Jak přistupovat ke školce pro intelektově nadané dítě?
Dobrý večer, chci se zeptat na zkušenosti - moje dítě se jeví, že by mohlo být intelektově nadané. Jsou mu 3, v září půjde do školky. Měla bych na to vedení během plánované osobní schůzky před nástupem upozornit a zajímat se, jestli nějak konkrétně přistupují k takovým dětem? Nebo to mám nechat na nich a spoléhat na to, že případné nadání sami rozpoznají a budou ho aktivně rozvíjet? Nebo je to v tomto věku úplně jedno, žádný zvláštní přístup se ve školkách tak jako tak neuplatňuje a je tedy zbytečné to jakkoli řešit?
@kacka1994 jasně, jo to je super, díky!🙏 oni mi povolili ta čísla, ale nadšená ta jedna moc není a viděla jsem, že mu je v sáčku, který neumí otevřít, dají do košíku a musi si o ně řict no. To by bylo super nějaká takováhle doporučení z poradny👍 já bych jim jich tedy spousty mohla dát sama, ale nejsou tomu přístupní. Když jsem jednou říkala, že skvěle funguje mu ukázat digi hodiny a říct mu konkrétně, v jaký čas např. skončí hra a půjdou se mýt ruce, tak na mě koukala jak na blázna a jsem si jistá, že to nedělají. Přiton jednoduchá a účinná věc.
@anonym_autor tal takhle to ma syn ;) maji doporuceni jak s nim pracovat, ze mu maji davat podnety, ma svuj kosik s aktivitami navic, ktery si muze kdykoliv (pokud zrovna nedelaji nejakou aktivitu spolecne) vzit a delat. Podpurna opatreni jsou sice doporuceni pro skolku, ale jsou pro skolku zavazna. Takze pokud v poradne naznaji, ze by pomohlo, aby dite melo pristup ke knizkam, k cislum atd., ze maji diteti sdelovat jak dlouho bude trvat hra, co bude nasledovat atd., tak by to ucitelky nemely ignorovat. No, je to i pro jejich dobro, tak je skoda, ze pokud se o to nepokousi samy :/ Myslim ale, ze na zaklade tohoto uplne nemohou naridit, ze ho musite vyzvedavat driv.
@kacka1994 jasně, jo to je super, díky!🙏 oni mi povolili ta čísla, ale nadšená ta jedna moc není a viděla jsem, že mu je v sáčku, který neumí otevřít, dají do košíku a musi si o ně řict no. To by bylo super nějaká takováhle doporučení z poradny👍 já bych jim jich tedy spousty mohla dát sama, ale nejsou tomu přístupní. Když jsem jednou říkala, že skvěle funguje mu ukázat digi hodiny a říct mu konkrétně, v jaký čas např. skončí hra a půjdou se mýt ruce, tak na mě koukala jak na blázna a jsem si jistá, že to nedělají. Přiton jednoduchá a účinná věc.
@anonym_autor ve skolce je spoooousty cekani, fakt mraky. Pro deti, ktete spatne snasi nudu, to je velmi narocne. Nepomohlo by, kdyby mel treba svoje hodinky na ruce? At uz digi nebo analogove, jestli ma hodiny rad? Ze by se v tech hluchych mistech zabavil sledovanim vlastnich hodinek misto toho, aby se v nem hromadilo nesnesitelne napeti?
U nas takhke pomohlo mit neco nenapadneho na zabaveni se na odpoledni "spani," to nejdriv vypadalo, ze dite nebude s to prezit 🙈
Jinak ano, poradna na to, aby mel k dispozici knihy, kalkulacku, slozitejsi stavebnice atd. muze trochu zatlacit. Taky muze, a u nas to obvykle dela, vyslat psychologa do skolky na navstevu, aby okouknul situaci na miste. Nekdy i zprava ve smyslu "matka si nevymysli, fakt je chytre, u me hrnkama nehazel, vic ho zabavte," trochu pomuze, a to "trochu" nekdy staci. Mate obrovskou vyhodu, ze je syn v MS prezevsechno rad.
Ze by dostal asistenta je nejspis uplne bez sance, ale i kdyby ano, tak je to asistent pedagoga, aby se dal zvladnout provoz v narocnejsi tride. Nemel by byt a nejspis ani nebude prilepeny na tvoje dite. Podle pravidel by snad ani nikdo mimo ucitelek a vas nemel vedet, ze je tam kvuli nemu.
Já tady teď budu trochu přemýšlet nahlas a nastíním naše obavy a myšlenky:
1. Bojíme se, že v případě, že bude mít asistenta, si zvykne na speciální péči, nepovede to k jeho samostatnosti a bude pak potřebovat specialní pomoc pořád. My hlavně chceme, aby uměl fungovat samostatně, v kolektivu, byl zkrátka použitelný v životě a naučil se věci zvládat sám.
2. Když bude mít asistenta, bude se vnímat jako ještě víc problémový. Je dost vnímavý a všimne si, že je tam další osoba jen kvůli němu. Už teď dost vnímá, že chodí domů brzo a jeho kamarádi tam zůstávají a on jde na hřiště sám.
3. Nerozumím tomu, jak v poradně dokáží vyhodnotit, proč udělal něco před x dny za situace, kterou neznají. On se mimo školku chová dobře, tedy neočekávám tyto scény u psychologa. Jak oni to teda vyhodnotí? Jak můžou najít správné řešení situace, když reálně neví, co se tam děje?
4. Já do školky a ze školky odvádím úplně pohodové dítě, se kterým za celé 3 roky nebyly žádné vážnější problémy. Samozřejmě umí i pozlobit, ale pokud bych měla srovnat děti v okolí, on je rozhodně z těch “hodnějších”. Je veselý, zvídavý, velký průzkumník, krásně si umí hrát sám, u babiček oblíbené vnouče…A pak se ve školce chová takto úděsně? On to ví, že ty věci dělat nemá a že jsou špatně. Kolikrát to sám od sebe říká, že se nesmí házet a že je to špatně. Učitelka mi řikala, že je to i na něm vidět, že je mu pak trapně a snaží se od toho odvézt pozornost. Každopádně tyhle výlevy dělá jen ve školce (doma taky občas něco hodí, ale to si spíš hraje, rozhodně nikdy nehodil nádobím), musí to tedy nějak souviset s pobytem tam.
Jaké “problémy” evidujeme my doma: Býval s ním velký problém, že venku utíkal (zjm. pokud jsme byli s dalším dítětem, on byl tam nadšený, že z toho šíleně běhal a nereagoval na slovni výzvy k zastavení). Z toho jsem byla slušně ve stresu, ale to už se naštěstí zlepšilo podstatně. Obecně ne moc dobře reaguje na prosté slovní pokyny a příkazy, což ale u nás moc neděláme skrz respektující výchovu s vše se mu vždy snažíme vysvětlit. Funguje to na něj dobře. Ale prosté “Nedělej tohle” na něj skutečně moc efekt nemá no:-/ Dále třeba má velkou touhu chodit v obchodech za pult a dělá to i přes vysvětlování, že ne. Občas doma taky hází, dá se to s ním ale vykomunikovat např. výměnou věci za míč nebo nabídnutím jiné aktivity. Je extrémně netrpělivý co se týká jidla. Moc se mu nechce do převlékání a čištěnil zubů. Dokáže ho hodně rozhodit, když si poleje tričko. Víc mě teď nenapadá… Nejhorší vždy bylo to utíkání.
@anonym_autor Vždyť asistenta nemusí mít na pořád, stačí na zkoušku do konce skolního roku a pak se uvidí.. a můžete taky pořádat školku, aby se to neřesilo pro koho je, prostě je to asistent pedagoga, pomáhá s dětmi...A když má syn potíže ve školce tak jemu pomahá více a hotovo.. Vše je o domluvě..
@anonym_autor ahoj, no on ten papír z poradny vyloženě tu situaci nevyřeší, ale je určitě dobré pro Vas mít něco v ruce, abyste se pak právě vyhnuli tomu škatulkování a mohli argumentovat tím, že dítě potřebuje prostě individuální přístup a mohli dát školce ta konkrétní doporučení. Nevím, jak je to u takhle malinkých dětí, ale u starších získá ta škola nárok i na nějaké finanční prostředky a z nich může tomu děťátku koupit pomůcky pro něj vhodné. Navíc semtam se tam objeví i něco, co pomůže Vám rodičům, protože on je to částečně i takový psychologický rozbor (i když velmi omezený).
@anonym_autor jo a ještě jsem chtěla k těm hodinám, jak tu někde padlo, že dítěti pomáhá mít konkrétně daný čas na něco. To funguje hodně, že se třeba řekne, až bude na hodinách 8:30, jdeme se oblékat, až bude 10:00 půjdeme z hřiště domů apod. Ale ty děti pak opravdu vyžadují tu přesnost a dodržení toho času, protože pro ně jsou ty hranice vlastně velmi důležité. Dospělí po nich chtějí dodržovat nějaká pravidla a hranice a oni zase očekávají, že budou dodrženy ty nastavené časy apod. Hlavně u těch matematicky nadaných dětí to vídám hodně...doma totéž, syn měl asi 4 roky a věděl, že do postýlky chodí ve 20:00, na hodinách bylo 19:31, tak já říkám "No a za půl hodiny jdeš do postele." A on na to "Ne, mami, jdu za 29 minut." 😆 takže asi tak nějak to funguje

@anonym_autor Tak právě v tomhle by vám PPP mohla být napomocná, oni dají doporučení i do školky a jak to budou mít na papíře tak by se měli dle toho řídit..