icon

Jak řešit spory mezi předškoláky na hřišti?

2. čer 2025

Bavím se o tříletých, čtyřletých, cca, mám dva kousky. Na hřišti se prostě vždycky vyskytne nějaká situace, kdy se jakoby pohádají, chytnou , ten mi udělal tohle, mami, ten mi nepůjčil tohle... mám to jako na houpačce, pomoct s řešením, vysvětlit, nebo to nechat na nich.

jancazao
2. čer 2025

Nechávala jsem to na nich.

podaji
2. čer 2025

Dokud netekla krev zásadně na nich🤣 samozřejmě záleží na situaci. Ale zásadně nedělám dětem rozhodčího, mám dva kluky a to bych se "upiskala"😁

kacka1994
2. čer 2025

Samozrejme ne vzdy, ale vetsinou resim s nimi. Prostredni je hodne drzy a dela naschvaly, nejstarsi cti pravidla "az moc".

amazienka
2. čer 2025

Ano, vstupuji. Jak jinak se mají naučit řešit spory?

kakba
2. čer 2025

Dokud si netrhají vlasy tak neřeším, ale moje dva kousky jsou tvrdohlavý a u nich konec nikdy není, takže po velkých hádkách, co trvá fakt už dlouho tak jsem nucena zakročit. Hlavně i kvůli sousedům.

tereza0111
2. čer 2025

jen jestli tomu dobre rozumim- mluvis o sporech mezi TVYMI detmi? Tam nedelam nic, ty si to musi vyresit samy 🙂

cherie24
2. čer 2025

Pokud se perou, tak ano tam rozhodně zasahuji. Pokud se jen hádají a řvou, nechávám být. Pokud už mě jejich hádky nebaví, tak na ně akorát zařvu, že buď se domluví společně, vystřídají se u dané hračky nebo činnosti, jinak přijdu a seberu tu věc oběma. Většinou se pak přestanou hádat a opravdu začnou hledat řešení. 😆 Na hřišti s cizími dětmi, jak kdy. Pokud moje dítě vyloženě šikanuje jiné, tak samozřejmě zasahuji. Pokud se mladší dítě snaží vecpat mezi starší a ty i to nestojí, snažím se své dítě nenásilně odloudit jinam. Pokud se jedná jen o nějaké drobné hádky a přetahování o lopatku, nechávám být.

cilkat
2. čer 2025

Já do sporů občas jdu, ale ve chvíli, kdy vidím, že "už to nedají". Mám dvě děti s poruchou komunikace - starší oficiálně autista, mladší porucha řeči. Prostě ani v devíti letech si některé věc nevykomunikují a když dítě přiběhne za mnou, tak se ho samozřejmě zastanu. Samozřejmě zastavím situace, které hrozí fyzickým násilím. ... Situace "mami, on mi to nepůjčíl" utínám "ale on to používá/ono je to jeho", ale v situaci, kdy ve hře na policajty a zloděje druhé dítě honí to moje s tím, že "jsi zloděj" i přes opakované "ne, nech mě být", tak samozřejmě za tím dítětem dojdu a zopakuju mu "nech ho, on s tebou nehraje".

lucidvork
2. čer 2025

Někdy je potřeba zasáhnout, když už vidíš, že je to fakt špatné. Jinak bych to nechala, ať si to vyřeší po svím.

hennrietta
2. čer 2025

Zatím v té situaci nejsem, ale pokud mě budou volat a já budu mít čas, tak si o tom s nimi promluvím. Kdyby byli schopni si to mezi sebou vyřešit, tak by mě nevolali...
No a když se mi bude zdát, že už to nějakým způsobem překračuje nějaké meze (budou se prát, budou na sebe hodně sprostí), tak se to pokusím zarazit. Jinak je nechám, ať si to zkusí spolu vyřešit.
Ale to je zatím jen teorie. Uvidíme, jak to půjde v praxi. 😂

jannym
2. čer 2025

Pokud nedochazelo k fyzickemu nasili, nebo mi jejich rev nerval usi, nechala hsem je at se s tim popasuji sami

malenka3
2. čer 2025

Neexistuje paušální odpověď. Pozoruji a rozhoduji se dle situace. Záleží, kdo je na druhé straně sporu (zda menší, slabší nebo větší, silnější, převaha počtu dětí), zda jde o relativně malicherný spor nebo něco většího, zda se do toho už promítá určité násilí (i kdyby to bylo házení pískem do obličeje, sprosté nadávky atd.), zda je to situace, kterou už moje dítě mohlo řešit, nebo něco zcela atypického. Takže to, zda zasáhnu, nebo ne, záleží podle okolností. Někdy taky vyčkám, jak se s tím moje dítě popasuje, zasáhnu, až když vidím, že ta pomoc je třeba.

autor
2. čer 2025

Děkuji za odpovědi. No já se snažímpodle situace- spíš je nechat, ale když vidím bezpráví - na jedné i nebo na druhé straně,tak mi to prostě nedá. Vždycky se jako zeptám o co jde, apak to vyhodnotím a konám. Když jde o kyblík a lopatku, tak to fakt neřeším.