Jak řešit hlídání dětí bez rodiny během léta?
dobrý den, jak to děláte s dětma v létě když nemáte kdo by je hlidal? babičky ani nikdo z rodiny kdo by hlídali. otec dětí je podnikatel ma náročnou práci. a já hledám práci možný nástup na začátku léta. ale nevím jak s dětma děti jsou 4 a 6let.
děkuji za odpověď
Chodila jsem do práce, když byl muž doma (třeba o víkendu). Taky mi občas hlídala kámoška, co má svoje 4 děti. U nás ve městě mají pracující matky nárok na náhradní školku, když je jejich školka zavřená. Ale ty asi ještě teď smlouvu nemáš, že?
Kluci chodili do jiných školek. U nás (Brno) vždy jede v dané MČ jedna škola 14dni a střídají se. Někdy v únoru většinou vydali harmonogram letního provozu školek a někdy v květnu vždy probíhal zápis na letní provoz školek. Mívali jsme 14dni dovolenou a většinou kluci pak vystřídali 2-3 školky plus nějaký příměšták. Ve školce bylo obsadit léto v pohodě... Horší pak se školou. Od první třídy jsem pak muselí řešit tábory a příměstské kempy a sportovní soustředění.
Tohle asi nemá řešení a nástup bych oddálila na září. Prázdniny jsou hodně dlouhé, my vždycky máme 14 dní u moře, pak mají 2 týdny příměstské tábory, pak v srpnu týden kempujeme a zbytek si beru homeoffice a nebo se tak různě střídáme s mužem, od první třídy starší už jsou dopoledne sami doma, pracuji kousek od domu, takže se na ně jezdím třeba po 3 hodinách koukat, nebo jsme na telefonu když něco potřebují.
my jsme okres Beroun a bohužel školky nemají letní jen první 14dni a pak už nic, příměstský tábory na týden pro 2 děti zaplatit 6000kc je pro nás dost. asi budu muset řešit s nástupem od září.
Je to bohužel masakr,ale školka většinou alespoň pár týdnů funguje...S nástupem školy je to horší 🤔 Nás letos vyšly tábory pro dvě děti skoro na 25000 a to máme pokryté tři týdny
Také nemáme možnost žádného hlídání a naštěstí jsme to u školky řešit nemuseli, protože školka zavírala jen na měsíc a vždy nám vyjednala docházku do náhradní školky. Problém nastal až s nástupem do školy. Družina končí brzy v porovnání s mou pracovní dobou, prázdniny jsou x-krát za rok, do toho ředitelská volna a nějaké ty rýmičky... Navíc jsou děti potravinoví alergici a letní tábory tak přichází v úvahu pouze příměstské, které fungují pouze od 8 - 16 hod. O ceně ani nemluvím, právě budeme platit 8200 Kč pro dva na 5 dní (tam je třeba prostě šetřit průběžně celý rok, aby se alespoň týden v každém měsíci někam dostaly).
Upřímně nás zachraňuje pouze to, že s manželem oba pracujeme na pozici, při které se dá pracovat z domova a máme chápavé zaměstnavatele, kteří s tím nemají problém. Mě dokonce od dob covidu nechali plně na home office, takže já to nemusím řešit vůbec. Což je vlastně i má rada - pokud to tvá profese umožňuje, tak hledej místo, kde bude zaměstnavatel svolný k home office, případně bych hledala místo, kam by mohly děti s tebou do nějaké firemní školky...
No já jsem tak vděčná za homeoffice, že to nemůžu ani popsat. Nelze se nějak dohodnout se zaměstnavatelem?
@lucinkaab příměstské tábory, dětská skupina nebo chůva. Bohužel, tyhle měsíce jde jeden celý plat na tu chůvu. Děti samotné být doma nemohou.
Manžel má časově náročnou práci s přesčasy a já pracuji v nemocnici, takže tam práci doma dělat nelze.
A v prázdniny během roku si zažádám o neplacené volno.
Před týdnem jsem odmítla krásné místo s nástupem 15.7. (ale důvodů odmítnutí bylo více než jen toto). Začnu pracovat jinde až od konce srpna. Pokud nemáte hlídání, tak nevidím smysl ve hledání práce od července - pokud jsou třeba peníze, dá se řešit brigádou v době kdy bude doma manžel, za příměšťáky apod byste stejně dali skoro to co vyděláš.
Minulý rok sme nemali otvorenú školku tak sme to riešili tábormi tento rok našťastie je otvorená 3 týždne cez leto tak len ten zvyšok budú na táboroch
Nás se to začne týkat až příští rok, ale třeba kolegyně to musela řešit příměstskýma táborama. Vždycyk říkala, že v létě chodí do práce jen proto, aby vydělala dětem na tábory.
U nás jede skolka jen 14 dnů na začátku prázdnin. A nějaký další provoz nemá. Letos to ještě polepíme dovolenými. Příští rok se budu snažit pro oba sehnat na měsíc nějakou soukromou školku v blízkém městě. Ty další prázdniny už na to dcera bude velká, takže pak to začneme lepit těmi příměšťáky. Jako bude to ranec, no, štve mě to. Ale nedá se nic dělat, když hlídání není. A pokud by sis našla dobrou práci už na léto, tak já bych to neodkládala a raději dala celou první výplatu do těch hlídání. Pak už se taková šance nemusí objevit. Ale pokud seženeš práci v pohodě kdykoliv, tak si ještě užít poslední léto doma.
U nás vždycky fungovala v létě skolka,bylo umožněno využít až 5tydnu pres prázdniny. Zbytek jsme se prostridali s manželem a babickama. Horší je to ve škole,to už musíme platit příměstské tábory.
@klika1881 syn nemůže mléko, vejce, luštěniny, ořechy, většinu semen, většinu zeleniny, většinu ovoce, velkou část (pseudo)obilovin, některé druhy mas, některé oleje, většinu koření. K tomu je třeba hlídat čerstvost surovin a maximální dobu mezi uvařením a konzumací. Museli by mu vařit vše separé a ještě hlídat kontaminaci. To si neumím představit, že by na sebe někdo vzal, když musí vařit pro xy dalších strávníků.
Dcera má ABKM, ale nemá na to papír od lékaře po zkušenostech se synem, kdy on má vše Non-IgE. Nechtěli jsme ji trápit zbytečným odběrem, nasadili jsme rovnou eliminační dietu. Na příměstském táboře nám v tomto vyšli vstříc a nedělají potíže s úpravou stravy.

@lucinkaab Náhradní školka, příměstské tábory, kamarádky, začít pracovat až v září, zaplatit si chůvu nebo tyhle možnosti nakombinovat.