 2016

Jinak take nikoho nesoudim, navic jsem primarne ani nekomentovala pripad zakladatelky. Ale uz jsem si zvykla, ze kdekdo cte prispevky nejakym podivnym zpusobem. 😀

maagda
4. srp 2016

@tahejhula bože chytáte se každého slova. Nemá cenu s Vámi o něčem diskutovat, protože když někdo nemá stejný názor jak vy tak je problém. A konec. Každý si svůj názor řekl vy máte problém s občasným plácnutím ale spousta z nás ne, pokud to není že je tlučete každý den a pořád to už je špatné to už se jedná o tu lenost matek ale takto neudělala žádnou chybu. Holt mohla pozadku ale dala po hubě už se stalo.

astyna
4. srp 2016
tahejhula
4. srp 2016

@maagda Ja mam problem? Ja jen diskutuji. Diskuze neznamena, ze pod tlakem vetsiny ji zacnu prikyvovat. 😀
To fakt nikdo neunese jiny nazor?
Pokud nekdo jebne diteti takovou, ze spadne, pak jednoznacne prestrelil. To vi i sama zakladatelka. 😉

maagda
4. srp 2016

@tahejhula a umíte číst? Jsem psala že mohla dát po zadku ale stalo se. Začněte prosím číst všechno ne jen to co chcete vidět 🙂 nikdo neříká že máte přikyvovat to ne ale vzít názor každého. A ne pořád ale tak to prostě pude. No asi holt to někdy nepude. Stalo se stalo.

liska01
4. srp 2016

@maagda výnatek z úvodního příspěvku. jindy mu totiž dávám na zadek ale jelikož má plýnku tak ho to nebolí. To nezní jakože dostává na zadek jednou za rok...

Strana
z8